Hyppää pääsisältöön

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi teki nimestään palkitun brändin

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi (1930) on suomalainen tekstiilitaiteilija, keraamikko ja taiteen akateemikko. Hänet tunnetaan Marimekon alkuvaiheiden merkittävänä suunnittelijana sekä omasta Vuokko-vaatebrändistään. Maan mainiot -sarjan jaksossa (2005) tutustutaan Eskolin-Nurmesniemen mittavaan uraan, joka taiteilijan mukaan jatkuu niin kauan, kuin henki pihisee ja hänellä on vielä alalle annettavaa.

Jos ihmisellä on se lahja, että pystyy kehittämään asioita, ei se tarvitse mitään trendejä, vaan kulkee omaa tietänsä.― Vuokko Eskolin-Nurmesniemi

Helsingissä syntynyt Vuokko Eskolin-Nurmesniemi valmistui Taideteollisesta oppilaitoksesta vuonna 1952. Tämän jälkeen hän työskenteli Arabian taideosastolla ja Nuutajärven lasitehtaalla.

Vuonna 1953 Armi Ratia palkkasi hänet Marimekolle suunnittelijaksi. Työssään Eskolin-Nurmesniemi kehitti Markimekon taiteellista linjaa vuoteen 1960 asti. Esimerkiksi ajattomat Jokapoika-paita ja Iloinen takki ovat hänen käsialaansa.

"Jokapoika-paita on suomen vanhin design-tuote, joka on edelleen tuotannossa", Vuokko Eskolin-Nurmesniemi hymyilee.

Eskolin-Nurmesniemi poisti 50–60-luvun naistenvaatteista perinteisiä, tiukkoja laskoksia. Naisten yleistyneet palkkatyöt kodin ulkopuolella olivat yhtenä syynä tähän, sillä vaatteissa tuli kyetä liikkua vaivattomasti ja sen tuli sopeutua erilaisiin ruumiinrakenteisiin.

Vuonna 1964 Vuokko Eskolin-Nurmesniemi perusti omaa nimeään kantavan yrityksen, Vuokko Oy:n. Sen vaatteet ovat pysyneet ajattomina ja tunnistettavina jo vuosikausia.

"Ehkä siinä jotain on, kun ensimmäisestä työstä tähän päivään asti ihmiset tunnistavat, että toi on Vuokko," hän pohtii.

Vuokko Eskolin-Nurmesniemi on elänyt suomalaisen designin kulta-aikaa, jolloin muun muassa Tapio Wirkkala, Timo Sarpaneva ja Kaj Franck saivat jalansijaa kansainvälisillä markkinoilla. Myös hänen aviomiehensä sisustusarkkitehti Antti Nurmesniemi (1927 – 2003) oli yksi Suomen muotoilun suuria nimiä.

Vuokon persoona on fantastinen.― Bella Nordqvist

Vuokko Eskolin-Nurmesniemelle myönnettiin taiteen akateemikon arvonimi vuonna 2007. Hän on palkituin suomalainen vaatesuunnittelija. Lukuisiin palkintoihin sisältyy muun muassa Lunning-palkinto, kunniatohtorin arvonimi Taideteollisessa korkeakoulussa sekä pohjoismaisen taiteen Prinssi Eugen -mitali.

Tarve uuden luomiseen on säilynyt vuosikymmenestä toiseen.

"Ei luomisvoima katoa ihmisen iän mukana, jos sitä on joskus ollut", hän toteaa vuonna 2016 Ilta-Sanomien haastattelussa.

Liisa Hovinheimon ohjaamassa dokumentissa (2005) tutustutaan taiteilijan ateljee-kotiin ja haastatellaan myös lähipiiriin kuuluvia henkilöitä.

"Vuokon persoona on fantastinen, aivan kuten taiteilijan pitää olla. Hän on tulinen, tuppurainen ja voimakas. Ei voimattomasta ihmisestä synny niin ihania kuoseja, mitä hän tekee", toteaa ohjelmassa haastateltu toimitusjohtaja Bella Nordqvist.

Keskustele