Hyppää pääsisältöön

Viikon 33 vinkit: ohjelmassa digitaitoja, hullua tiedetestausta ja uusia tuotantokausia!

Viki, Henkka ja Köpi seisovat ja katsovat kameraan.
Viki, Köpi ja Henkka - tieteen armoilla alkaa! Viki, Henkka ja Köpi seisovat ja katsovat kameraan. Kuva: Yle Kuvapalvelu Tiedeohjelmat (Tv),Viki, Köpi ja Henkka - Tieteen armoilla

Viikolla 33 estradille astuvat YleX:stä ja Kioskista tutut Viki, Köpi ja Henkka ohjelmassa, jossa Henkka pistää kaverinsa koville tieteen nimissä! Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Entä pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Se nähdään tiistaina, kun miehet pääsevät vauhtiin. Jokaisessa jaksossa Viki ja Köpi muistavat myös palkita ystävänsä Henkan suloisella kostolla...

Maanantaina käynnistyy Ylen Nettiä ikä kaikki -kampanja, joka haastaa kaikki vähänkin digitaitoja osaavat opastamaan niitä, jotka apua tarvitsevat. Opeta helppoja perustaitoja esimerkiksi läheisille ja osallistu kahden viikon haasteeseen kampanjan nettisivuilla. Osana kampanjaa suosittu Seniorit somessa alkaa uusintoina joka päivä heti maanantaista lähtien. Jokaisen Seniorit somessa -jakson perään nähdään Nettiä ikä kaikki -tietoiskuja, jotka kysyvät, oliko ennen kaikki paremmin.

Uusia tuotantokausia nähdään muun muassa Rouva varapresidentistä, Strike Backista ja Bates Motelista. Uuden Päivän viimeinen tuotantokausi alkaa ennakkokatseluna Yle Areenassa, ja perjantaina juhlitaan 60-vuotiasta Esa-Pekka Salosta suorassa lähetyksessä Kansallisoopperasta, jossa esiintymässä Salosen lisäksi myös mm. Paula Vesala.

Avarassa luonnossa alkaa uusi Amerikan kansallispuistot -sarja, ja sunnuntaina nähdään viides ja toiseksiviimeinen osa Peltsin kovasta vuodesta. Tällä kertaa vuorossa on lähes 19-tuntinen, yhtämittainen urheilusuoritus, jossa mukana on avovesiuinti, pyöräily, juoksu ja soutu.

Katso kaikki viikon ohjelmavinkit alta!

MAANANTAI 13.8.

Seniorit somessa – uusinta osana Nettiä ikä kaikki -kampanjaa

Yle TV1 klo 18.30, Yle Areenassa 2 v 4 kk
Seniorit somessa -sarjassa nuoret YouTube-ammattilaiset esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Miten netin käyttö voisi tuoda ikäihmiselle elämään iloa ja lisäarvoa? Mitä vanhempi voi oppia 2000-luvun nuorilta ja mitä nuoret voivat oppia vanhasta elämästä, virtuaalisen maailman ulkopuolelta? Sarjassa on mukana kymmenen ikäihmistä, iältään 74-91-vuotiaita. Heitä digitaalisen maailman saloihin tulee opastamaan seitsemän tunnettua nuorta tubettajaa: Tume, Mikirotta, Pinkku Pinsku, Karoliina, Julia, Seksikäs-Suklaa ja naaG.

Jokaisen Seniorit somessa -jakson perään nähdään Nettiä ikä kaikki -tietoiskuja, jotka kysyvät, oliko ennen kaikki paremmin.

Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa.
Seniorit somessa. Kotimaisessa uutuussarjassa Seniorit somessa nuoret esittelevät ja opettavat ikäihmisille internetin ihmeellistä maailmaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu Yle TV1,Seniorit somessa

Rouva varapresidentti – uusia jaksoja

Yle TV2 klo 22.55, Yle Areenassa 30 päivää + 1 vrk ennakkokatseluna

(Veep, S5 ja S6) Presidentinvaalit ovat huikean tasaiset: Presidentti Selin Meyer saa yhtä monta valitsijamiestä kuin hänen kilpailijansa. Jos valitsijamiehet eivät pysty päättämään, kenestä tulee seuraava presidentti, perustuslain mukaan valituksi tulee varapresidenttiehdokas, tässä tapauksessa Tom James. Ja tulos riippuu ainoastaan muutamasta sadasta äänestä. Amy ja Dan lähtevät Nevadaan järjestääkseen äänten uudelleenlaskennan.

Selina Meyer häärää Washingtonissa ja hänen henkilökuntansa jatkaa työtään saadakseen Selinan näyttämään vielä presidenttimäisemmältä samalla, kun he yrittävät kaikin keinoin väistää Tom Jamesin pyrkimyksiä presidentiksi.

Julia Louis-Dreyfus on voittanut 5 Emmyä roolistaan Selinana. Muissa rooleissa mm. Anna Chlumsky (Amy Brookheimer), Tony Hale (Gary Walsh). Tuotanto: HBO.

Nainen seisoo puhujanpöntössä.
Rouva varapresidentti. Nainen seisoo puhujanpöntössä. Kuva: HBO / Yle Kuvapalvelu Rouva varapresidentti

TIISTAI 14.8.

Ihmisen paras ystävä - katsaus robottien elämään

Yle Radio 1 klo 17.10 + Yle Areena

Neliosainen kulttuurisarja alkaa. Robotit ovat osa elämäämme halusimme tai emme ja ne ovat enemmän kuin pelkkiä teknisiä laitteita. Onko robotti ihmisen ystävä, vihollinen, orja vai kumppani? Jukka Mikkolan toimittama neliosainen radiosarja kertoo ihmisen ja robottien jo vuosikymmeniä jatkuneista mutkikkaista suhteista. Lähetykset Yle Radio 1:ssä tiistaisin 14.8. - 4.9.2018 klo 17.10, uusinta lauantaina klo 10.00.

Ruokamakasiini - uusi sarja

Yle Teema Fem klo 17.25, Yle Areenassa 30 päivää

Uusi Ruokamakasiini-sarja selvittelee tanskalaisen ruokakulttuurin myyttejä. Ensimmäisessä jaksossa puhutaan kananmunista. Millainen yhteys munien syömisen ja korkean kolesterolin välillä on? Entä onko munien syöminen salmonellariski?

Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa.
Ruokamakasiini. Mies ja nainen seisovat keittiössä, katsovat kameraan ja hymyilevät. Naisella on kädessä persiljaa. Kuva: Yle Kuvapalvelu ruokaohjelmat (televisio-ohjelmat),Ruokamakasiini

Leonora Carrington - unohdettu taiteilija

Klo 20.00 Yle Teema, Yle Areenassa 3 kuukautta

Leonora Carrington syntyi keskelle aristokratiaa, mutta hylkäsi asemansa ryhtyäkseen taiteilijaksi. Hän oli Picasson rinnalla yksi Pariisin arvostettuja surrealisteja, kunnes sodan kauhut veivät Carringtonin mielisairaalaan.

Nainen katsoo kameraan tupakka kädessä. Mustavalkea kuva.
Leonora Carrington - unohdettu taiteilija. Nainen katsoo kameraan tupakka kädessä. Mustavalkea kuva. Kuva: Yle Kuvapalvelu dokumenttiohjelmat

Viki, Köpi ja Henkka – Tieteen armoilla

Yle TV2 klo 22.00, Yle Areenassa toistaiseksi

YleX:n Ville "Viki" Eerikkilä ja Juuso "Köpi" Kallio heitetään karusti ja varoittamatta tieteen armoille uudessa Viki, Köpi ja Henkka – Tieteen armoilla -tv-sarjassa, jossa Yle Kioskin tiedetoimittaja Henry "Henkka" Tikkanen yllättää kaverinsa Vikin ja Köpin mitä erikoisimmilla tieteellisillä testeillä.

