Hyppää pääsisältöön

Näin luot sähköpostiosoitteen

Ilman omaa sähköpostiosoitetta ei verkossa oikein pärjää. Sähköposti- eli meiliosoitetta vaaditaan moniin palveluihin kirjautumisessa. Tietenkin sähköposteja on myös mukava kirjoittaa ja saada!

Sähköpostiosoitteita tarjoavat lukuisat yritykset. Tunnettuja isoja palveluja ovat Microsoftin Outlook (jolloin meiliosoite loppuu outlook.com tai hotmail.com), englanninkielinen Yahoo sekä Googlen Gmail. Se on yksi suosituimmista sähköpostin tarjoajista.

Lue alta, miten Gmail-tili luodaan. Huomaa, että jutun video ja printattava ohje ovat vuodelta 2018.

Applen laitteen käyttäjä voi hankkia myös icloud.com-loppuisen sähköpostiosoitteen.

Suomessa on ollut myös käytössä puhelinoperaattorien meilipalveluja, joiden osoite loppuu esimerkiksi pp.inet.fi, welho.com tai kolumbus.fi. Osa näistä on jo lakkautettu.

Tämä ohje koskee Gmail-sähköpostiosoitteen hankkimista. Microsoftin Outlook-osoitteen luominen on hiukan helpompaa ja nopeampaa.

Näin hankit @gmail-loppuisen sähköpostiosoitteen

1. Mene nettisivulle gmail.com.

2. Aukeaa näkymä, jossa lukee Kirjaudu sisään. Koska sinulla ei vielä ole tiliä, klikkaa laatikkoa Luo tili.

3. Täytä nimesi ja valitse haluamasi sähköpostiosoite. Jos nimesi ei ole kovin harvinainen, et välttämättä saa sähköpostia mallilla etunimesi.sukunimesi@gmail.com. Luovuutta saa käyttää! Google myös ehdottaa vapaana olevia nimiyhdistelmiä.

4. Kirjoita salasanasi – kahteen kertaan. Hyvä salasana on pitkä eikä sitä arvaa helposti. Suomen ääkköset eivät Googlelle kelpaa, joten jätä ne pois. Tämä on tärkeää: Älä valitse samaa salasanaa, jota käytät muissa palveluissa. Kirjoita salasana itsellesi muistiin ja säilytä sitä huolella.

(Ohje jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvakaappaus Google-tilin luontolomakkeesta, kenttiä täytetty.
Laita täppä kohtaan Näytä salasana, niin salasana on helpompi kirjoittaa ja toistaa. Kuvakaappaus Google-tilin luontolomakkeesta, kenttiä täytetty. Nettiä ikä kaikki,Gmail,salasanat

5. Kirjoita vaaditut tiedot: Jotta Google voi suojata tiliäsi ja tarvittaessa palauttaa unohtuneen salasanan, lisää puhelinnumerosi. Pian saat puhelimeen tekstiviestinä kuusinumeroisen vahvistuskoodin. Kirjoita se ja klikkaa SEURAAVA.

6. Kohdat, joissa lukee valinnainen, voit tyhjentää tai jättää tyhjiksi. Syntymäaika on laitettava, mutta Google ei tarkista, että se on oikein. Jos laitat muun kuin oman syntymäaikasi, pidä huolta siitä, että muistat päiväyksen myöhemminkin. Sukupuoleen voi halutessaan laittaa En halua kertoa. Paina SEURAAVA.

7. Lue kohta Tietosuoja ja käyttöehdot. Vieritä alaspäin harmaasta palkista. Jos luet vain sivulla näkyvän tiivistelmän, aikaa menee alle minuutti. Kannattaa myös klikata auki kohta LISÄASETUKSET. Sieltä voit säätää, saako Google tallentaa toimintaasi ja käyttää sitä esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen.

8. Ruksi kohdat Hyväksyn Googlen käyttöehdot ja Hyväksyn tietojeni käsittelyn yllä kuvatulla ja tietosuojakäytännössä tarkemmin kerrotulla tavalla.

Ethän hätäile! Voit pitkin matkaa palata taaksepäin painamalla "takaisin" tai "peruuta".

Se on siinä! Tili on luotu ja sinulla on sähköpostiosoite.

Sähköpostin avulla voit luoda eri nettipalveluihin oman tilin kirjautumista varten.

Esimerkiksi Yle Areenan käyttö on mukavampaa, kun teet sen omalle Yle Tunnuksellesi kirjautuneena. Siihenkin tarvitset sähköpostiosoitetta.

Ehkä haluat viranomaisilta sähköpostia paperipostin sijaan? Ota silloin käyttöön tietoturvallinen suomi.fi-viestit– tähänkin tarvitset oman sähköpostiosoitteen. Saat julkishallinnon uusista viesteistä automaattisesti ilmoituksen sähköpostiisi.

Tietenkin voit nyt myös kirjoittaa sähköpostiviestejä!

Entä jos salasana on hukassa?

Ei huolta! Klikkaa tekstiä Unohditko salasanasi? Se löytyy nettipalvelujen kirjautumissivulta salasana-kentän läheltä. Saat silloin ohjeet tai linkin salasanan vaihtamiseen sähköpostiisi.

Gmailissa valitset, otatko tilisi vahvistuskoodin sähköpostiin vai puhelimeen. Klikkaa Gmailin kirjautumislomakkeessa Unohditko salasanasi?, niin näet tilin palautuksen vaihtoehdot. Valitse joku niistä.

Alinna on vaihtoehto Kokeile toista sisäänkirjautumistapaa. Siellä kysytään ensin viimeisin salasanasi, mutta senhän juuri olit unohtanut. Pääset kuitenkin eteenpäin, jos olet näitä tilanteita varten antanut Googlelle vaihtoehtoisen sähköpostiosoitteen tai puhelinnumerosi.

Tulosta ohje: Näin luet ja lähetät Gmail-sähköpostia tietokoneella (pdf, yksi sivu).

Muokkaukset:
18.4.23: Teksti ja kuva ajan tasalle, video ennallaan.

Tämä ohje on alunperin julkaistu Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjan sivuilla. Kampanja haastoi vuonna 2018 kaikki suomalaiset: "Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito". Neljän viikon aikana ikäihmisille opetettiin yli 5000 digitaitoa ja tehtiin apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele