Hyppää pääsisältöön

Tikkakoskella päihdeongelmaiset siivottiin pois silmistä "Puuhamaahan"

Jyväskylän Tikkakoskella koettiin vuonna 1997 pelkoa ja inhoa. Paikkakunnan päihdeongelmaisille oli muodostunut tavaksi viettää aikaansa turhan lähellä asuinaluetta. Sietämättömän tilanteen johdosta Jyväskylän sosiaalityöntekijät päätyivät esittämään laitapuolen kulkijoille sopivampaa ajanviettokeidasta. Kotimaan katsaus kiirehti paikalle raportoimaan juuri parahultaisesti tämän uuden ”Puuhamaan” avajaisiin.

Humalaiset pelottivat paikallisia asukkaita metelöinnillään ja huuteluillaan. Raportissa aluepoliisi Erkki Savolainen kuvailee pahennusta herättänyttä käytöstä astetta kevyemmin, mutta myöntää, ettei esimerkiksi keskellä kylää tapahtunut rakastelu ollut täysin hyväksyttävää käytöstä.

Sosiaalityöntekijät kertovat lähteneensä ratkomaan harmillista tilannetta ajatuksella, että joukolle löydettäisiin syrjäisempi paikka, jossa elämöinti ei häiritsisi kunnon kyläläisiä. Läheisen lammen rannalle päätettiin kantaa penkkejä, rakentaa tulisija sekä hankkia roskakoreja, jotta paikan viihtyvyys olisi myös jatkossa taattu.

Vastaavia kokeiluja oli sosiaalityöntekijöiden mukaan tehty onnistuneesti ainakin Vaasassa ja Tampereen Hervannassa.

Eihän päihdeongelmaisten asia ole ratkaistu tällä, että he ovat nyt tässä. Mutta kokeillaan tällaista.― sosiaalityöntekijä Päivi Soikkeli-Jakoaho

Haastatteluun saadaan lisäksi edustajia päihdeongelmaisten joukosta, jotka rehdisti myöntävät aiemman häiriökäytöksen. Uusi, viihtyisämpi ajanviettopaikka oli heidänkin mielestään kerrassaan mainio ajatus. Päihdeongelmaiset lupautuivat itse vastaamaan uuden paikkansa siivoamisesta ja huolenpidosta.

Tikkakosken kyläläisille ratkaisu pääasiassa kelpasi. Vain pieni huoli heräsi siitä, että uusi paikka oli aiempaa lähempänä kirkkoa.

Haastatteluiden lisäksi raportissa seurataan yhteistä talkoopäivää, jossa rinta rinnan hääräilevät päihdeongelmaiset, sosiaalityöntekijät sekä kylän asukkaat. Päivä päättyy perinteisiin harjannostajaisiin, joihin poliisimies Savolainen pulitti tarjoilut omasta pussistaan. Ajanviettokeidas kastetaan leikkisästi ”Puuhamaaksi”.

Keskustele