Hyppää pääsisältöön

Akuutin kysely: Riitelevät lapset latistavat lomafiiliksen

Kaksi lasta autonpenkillä, toinen näyttää kieltä.
Kaksi lasta autonpenkillä, toinen näyttää kieltä. Kuva: Shutterstock autot,lapset (perheenjäsenet)

Ihana, kamala kesäloma! Vaikka lomaa usein odotetaan kuin kuuta nousevaa, saattaa se myös kuormittaa ja nostaa pintaan kielteisiä tunteita. Akuutin kyselyn mukaan suomalaisia ärsyttävät lomailussa eniten riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

Lomat vietetty ja nyt iski apatia? Vai ehkä juuri päinvastoin? Kysyimme heinäkuussa, mikä kesälomassa eniten pännii. Kyselyyn vastasi yhteensä 589 suomalaista. Ärsytyslistan kärkeen sijoittuivat riitelevät lapset, loman vähyys ja huono sää.

1. Riitelevät lapset

Nahistelevat lapset aiheuttivat harmaita hiuksia yli kolmasosalle (37 %) vastaajista. Erityisesti riitelevät lapset ärsyttivät 31-40-vuotiaita naisvastaajia (60 %).

Kolme alakouluikäistä lasta voivat sujuvasti pilata mukavan mökki-illan riitelemällä. Yksi yleensä aloittaa solvaustulvan, johon kaksi muuta yhtyvät raivoisasti. Jankkaaminen, vänkkääminen ja jopa töniminen voivat kestää pitkään, eivätkä aikuisten rauhoitteluyritykset tepsi.

Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Sampsa Puttonen on yllättänyt siitä, miten suurta osaa vastaajista riitelevät lapset ärsyttävät.

– Todellakin melko yllättävää. Näin se varmasti on, että loma-aikaan kinailu korostuu, kun ollaan lasten kanssa enemmän. Lapsilta ei tosin ole kysytty tässä yhteydessä, miksi he kiukuttelevat.

Perhesosiologi, erityistason ratkaisukeskeinen psykoterapeutti ja parisuhdetutkija Heli Vaaranen Väestöliitosta muistuttaa, että lasten kiukuttelu on usein merkki siitä, että kaivataan vanhempien aikaa ja huomiota.

Kun annat lapselle kiinnostavaa ja kehittävää yhteistä tekemistä, riitelylle ei jää aikaa.― Heli Vaaranen

Vaarasella on vinkki myös auton takapenkillä kinastelevien lasten rauhoittamiseksi.

– Laulaminen yhdessä on vanha hyvä keino. Myös sanapelit ja erilaiset bongauspelit, kuten “kuka näkee ensimmäisenä lehmän tai keltaisen pellon”, ovat hyviä. Vain mielikuvitus on rajana.

Lapset makaavat lattialla.
Lapset makaavat lattialla. Kuva: Unsplash lapset (perheenjäsenet)

2. Liian lyhyt loma

Ahdistaa olla lomalla kun tietää että se loppuu kohta! Enemmän kesälomaa olisi toivonut reilu kolmasosa (36 %) vastaajista. Erityisesti loman lyhyys harmitti 21-30-vuotiaita naisia (57 %), joiden lomat saattavatkin usein työuran keston vuoksi olla lyhyemmät kuin kauemmin työelämässä olleilla kollegoilla.

Lomassa ärsyttää oikeastaan vain tietoisuus siitä, että se loppuu. Loman aikana ei ehdi rentoutumaan kun koko ajan takaraivossa jyskyttää, että kohta se on jo ohi ja masentava arki on taas edessä.

Puttonen arvelee, että loman lyhyys ärsyttää, koska lomaa arvostetaan niin paljon.

– Ihmiset todella pitävät lomasta, ja sitä kautta moni kokee, että sitä voisi olla enemmänkin.

Lomalle voi kuitenkin joskus antaa myös liikaa painoarvoa.

– Jos loma on liian suuri vastakohta työlle ja töihinpaluu ahdistaa, työelämässäkin olisi ehkä pohdittavaa ja tarpeita muutoksille. Kannattaa kuitenkin päättää, että pohtii näitä asioita vasta loman päätyttyä tai jo ennen lomaa, Puttonen vinkkaa.

Ulkona sataa.
Ulkona sataa. Kuva: Unsplash sade

3. Huono sää

Suomen kesä on tunnetusti lyhyt mutta vähäluminen. Vaikka tänä kesänä helteet ovat hellineet totuttua useammin, sään arvaamattomuus aiheuttaa monille harmia ja hankaloittaa lomasuunnittelua.

Huono sää harmitti kyselyn perusteella yhteensä 35 prosenttia vastaajista. Erityisen paljon huono sää ärsytti kyselyn perusteella alle 20-vuotiaita naisvastaajia (60 %).

Jälleen kerran saavuin maalle ja mökilleni. Ja jälleen kerran sataa vettä, on koleaa ja hämärää. Mieli apeutuu.

Näin nautit lomasta enemmän – Ennakoi, opettele sanomaan ei ja riko rohkeasti perinteitä

Kaikkia lomassa ei välttämättä ärsytä mikään.

– Lomaansa tyytyväiset eivät ehkä ole vastanneet tähän ärsytyksen kohteita utelevaan kyselyyn, Puttonen muistuttaa.

Jos jokin kuitenkin hiertää, tässä asiantuntijoiden vinkit paremman lomaviihtyvyyden saavuttamiseksi.

1. Keskustele odotuksista etukäteen

Jotta odotukset eivät tulisi kenellekään yllätyksenä, olisi tärkeää jutella niistä etukäteen oman puolison ja perheen kanssa.

– Jos kaikkien perheenjäsenten odotukset vain summataan yhteen etukäteen suunnittelematta, voi tekemistä ja kuormitusta helposti tulla liikaa, Puttonen muistuttaa.

– Ennakoi, ennakoi ja ennakoi. Jutelkaa sosiaalisen median ja päihteiden käytöstä, rahankäytöstä, ajankäytöstä, seksistä. Kukaan ei ole ennustaja, joten täytyy vain saada suu auki ja kertoa, mitä haluaa, Vaaranen sanoo.

Perhe pöydän ääressä.
Perhe pöydän ääressä. Kuva: Unsplash perhe,lapset (perheenjäsenet)

2. Opettele sanomaan ei ja riko rohkeasti perinteitä

Mieti omaa tärkeysjärjestystäsi. Säästä voimia perheellesi ja omaa jaksamistasi varten. Jos liika sukulointi tai nurkissa jatkuvasti luuhaavat kesävieraat ärsyttävät, opettele sanomaan ei.

– Elämä on raskaampaa kuin koskaan ennen, koska työaika venyy myös vapaa-aikaan ja vie tilaa usein myös unelta. Jokaisella on kova vastuu omasta jaksamisestaan, Vaaranen toteaa.

Myös Puttonen muistuttaa, että tekemättömyyskin kuuluu hyvään lomaan.

– Perinteitä pitäisi voida rikkoa, eikä joka kesä välttämättä tarvitse säilöä marjoja tai vierailla kaikkien niiden sukulaisten luona, joiden luona aina aiemmin on vierailtu.

Pelkkä oleminen ja vaikkapa metsässä samoilukin voivat olla elämyksiä.― Sampsa Puttonen

3. Piristä parisuhdetta vaikka hotelliseksillä

Vaikka avioerotilastoissa ilmenee piikki lomien jälkeen aina tammi- ja elokuussa, lomalla voi Vaarasen mukaan olla parisuhteelle myös suotuisia vaikutuksia.

– Monet kertovat lomalla korjanneensa parisuhteen ongelmia ja pystyneensä vihdoin puhumaan.

Hän vinkkaakin ottamaan kaiken irti esimerkiksi matkustelusta oman kullan kanssa.

– Nauttikaa hotelliseksistä ja pitkistä hellistä aamuista. Lomalla voi ottaa normaalia romanttisemman roolin ja näin uudistaa parisuhdetta.

Pariskunta makaa sängyllä, mies pussaa naista.
Pariskunta makaa sängyllä, mies pussaa naista. Kuva: Unsplash Pariskunta,Vuode


4. Jos olet yksinäinen, hakeudu seuraan

Myös yksinäisyys korostuu loma-aikaan, kun työt ja mahdolliset harrastukset ovat tauolla.

– Kannustan yksinäisiä miettimään hyvissä ajoin, minkä yhteisön pariin voisin vetäytyä. Mene mukaan vaikkapa melontakurssille, leirille tai muuhun harrastustoimintaan. Ihminen voi hyvin suhteessa toisiin ihmisiin, Vaaranen vinkkaa.

