Hyppää pääsisältöön

Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Kuva: Photo Minna Hätinen Esa-Pekka Salonen,helsingin juhlaviikot

Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

Helsingin Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa juhlitaan 60 vuotta täyttänyttä kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salosta sekä samalla 50-vuotiasta Helsingin Juhlaviikot -festivaalia. Teema ja Yle Radio 1 välittävät konsertin suorana lähetyksenä perjantaina 17.8. klo 20 alkaen.

Juhlakonsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä. Konsertti alkaa Korvat Auki -säveltäjäkollektiivin (Joel Järventausta, Touko Niemi, Matilda Seppälä, Lauri Supponen ja Niilo Tarnanen) teoksella Massahumu. Toisella puoliajalla kuullaan Paula Vesalan uusi teos Olin kerran täällä. Lisäksi Esa-Pekka Salosen orkesterisävellys Pollux kuullaan ensi kerran Suomessa.

Konsertin väliajalla tärkeäksi teemaksi nousee yhteisöllisyys. Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa sävellystyössä, entä miten yhteisöjen voiman ja teknologian voi valjastaa festivaalin käyttöön? Ainomaija Pennasen haastateltavina suorassa lähetyksessä ovat Massahumu -teoksen säveltäjät sekä Helsingin Juhlaviikkojen seuraava taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Teeman arkistopaikalla samalla viikolla nähdään vuonna 1985 valmistunut ohjelma One Minute, Maestro! Se on henkilökuva vasta 26-vuotiaasta säveltäjä-kapellimestarista, jonka ura on hurjassa nosteessa, kun orkesterit eri puolilla kutsuvat häntä vierailemaan ja tarjoavat virkoja. Taiteellisen kodin Salonen löysi jo tuolloin Los Angelesista, jonne hän joitakin vuosia myöhemmin muutti kaupungin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi.

Vuonna 2008 Salonen oli jo pitkän uran tehnyt taiteilija, joka vietti 50-vuotispäiväänsä. Tuon juhlapäivän kunniaksi tehtiin ohjelma EP Salonen 50 v: Miehen tie, jossa Salonen pohtii uusia haasteita jätettyään hyvästit Los Angelesille.

Molemmat ohjelmat on ohjannut Marjaana Mykkänen.

 • Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonsertti, suora lähetys Teema ja Yle Radio 1 perjantaina 17.8. klo 20, uusinta ma 20.8. klo 13.05, Areenassa 31.12.2018 asti
 • One Minute, Maestro! (1985) Teema torstaina 16.8. klo 22.20, uusinnat pe 17.8. klo 13.50 ja ma 20.8. klo 12.00, Areenassa 30 päivää
 • EP Salonen 50 v: Miehen tie (2008) Teema maanantaina 13.8. klo 15.10, uusinnat ti 14.8. klo 12.00 ja pe 17.8. klo 14.55, Areenassa 1 vuoden
 • Kurosawan samurait Kino Klassikossa

  Kuusi Akira Kurosawan klassikkoa Teemalla syksyllä 2018.

  Kuusi Akira Kurosawan mustavalkoista samuraiklassikkoa nähdään Teemalla syksyllä 2018. Kino Klassikko torstaisin 18.10. – 22.11. noin klo 21. Elokuvat myös Areenassa 14 päivää. 18.10. Rashomon – paholaisen temppeli (1950) Rashomon – paholaisen temppeli on yhä edelleen yksi kuuluisimpia japanilaisen elokuvan klassikkoja.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  Suositussa sarjassa kerrotaan No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden. Teema lauantaina 13.10. klo 20. Areenassa kaksi kuukautta Carly Simon (s. 1945) on sukupolvensa tärkeimpiä amerikkalaisia laulaja-lauluntekijöitä.

 • Matti Rönkä paljastaa: Tulossa uusi Viktor Kärppä -dekkari

  Matti Röngältä tulossa Kärppä-dekkari

  Matti Röngän esikoisdekkari Tappajan näköinen mies ilmestyi vuonna 2002. Röngän dekkareiden päähenkilö inkeriläinen paluumuuttaja Viktor Kärppä lunasti paikkansa suomalaisten sydämissä. Viimeisin ja viimeiseksi tarkoitettu Kärppä-dekkari ilmestyi vuonna 2013. Arkistovieraana -haastattelussa Matti Rönkä kuitenkin paljastaa, että Viktor Kärppä tekee vielä paluun.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

Yle Teema

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään myös Kurosawan samuraielokuvia. Kino Suomen teemana ovat Tallinna ja rikos. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Elokuvafestivaalia vietetään marras–joulukuun vaihteessa.

 • Brittibändi 10cc hajosi vain kuukausia superhittinsä jälkeen

  Jäsenet muistelevat huippuaikoja 40 vuotta myöhemmin.

  I'm not in love, so don't forget it... 10cc:n alkuperäisjäsenet kokoontuivat 40 vuotta myöhemmin muistelemaan matkaa maineeseen, levyjen tekoa, kiertueita ja yhtyeen hajoamista Teema lauantaina 1.9.2018 klo 20.00. Areenassa 30 päivää Brittiyhtye 10cc julkaisi suurimman hittinsä kesällä 1975.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!