Hyppää pääsisältöön

“Uskomatonta kaurismäkeläistä shaissea” ja muuta palautetta Operaatio Alaskasta

Mies villapaidassa lumisateessa.
Mies villapaidassa lumisateessa. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu Alaska,operaatio alaska

Operaatio Alaska sai värikästä palautetta tv-ensi-illan jälkeen viime joulukuussa. Ja sitähän tietysti odotimme, koska leikimme vakavalla asialla - kansakunnan historialla ja kohtalolla!

"Paska kuvitteellinen ohjelma" -vauva.fi

"Katsoin. Aika Remes meininkiä" -Facebook

"Operaatio Alaska on aika vakuuttavasti tehty. Pari kertaa on jo pitänyt googlettaa, mitkä yksityiskohdat oikeasti pitääkään paikkansa ja mitkä ei" -Twitter

Ohjelma pohjaa todelliseen arkistolöytöön 1940-luvulta, jonka mukaan Yhdysvalloissa suunniteltiin Suomen evakuointia Alaskaan, jos Neuvostoliitto miehittäisi Suomen.

Jos amerikkalaisten idea siirtää kokonainen kansakunta valtameren yli toiseen maanosaan oli jo itsessään pähkähullu ajatus niin, oli meidän aivan pakko tarttua aiheeseen ja jatkaa yhtä absurdilla linjalla.

Mustavalkokuva ihmisiä Alaskassa arviolta 40-luvulla.
Mustavalkokuva ihmisiä Alaskassa arviolta 40-luvulla. Kuva: DeArmond perhealbumi Alaska,operaatio alaska
Mustavalkokuva miehestä rakentamassa hirsitaloa Alaskassa
Mustavalkokuva miehestä rakentamassa hirsitaloa Alaskassa Kuva: DeArmond perhealbumi Alaska,operaatio alaska

"Tyypillistä YLE propagandaa ja valeuutisointia. Niin kuin suomalaiset ei olisi jo tarpeeksi sekaisin muutenkin." -vauva.fi

Asiantuntijat heittäytyivät mukaan ajatusleikkiin

Miten koko Suomen siirtäminen olisi oikeasti toteutettu ja mitä se olisi tarkoittanut Alaskan luonnolle, Yhdysvaltojen taloudelle ja suomalaiselle identiteetille?

Ajatusleikkiin kutsuttiin mukaan kymmeniä eri alojen asiantuntijoita. Meille oli tärkeää, että dokumentin käsikirjoitus ja tapahtumat pohjautuisivat asiantuntijoiden skenaarioihin, ei vain käsikirjoittajien kehittämiin tarinoihin.

Kuvasimme muun muassa kahden päivän ajan kuusihenkistä asiantuntijaryhmää, joka yritti ratkaista, miten 3,7 miljoonan ihmisen evakuointi olisi ollut käytännössä ja logistisesti mahdollista. Niin uskottavasti 2000-luvun ammattilaiset eläytyivät tehtäväänsä, että moni katsojista luuli heitä näyttelijöiksi.

Tositarina ruokki asiantuntijoita. Historiantutkija Markku Jokisipilä muistutti, että eihän kukaan vielä alkuvuodesta 1939 uskonut, että talvisota voisi syttyä - yhtä mahdollinen tai mahdoton siirto Alaskaan olisi saattanut olla, jos asiat olisivat menneet toisin.

Mustavalkokuva operaatiohuoneen asiantuntijoista ohjelmassa Operaatio Alaska.
Mustavalkokuva operaatiohuoneen asiantuntijoista ohjelmassa Operaatio Alaska. Kuva: Rajoitettu käyttöoikeus, Yle Kuvapalvelu historiantutkijat,operaatio alaska

"Katselin ton jo eilen Areenasta, oli ihan kiinnostava. Se mikä jäi mietityttään on se, että olisivatko suomalaiset suostuneet lähtemään mukisematta? Vasta itsenäistynyt kansa, talvisodan yhdistämänä, olisiko poliittinen johto pystynyt vakuuttamaan kansan näin äärimmäisen teon hyödyllisyydestä?"
-maanpuolustus.net

Aitoja alaskansuomalaisia tositarinoita

Ajatusleikkimme ei päättynyt vielä tähän, halusimme löytää oikeita alaskansuomalaisia elämäntarinoita, jotka nivoutuisivat osaksi keksittyä tarinaa.

