Hyppää pääsisältöön

Näin luot sähköpostiosoitteen

Ilman omaa sähköpostiosoitetta ei verkossa oikein pärjää. Sähköposti- eli meiliosoitetta vaaditaan moniin palveluihin kirjautumisessa. Tietenkin sähköposteja on myös mukava kirjoittaa ja saada! Gmail on yksi suosituimmista sähköpostin tarjoajista. Katso miten tili luodaan ja printtaa ohjeet talteen.

Sähköpostiosoitteita tarjoavat lukuisat eri yritykset. Tunnettuja isoja palveluja ovat Microsoftin Outlook (jolloin meiliosoite loppuu outlook.com tai hotmail.com), englanninkielinen Yahoo sekä Googlen Gmail.

Applen laitteen käyttäjä voi hankkia myös icloud.com-loppuisen sähköpostiosoitteen.

Suomessa on myös käytössä puhelinoperaattorien “vanhoja” meiliosoitteita, joiden osoite loppuu esimerkiksi pp.inet.fi, welho.com tai kolumbus.fi.

Tämä ohje koskee Gmail-sähköpostiosoitteen hankkimista. Microsoftin Outlook-osoitteen luominen on hiukan helpompaa ja nopeampaa.

Näin hankit @gmail-loppuisen sähköpostiosoitteen

1. Mene nettisivulle gmail.com.

2. Aukeaa näkymä, jossa lukee Kirjaudu sisään. Koska sinulla ei vielä ole tiliä, klikkaa vasemman alakulman pientä tekstiä Luo tili. Tai sitten oikeassa yläkulmassa lukee LUO TILI. Paina sitä.

3. Täytä nimesi ja valitse haluamasi sähköpostiosoite. Jos nimesi ei ole kovin harvinainen, et välttämättä saa sähköpostia mallilla etunimesi.sukunimesi@gmail.com. Luovuutta saa käyttää! Google myös ehdottaa vapaana olevia nimiyhdistelmiä.

4. Kirjoita salasanasi – kahteen kertaan. Hyvä salasana on pitkä eikä sitä arvaa helposti. Älä valitse samaa salasanaa, jota käytät muissa palveluissa. Kirjoita salasana itsellesi muistiin ja säilytä sitä huolella.

(Ohje jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvakaappaus Googlen nettiviuilta: Gmail-tilin luominen, nimen ja salasanan täyttäminen.
Maija.makinen@gmail.com on jo jollain käytössä, joten tähän lisättiin r-kirjain. Klikkaamalla silmän kuvaa saa salasanan merkit näkyviin tai piiloon. Ääkköset eivät kelpaa salasanaan, joten tätä salasanaa ei hyväksyttäisi. Kuvakaappaus Googlen nettiviuilta: Gmail-tilin luominen, nimen ja salasanan täyttäminen. Kuva: Google, kuvakaappaus Yle. Nettiä ikä kaikki,Gmail,salasanat

5. Kirjoita vaaditut tiedot: Jotta Google voi suojata tiliäsi ja tarvittaessa palauttaa unohtuneen salasanan, lisää puhelinnumerosi. Pian saat puhelimeen tekstiviestinä kuusinumeroisen vahvistuskoodin. Kirjoita se ja klikkaa SEURAAVA.

6. Kohdat, joissa lukee valinnainen, voit tyhjentää tai jättää tyhjiksi. Syntymäaika on laitettava, mutta Google ei tarkista, että se on oikein. Jos laitat muun kuin oman syntymäaikasi, pidä huolta siitä, että muistat päiväyksen myöhemminkin. Sukupuoleen voi halutessaan laittaa En halua kertoa. Paina SEURAAVA.

7. Lue kohta Tietosuoja ja käyttöehdot. Vieritä alaspäin harmaasta palkista. Jos luet vain sivulla näkyvän tiivistelmän, aikaa menee alle minuutti. Kannattaa myös klikata auki kohta LISÄASETUKSET. Sieltä voit säätää, saako Google tallentaa toimintaasi ja käyttää sitä esimerkiksi mainonnan kohdentamiseen.

8. Ruksi kohdat Hyväksyn Googlen käyttöehdot ja Hyväksyn tietojeni käsittelyn yllä kuvatulla ja tietosuojakäytännössä tarkemmin kerrotulla tavalla.

Ethän hätäile! Voit pitkin matkaa palata taaksepäin painamalla "takaisin" tai "peruuta".

Se on siinä! Tili on luotu ja sinulla on sähköpostiosoite.

Sähköpostin avulla voit luoda eri nettipalveluihin oman tilin kirjautumista varten.

Esimerkiksi Yle Areenan käyttö on mukavampaa, kun teet sen omalle Yle Tunnuksellesi kirjautuneena. Siihenkin tarvitset sähköpostiosoitetta.

Ehkä haluat viranomaisilta sähköpostia paperipostin sijaan? Ota silloin käyttöön tietoturvallinen suomi.fi-viestit– tähänkin tarvitset oman sähköpostiosoitteen. Saat julkishallinnon uusista viesteistä automaattisesti ilmoituksen sähköpostiisi.

Tietenkin voit nyt myös kirjoittaa sähköpostiviestejä!

Entä jos salasana on hukassa?

Ei huolta! Klikkaa tekstiä Unohditko salasanasi? Se löytyy nettipalvelujen kirjautumissivulta salasana-kentän läheltä. Saat silloin ohjeet tai linkin salasanan vaihtamiseen sähköpostiisi.

Gmail-postilaatikossa asia on aavistuksen mutkikkaampi: Kun klikkaat Gmailin kirjautumislomakkeessa Unohditko salasanasi?, kysytään ensin viimeksi muistamaasi salasanaa. Jos et muista sitäkään, valitse Kokeile toista tapaa. Pääset sitä kautta eteenpäin, jos olet näitä tilanteita varten antanut Googlelle vaihtoehtoisen sähköpostiosoitteen tai sitten puhelinnumerosi.

Tulosta ohje: Näin luet ja lähetät Gmail-sähköpostia tietokoneella (pdf, yksi sivu).

Tämä ohje on alunperin julkaistu Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjan sivuilla. Kampanja haastoi vuonna 2018 kaikki suomalaiset: "Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito". Neljän viikon aikana ikäihmisille opetettiin yli 5000 digitaitoa ja tehtiin apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele