Hyppää pääsisältöön

Avara luonto syksyllä 2018

Avara luonto
Avara luonto Kuva: Copyright PHOTO BY LOLA/ Shutterstock 2015 Avara luonto

18.8.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

1/6. Everglades. Pohjois-Amerikan uljaat kansallispuistot houkuttavat miljoonia kävijöitä, mutta aivan kaikkea vieraat eivät pääse näkemään. Millaisia erityispiirteitä Evergladesin kansallispuistoon kätkeytyy? Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Avara luonto: Amerikan kansallispuistot. Kuvassa susi.
Avara luonto: Amerikan kansallispuistot. Kuvassa susi. Kuva: Yle/Kuvapalvelu / Barrett Hedges Avara luonto,Yle TV1

25.8.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

2/6. Grand Canyon. Miljoonien vuosien aikana syntyneet kanjonit on kaiketi planeettamme kuuluisimpia nähtävyyksiä. Lukemattomat vierailijat käyvät täällä joka vuosi, mutta ennen kulkemattomia polkuja riittää. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

1.9.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

3/6. Olympicin niemimaa. Länsirannikon kuohuista kohoaa Olympicin kansallispuisto - uljasta rantaviivaa, metsää ja vuoria silmänkantamattomiin. Monipuolinen luonto tarjoaa otolliset elinolot lukemattomille lajeille. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

8.9.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

4/6. Great Smoky Mountains. Appalakkien vuorijonoon kuuluvassa kansallispuistossa käy vuosittain miljoonia kävijöitä. Tänne tullaan ihailemaan keväistä kukkaloistoa ja syksyn värejä, mutta ne eivät ole alueen ainut anti. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Avara luonto: Amerikan kansallispuistot. Yömaisema ja tähtitaivas.
Avara luonto: Amerikan kansallispuistot. Yömaisema ja tähtitaivas. Kuva: Yle/Kuvapalvelu / Alain Lusignan Avara luonto,Yle TV1

15.9.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

5/6. Yellowstone. Maailman ensimmäisessä kansallispuistossa tiheät metsät ja hedelmälliset laaksot tarjoavat loistavat elinolot sekä pedoille että saaliseläimille. Täällä vaeltavat suuret biisonilaumat, karhut ja sudet. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää

22.9.2018 Avara luonto: Amerikan kansallispuistot
(North America's National Parks, 2015)

6/6. Yosemite. Sanotaan, että Yosemitessa kaikki on suurta: puut jättiläisiä, vuorenseinämät jyrkkiä ja eläimistö monipuolisinta. Petojakin löytyy lukemattomia, kojooteista mustakarhuihin ja arkoihin ilveksiin. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää

29.9.2018 Avara luonto: Eläinten supervanhemmat
(Animal Super Parents, 2015)

1/3. Yksinhuoltaja. Joidenkin eläinlajien syyt yksinhuoltajuuteen ovat hyvin yllättäviä. Tutustumme eri lajien erikoispiirteisiin ja tapoihin kasvattaa pentunsa. Tuotanto BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Avara luonto: Eläinten supervanhemmat. Karhuemo ja pennut.
Avara luonto: Eläinten supervanhemmat. Karhuemo ja pennut. Kuva: Yle/Kuvapalvelu / Jeff Libby Avara luonto,Yle TV1

6.10.2018 Avara luonto: Eläinten supervanhemmat
(Animal Super Parents, 2015)

2/3. Kahden kauppa. Jaettu vanhemmuus on verraten harvinainen ja yllättävä ilmiö eläinmaailmassa. Mikä motivoi tietyt lajit jakamaan vanhemmuuden taakan? Tuotanto BBC. . Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

13.10.2018 Avara luonto: Eläinten supervanhemmat
(Animal Super Parents, 2015)

3/3. Tiimityö. Joskus pentujen kasvattaminen kannattaa suurempana ryhmänä. Eläinvanhemmat tekevät hämmästyttäviä asioita seuraavan sukupolven vuoksi. Tuotanto BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

20.10.2018 Avara luonto: Alaskan monet kasvot
(Wild Alaska, 2015)

1/3. Kevät. Alaska on erämaa, jossa olosuhteiden vaihtelu on äärimmäistä. Keväällä Alaska käy läpi uskomattoman muodonmuutoksen. Lumen sulaminen näyttää maagiselta, ja se tuo mukanaan kovaa kilpailua luonnon herätessä. Tuotanto BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Avara luonto: Alaskan monet kasvot, Pakkasmaisema.
Avara luonto: Alaskan monet kasvot, Pakkasmaisema. Kuva: Yle/Kuvapalvelu / Jonathan Fiely Avara luonto,Yle TV1

27.10.2018 Avara luonto: Alaskan monet kasvot
(Wild Alaska, 2015)

2/3. Kesä. Kesä tuo mukanaan yllätyksiä. Arktisilta alueilta paljastuu autiomaita, ja metsäpalot roihuavat, kun alue kylpee auringossa ympäri vuorokauden. Tuotanto BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

3.11.2018 Avara luonto: Alaskan monet kasvot
(Wild Alaska, 2015)

3/3. Talvi. Alaskan pinnanmuodot ja sijainti takaavat, että talvi on siellä poikkeuksellinen. Eläinten on selvittävä kylmyydestä ja loputtomasta pimeydestä.Tuotanto BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