Ensin löytyi googlettamalla pieni kalastajakylä Pelican. Soitto kylän kunnanvirastoon ja vahvistus: kyllä, täällä asuu vielä yksi suomalainen. Yli 90-vuotiaan teräsrouva Vivian Wirran elämäntarina syrjäisessä kylässä oli elämänmakuinen ja koskettava. Käsikirjoittajan lottovoitto oli löytää erämaiden keskeltä myös “Suomen viimeisen presidentin” Kyösti Kallion sukulainen, Russel Kallio.

Muut alaskansuomalaiset, joita tämä eriskummallinen historian anekdootti kutkutti, löytyivät Suomi-seurojen, somen ja puskaradion välityksellä.

Alunperin dokumentista oli tarkoitus tehdä ennen muuta absurdi ja hauska, mutta kuvausmatka Alaskaan muutti kaiken. Oikeat ihmiset ja heidän koskettavat tarinansa muuttivat koko dokumentin tummasävyisemmäksi.

Operaatio Alaskan kuvausryhmä vuoren rinteellä.
Operaatio Alaskan kuvausryhmä. Operaatio Alaskan kuvausryhmä vuoren rinteellä. Kuva: Yle/Tommi Hakko Operaatio Alaska

"Moista soopaa. Mikä tämän mukadokumentin tuottaminen on maksanut? Joka tapauksessa aivan liian paljon. Se ei ollut huvittava, siitä puuttui fokus ja miten ne paikalliset suomalaiset liittyivät tähän? Koko moska on totuutta ja historiaa vääristelevä tökerö tekele. Toivon Yleltä parempaa" -Facebook

"En jaksa lukea läpi kaikkia kommentteja, ihan siksikin että kun on taas ankeuttajat liikkeellä. Sen sijaan sanon vaan YLE:lle, että oli erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä dokkari! Kuten yleensä tuppaa dokkarit, ja tuotanto noin muutenkin olemaan, mielelläni maksan sitä veroa, tai millä nimellä se kulloinkin kulkeekaan!" -Facebook

Miehiä Alaskassa arviolta 50-luvulla.
Miehiä Alaskassa arviolta 50-luvulla. Kuva: Pros Ganty perhealbumi Alaska,operaatio alaska
Ihmisiä juhlimassa Alaskassa arviolta 50-luvulla.
Ihmisiä juhlimassa Alaskassa arviolta 50-luvulla. Kuva: Claude Odell perhealbumi Alaska,operaatio alaska

Arkistomateriaali kohtaa kuvitteellisen tarinan

Amerikkalaisella tarinalla piti olla amerikkalainen kertoja. Yritimme yli puolen vuoden ajan saada suomensukuista näyttelijää ja Oscar-voittajaa Matt Damonia mukaan projektiin, mutta siihen eivät lopulta pienen Yleisradion pelimerkit riittäneet.

Onnekkaaksi lopuksi dokumentin ääneksi saatiin mies, jolle mikään ei ole mahdotonta, Yhdysvaltojen entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck.

Entä, mikä olikaan helpointa koko dokumentin teossa?

Etukäteen pelättiin, kuinka kertoa ja kuvittaa uskottavasti evakuointi, jota ei koskaan tapahtunut. Yllättävää oli kuitenkin, miten helposti eri lähteistä ja eri ajoilta peräisin olevat oikeat arkistomateriaalit istuivat kuvitteelliseen tarinaan. Se oli lähes liian helppoa - ja pelottavaa.

Mustavalkoinen kuva sortuvasta Tuomiokirkosta. Kuvan päällä on teksti: Operaatio Alaska.
Mustavalkoinen kuva sortuvasta Tuomiokirkosta. Kuvan päällä on teksti: Operaatio Alaska. Alaska,operaatio alaska

"Operaatio Alaska antaa karun kuvan, minkälaista olisi ollut jo suomalaiset olisivat asuttaneet Alaskaan 1940-luvulla. Eikö edes yhtään finsinööriä?" -Twitter

"Mielenkiintoinen ohjelma. Kuinka moni pahoittaa mielensä tästä?" -Facebook

"Olipa mielenkiintoinen, pelottava, jännittävä ja erikoinen tämä fiktiivinen dokkari. Hieno toteutus, onneksi ei totta." -Twitter

Dokumentin vastaanotto oli ristiriitainen. Osa ymmärsi, toiset eivät. Joku suuttui, joku innostui vaihtoehtoisesta maailmastamme. Ja jonkun mielestä ohjelma oli taas:

"Uskomatonta kaurismäkeläistä shaissea." -Homma

Teksti: Tommi Hakko, Operaatio Alaskan ohjaaja

Operaatio Alaska uusintana Yle Teemalla ti 14.8. klo 20.55 sekä Yle Areenassa.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua