Hyppää pääsisältöön

FLOW FESTIVAL 2018: Kendrick Lamar oli viikonlopun odotetuin artisti – eikä syyttä

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar Lissabonissa vuonna 2016. Kendrick Lamar Kuva: JOSE SENA GOULAO Kendrick Lamar

Kendrick Lamar kruunasi Flow Festivalin tähtien täyteisen viikonlopun.

Flow Festivalin päälavalla sunnuntai-iltana nähdään perinteisesti maailmanluokan artisti, jonka vuoksi koko viikonlopun Suvilahdessa tanssineet festarikävijät jaksavat jatkaa vielä kolmannen päivän.

Vuosi sitten lavan otti haltuun Frank Ocean, vuonna 2016 Helsingissä nähtiin Sia.

Tänä vuonna päälavan viimeinen esiintyjä on Kendrick Lamar, yksi tämän hetken suosituimmista ja raikkaimmista jenkkiräppäreistä.

Lamar onnistuu tehtävässään houkutella Flow-kansa viihtymään vielä viimeisenäkin iltana jo ennen kuin on ehtinyt edes aloittaa keikkaansa: lavan edusta on pakkautunut täyteen ihmisiä hyvissä ajoin, ja kellon lähestyessä puoli kymmentä koko päälavaa ympäröivä kenttä on lähes ääriään myöten täynnä.

Yleisöä loppuunmyydyllä Flow Festival.
Yleisöä loppuunmyydyllä Flow Festival. Kuva: Flow Festival/Petri Anttila Flow Festival,yleisö

Musiikkipuristien hyväksymää laaturäppiä

Valot ja sivuscreenit lavalla sammuvat.

Värikäs, vanhoista kungfu-elokuvista estetiikkansa lainaava The Damn Legend of Kung Fu Kenny -video lähtee pyörimään.

Kuuluu valtaisa räjähdys, ja Kendrick Lamar rynnistää lavalle.

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar oli kieltänyt kuvaamisen Helsingissä niin medialta kuin yleisöltäkin. Kuva Lamarin keikalta Lissabonista vuodelta 2016. Kendrick Lamar Kuva: JOSE SENA GOULAO Kendrick Lamar

Setin aloittava DNA saa raikuvan vastaanoton – yleisö osaa sanat alusta loppuun, ja vaikuttava räppikäsien meri aaltoilee päälavan laidasta laitaan.

Elementin tunnistettava I don’t give a fuck -looppaus lähtee soimaan, ja taustascreeneille ilmestyy teksti “Pulitzer Kendrick”.

Niin, Kendrick Lamarin suosio murtaa raja-aitoja perinteisen rap-fanituksen ja salonkikelpoisemman korkeakulttuurimusiikin välilä.

Paras osoitus Lamarin arvostuksesta rap-piirien ulkopuolella kertoo hänen Damn-kolmosalbumilleen huhtikuussa myönnetty Pulitzer-palkinto: kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun arvostetun musiikin Pulitzerin sai albumi, joka ei ole jazzia tai klassista.

Tästä syystä Kendrick Lamar on artistina kuin luotu Flow’n päälavalle: comptonilaisräppäriä rakastavat niin massat, kriitikot kuin musiikkipuristitkin.

Maailmantähti jalat maassa

– Suomi, oletteko valmiit pitämään hauskaa, Lamar huutaa, ja yleisö vastaa huutomyrskyllä.

To Pimp A Butterfly -kakkosalbumin suurimpiin biiseihin kuuluva King Kunta ja ensimmäisen, good kid, m.A.A.d. city -levyn klassikkoraita Swimming Pools (Drank) osoittavat, että suomalaisyleisö hallitsee Lamarin hittirepertuaarin vanhemmankin laidan.

Siinä missä esimerkiksi Arctic Monkeys lauantai-iltana ei juuri yleisölleen jutellut, Kendrick Lamar jaksaa huudattaa, tanssittaa ja kysellä suomalaisyleisön vointia pitkin keikkaa.

Hän käskee Flow-juhlijoita huutaamaan mukana Bitch, Don’t Kill My Vibea, ovat he sitten keikalla yhdessä tyttö- tai poikaystävän, kaverin, isän tai kenen tahansa kanssa – tai vaikka yksin.

Maailmantähtistatuksestaan huolimatta Lamar vaikuttaa haluavan vilpittömästi, että festarikansa viihtyy keikallaan.

Eturivin superfanien viihdyttämisen ohella räppäri muistaa kysellä myös, kuinka keikkaa kentän takaosassa fiilistelevillä festaroijilla menee.

Yleisön reaktioista päätellen: hyvin menee.

Tuntuu, kuin Flow-kansan reaktiot vain voimistuisivat ja juhlat yltyisivät, mitä pitemmälle keikka etenee – minkäänlaisesta alkuhypen jälkeisestä hyytymisestä ei näy merkkiäkään.

Kun Damn-albumin suurin hitti Humble lähtee soimaan, koko päälavan ympärille kerääntynyt yleisö yltyy energiseen ja aaltoilevaan tanssiin, jossa Kendrickin fanit räppäävät biisin yhteen ääneen artistin kanssa alusta loppuun.

Humblen jälkeen Lamar esittelee itsensä, kiittää yleisöä ja poistuu lavalta.

Kendrick Lamar
Kendrick Lamar Lissabonissa vuonna 2016. Kendrick Lamar Kuva: JOSE SENA GOULAO Kendrick Lamar

Yllättävä hyvän mielen veto

Vaikka Humble on yksi Kendrick Lamarin tämän hetken suosituimmista kappaleista, uskaltaa valtaosa Flow-yleisöstä jäädä odottamaan encorea.

Kuten kaikkein parhailla keikoilla, myös täällä odotus palkitaan, ja Lamar palaa lavalle vetämään Black Panther -elokuvan soundtrackille kirjoitetun jättihitti All The Starsin.

Kappale sopii kaikessa poppiudessaan ja yhteislaulettavuudessaan kuin nakutettu Suvilahden pimenevään iltaan.

All the Starsin kohdalla viimeistään käy myös selväksi, ettei Lamarin kiinnostus yleisöään kohtaan ole vain osa show’ta.

Biisin lähestyessä loppuaan Lamar kävelee ympäri lavaa kiittelemässä ja pyytämässä shoutouteja faneilleen: hän puhuu eturivin diggareille suoraan, pyytäen muuta yleisöä huutamaan “punatukkaiselle tytölle, joka on ollut messissä koko keikan”, “veljelle Chicago Bulls -paidassa” ja “kaikille teille siellä takana, minä näen teidät”.

Eleestä tulee suoraan sanottuna todella hyvä mieli – Kendrick Lamarin asemassa tällainen shoutout-tuokio ei missään nimessä olisi ollut pakollinen, mutta sen vaikutus jo muutenkin tyytyväisen yleisön mielialaan oli merkittävä.

Viimeksi vuonna 2013 Flow Festivalilla esiintynyt Lamar lupaa palata vielä uudestaan, jos suomalaisyleisö lupaa säilyttäää saman energiansa.

Sen jälkeen hän katoaa Suvilahden yöhön jättäen monituhatpäisen yleisön hymy huulillaan miettimään, että mitähän juuri äsken tapahtui.