Hyppää pääsisältöön

Onko anorektikko kontrolliyhteiskunnan mallioppilas, Asta Leppä?

Toimittaja-kirjailija Asta Leppä puhuu anoreksiasta, riittämättömyydestä ja puolison äkillisestä kuolemasta. Miten selvitä tragediasta kahden lapsen kanssa, ja miksi onnellisuus johtaa yhteiskunnalliseen katastrofiin? Haastattelu on Seitsemäs taivas -ohjelmasta vuodelta 2012.

Eihän tuotteet myy, ellei ihminen ole jatkuvasti tyytymätön itseensä.― Asta Leppä

"27-vuotiaana mulla oli semmonen eläkeläismummon luuranko."

Kuuden vuoden aikana anoreksia oli vienyt Asta Lepän luustosta 25 prosenttia. Sairauteen liittynyt oksentelu aiheutti lisäksi pysyvän kuulonaleneman ja hammasvaurioita.

“Se oli hyvin tässä ja nyt -elämistä”, Leppä toteaa, eikä osaa sanoa, mistä syömishäisriöihin johtanut riittämättömyyden tunne on lähtöisin. Alkusysäyksenä toimi kuitenkin rakkaustragedia, jonka seurauksena hän kertoo havahtuneensa, ettei omannutkaan missivartaloa.

“Kympin tyttönä” Leppä oli tottunut suorittamaan, ja laihduttamisesta tuli looginen seuraava askel täydellisyyden tavoittelussa.

“Onni ja tyytyväisyys on nykyään semmonen regression ja takapajuisuuden merkki”, Leppä pohtii ja lisää, että talouskasvukin perustuu osittain tyyttymättömyyteen. Tämän vuoksi ihmisten kokonaisvaltainen onnellisuus olisi yhteiskunnallisille talousrakenteille katastrofi.

Toisesta on paljon helpompi olla vastuussa kuin itsestään.― Asta Leppä

Heinäkuussa 2005 Lepän mies menehtyi moottoripyöräonnettomuudessa.

“Mun länsimainen illuusioni särkyi peruuttamattomasti, että jossain Burundissa ja Ruandassa kuollaan, mutta eihän nyt meidän perheessä.”

Onnettomuuden jälkeen Leppä muutti kahden pienen lapsen kanssa takaisin kotiseudulleen. Tuttu maaperä kumpusi turvaa. “Mun oli päästävä lähelle niitä polkuja, joita olen tallannut lapsena.”

Kuoleman kohtaaminen jätti kuitenkin liikennepelon ja terveyteen liittyviä luulotautisia piirteitä. Mutta mitä tapahtui anoreksialle? Leppä kertoo parantuneensa äitiyden myötä.

“Mun ruumiini sanoi, että nyt valitset kahdesta. Sä et voi olla slimmi mimmi ja raskaana oleva nainen", Leppä naurahtaa.

“Oli ihastuttavaa päästä eroon puntareista ja vyötärönauhoista, ja mikä parasta, se mun runneltu ruumiini tuotti aivan älyttömästi maitoa!”

Keskustele