Lomapaineet, rahattomuus, liiallinen ohjelma – Nämäkin ärsyttävät

Hyttyset (31 %), erityisesti alle 20-vuotiaat naiset (80 %)
Ampiaiset, paarmat, hyttyset, itikat, ötökät.
Nimim. "Raid"

Rahattomuus (31 %), erityisesti 31-40 -vuotiaat naiset (41 %)
On kurjaa, että kaikki arjesta poikkeavat elämykset maksavat niin paljon, ettei pienituloisilla perheillä ole oikeasti varaa viedä lapsia edes Linnanmäelle. On ikävää loman jälkeen kertoa koulussa, mitä kesällä tuli tehtyä, jos ei ole päässyt edes huvipuistoon.

Liiallinen ohjelma tai sukulointi (26 %), erityisesti 31-40 -vuotiaat miehet (38 %)
Ottaa päähän, että jokaisesta lomasta on pakko uhrata monta päivää siihen, että ajaa auton Suomen toiseen päähän ja tapaa sukulaisia, joiden kanssa ei muutoin ole ikinä tekemisissä. Jos tätä ei tee, on mielensä pahoittamisen määrä aivan valtava ja kyllä sitten puhelin soi koko loppukesän, että miksi nyt näin ja onko suku nyt ihan unohdettu ja miten on ihmisellä niin kiire, ettei yhtään ehdi käydä tapaamassa, ja nyt ei lapset opi omaa sukuaan tuntemaan.

Mielessä pyörivät työasiat (22 %), erityisesti 51-60 -vuotiaat naiset (29 %)
Työpaikan ilmapiiri on sellainen, että aina on lomalla syyllinen olo siitä, että on lomalla. Olen aina "väärään aikaan" lomalla. Kiva olla korvaamaton.

Tylsyys (17 %), erityisesti alle 20-vuotiaat naiset (53 %)
Ei keksi mitään, mitä voisin tehdä kesälomalla. Aika menee hukkaan sen takia.

Puoliso (16 %), erityisesti yli 61-vuotiaat naiset (27 %)
Olisi pitänyt käsitellä parisuhdetta kuormittavat asiat heti niiden ilmettyä. Nyt loma puolison kanssa puoliväkisin yhdessä, vaikka haluaisin olla itsekseni.

Kesävieraat (8 %)
Joskus viivytään jopa 3 viikkoa. Tänä aikana vanhemmat lähtevät esimerkiksi festareille ja jättävät lapset sukulaisille sen kummemmin kyselemättä. Sänkyjä on lattioilla joka huoneessa, laukkuja ja vaatteita siellä täällä.

Myös nämä mainittiin

Loman luomat odotukset tai lomastressi
Tunne siitä, että pitäisi lomailla eli tehdä kaikkea mitä ei töissä ollessa ehdi tai viitsi. Haluaisin tehdä eri asioita kuin puoliso, mutta en yksin. On huono omatunto, kun vaan löhöän ja luen, katson telkkaria, kuuntelen radiota, surffaan netissä ja torkahdan. Ei huvita lähteä mökille kuten nuorempana ja siitäkin tulee morkkis. Pitäisi säilöä mansikoita ja pestä mattoja, mutta ei jaksa.

Kaiken tekeminen itse
Lomalla ja lomaa suunniteltaessa minun, äidin, odotetaan olevan se aktiviteettiautomaatti. Eli hoidan käytännössä kaiken ruokahuollosta lähtien. Ja itse makaisin mieluiten riippukeinossa kirja kädessä. Jos teen sen, kukaan ei liikahdakaan padilta, ja lopulta kiukuttelevat nälkäisinä ja unettomina iltasella.

Yksinäisyys
Yksin asuvana sinkkumiehenä ottaa päähän se, että kaikki muut, varsinkin kaveripariskunnat, hösäävät loma-aikansa keskenään siellä sun täällä, kun kerrankin olisi aikaa tehdä jotain. Ei heiltä riitä yksinäiselle ihmiselle edes silloin seuraa.

Kaikki
Itse loma.

Ei mikään
Ei mikään. Oikeastaan olen päässyt loistavasti tavoitteeseeni, ja ollut koko kesäloman tekemättä yhtään mitään. Mieli lepää, kun ei tarvitse miettiä mitään yllämainituista ja töihinkin mukavampi palata, kun on oikeasti voinut ladata akkuja lomalla.