Hyppää pääsisältöön

"Ihmisen kaksinaisuus pitää minut hereillä öiseen aikaan" – alakulttuurin sekatyöläinen Perttu Häkkinen

Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen vieraili Arto Nybergin haastateltavana syyskuussa 2017. Työssään varsinkin alakulttuureita ja originelleja ihmisiä käsitelleeltä Häkkiseltä oli tuolloin ilmestymässä dokumenttiromaani Hukkuminen – Kertomus Kumpulan surmayöstä.

Häkkinen oli työskennellyt kirjansa parissa kahden vuoden ajan. Kumpulan surmassa häntä oli kiinnostanut tapauksen epäselvyys. Häkkisen tulkintana oli, että vuonna 2001 tapahtuneessa kidutusmurhajutussa annettiin elinkautistuomio miehelle, joka ei voinut olla osallinen murhaan. Ilmestyttyään kirja sai runsaasti huomiota suomalaisessa mediassa.

Aikaisemmassa kirjassaan Valonkantajat (2015) Häkkinen oli uppoutunut suomalaisiin salatieteisiin. Kirjassa Häkkinen tutki ja esitteli mm. eksentrikko Ior Bockin, valtakunnannatsi Pekka Siitoimen ja ufotutkija Juhan af Grannin tapauksia, vaikutuksia ja elämiä.

Ylipäätään Häkkinen oli ennen kaikkea kiinnostunut ihmisestä. Ihmisen tutkiminen ja selvittäminen lukeutui hänen tärkeimpiin missioihinsa toimittajana: "Ihmisessä on samalla jotain hirvittävän ylevää ja samalla jotain hirvittävän alhaista. Törkeä eläin, jossa on jaloja, itsekehitykseen tähtääviä piirteitä."

Etenkin Yle Puheelta tuttu Häkkinen oli kirjallisen työnsä lisäksi myös kotimaisen elektronisen musiikin uranuurtaja. Häkkinen perusti vuonna 1998 elektronisen musiikin yhtye Imatran Voiman yhdessä Jaakko Kestilän kanssa. Muusikkona Häkkinen käytti taiteilijanimeä Randy Barracuda.

Perttu Häkkinen kuoli tapaturmaisesti elokuussa 2018. Hän oli kuollessaan 39-vuotias.

 • Chilestä tuli sydämenasia Tapani Brotherukselle ja Harald Edelstamille – diplomaatit auttoivat tuhansia pakolaisia

  Brotherus ja Edelstam kertovat vaiheistaan Chilessä.

  Vallankaappauksesta alkanut terrori mullisti chileläisten elämän vuonna 1973. Poikkeuksellinen tilanne vaati poikkeuksellisia toimia myös auttamishaluisilta diplomaateilta. Heistä ruotsalaisella Harald Edelstamilla ja suomalaisella Tapani Brotheruksella oli ratkaiseva rooli tuhansien maasta henkensä edestä pois paenneiden chileläisten kohtaloissa. Tässä artikkelissa he kertovat itse, miten tilanteen kokivat.

 • Suomalaistoimittajat tallensivat Chilen sosialistisen unelman ennen vallankaappausta

  Tältä näytti Allenden Chile suomalaissilmin 1971–1973

  1970-luvun alussa maailma käänsi katseensa Chileen, missä vahvasti oikeistoon ja vasemmistoon jakautunut kansa valitsi itselleen vapaissa vaaleissa sosialistisen presidentin. Myös Suomesta matkusti toimittajia paikan päälle katsomaan, millaista elämä presidentti Allenden Chilessä oli. He näkivät, millaisia saavutuksia ja ongelmia uusi hallinto oli tuonut mukanaan. Tuloksena oli ainutlaatuista kuva- ja äänimateriaalia, josta myöhäisin on tallennettu vain muutamaa kuukautta ennen sotilasvallankaappausta.

 • Chilen vallankaappaus ja sen seuraukset järkyttivät suomalaisia syyskuussa 1973

  Presidentti Allende syöstiin vallasta 11.9.1973

  Liki kolme vuotta kestänyt presidentti Allenden hallinto tuli tiensä päähän 11. syyskuuta 1973, jolloin armeija kaappasi maassa vallan kenraali Pinochetin johdolla. Yhdysvaltain tukema kaappaus oli lyhyt ja väkivaltainen, ja ajoi Allenden tekemään itsemurhan heti kaappauspäivänä. Santiago de Chilen tapahtumia seurattiin tiiviisti myös Suomessa.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto