Hyppää pääsisältöön

Näin lähetät viestin WhatsApp-sovelluksella

Nykyään läheiset ja tuttavat tavoittaa parhaiten WhatsAppilla tai muilla pikaviestisovelluksilla. Näillä ohjeilla saat WhatsAppin käyttöön ja opettelet lähettämään sillä viestejä.

Mitä tarvitaan?

Älykännykkä ja siinä internet-yhteys päällä: Joko langaton lähiverkko wifi- (eli wlan) tai mobiiliverkko (kuten 4G). Jos puhelinliittymääsi kuuluu “rajaton data”, mobiiliverkkoa voi kotimaassa käyttää vapaasti.

Tablettiin saat WhatsApp-sovelluksen vain, jos siinä on oma SIM-kortti eli puhelinnumero.

Näin asennat WhatsAppin

1. iPhone

 • Klikkaa auki puhelimesi sovelluskauppa App Store.
 • Avaa hakukenttä: Klikkaa suurennuslasin kuvaa alalaidassa. Kirjoita ilmestyvään hakukenttään whatsapp. Valitse ylin hakutulos. Sovellus on ilmainen.
 • WhatsApp Messenger -sovelluksen asennus aukeaa koko ruutuun. Paina HAE.
 • App Store näyttää Apple-tilisi tunnuksen (sähköpostiosoitteesi). Jos se on oikein, valitse Asenna. Odottele.
 • Valitse AVAA.
 • Ensimmäisellä kerralla sinun täytyy hyväksyä käyttöehdot (ne ovat enimmäkseen englanniksi) ja vahvistaa puhelinnumerosi. Kirjoita muille näkyvä nimesi: Koko nimi, pelkkä etunimi tai vaikka nimimerkki.

Nyt sinulla on WhatsApp puhelimessa. Aloitussivulta löytyvän kuvakkeen alla lukee WhatsApp.

(ohjeet jatkuvat kuvien jälkeen)

Kuvakaappaus: Kännykän aloitusnäytössä on WhatsApp-sovelluksen kuvake.
Sovelluksen kuvakkeen alla lukee lähes aina myös sen nimi. Kuvakaappaus: Kännykän aloitusnäytössä on WhatsApp-sovelluksen kuvake. Kuva: Kuvakaappaus Yle Nettiä ikä kaikki,WhatsApp,kuvake
Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Viestin lähtee nuolesta painamalla.
Viesti lähtee, kun painaa valkoista nuolta. Kuvakaappaus WhatsApp-sovelluksesta: Viestin lähtee nuolesta painamalla. Kuva: Kuvakaappaus Yle Nettiä ikä kaikki,WhatsApp

2. Muut älykännykät

(Samsung, Huawei, Sony, Honor, uudet Nokiat jne. eli kaikki, jotka toimivat Android-käyttöjärjestelmällä)

 • Klikkaa auki puhelimesi sovelluskauppa Play Kauppa.
 • Klikkaa hakukenttää eli ylintä valkoista laatikkoa, jossa lukee Google Play. Kirjoita siihen whatsapp. Valitse ylin hakutulos (kuvassa valkoinen luuri vihreässä puhekuplassa). Sovellus on ilmainen.
 • WhatsApp Messenger -sovelluksen asennus aukeaa koko ruutuun. Valitse ASENNA. Odottele.
 • Valitse AVAA.
 • Ensimmäisellä kerralla sinun täytyy hyväksyä käyttöehdot (ne ovat enimmäkseen englanniksi) ja vahvistaa puhelinnumerosi. Kirjoita muille näkyvä nimesi: Koko nimi, pelkkä etunimi tai vaikka nimimerkki.

Nyt sinulla on WhatsApp puhelimessa. Aloitussivulta löytyvän kuvakkeen alla lukee WhatsApp.

Näin lähetät ensimmäisen viestin

(kaikki älypuhelimet)

 • Klikkaa WhatsAppin kuvaketta.
 • iPhone: Klikkaa "kynän ja paperin" kuvaketta oikeassa ylälaidassa. Muut puhelimet: Klikkaa suurennuslasia oikeasta ylälaidasta.
 • Aukeaa hakukenttä. Kirjoita siihen sen henkilön nimi, jolla haluat viestitellä. Löydät hänet helposti, jos hän on puhelimesi yhteystiedoissa ja itsekin WhatsAppissa.
 • Klikkaa henkilön nimeä, niin keskustelu aukeaa.
 • Kirjoita viesti näytön alalaidan "laatikkoon".
 • Paina viestilaatikon vieressä olevaa nuolta vihreässä (Android) tai sinisessä (iPhone) pallerossa.

Sitten vain odottamaan vastausta!

WhatsAppin ja kännykän omista asetuksista voit säätää, miten saat ilmoituksen tulleista viesteistä: kuuluuko ilmoitusääni ja ilmestyykö WhatsAppin ikoniin viestin merkkinä punainen pallero.

TULOSTA ohje: Näin lähetän ensimmäisen WhatsApp-viestin (pdf, yksi sivu).

Nämä ohjeet on tehty puhelinmalleilla Samsung Galaxy A5 (2017) ja iPhone 6. Polut saattavat hiukan vaihdella muilla malleilla, mutta perusperiaatteet ovat samat.

Lisävinkkejä WhatsAppin käyttöön löydät Digitreenien artikkelista.

WhatsApp ei ole ainoa pikaviestipalvelu

Älypuhelimella toimivia pikaviestipalveluja on lukuisia. Niillä voi lähettää ilmaiseksi viestejä, ääniviestejä, kuvia, videoita – ja jopa soittaa puheluja. Viestitellä voi kahden kesken tai ryhmissä.

Maailmalla suosittuja ovat muun muassa Telegram, Signal, WeChat ja Viber.

Suomessa ylivoimaisesti suosituin on tällä hetkellä WhatsApp. Sen omistaa Facebook, jolla on myös oma, Facebook-palveluun kytketty Messenger-sovellus.

Tämä ohje on alunperin julkaistu Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjan sivuilla. Kampanja haastoi vuonna 2018 kaikki suomalaiset: "Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito". Neljän viikon aikana ikäihmisille opetettiin yli 5000 digitaitoa ja tehtiin apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele