Hyppää pääsisältöön

Menestyskirjasta tv-sarjaksi: Liberty on pohjoismaisten tähtitekijöiden laatudraama - mukana myös Hollywood-tähti Connie Nielsen

Karaktären Katrina står på en veranda med solen i ansiktet.
Connie Nielsen tähdittää Liberty-sarjaa. Karaktären Katrina står på en veranda med solen i ansiktet. Kuva: DR / Aske Foss Yle Fem,Connie Nielsen

Hollywood-tähti Connie Nielsen taisteli kynsin hampain päästäkseen pohjoismaiseen uutuussarjaan Libertyyn! Libertyn tarina pohjautuu tanskalaiskirjailija Jakob Ejersbon samannimiseen suosittuun romaaniin. Sarja vie katsojat 1980-luvun lopun Tansaniaan.

Connie Nielsen tunnetaan mm. elokuvista Gladiator, Paholaisen asianajaja ja Wonder Woman. Tanskassa syntynyt näyttelijä on ollut jo vuosikymmenien ajan suuri nimi Hollywoodissa. Miksi hän halusi lähteä mukaan pohjoismaiseen Liberty-tv-sarjaan?

- Amerikkalaiset agenttini eivät oikein ymmärtäneet, miksi haluan näytellä minisarjassa. Minun piti taistella saadakseni tämän mahdollisuuden, ja se on ollut uskomaton kokemus, Nielsen kertoo Tanskan yleisradioyhtiö DR:lle.

- He ymmärsivät kyllä haluni työskennellä Tanskassa, mutta eivät haluani näytellä minisarjassa, jossa en ole edes pääroolissa. Minun piti selittää heille, että todellakin uskon projektiin ja rakastan sen tarinaa.

Mukana myös suomalaisnäyttelijöitä

Liberty vie katsojat 1980-luvun lopun Tansaniaan. Tapahtumien keskipisteessä on kaksi pohjoismaalaista työkomennukselle lähetettyä perhettä, tanskalainen Knudsenin perhe ja tanskalais-ruotsalainen Larssonin perhe, joiden tiet risteävät dramaattisella tavalla.

Draamasarja on tanskalainen, mutta se on myös tulosta pohjoismaisten yleisradioiden yhteistyöstä. Sarjan teossa on ollut mukana myös useita kansainvälisiä tiimejä. Koko sarja on kuvattu Etelä-Afrikassa, ja hahmoissa on edustettuna niin Pohjoismaat kuin Afrikkakin.

Karakätärerna Niels och Christian tittar på varandra i dramaserien Liberty. Ett litet barn sitter i barnvagn och i bakgrunden leker lokalbefolkningen.
Carsten Bjørnlund näyttelee Nielsiä ja Anton Hjejle Christiania. Karakätärerna Niels och Christian tittar på varandra i dramaserien Liberty. Ett litet barn sitter i barnvagn och i bakgrunden leker lokalbefolkningen. Kuva: DR / Aske Foss Yle Fem,Carsten Bjørnlund

Ohjaaja Mikael Marcimain on ruotsalainen, ja näyttelijöitä on saatu mukaan Tanskasta, Ruotsista, Suomesta ja Hollywoodista. Isoissa rooleissa ovat Connie Nielsenin lisäksi mm. Magnus Krepper, Carsten Bjørnlund, Sofie Gråbøl, Anton Hjejle ja Charlie Karumi. Suomalaisista näyttelijöistä mukana ovat lukuisissa kansainvälisissä tuotannoissa mukana ollut Antti Reini ja mm. Vuosaaressa ja Pahan kukissa näytellyt Alma Pöysti.

Jonas lukee lehteä ja Marcus istuu vieressä.
Magnus Krepper on Tomas ja Charlie Karumi on Marcus. Jonas lukee lehteä ja Marcus istuu vieressä. Kuva: DR / Aske Foss Magnus Krepper,Liberty

Ruotsin ja Pohjoismaiden arvostetuimpiin ohjaajiin kuuluvalle Mikael Marcimainille projekti oli myös erityinen. Yle Femilläkin esitettyjen sarjojen Gentlemen & Gangsters, Aatteen asialla (Upp till kamp) ja Lasermies (Lasermannen) jälkeen Liberty oli uudenlainen haaste uudessa ympäristössä.

