Hyppää pääsisältöön

"Ihmisen kaksinaisuus pitää minut hereillä öiseen aikaan" – alakulttuurin sekatyöläinen Perttu Häkkinen

Toimittaja, tietokirjailija ja muusikko Perttu Häkkinen vieraili Arto Nybergin haastateltavana syyskuussa 2017. Työssään varsinkin alakulttuureita ja originelleja ihmisiä käsitelleeltä Häkkiseltä oli tuolloin ilmestymässä dokumenttiromaani Hukkuminen – Kertomus Kumpulan surmayöstä.

Häkkinen oli työskennellyt kirjansa parissa kahden vuoden ajan. Kumpulan surmassa häntä oli kiinnostanut tapauksen epäselvyys. Häkkisen tulkintana oli, että vuonna 2001 tapahtuneessa kidutusmurhajutussa annettiin elinkautistuomio miehelle, joka ei voinut olla osallinen murhaan. Ilmestyttyään kirja sai runsaasti huomiota suomalaisessa mediassa.

Aikaisemmassa kirjassaan Valonkantajat (2015) Häkkinen oli uppoutunut suomalaisiin salatieteisiin. Kirjassa Häkkinen tutki ja esitteli mm. eksentrikko Ior Bockin, valtakunnannatsi Pekka Siitoimen ja ufotutkija Juhan af Grannin tapauksia, vaikutuksia ja elämiä.

Ylipäätään Häkkinen oli ennen kaikkea kiinnostunut ihmisestä. Ihmisen tutkiminen ja selvittäminen lukeutui hänen tärkeimpiin missioihinsa toimittajana: "Ihmisessä on samalla jotain hirvittävän ylevää ja samalla jotain hirvittävän alhaista. Törkeä eläin, jossa on jaloja, itsekehitykseen tähtääviä piirteitä."

Etenkin Yle Puheelta tuttu Häkkinen oli kirjallisen työnsä lisäksi myös kotimaisen elektronisen musiikin uranuurtaja. Häkkinen perusti vuonna 1998 elektronisen musiikin yhtye Imatran Voiman yhdessä Jaakko Kestilän kanssa. Muusikkona Häkkinen käytti taiteilijanimeä Randy Barracuda.

Perttu Häkkinen kuoli tapaturmaisesti elokuussa 2018. Hän oli kuollessaan 39-vuotias.