Hyppää pääsisältöön

Suomen antenniverkon HD-siirtymä vaarantuu DNA:n valituksen vuoksi

Ylen HD-muotoisten tv-kanavien logot
Ylen HD-muotoisten tv-kanavien logot Kuva: Yle teräväpiirtotekniikka,Teräväpiirto-tv-kanavat,logot,televisiokanavat

Suomen tv-toimijoiden yhteisesti sopima antennitelevision HD-siirtymä vaarantuu, koska DNA on valittanut Ylen kilpailutuksesta markkinaoikeuteen. DNA:n mukaan kotitalouksille aiheutuvat kustannukset eivät kuulu kilpailutukseen eikä niitä saisi ottaa kilpailutuksessa huomioon.

“Ytimessä on kysymys siitä, miten suuri osa tämänkaltaisen siirtymän kustannuksista voidaan vyöryttää kotitalouksille. Meidän kilpailutuksessamme lähtökohta on, että kustannuksia kotitalouksille syntyy mahdollisimman vähän. Haluamme tehdä siirtymän HD-lähetyksiin suomalaisille niin helpoksi kuin mahdollista”, sanoo Ylen tuotantojohtaja Janne Yli-Äyhö.

Yle on kilpailuttanut tv-kanaviensa teräväpiirtojakelun antenniverkossa tavoitteenaan HD-siirtymä maaliskuussa 2020. Suomen tv-toimijat sopivat yhteisesti siirtymisestä uuteen lähetystekniikkaan antennitelevisiossa jo vuonna 2016. Nyt näyttää siltä, että siirtymä vaarantuu.

“On todennäköistä, että toimialan yhdessä sopima aikataulu antenniverkon HD-siirtymälle ei toteudu, jos DNA pitää valituksensa voimassa. DNA:n valitus markkinaoikeuteen viivästyttää Ylen jakelupäätöstä ja sitä kautta koko siirtymää. Ylellä on merkittävä rooli siirtymässä, koska ratkaisuillaan Yle pystyy varmistamaan HD-jakelun mahdollisuudet myös muulle tv-toimialalle Suomessa”, sanoo Janne Yli-Äyhö.

Antennijakelun piirissä Suomessa on lähes 1 250 000 kotitaloutta. Lisäksi antenniteitse televisiota katsotaan yli 600 000:ssa vapaa-ajan asunnossa.

HD-siirtymässä kotitalouksille voi syntyä kuluja paitsi uusien tv-vastaanottimien hankinnasta, myös antennien vaihdosta ja asennuksesta. Suomessa on kaksi antenni-tv-operaattoria, DNA ja Digita, jotka toimivat eri taajuusalueilla. Eri taajuusalueiden lähetysten vastaanottamiseen tarvitaan erilaiset antennit.

“On kohtuutonta edellyttää, että noin miljoonassa kotitaloudessa ja vapaa-ajan asunnossa joudutaan kustantamaan antennien vaihto ja asennus Ylen julkisen palvelun tv-palveluiden piirissä pysymiseksi”, Janne Yli-Äyhö sanoo.

  • HD- eli teräväpiirtosiirtymässä on kyse television tuotanto-, lähetys- ja vastaanottoteknologioiden kehityksestä. Uusi tekniikka tarjoaa entistä paremman kuvanlaadun ja monikanavaäänen.
  • Uusi tekniikka myös lisää kanavanippujen lähetyskapasiteettia, kun kuva ja ääni pakataan tehokkaammin. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että antenniverkossa voidaan lähettää sekä teräväpiirtokanavia että aiempaa enemmän perustasoisia tv-lähetyksiä.
  • Teräväpiirtoon siirryttäessä Suomen antennitaloudet tarvitsevat HD-vastaanottimen. Näitä ovat T2-virittimellä varustettu televisio tai T2-digisovitin.