Hyppää pääsisältöön

Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Kuva: Photo Minna Hätinen Esa-Pekka Salonen,helsingin juhlaviikot

Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

Helsingin Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa juhlitaan 60 vuotta täyttänyttä kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salosta sekä samalla 50-vuotiasta Helsingin Juhlaviikot -festivaalia. Teema ja Yle Radio 1 välittävät konsertin suorana lähetyksenä perjantaina 17.8. klo 20 alkaen.

Juhlakonsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä. Konsertti alkaa Korvat Auki -säveltäjäkollektiivin (Joel Järventausta, Touko Niemi, Matilda Seppälä, Lauri Supponen ja Niilo Tarnanen) teoksella Massahumu. Toisella puoliajalla kuullaan Paula Vesalan uusi teos Olin kerran täällä. Lisäksi Esa-Pekka Salosen orkesterisävellys Pollux kuullaan ensi kerran Suomessa.

Konsertin väliajalla tärkeäksi teemaksi nousee yhteisöllisyys. Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa sävellystyössä, entä miten yhteisöjen voiman ja teknologian voi valjastaa festivaalin käyttöön? Ainomaija Pennasen haastateltavina suorassa lähetyksessä ovat Massahumu -teoksen säveltäjät sekä Helsingin Juhlaviikkojen seuraava taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Teeman arkistopaikalla samalla viikolla nähdään vuonna 1985 valmistunut ohjelma One Minute, Maestro! Se on henkilökuva vasta 26-vuotiaasta säveltäjä-kapellimestarista, jonka ura on hurjassa nosteessa, kun orkesterit eri puolilla kutsuvat häntä vierailemaan ja tarjoavat virkoja. Taiteellisen kodin Salonen löysi jo tuolloin Los Angelesista, jonne hän joitakin vuosia myöhemmin muutti kaupungin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi.

Vuonna 2008 Salonen oli jo pitkän uran tehnyt taiteilija, joka vietti 50-vuotispäiväänsä. Tuon juhlapäivän kunniaksi tehtiin ohjelma EP Salonen 50 v: Miehen tie, jossa Salonen pohtii uusia haasteita jätettyään hyvästit Los Angelesille.

Molemmat ohjelmat on ohjannut Marjaana Mykkänen.

 • Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonsertti, suora lähetys Teema ja Yle Radio 1 perjantaina 17.8. klo 20, uusinta ma 20.8. klo 13.05, Areenassa 31.12.2018 asti
 • One Minute, Maestro! (1985) Teema torstaina 16.8. klo 22.20, uusinnat pe 17.8. klo 13.50 ja ma 20.8. klo 12.00, Areenassa 30 päivää
 • EP Salonen 50 v: Miehen tie (2008) Teema maanantaina 13.8. klo 15.10, uusinnat ti 14.8. klo 12.00 ja pe 17.8. klo 14.55, Areenassa 1 vuoden
 • Rockin palkkasoturit kertovat

  Bowien "sideman" Earl Slick jututtaa taustamuusikoita.

  David Bowien ”sideman” Earl Slick jututtaa taustamuusikoita uudessa dokumentissa.

 • Waldemar Januszczak Lännen tiellä – kolmeosainen sarja USA:n taiteesta

  Amerikan taiteen juurilla preerialla ja suurkaupungeissa.

  Teemalta tuttu taidehistorioitsija Waldemar Januszczak lähtee road tripille halki Amerikan mantereen ja USA:n taiteen historian. Teema 12.–26.2.2019 klo 20.00. Jaksot Areenassa 90 päivää Mistä on syntyisin todella amerikkalainen taide? Se on syntynyt itseään ja omaa ääntään etsivän uuden yhteiskunnan hurjasta energiasta.

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.

Yle Teema

 • Komisario Susikoski oli Ismo Kallion ensimmäinen elokuvarooli

  Kino Suomi esittää kaksi filmiä näyttelijän muistoksi.

  Ismo Kallio (1935–2019) aloitti pitkän elokuvauransa vuonna 1959 jännärissä Kolmas laukaus, suoraan pääosassa. Komisario Susikoski joutuu siinä lomamatkallaan selvittämään agronomin murhaa. Yrjö Nortan harvinainen rikoselokuva perustuu Mauri Sariolan romaaniin Rotat pois laivasta!

 • Eila vastaan Suomen valtio – Tove Idström kirjoitti irtisanotulle siivoojalle sankaritarinan

  Tove Idströmin muistoksi elokuva siivoojien taistelusta.

  Teeman Kino Suomi muistaa käsikirjoittaja Tove Idströmiä (1954–2019). Elokuva Eila on yksi Idströmille henkilökohtaisesti läheisistä, oman aiheen pohjalta tehdyistä alkuperäiskäsikirjoituksista. Tavallisen ihmisen sankaritarinan taustalla on Idströmin voimakkaasti kokema, vääryyden aiheuttama suuttumus. Teema tiistaina 19.2. klo 21.55.