Selviääkö Köpi 500-asteisesta tuli-infernosta? Pystyykö pelkkä kahvakuula pelastamaan Vikin korkealta putoavan jääkaapin alta? Onnistuuko sanatestin tekeminen ralliautossa 150 kilometrin tuntivauhdissa? Henkka tekee armottomasti tieteellisiä testejä ja kokeita ystäviensä kustannuksella, mutta jokaisen jakson lopussa Viki ja Köpi maksavat Henkalle potut pottuina.

Odottaa suloinen kosto, jossa auttajina toimivat muun muassa laulaja Evelina, näyttelijä Alina Tomnikov, tubettaja MiskaMH, rap-mummo Eila, Kioskitoveri Gogi, Jokerit Dance Team, räppäri ja tubettaja Slim Mill ja britti-tubettaja Dave Cad.

Viki, Henkka ja Köpi seisovat ja katsovat kameraan.
Viki, Köpi ja Henkka - Tieteen armoilla. Viki, Henkka ja Köpi seisovat ja katsovat kameraan. Kuva: Saku Tiainen Tiedeohjelmat (Tv),Viki, Köpi ja Henkka - Tieteen armoilla

KESKIVIIKKO 15.8.

Strike Back – viimeinen tuotantokausi

Yle TV2 klo 22.00, 30 päivää Yle Areenassa ja 1 vrk ennakkoon.

(Strike Back, S4) HBO:n toimintajännärisarjan uusissa jaksoissa tehokkaan kansainvälisen terrorismintorjuntayksikön, Section 20:n kahden miehen iskujoukko - amerikkalainen erikoisjoukkojen sotilas Damien Scott ja brittiagentti Michael Stonebridge - lähetetään Thaimaahan selvittämään nuoren tytön kidnappausta. Pian kuitenkin selviää, että on kyse terrorismistä, jolla voi olla maailmanlaajuisia vaikutuksia.

Ratkoakseen tapauksen Scott, Stonebridge ja koko Section 20:n tiimi matkustavat ympäri Aasiaa ja Eurooppaa, kohtaavat mafiajärjestöjä Japanissa ja Venäjällä sekä taistelevat cyberterroristeja ja Pohjois Korealaisia palkkasotureita vastaan.

Pääosissa: Philip Winchester, Sullivan Stapleton. Tuotanto: HBO/Cinematrix/British Sky Broadcasting Ltd/Left Bank Pictures, 2015. Sarjan viimeinen tuotantokausi.

Kaksi sotilasta on joessa tmv. olkapäitä myöten, aseet kädessä.
Strike back. Kaksi sotilasta on joessa tmv. olkapäitä myöten, aseet kädessä. Kuva: HBO / Yle Kuvapalvelu Strike Back

TORSTAI 16.8.

Bates Motel – uusia jaksoja

Yle TV2 klo 22.05, Yle Areenassa 14 päivää

(Bates Motel, S4 ja S5) Nykyaikaan sijoitettU jännityssarja Bates Motel kertoo Norman Batesin teinivuosista eli ajasta ennen kuin hänestä tuli kauhuklassikko Psykon skitsofreeninen murhaaja. Uudet, neljännen tuotantokauden jaksot jatkuvat päivä sen jälkeen, mihin kolmannessa kaudessa jäätiin.

Romero hävittää Bob Parisin ruumiin ja veneen White Pine Bayn lahteen. Norman on edelleen kadonnut, mikä huolestuttaa sekä Normaa että Dylania. Maanviljelijä löytää sekavan ja vihaisen Normanin pellolta ja toimittaa hänet paikalliseen mielisairaalaan. Dylan lähtee Portlandiin ollakseen Emman lähellä tämän keuhkoleikkauksen jälkeen.

