Hyppää pääsisältöön

Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Kuva: Photo Minna Hätinen Esa-Pekka Salonen,helsingin juhlaviikot

Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

Helsingin Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa juhlitaan 60 vuotta täyttänyttä kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salosta sekä samalla 50-vuotiasta Helsingin Juhlaviikot -festivaalia. Teema ja Yle Radio 1 välittävät konsertin suorana lähetyksenä perjantaina 17.8. klo 20 alkaen.

Juhlakonsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä. Konsertti alkaa Korvat Auki -säveltäjäkollektiivin (Joel Järventausta, Touko Niemi, Matilda Seppälä, Lauri Supponen ja Niilo Tarnanen) teoksella Massahumu. Toisella puoliajalla kuullaan Paula Vesalan uusi teos Olin kerran täällä. Lisäksi Esa-Pekka Salosen orkesterisävellys Pollux kuullaan ensi kerran Suomessa.

Konsertin väliajalla tärkeäksi teemaksi nousee yhteisöllisyys. Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa sävellystyössä, entä miten yhteisöjen voiman ja teknologian voi valjastaa festivaalin käyttöön? Ainomaija Pennasen haastateltavina suorassa lähetyksessä ovat Massahumu -teoksen säveltäjät sekä Helsingin Juhlaviikkojen seuraava taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Teeman arkistopaikalla samalla viikolla nähdään vuonna 1985 valmistunut ohjelma One Minute, Maestro! Se on henkilökuva vasta 26-vuotiaasta säveltäjä-kapellimestarista, jonka ura on hurjassa nosteessa, kun orkesterit eri puolilla kutsuvat häntä vierailemaan ja tarjoavat virkoja. Taiteellisen kodin Salonen löysi jo tuolloin Los Angelesista, jonne hän joitakin vuosia myöhemmin muutti kaupungin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi.

Vuonna 2008 Salonen oli jo pitkän uran tehnyt taiteilija, joka vietti 50-vuotispäiväänsä. Tuon juhlapäivän kunniaksi tehtiin ohjelma EP Salonen 50 v: Miehen tie, jossa Salonen pohtii uusia haasteita jätettyään hyvästit Los Angelesille.

Molemmat ohjelmat on ohjannut Marjaana Mykkänen.

 • Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonsertti, suora lähetys Teema ja Yle Radio 1 perjantaina 17.8. klo 20, uusinta ma 20.8. klo 13.05, Areenassa 31.12.2018 asti
 • One Minute, Maestro! (1985) Teema torstaina 16.8. klo 22.20, uusinnat pe 17.8. klo 13.50 ja ma 20.8. klo 12.00, Areenassa 30 päivää
 • EP Salonen 50 v: Miehen tie (2008) Teema maanantaina 13.8. klo 15.10, uusinnat ti 14.8. klo 12.00 ja pe 17.8. klo 14.55, Areenassa 1 vuoden

Yle Teema

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!