Hyppää pääsisältöön

Yle E-urheilu esittää: Kolme suomalaista mukana Dota 2:n ykkösturnauksessa – MATUMBAMANilla mahdollisuus tehdä historiaa


Katso yltä Yle E-urheilun The International -traileri: Kuinka MATUMBAMAN etenee jatkoon TI:ssä?

Dota 2 -pelin vuoden ykkösturnaus The International pelataan Kanadassa 20.–25. elokuuta. Mukana on maailman kärkitiimit sekä Suomen ykköspelaajat Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen, Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen.

Vancouverissa järjestettävä e-urheilun suurtapahtuma näkyy suorana Ylen kanavilla maanantaista sunnuntaihin; alkuturnauksen pelit Yle Areenassa sekä päätösviikonlopun ratkaisuottelut TV2:ssa.

Ylen kisastudiossa nähdään ja kuullaan rautaista dota-osaamista. Asiantuntijoina toimivat Kalle "Trixi" Saarinen sekä Jesse "Rampe" Lehosmaa. Ottelut selostaa puolestaan kaksikko Benjamin "NotAHax" Läärä ja Arttu Hämäläinen.

Katso tarkemmat lähetysajat Yle Areenasta.

Wings-joukkue voitti Dota 2:n MM-kisat Yhdysvalloissa pelatussa The International 2016 -turnauksessa
Wings-joukkue voitti Dota 2:n MM-kisat Yhdysvalloissa pelatussa The International 2016 -turnauksessa Kuva: Valve / Dota 2 kilpapelaaminen

Poikkeuksellinen e-urheiluturnaus

The Internationalia on järjestetty vuodesta 2011, joten nyt pelattava TI on jo järjestyksessään kahdeksas. Se on voittopotiltaan mitattuna paitsi vuoden suurin Dota- ja MOBA-peligenren turnaus myös suurin koko maailman e-urheilussa! Missään muussa pelissä ei ole e-urheilun historiassa muutenkaan jaettu niin paljon rahaa kuin Dota 2:ssa, ja TI on peliturnausten rahakunkku.

Tänä vuonna yhteispalkintopotti on jälleen käsittämättömän suuri: yli 24 miljoonaa dollaria! Potti voi vielä kasvaa, joten nähtäväksi jää, ylitetäänkä vuoden 2017 turnauksen ennätyslukema 24,7 miljoonaa dollaria.

Voittajalle on joka tapauksessa jo luvassa makoisa palkinto. Maineen, kunnian ja hienon kilven lisäksi 44 prosenttia turneen voittopotista kilahtaa ykkösten tilille. Tällä hetkellä se tarkoittaisi yli 10 miljoonaa dollaria.

Ensi kertaa kolme suomalaista mukana

Ammattipelaaja Jesse Vainikka kotonaan Helsingissä.
Jesse "JerAx" Vainikka on pitkän linjan Dota 2 -pro. The Internationalissa hän edustaa OG:ta, jossa pelaa myös toinen suomalainen Topias "Topson" Taavitsainen. Ammattipelaaja Jesse Vainikka kotonaan Helsingissä. Kuva: Kari Ahotupa / Yle verkkopelit,Dota 2,dota 2

Maailman parhaat joukkueet ja näin myös parhaat pelaajat taistelevat arvostetun ja seuratun TI-turnauksen voitosta – Dota 2:n "maailmanmestaruudesta". Tunnettu dota-pelaaja ja Yle E-urheilun kisalähetyksissä asiantuntijana toimiva Benjamin "NotAHax" Läärä nostaa mestarikandidaateiksi tutun kolmikon.

- Tällä hetkellä suurimmat ennakkosuosikit turnaukseen ovat ehkä Virtus.Pro ja PSG.LGD – sekä hallitseva mestari Team Liquid nyt tietenkin. Näistä kolmesta tiimistä mikä tahansa voi ihan hyvin voittaa, Läärä arvioi.

- Ja sitten tietysti nämä kiinalaisjoukkueet ovat täynnä yllätyksiä. Team Serenity voisi olla sellainen musta hevonen.

Historiallisesti mukana on myös peräti kolme suomalaispelaajaa. JerAx ja Topson edustavat Euroopan karsinnoista mukaan selvinnyttä OG:ta.

MATUMBAMAN on mukana puolestaan peräti puolustavana mestarina, kun maineikas Team Liquid vei The Internationalin voiton vuonna 2017.

- Suomalaisilla on mahdollisuuksia tehdä historiaa. Voi olla, että matka jää lyhyeksi. Mutta voi mennä hyvinkin, Läärä pyöritteli.

- Liquidille kaksi kertaa putkeen voittaminen olisi erittäin vaikeaa. TI itsessään on aika vaikea turnaus.

MATUMBAMANin tavoitteena neljän kärki

MATUMBAMAN mestaruuskilven kanssa The International 2017 -voiton jälkeen:
Avaa Instagram postaus

Vuosi sitten syksyllä Lasse "MATUMBAMAN" Urpalaisesta tuli kerralla pelimiljonääri. Team Liquid eteni aina TI 2017:n loppuotteluun, jossa se pesi Newbeen ja kuittasi yli 10 miljoonan dollarin voittopotin.

TI-historiassa yksikään joukkue ei ole onnistunut uusimaan mestaruuttaan, joten Urpalainen ja Liquid ovat yhden ennakkosuosikin viitastaan huolimatta kovan haasteen edessä. Urpalainen uskoo kuitenkin joukkueensa etenevän pitkälle:

- Odotukset ovat ehkä vähän geneeriset. Sanotaan nyt, että TOP4 on tavoite. Kun katsoo rankingia, niin sen mukaan näyttäisivät olevan Virtus.Pro, Liquid, LGD ja Team Secret ne neljä, Urpalainen kertoi Yle E-urheilulle.

- Minusta tuntuu, että nämä neljä joukkuetta pelaa parasta dotaa tällä hetkellä. Itse asiassa ne pelaavat myös aika samantyylistä dotaa. Se on sellaista vääntöä, että nämä samat neljä joukkuetta aina pärjäävät.

Dota 2: The International 2018 Ylen kanavilla – katso lähetysajat Yle Areenasta.