Pääosissa: Freddie Highmore ja Vera Farmiga. Käsikirjoitus: Carlton Cuse ja Kerry Ehrin. Ohjaus: Tucker Gates. Tuotanto: Kerry Ehrin Productions, Universal Television, A&E Television Networks, Yhdysvallat, 2016.

Äiti ja poika seisovat tyhjähkössä huoneessa, mustavalkoisessa kuvassa.
Bates Motel. Äiti ja poika seisovat tyhjähkössä huoneessa, mustavalkoisessa kuvassa. Kuva: 2014 NBCUniversal Media, LLC televisiosarjat,bates motel

Ulkolinja: Vakoilun uudet keinot

Yle TV1 klo 22.55

Netti ja älypuhelimet mahdollistavat kansalaisten sähköposti-, tekstiviesti- ja puhelinliikenteen tarkan valvonnan. Länsimaiset yritykset ovat myyneet valvontaohjelmistoja valtioille, jotka käyttävät niitä demokratiaa vastaan.

PERJANTAI 17.8.

Helsingin Juhlaviikot 2018: Esa-Pekka Salonen 60 vuotta

Yle Teema, Yle Radio 1 ja Yle Areena klo 20.00

Suora lähetys Kansallisoopperasta. Esiintyjinä Esa-Pekka Salosen lisäksi Paula Vesala, Alan Gilbert ja Matti Salminen sekä Kansallisoopperan orkesteri ja kuoro.

Salosen 60-vuotisjuhlakonsertin avaa Korvat auki -nykymusiikkiyhdistyksen nuorten säveltäjien kollektiivin uusi teos Massahumu. Lisäksi ohjelmassa Salosen uuden orkesteriteoksen Suomen ensiesitys, illan juontajan Paula Vesalan uusi sävellys Salosen orkestroimana ja johtamana sekä kruunajaiskohtaus Modest Musorgskin oopperasta Boris Godunov. Nimiroolissa laulaa basso Matti Salminen.

Illan kapellimestarivieraana juhlakonsertin lavalle saadaan myös New Yorkin filharmonikkoja pitkään luotsannut Alan Gilbert.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa
Helsingin Juhlaviikot 2018: Esa-Pekka Salonen 60 vuotta. Kapellimestari Esa-Pekka Salonen johtaa Kuva: Photo Minna Hatinen Esa-Pekka Salonen,helsingin juhlaviikot

Uusi Päivä - syksyn ensimmäiset jaksot ennakkoon Areenassa

Ohjelmat ovat tulossa katsottavaksi 17.08.2018 klo 13.00. Yle TV2:ssa 20.-22.8. klo 20.00

Jakso 750: Syyllinen. Niklas ponnistelee Elinan pelastamiseksi. Epätietoisuus synkistää Kristan onnen. Iiro tuhoaa kaiken.

Jakso 751: Tiedustelija. Lauri ja Niklas tekevät suunnitelman. Lenni tekee päätöksen. Sakari huolestuu Iirosta.

Jakso 752: Salaisuuden vartijat. Lauri yrittää pelastaa Elinan. Niklas hankkii lunnaat. Maija pääsee perille Pyryn salaisuudesta. Iris lankeaa houkutukseen.

Kuvassa Mirkku Virkkunen (Sonja Halla-aho)
Uusi Päivä. Kuvassa Mirkku Virkkunen (Sonja Halla-aho) Kuva: Yle / Ulla Broholm Sonja Halla-aho,Uusi Päivä

Banshee (16) - uusia jaksoja

Yle TV2 klo 22, Yle Areenassa 30 päivän ajan

Bansheen neljännellä ja samalla viimeisellä kaudella Lucas Hood ei enää esitä olevansa jotain muuta kuin oma itsensä. Bansheessa on tehty kolme raakaa naisenmurhaa, joten poliisi on valppaana. Vanhaa autiotaloa tarkastaessaan seriffi Lotus törmää mieheen, jonka näkemistä hän vähiten odotti. Lucas Hood on palannut – vai onko hän poissa ollutkaan?