- Ohjaajana oli erityisen inspiroivaa työstää tällaista materiaalia, haavoittuvan rehellistä kertomusta monivivahteisista, monitahoisista ja ristiriitaisista henkilöistä visuaalisessa ja kuvauksellisessa ympäristössä. Poistuminen omalta mukavuusalueelta ja työskentely vieraassa maassa kansainvälisen tiimin kanssa toimi kuin taiteellinen vitamiinipommi, Mikael Marcimain kertoo DR:n tiedotteessa.

Tarina pohjautuu Jakob Ejersbon suosittuun kirjaan

Liberty on ollut haaste myös käsikirjoituksen laatijoille. Tarina pohjautuu Jakob Ejersbon 2009 julkaistuun kirjaan Liberty. 708-sivuisen romaanin supistaminen viiteen televisiojaksoon oli iso projekti käsikirjoittajalle Asger Lethille ja jaksokirjoittajille Morten Papelle ja Christoffer Örnfeltille.

- Oli sekä onni että kirous, että meillä oli suuri teos, jossa pitäytyä. Se tuotti tuskaa, sillä mielestäni Liberty on kansallisaarre, tanskalaisen kirjallisuuden pääteoksia, kertoo Morten Pape DR:lle.

Liberty on Jakob Ejersbon suositun "Afrikka-trilogian" kolmas ja viimeinen osa. Kirja kirjoitettiin loppuun ja julkaistiin hänen vuonna 2008 tapahtuneen kuolemansa jälkeen.

Nainen hymyilee ja pitää vauvaa sylissään, mies nauraa ja kaksi selin kameraan päin olevaa ihmistä katselee nauravaa miestä ja naista.
Niels (Carsten Bjornlund) ja Kirsten (Sofie Gråbol) ovat Liberty-sarjan päähenkilöitä. Nainen hymyilee ja pitää vauvaa sylissään, mies nauraa ja kaksi selin kameraan päin olevaa ihmistä katselee nauravaa miestä ja naista. Kuva: DR / Aske Foss. Sofie Gråbøl,Liberty

Hyvän tv-draaman luominen kesti noin 10 kuukautta, kun kirja jaettiin ensin kohtauksiin ja sen jälkeen osia siitä leikattiin pois. Asger Lethin mukaan kolme käsikirjoittajaa muodostivat hienon kumppanuuden, jossa jokainen osallistui omalla tavallaan.

- Toisinaan keskustelumme saattoi käydä kuumanakin, ja jokaisen piti pystyä perustelemaan omat ideansa. Oli tärkeää, että pystyimme vakuuttamaan toisemme. Viime kädessä meidän kaikkien täytyi pitää lopputuloksesta niin, ettei se tuntunut vain pitkältä riviltä kompromisseja.

Yksi kirjoittajien suurista kysymyksistä oli kertomuksen näkökulma. Vaikka kirja on kirjoitettu teini-ikäisen näkökulmasta, on sarjaan valittu eri perspektiivi, jossa keskitytään enemmän aikuisiin.

- Käsikirjoituksen kannalta oli jännittävää nostaa aikuiset enemmän esille, mutta sen vuoksi tekstiin piti myös lisätä osia. Se ei ollut aina ihan helppoa, kertoo Leth.

Morten Papelle oli tärkeää pysyä uskollisena romaanin tunnelmalle ja kuvaillulle ympäristölle. Erityisen tärkeää se oli siksi, ettei romaanin kirjoittajalta voitu enää saada neuvoja.

- Emme saaneet unohtaa afrikkalaista tuntumaa. Tansaniassa valkoinen kulttuuri kuuluu vähemmistöön, joten sarjastakaan ei saanut tulla liian valkoinen. Romaanin päähenkilöt kuljettavat lukijaa mukanaan maan kaikkiin sopukoihin, markkinoilta yöelämään. Tansania itsessään on yksi hahmoista, sanoo Pape.

Liberty Yle Femillä ja Yle Areenassa 12.8.2018 alkaen sunnuntaisin klo 19.50. Yle Areenassa sarja on katsottavissa puolen vuoden ajan.

Alkuperäinen nimi: Liberty (Tanska, 2018)
5 jaksoa, Areenassa 25.2.2019 asti.
Sarja perustuu Jakob Ejersbon samannimiseen romaaniin.
Rooleissa: Connie Nielsen (Katrina), Magnus Krepper (Jonas), Carsten Bjørnlund (Niels), Sofie Gråbøl (Kirsten), Anton Hjejle (Christian), Charlie Karumi (Marcus), Tita (Alma Pöysti), Asko (Antti Reini)
Ohjaus: Mikael Marcimain
Tuotanto: DR / Yhteistuotanto

Lue myös - yle.fi:stä poimittua