10.11.2018 Avara luonto: Kesytön Atlantti
(Atlantic - Wildest Ocean On Earth, 2015)

1/3 Pohjois-Atlantti ja Golfvirta. Valtameren pohjoispuolella sää on kylmä ja raaka, täynnä jäävuoria ja jättimaisia aaltoja. Pinnan alla lämmin Golf-virta tarjoaa kuitenkin edellytykset rikkaalle elämälle. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

Merimaisema, aallot
Merimaisema, aallot Kuva: Yle/Kuvapalvelu/Ted Giffords Avara luonto,yle luonto

17.11.2018 Avara luonto: Kesytön Atlantti
(Atlantic - Wildest Ocean On Earth, 2015)

2/3 Etelä-Atlantin vedenalaiset vuoret. Merenalaisten tulivuorten synnyttämät saaret ovat täynnä monimuotoista elämää Etelä-Atlantilla, Ascensionista aina Brasilian saarille ja Falklandille. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

24.11.2018 Avara luonto: Kesytön Atlantti
(Atlantic - Wildest Ocean On Earth, 2015)

3/3 Trooppinen Atlantti. Afrikan Saharan länsirannikolta aina Karibialle saakka vallitsevat pasaatituulet ja merivirtaukset ohjaavat sekä vedenalaista elämää että laivoja länttä kohti. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

1.12.2018 Avara luonto: Villinä varttuminen
(Growing Up Wild, 2015)

Millaisia haasteita eri eläinlajien pennut kohtaavat ja millainen on niiden itsenäinen alkutaival? Tutustumme pentujen kovaan elämään, jossa niiden on opittava elämän perusasiat selviytyäkseen. Tuotanto: BBC. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 14 päivää.

8.12.2018 Avara luonto: Afrikan kadonneet sudet
(Africa's Lost Wolves, 2016)

Abessinian vuorten syrjäinen ja koskematon luonto Itä-Afrikassa on erään maailman harvinaisimman petoeläimen koti. Vaikeasti tavoitettava etiopiansusi on sukupuuton partaalla ihmisen toimien vuoksi. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 30 päivää.

Seepranuorukainen.
Avara luonto: Seepra nimeltä Punda Seepranuorukainen. Kuva: Yle/Kuvapalvelu Avara luonto,Luonto-ohjelmat (tv)

15.12.2018 Avara luonto: Seepra nimeltä Punda
(Punda the Zebra, 2016)

Seepra nimeltä Punda syntyy mustavalkoiseen maailmaan ja oppii kävelemään alle tunnin kuluttua syntymästään. Pian se oppii tunnistamaan emonsa ja lähtee lauman mukana yhdelle eläinkunnan suurimmista muuttovaelluksista. Tuotanto: JAVA FILMS. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

5.1.2019 Avara luonto: Lembehin salmi
(Lembeh Strait, 2016)

Tämä Indonesian kapea salmi on maailman parhaita sukellusvesiä ja biodiversiteetin kuuma piste. Monimuotoiset merieliöt ovat kehittäneet hämmästyttävän luovia keinoja selviytyä ääriolosuhteissa. Ohjelma on katsottavissa Yle Areenassa 90 päivää.

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto

 • Lasten luontoilta: Vikkelä näätä, punainen puunrunko ja sairas koivu?

  Asiantuntijat vastaavat lasten luontokysymyksiin.

  Yle Radio Suomen Luontoillassa pohditaan tällä kertaa nuorimpien kuuntelijoiden soittamia ja lähettämiä kysymyksiä kotimaan eläimistä ja kasveista. Juuri nyt kevät etenee kovalla vauhdilla ja myös lapsille syntyy aiheeseen liittyen paljon havaintoja ja ihmeteltävää.

 • Karhupentueet ovat heränneet talviuniltaan – pennuilla on edessään vaaran vuosi, mutta emo suojelee niitä henkensä uhalla

  Pentujen ainut turva on oma karhuemo.

  Karhupentueen puolen vuoden nokoset ovat ohitse. Pesue viettää ensimmäiset päivät kotikolon edustalla – pennut leikkivät lumipälvillä, ja emo makoilee kuivassa varvikossa viimevuotisia marjoja ja pikkuötököitä napostellen. Kauaa eivät kuitenkaan pelkät alkupalat riitä, ja on lähdettävä etsimään tuhdimpaa ateriaa.

 • Villiyrtit – pihapiirin vihreät voimavihannekset

  Villiyrtit ovat täynnä ravintoa.

  Kiinnostaako horta ja hortailu, mutta et tiedä mistä aloittaisit? Villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan. Pihan ravintopommit kannattaa poimia talteen nuorina versoina, sillä niiden maku muuttuu kesän myötä usein kitkeräksi. Uusia syötäviä kasveja tulee pihapiiriin pitkin kesää, mutta nyt ovat ajankohtaisia nokkonen, vuohenputki, maitohorsma, voikukka ja pieni, tiivis kuusenkerkkä.

 • Näin Suomen kevät etenee – katso Yle Luonnon kevätseurannan upeat kuvat kartalla!

  Seuraamme kevään etenemistä päivittäin.

  Kevät tulee nyt jättiaskelin! Selaa Yle Luonnon kuvagalleriaa, niin näet miten kevät etenee ympäri Suomea. Upeita maisemia, muuttolintuja, kevään ensi kukkasia – vihdoinkin luonnossa on taas valoa ja värejä! Osallistu sinäkin ja lähetä meille kevätkuva paikkakunnaltasi tunnisteella #ylekevätseuranta tai artikkelista löytyvällä lomakkeella.