Lucas kuulee seriffiltä musertavan uutisen - kasvoton tappaja on surmannut hänelle tärkeän ihmisen, ja Lucasin on pakko reagoida jotenkin. Löytääkseen tappajan ja päästäkseen kostamaan Lucas joutuu lyömään kättä vihollisen kanssa. Onko edessä enää muuta kuin viimeinen onnistuminen vai äkkikuolema sitä yrittäessä?

Pääosissa mm.: Antony Starr (Lucas Hood), Ulrich Thomsen (Proctor), Ivana Milicevic (Carrie). Käsikirjoitus: Jonathan Tropper, David Schickler. Tuotanto: HBO, Your Face Goes Here Entertainment, Tropper Schickler Productions, One Olive, Yhdysvallat, 2016.

Kolme miestä seisoo veden äärellä.
Banshee. Kolme miestä seisoo veden äärellä. Kuva: HBO Enterprises / Yle Kuvapalvelu Banshee

LAUANTAI 18.8.

Avara luonto: Amerikan kansallispuistot - uusi sarja

Yle TV1 klo 18.45, Areenassa 3 kuukautta

Pohjois-Amerikan luonnonpuistojen upeat maisemat houkuttavat miljoonia kävijöitä joka vuosi. Avaran luonnon huikeasti kuvattu luontodokumenttisarja näyttää, mitä kaikkea kansallispuistojen reittien ulkopuolelta avautuu. Minkälaista on elämä jylhissä maisemissa? Kuusiosainen sarja tutustuu Amerikan legendaaristen kansallispuistojen salaperäiseen ja kiehtovaan luontoon.

Kuusiosainen luontodokumenttisarja tutustuu Pohjois-Amerikan kansallispuistoihin.
Avara luonto: Amerikan kansallispuistot. Kuusiosainen luontodokumenttisarja tutustuu Pohjois-Amerikan kansallispuistoihin. Yle TV1,Avara luonto: Amerikan kansallispuistot

Radioteatteri esittää: Hautasi on Odessassa

Yle Radio 1 klo 15.00 + Yle Areena

Oskar Reposen yliluonnollisissa maailmoissa liikkuvan romaanin pohjalta tehty 12-osainen jännityskuunnelmasarja on vuodelta 1983. Perheposti-lehden toimittaja Erkki Saari antaa juttukeikalla hypnotisoida itsensä kuoleman rajan taakse, aikaan ennen syntymäänsä. Hypnoosin seurauksena Erkki Saari lähtee huimalle matkalle, seuraten hypnoosissa saamiaan vihjeitä ja päätyy lopulta Odessaan. Siellä vuosikymmenien takainen hämärä kuolemantapaus alkaa vähitellen selvitä. Hänen oma kuolemansako?

Kirjoittanut Oskar Reponen. Ohjaus: Rauni Ranta. Sarja lähetetään Yle Radio 1:ssä lauantaisin 11.8. - 27.10.2018 klo 15.00, uusinta tiistaina klo 17.30 + Yle Areena.

Shetlandsaarten murhat – uusia jaksoja

Yle TV1 klo 19.30, 30 päivää Yle Areenassa

(Shetland, S4) Komisario Jimmy Perez ratkaisee tiiminsä kanssa kuusi uutta rikosta Shetlandsaarilla. Ensimmäisessä jaksossa Thomas Malone palaa Shetlandsaarille istuttuaan 23 vuotta vankilassa nuoren Lizzie Kilmuirin murhasta. Samaan aikaan, kun Malone palaa saarille, paikallinen toimittaja murhataan. Nyt Perezillä on kaksi murhaa ratkaistavana, ja molempiin liittyy Malone. Perezin täytyy nyt jättää kaikkien ennakkoluulot huomiotta totuuteen päästäkseen.

