Hyppää pääsisältöön

Näin tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla

Haluatko hoitaa netissä veroasioitasi, katsoa lääkereseptejäsi tai vaikka tilata uuden passin? Monille julkisen palvelun sivuille pääsee kirjautumaan omilla verkkopankkitunnuksilla. Opettele tärkeä digitaito ja tulosta ohjeet.

Verkkopankkitunnukset ovat ikäänkuin sähköinen henkilötodistus tai allekirjoitus. Niihin on jokaisella on oikeus riippumatta tuloista tai veloista. Verkkopankkitunnusten saaminen vaatii yleensä käyntiä pankin konttorissa tai toimipisteessä.

Ja näin niillä kirjaudutaan eli tunnistaudutaan:

  • Mene viranomaisen nettisivulle (Vero.fi, Omakanta, Trafi, TE-palvelut jne).
  • Kun vastaan tulee painike kirjaudu, kirjaudu palveluun tai tunnistaudu henkilöasiakkaana, klikkaa sitä.
  • Olet saapunut julkishallinnon suomi.fi-tunnistautumissivulle.
  • Valitse oma pankkisi. Siirryt pankin palveluun.

(ohje jatkuu kuvan jälkeen)

Kuvakaappaus suomi.fi-palvelun tunnistautumissivulta: Vaihtoehtoina pankkitunnusten lisäksi Varmennekorttii tai Mobiilivarmenne.
Suomi.fi:ssä voi tunnistautua kahdella muullakin tavalla: Varmennekortilla eli sähköisellä henkilökortilla tai puhelinoperaattorien myöntämällä mobiilivarmenteella. Pankkitunnukset ovat kuitenkin ylivoimaisesti suosituimpia. Kuvakaappaus suomi.fi-palvelun tunnistautumissivulta: Vaihtoehtoina pankkitunnusten lisäksi Varmennekorttii tai Mobiilivarmenne. Kuva: Kuvakaappaus Yle Nettiä ikä kaikki,Suomi.fi,sähköinen tunnistaminen
  • Kirjoita omat tunnuksesi eli kaksi merkkisarjaa: pidempi käyttäjätunnus ja yleensä neljän merkin salasana. Tässä on pieniä eroja pankkien välillä. Kun käytät tunnuksiasi säännöllisesti, opit oman pankkisi logiikan nopeasti. (Nordealla ja Danske Bankilla vaihtoehtona on myös pankista saatava pieni tunnuslukulaite. Valitse silloin sisäänkirjautumistavaksi tunnuslukulaite ja seuraa ohjeita.)
  • Klikkaa jatka / kirjaudu / kirjaudu sisään / tunnistaudu.
  • Pankki kysyy vaihtuvaa tunnuslukua. Se löytyy paperisesta tunnuslukutaulukosta tai puhelimestasi, jos olet asentanut pankin sähköisen tunnuslukusovelluksen. Näppäile se. Paina Vahvista.
  • Sivu kysyy vielä, hyväksytkö kirjautumisen pankkitunnuksilla. Klikkaa Hyväksy.
  • Sivusto saattaa varmistaa vielä kerran, haluatko jatkaa palveluun, johon olet kirjautumassa. Klikkaa Jatka (palveluun).

Pankkitunnukset ovat henkilökohtaisia

Omat verkkopankkitunnuksesi on tarkoitettu vain sinun käyttöösi. Säilytä niitä huolellisesti ja huolehdi, etteivät muut pääse käsiksi tunnukseesi, salasanaasi tai avainlukulistaasi. Silloin asiointi verkossa niiden avulla on turvallista.

Jos omatoiminen asiointi pankkitunnuksilla ei onnistu, läheiselle voi hankkia käyttöoikeuden eli omat tunnukset. Pankkipalvelujen käyttöön voi myös antaa läheiselle valtakirjan.

Valli ry:n Ikäteknologiakeskuksen vuoden 2018 kysely kertoo, että pankeilta kaivataan paljon nykyistä enemmän tietoa avustetusta asioinnista.

Nyt olet viranomaisen palvelussa kirjautuneena ja voit jatkaa asiointia siellä. Kun lopetat asioinnin, kirjaudu ulos: Löydät Kirjaudu ulos -painikkeen oman nimesi läheltä.

Vinkki: Voit asioida suomi.fi-tunnistuksella useassa palvelussa yhdellä kirjautumisella, jos et välillä sulje nettiselainta.

Kuvakaappaus omakanta.fi-sivulta: Kirjaudu-ulos painike löytyy oman nimen läheltä.
Muista myös kirjautua ulos. Painike löytyy yleensä oikeasta yläkulmasta oman nimen läheltä. Kuvakaappaus omakanta.fi-sivulta: Kirjaudu-ulos painike löytyy oman nimen läheltä. Kuva: Kuvaukaappaus Yle Nettiä ikä kaikki,Verkkopankki

TULOSTA ohjeet: Näin tunnistaudut verkkopankkitunnuksilla (pdf, yksi sivu).

Minne katosivat pankkien harjoitusalustat?

Verkkopankin käyttöä ja pankkitunnuksilla kirjautumista olisi kätevää opetella harjoittelutunnuksilla.

Mennävuosina lähes kaikki pankit tarjosivatkin kokeilutunnuksia.

Kesällä 2018 testitunnukset tai harjoitusalusta ovat käytössä ainoastaan kahdessa pankissa:

OP:lla verkkopankin demoversion suunnitelmat ovat avoinna. Apua kehotetaan pyytämään konttoreista. Sen sijaan OP:n uuteen Saavutettava-verkkopalveluun on tulossa demo- tai esittelyversio, mutta sen aikataulu on auki.

Muun muassa Digi arkeen -neuvottelukunta on vaatinut harjoitusalustojen lisäämistä, jotta digipalveluihin voisi tutustua ilman, että joutuu antamaan pankkitunnuksiaan toiselle.

Muokkaukset:
13.11.20: Lisätty maininta siitä, että myös Danske Bankilla on tunnuslukulaite.

Tämä ohje on alunperin julkaistu Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanjan sivuilla. Kampanja haastoi vuonna 2018 kaikki suomalaiset: "Opeta läheisillesi arjessa hyödyllinen digitaito". Neljän viikon aikana ikäihmisille opetettiin yli 5000 digitaitoa ja tehtiin apu näkyväksi!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Keskustele