Hyppää pääsisältöön

Älä Reima räjähdä!

Reima Räiske räjähtää
Reima Räiske räjähtää Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,tunnekasvatus

Tunteiden kuohua Pikku Kakkosessa: katso, pelaa ja kokeile kotona! Kymmenosainen animaatiosarja kertoo supersankaripoika Reima Räiskeestä, jonka kiukkumittari nousee hetkessä nollasta sataan.

Reimaa kiukuttaa lapsille tutut ja arkiset asiat, kuten häviäminen pelissä, kengännauhojen solmiminen, kaveririidat sekä elämän suuret ja pienet pettymykset. Onneksi Reimalla on samanikäisiä kavereita, jotka tietävät ettei kiukku ole vaarallista. Kaikkia on joskus kiukuttanut, ja kiukun hallintaan löytyy myös rauhoittumiskeinoja!

Leikki-ikäisten lasten tunteiden säätely on vielä kehitysvaiheessa. Kiukku nousee herkästi ja saattaa purkautua lyömisenä, puremisena tai potkimisena. Reima Räiske -sarjan tavoitteena on antaa eväitä kiukunhallintaan keskittyen hetkeen ennen kuin aggressio kääntyy toisia tai ympäristöä vahingoittavaksi toiminnaksi. Sarjassa kaverit (lapsikertojat) kertovat Reimalle erilaisista rauhoittumiskeinoista, joita ovat syvähengitys, mielikuvitushöyhenellä kutittelu, kymmeneen laskeminen ja poistuminen tilanteesta.

Rauhoittumiskeinot

Syvähengityksessä Reima tekee kolme syvää sisään- ja uloshengitystä käsi vatsan päällä. Jokaisella uloshengityksellä Reima puhaltaa kiukkua pois. Mielikuvakeinossa Reima kuvittelee suuren höyhenen, joka kutittelee kiristyneet leukaperät rennoiksi ja avaa puristuneet nyrkit. Edellisten keinojen lisäksi Reima saa kavereilta neuvon poistua paikalta tai laskea hitaasti kymmeneen, jotta pahin kiukunpuuska laantuu.

Reiman pelit

Televisiosarjan lisäksi Reima Räiske löytyy Pikku Kakkosen sovelluksesta minipelinä. Pelattavia sisältöjä on viisi: Reiman tunnealus, Yllätyslaatikko, Valokuvauskoppi, Surukiukkupilvi sekä Tunneilmapallot . Pelit tarjoavat sisältöä leikki-ikäisen lapsen tunnetaitojen kehittämiseen, kuten erilaisten ilmeiden ja niihin liittyvien tunteiden tunnistamiseen. Pelien vapaa muoto ja omatahtisuus mahdollistavat pohdinnat Reiman erilaisista tunteista. Lapsi voi kokeilla, miten Reiman saa ilahtuneeksi, kiukkuiseksi, surulliseksi ja pelokkaaksi tai mikä yököttää ja hämmästyttää Reimaa. Laitteen kameraa käyttävässä Valokuvauskoppi-pelissä lapsi voi ottaa saman ilmeen kuin Reimalla. Lopputuloksena lapsi saa kolmen kuvan kollaasin ilmeistään yhdessä Reiman kanssa. Kuva tallentuu myös laitteelle.

Reima Räiske Yle Areenassa ja minipeli pelattavissa Pikku Kakkosen sovelluksessa.

Klikkaa linkki auki ja tulosta:

Kunniakirja Rauhoittumiskeinot

Reima Räiske: kunniakirja
Reima Räiske: kunniakirja Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Reima Räiske
Reima Räiske: opas
Reima Räiske: opas Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,Reima Räiske
Asiasana: ajatuksia herättävä
Asiasana: ajatuksia herättävä Asiasana,Pikku Kakkonen
Asiasana: tunteet
Asiasana: tunteet asiasanat,Pikku Kakkonen
Pikku Kakkosen asiasanat: ongelmanratkaisu
Pikku Kakkosen asiasanat: ongelmanratkaisu asiasanat,Pikku Kakkonen

Lisätty 11.9. tulostettavat

Lisää ohjelmasta

  • Pikku Kakkosessa annetaan kaikille kehon osille nimi ja opetellaan uimapukusääntö

    Kesäkeskiviikkoisin tutustutaan kehoon ja turvataitoihin.

    Miten lapsi oppisi kunnioittamaan omaa ja toisen kehoa? Voiko turvataidoista puhua säikyttämättä lasta turhaan? Missä iässä turvataidoista voisi alkaa puhua? Väestöliiton mukaan lasten kehotunnekasvatus on tavallisten käytöstapojen harjoittelua ja omien oikeuksien opettelua.

  • Pikku Kakkosen radio-ohjelmat

    Areenassa on suuri määrä audioita lapsille.

    Pikku Kakkonen julkaisi ensimmäisen Pikku Kakkosen radio -jakson keväällä 2015 ja siitä eteenpäin on pyritty julkaisemaan säännöllisesti viikottain uutta audiomateriaalia Areenaan. Ohjelmat ovat kuultavissa Areenassa ja Lasten Areenassa.