Hyppää pääsisältöön

Nettiä ikä kaikki -kampanja toi Ylen kanaville runsaasti ohjelmaa digitaidoista!

Oranssissa paidassa oleva nainen ja Mikko Kekäläinen istuvat sohvalla ja katsovat tablettia. Anna-Liisa Tilus seisoo takana, katsoo kameraan ja hymyilee.
Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa opettamaan digitaitoja ikääntyville ihmisille! Oranssissa paidassa oleva nainen ja Mikko Kekäläinen istuvat sohvalla ja katsovat tablettia. Anna-Liisa Tilus seisoo takana, katsoo kameraan ja hymyilee. Kuva: Ilmari Fabritius Nettiä ikä kaikki

Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja haastoi kaikki vähänkin digitaitoiset opastamaan niitä, jotka tarvitsevat apua ja rohkaisua.

Kampanjan aikana 13.8.–9.9.2018 digitaalisuutta käsiteltiin laajasti useissa Ylen radio- ja tv-ohjelmissa. Aiheina olivat muun muassa: Jäävätkö iäkkäät ihmiset yhteiskunnan ulkopuolelle digitaitojen puuttuessa, muuttuva digisanasto, verkkokauppa, aivojen oppimiskyky ja hyvän salasanan salaisuus.

Puoli seitsemän -ohjelma piipahti Nettiä ikä kaikki - iloa digistä -kiertueella Espoossa. Juttu nähtiin Puoli seitsemässä keskiviikkona 29.8., jolloin ohjelmassa oli vieraana koodaaja, kirjailija ja koodauskoulujen pitäjä Linda Liukas. Juttu alkaa kohdasta 19:23:

Lisäksi kampanjaan liittyviä juttuja nähtiin ja kuultiin Ylen Aamu-tv:ssä sekä Ylen aluetoimituksissa ympäri maata, erityisesti Nettiä ikä kaikki – iloa digistä -kiertueen aikana.

Kampanjan aikana Yle TV1:ssä nähtiin uusintana Seniorit somessa -sarja. Areenasta löytyvät myös televisiosta tutut Nettiä ikä kaikki -tietoiskut, jotka kysyvät, oliko ennen kaikki paremmin.

Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine
Puoli Seitsemän vieraili Nettiä ikä kaikki - iloa digistä -kiertueella. Mikko Kekäläinen ja Susanna Laine Puoli seitsemän,Mikko Kekäläinen,Susanna Laine

Katso muut ohjelmatärpit alta ja kuuntele ohjelmia Yle Areenasta!

Kansanradio 2.9.18 ja 9.9.18

Kansanradio vieraili Nettiä ikä kaikki -kiertueella Joensuussa ja Kuopiossa. Kiertueella kerättyjä kansan kommentteja kuultiin kahdessa Kansanradion lähetyksessä:

Radio Suomen ilta 13.8.18

Suomessa on jopa miljoona ihmistä, joiden digitaidoissa on parantamisen varaa. Nettiä ikä kaikki -kampanja haastaa suomalaiset auttamaan niitä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Radio Suomen illassa 13.8. klo 19.05 alkaen aiheesta ovat keskustelemassa Digi arkeen -neuvottelukunnan vetäjä, Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, valtiovarainministeriön digitalisaatioyksikön päällikkö, tietohallintoneuvos Maria Nikkilä ja Ylen Nettiä ikä kaikki -hankkeen koordinaattori, vastaava tuottaja Ville Alijoki. Juontajina Maria Jyrkäs ja Marko Miettinen.

Sari Valto 14.8.18

Radio Ykkösessä pohditaan Sari Valton johdolla, mitä tapahtuu niille iäkkäille, jotka eivät ole netissä ja jotka asuvat kaukana palveluista? Jäävätkö he yhteiskunnan ulkopuolelle, kun palveluita siirretään vääjäämättömästi verkkoon? Vieraina ovat Ikäteknologiakeskuksen erikoisasiantuntija Lea Stenberg sekä isoäiti, yhdistysaktiivi Unelma Krakau Enter ry:stä.

Aristoteleen kantapää 15.8.18 ja 22.8.18

Aristoteleen kantapäässä Radio 1:ssä pohditaan, miten digisanasto muuttuu teknologian kehittyessä, ja 22.8. esitettävässä jaksossa kuullaan Petteri Järviseltä, mikä on hyvä salasana.


Mikä maksaa? 16.8.18

Radio 1:n Mikä maksaa? -ohjelmassa kysytään, palveleeko verkkokauppa ikäihmisiä. Ikä-ihmiset asioivat verkkokaupassa huomattavasti vähemmän kuin muut ikäryhmät. Moni iäkäs ihminen epäilee verkkokaupan luotettavuutta ja kokee kaupan sovellukset hankaliksi. Kuitenkin monessa maassa vanhimmat ikäluokat ovat verkkokaupan nopeimmin kasvava asiakasryhmä. Kuinka verkkokauppa ottaa seniorikansalaisten tarpeet huomioon? Kuinka verkkokauppaa pitäisi kehittää, että sen palvelut olisivat tasavertaisesti kaikkien saatavilla? Juha Virtasen vieraina ovat Enter ry:n vs. toiminnanjohtaja Tiina Etelämäki ja Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling.

Tiedeykkönen 21.8.18

Radio 1:n Tiedeykkösessä keskustellaan siitä, miten ikääntyminen vaikuttaa ihmisen aivoihin ja oppimiskykyyn. Tiedetään, että aivoissa tapahtuu vanhemmiten rakenteellisia muutoksia ja kyky käsitellä aistihavaintoja heikkenee. Tätä kehitystä voidaan hidastaa elämäntavoilla. Toisaalta käytännön apua oppimiseen ja muistihaasteisiin voi löytyä erilaisista muistitekniikoista.

Toimittaja Mari Heikkilän haastateltavina ovat Jyväskylän yliopiston aivotutkimuskeskuksen johtaja Tiina Parviainen, psykologian laitoksen yliopistotutkija Piia Astikainen sekä yliopistonopettaja Juho Strömmer. Jälkimmäinen väitteli kesäkuussa ikääntymiseen liittyvistä aivomuutoksista. Vierailulla aivotutkimuskeskuksessa selviää, miten tutkijat hyödyntävät aivokuvantamista ikääntymiseen ja oppimiseen liittyvissä tutkimuksissaan.

Kulttuuriykkönen 21.8.18

Digitaalinen teknologia älylaitteineen tuntuu liittyvän nykyään aivan kaikkeen. Huvittaako ikäihmistä hypätä tähän kehitykseen mukaan?

Keskustelemassa sosiologian professori Terhi-Anna Wilska, digi-vertaisneuvoja Maarit Fred sekä eläkkeellä oleva rakennusneuvos Olli Lehtovuori, joka lukee harvoin edes sähköpostia. Kulttuuriykkösen juontaa Jakke Holvas.

Nettiä ikä kaikki -kampanjassa suomalaiset opettivat läheisilleen yli 5000 digitaitoa. Auttaminen tietenkin jatkuu!

Tarvitseko apua digiasioissa? Liity Digitreenien Facebook-ryhmään!

Muokkaukset:
14.8.18: lisätty Radio Suomen päivä -lähetys 13.8.
26.8.18: Aikamuotoja korjattu ja Radio Suomen Päivä -lähetys poistettu (ohjelma ei enää kuunneltavissa).
13.9.18: Aikamuotoja korjattu, myös otsikossa.