Pääosissa: Douglas Henshall (Jimmy Perez), Alison O’Donnell (Alison ”Tosh” McIntosh), Steven Robertson (Sandy Wilson). Käsikirjoitus: Ann Cleeves, David Kane. Ohjaus: Lee Haven Jones. Tuotanto: Silverprint Pictures, 2017

Komeisiin Shetlannin maisemiin asettunut rikostutkija Jimmy Perez jatkaa tutkimuksiaan uusissa jaksoissa.
Shetlandsaarten murhat. Komeisiin Shetlannin maisemiin asettunut rikostutkija Jimmy Perez jatkaa tutkimuksiaan uusissa jaksoissa. Yle TV1,shetlandsaarten murhat

SUNNUNTAI 19.8.

Radio Variaatio: Småland

Yle Radio 1 klo 18.00 + Yle Areena

"Isä oli viiden, kun lähti Ruotsiin. Halusi kuulemma itse lähteä, kun Kapulaisen Paavokin lähtee."

Millaisia jälkiä sotalapsuus jättää lapseen, entä periytyvätkö sankaruus, reippaus, pelot ja haavoittuvuus jälkipolville? Teoksessa menneisyydessä ja nykyhetkessä etenevät matkat yhdistyvät kertomukseksi erään perheen sotaretkestä; naisen ja tämän lasten tarinaksi selviytymisestä sodan jaloissa.

Teoksen keskiössä on Outin isä, joka oli sotalapsena Smålandissa, Outi Rossi ja hänen poikansa. Käsikirjoitus: Outi Rossi. Ohjaus ja äänisuunnittelu: Outi Rossi ja Hanna-Helena Kinnunen. Uusinta vuodelta 2013.

Maailman nopein mies

Yle TV2 klo 20.00, Yle Areena 90 päivää

Kilpamoottoripyöräilijä Guy Martin haluaa rikkoa nopeusennätykset niin maalla, merellä kuin ilmassa! Mekaanikoista ja fyysikoista koostuvan tiimin kanssa ennätysyrityksiin kootaan huippuunsa viritetty ja usein sangen erikoinen kulkupeli. Kun ammattiurheilijat ja apujoukot ovat valmentaneet Guyn ennätyskuntoon, voi yritys alkaa. Nopeudet nousevat huimiin lukemiin, mutta riittääkö se?

Mies istuu pakettiauton perällä.
Maailman nopein mies. Mies istuu pakettiauton perällä. Kuva: Yle Kuvapalvelu televisio-ohjelmat,maailman nopein mies

Peltsin kova vuosi - 5. ja toiseksi viimeinen haaste

Yle TV2 klo 19.10. Yle Areenassa toistaiseksi.

Vuoden pisin päivä. Peltsillä on edessään kovan vuoden pisin yhtäjaksoinen suoritus, juhannustriathlon. Aikaa on 18 tuntia 58 minuuttia ja lajeina uinti, pyöräily, juoksu ja bonuslajina soutu.

Mikko Peltola
Peltsin kova vuosi. Mikko Peltola Kuva: Kukka Ström / Yle avovesiuinti,Mikko Peltola,Peltsin kova vuosi

Theroux ja skientologia

Yle TV2 klo 22.10, Yle Areenassa 3 kuukautta

Louis Theroux tarttuu yhteen uransa haastavimmista aiheista ja perehtyy skientologiaan. Kukaan kirkon jäsenistä ei kuitenkaan halua olla mukana dokumentissa ja Theroux kohtaa myös suoranaista häirintää. Pikkuhiljaa verho salaperäisen uskonnon ympärillä alkaa kuitenkin raottua. Erikoisen projektin myötä piirtyy kuva yksityisyyttään raivoisasti vahtivasta kultista, joka tekee kaikkensa tuhotakseen lähtijöiden tai toisinajattelijoiden elämän.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua