Hyppää pääsisältöön

Esa-Pekka Salonen 60 vuotta Teemalla

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa
Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Kuva: Photo Minna Hätinen Esa-Pekka Salonen,helsingin juhlaviikot

Kesällä 60 vuotta täyttänyttä maestro Esa-Pekka Salosta juhlitaan suorassa konserttilähetyksessä perjantaina 17.8. Lisäksi Teemalla nähdään arkisto-ohjelmia nuoremmasta Salosesta.

Helsingin Juhlaviikkojen avajaiskonsertissa juhlitaan 60 vuotta täyttänyttä kapellimestari-säveltäjä Esa-Pekka Salosta sekä samalla 50-vuotiasta Helsingin Juhlaviikot -festivaalia. Teema ja Yle Radio 1 välittävät konsertin suorana lähetyksenä perjantaina 17.8. klo 20 alkaen.

Juhlakonsertissa kuullaan kaksi kantaesitystä. Konsertti alkaa Korvat Auki -säveltäjäkollektiivin (Joel Järventausta, Touko Niemi, Matilda Seppälä, Lauri Supponen ja Niilo Tarnanen) teoksella Massahumu. Toisella puoliajalla kuullaan Paula Vesalan uusi teos Olin kerran täällä. Lisäksi Esa-Pekka Salosen orkesterisävellys Pollux kuullaan ensi kerran Suomessa.

Konsertin väliajalla tärkeäksi teemaksi nousee yhteisöllisyys. Mitä yhteisöllisyys tarkoittaa sävellystyössä, entä miten yhteisöjen voiman ja teknologian voi valjastaa festivaalin käyttöön? Ainomaija Pennasen haastateltavina suorassa lähetyksessä ovat Massahumu -teoksen säveltäjät sekä Helsingin Juhlaviikkojen seuraava taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Teeman arkistopaikalla samalla viikolla nähdään vuonna 1985 valmistunut ohjelma One Minute, Maestro! Se on henkilökuva vasta 26-vuotiaasta säveltäjä-kapellimestarista, jonka ura on hurjassa nosteessa, kun orkesterit eri puolilla kutsuvat häntä vierailemaan ja tarjoavat virkoja. Taiteellisen kodin Salonen löysi jo tuolloin Los Angelesista, jonne hän joitakin vuosia myöhemmin muutti kaupungin filharmonikkojen musiikilliseksi johtajaksi.

Vuonna 2008 Salonen oli jo pitkän uran tehnyt taiteilija, joka vietti 50-vuotispäiväänsä. Tuon juhlapäivän kunniaksi tehtiin ohjelma EP Salonen 50 v: Miehen tie, jossa Salonen pohtii uusia haasteita jätettyään hyvästit Los Angelesille.

Molemmat ohjelmat on ohjannut Marjaana Mykkänen.

 • Esa-Pekka Salosen 60-vuotisjuhlakonsertti, suora lähetys Teema ja Yle Radio 1 perjantaina 17.8. klo 20, uusinta ma 20.8. klo 13.05, Areenassa 31.12.2018 asti
 • One Minute, Maestro! (1985) Teema torstaina 16.8. klo 22.20, uusinnat pe 17.8. klo 13.50 ja ma 20.8. klo 12.00, Areenassa 30 päivää
 • EP Salonen 50 v: Miehen tie (2008) Teema maanantaina 13.8. klo 15.10, uusinnat ti 14.8. klo 12.00 ja pe 17.8. klo 14.55, Areenassa 1 vuoden
 • 70 vuotta suljettu ovi aukesi

  Dokumenttielokuva avaa oven Jugoslavian historiaan.

  Mila Turajlić valottaa dokumentissaan Jugoslavian historiaa oman perheensä kautta.

 • Tere Perestroika! – eli voiko yksi punk-biisi horjuttaa maailman mahteja?

  Musiikki muurin murtajana

  Poliittisen kuohunnan aikoina musiikilla on väliä, se menee suoraan tunteisiin paremmin kuin pamfletit. Viron laulava vallakumous 80-luvun lopulla hyödynsi vanhoja kansallislauluja, mutta myös rockilla ja punkilla oli iso rooli. Euroopan poliittiset valtarakenteet alkoivat säröillä 1980-luvun puolivälissä.

 • Teeman elokuvafestivaalin 2019 juliste on täällä!

  Filmi, metsä ja Stalker festivaalijulisteen inspiraationa.

  Teeman elokuvafestivaalia vietetään taas 27.11.–1.12.2019. Festivaalin visuaalinen ilme sisältää kaikuja Andrei Tarkovskin Stalkerin salaperäiseltä vyöhykkeeltä: Kriittisellä vyöhykkeellä puhutaan elokuvasta. Lataa juliste itsellesi täältä ja paikanna itsesi ja mobiililaitteesi Kriittiselle vyöhykkeelle profiili- ja taustakuvilla!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa