Hyppää pääsisältöön

Akkavalta, väkivalta, hirmuvalta, virkavalta, valtamedia – tänä syksynä Docventures pureutuu valtarakenteisiin, tsekkaa leffalista tästä!

Docventuresin 6. kauden leffat kuvassa.
Docventuresin 6. kauden leffat kuvassa. Docventures

Docventuresin kuudes kausi alkaa muutoksella! Keskiviikon sijaan dokkareita yytsitään livenä tästä alkaen tiistaisin ja verbaalista vääntöä jatketaan radioaalloilla keskiviikkoisin. Tämän kauden dokkarit kietoutuvat kaikki valta-teeman ympärille. Kuuden viikon ajan suurenmoiset leffat pakottavat katsojansa pohtimaan tasa-arvoa, valtarakenteita, valtatyhjiötä, väkivaltaa, kaupallista valtaa ja ihmisen valtaa luontoon ja itseensä. Uusi kausi alkaa tiistaina 11.9.

Docventuresin leffat syksyllä 2018 ovat:

11.9. BATTLE OF THE SEXES (2013)

Kauden ensimmäisen elokuvan teema on tasa-arvo, josta on kyse myös #metoo-kampanjassa. Leffa kertoo legendaarisesta tapahtumasta, jossa sovinistisika ja entinen tennishuippu Bobby Riggs haastaa Wimbledon-voittaja Billie Jean Kingin sukupuolten väliseen tennisotteluun. 1973 he kohtasivat. Elokuva taustoittaa tasa-arvon kehitystä yksittäisen tennistrillerin kautta.

Miksi teema on tärkeä? Katso itse:

18.9. THE WORK (2017)

Vuonna 2017 valmistunut The Work saattaa olla koko Docventuresin historian koskettavin elokuva, jota voi kutsua jopa #hetoo-dokumentiksi. Se kertoo Folsomin vankilassa järjestettävistä pitkäaikaisvankien ryhmäterapiasessioista, jotka avaavat turvallisen tilan miesten tunteille – ja portin tuomitun rikollisen mielen ytimeen. Millainen olisikaan maailma, jossa miehetkin puhuisivat tunteistaan? Tai ylipäätään maailma, jossa jokainen uskaltaisi katsoa omaan sisimpäänsä. Kuinka valtava vaikutus sillä olisi aivan kaikkeen?

Onko niin, että #metoo tarvitsee jatkokseen #hetoon? Paina play ja katso:

25.9. CITY OF GHOSTS (2017)

Matthew Heinemanin palkittu dokumentti City of Ghosts antaa kasvot syyrialaisten kansalaisaktivistien rohkeudelle. Leffassa seurataan, kuinka ”Raqqa is Being Slaughtered Silently” -niminen ­aktivistiryhmä ryhtyy välittämään vallatusta kaupungista kuvia ja videoita koko vapaan maailman medioille. Henkensä kaupalla, jotta mekin saisimme kotisohvillamme tietää, mitä tapahtuu, jos pahuus voi ottaa vallan ihmisestä ja lopulta koko yhteiskunnasta - tai ainakin siitä, mitä siitä on jäljellä.

Miksi asia kuuluu meille kaikille? Katso!

2.10. PAHA POLIISI (2017)

Suomalaiset luottavat poliisiin, koulutusjärjestelmään, puolustusvoimiin ja oikeusjärjestelmään – ja viime aikoina kaikki niistä ovat saaneet hittiä. Poliisi- ja viranomaistoiminnan tulisi olla läpinäkyvää ja lakiin perustuvaa, mutta ohjaaja-käsikirjoittaja Pekka Lehdon Paha poliisi vihjaa, että poliisin ja järjestäytyneen rikollisuuden väliset yhteydet ovat jokapäiväisiä ja lämpimiä. Tuhoavatko yksittäistapaukset koko luottamuksemme yhteiskunnan tukipilareihin, väärinkäytökset perusturvallisuuden kokemuksemme? Entä onko Suomi (enää) oikeusvaltio?

Kuinka pahasti poliisi pamputtaa? Katso meidän kelamme tästä:

9.10. DRIB (2017)

Drib on Docventuresin historian ensimmäinen mokumentti. Ohjaaja Kristoffer Borglin ja koomikko Amir Asgharnejadin leffassa mainostetaan väkivaltaisilla videoilla kuvitteellista energiajuomabrändiä DRIBiä. Tosi, liioiteltu, keksitty ja näytelty sekoittuvat absurdiksi satiiriksi nykymaailmasta, jossa väkivalta sopii energiajuoman kaupitteluun. Mainokset ovat ottaneet median niskalenkkiin, kun internet on mullistanut koko medialukutaidon - tai oikeastaan -lukutaidottomuuden. Totuus on korvattu foliohattuteorioilla ja kokemusasiantuntijoilla, luotettavat lähteet klikkiotsikoilla.

Pissataanko sinuakin silmään? Katso:

16.10. NELJÄ ELEMENTTIÄ (2017)

Matila Röhr Productionsin dokumenttielokuva Neljä Elementtiä – maa, vesi, ilma, tuli on matka neljään klassiseen elementtiin elokuvan neljän rohkean päähenkilön kautta. Elokuvan päähenkilöt edustavat jokainen omaa elementtiään ja ovat omien elementtiensä intohimoisimpia kokijoita. Haluamme näyttää elokuvan muistutuksena luonnon käsittämättömästä ihmeestä – ja toisaalta siitä harhasta, jonka vallassa egopäissämme tätä ihmettä tuhoamme.

Onko ihminen osa luontoa vai sen yläpuolella? Katso itse:

Viritelkää siis vastaanottimenne, avatkaa ATK-laitteenne ja venytelkää twiittisormenne, syyskuussa mennään! Ja muistakaa nyt hyvät ihmiset, TIISTAISIN & KESKIVIIKKOISIN!

11.9. Battle of The Sexes - teemana tasa-arvo ja #metoo
18.9. The Work - teemana mies ja tunteet
25.9. City of Ghosts - teemana valta ja ISIS
2.10. Paha poliisi - teemana vallan väärinkäyttö
9.10. Drib - teemana median ja mainonnan valta mieleemme
16.10. Neljä elementtiä - teemana ihmisen valta luontoon ja itseensä

T. Riku ja Tunna

Docventures suorat lähetykset 11.9. alkaen tiistaisin klo 21 Yle Areena & Yle TV2 ja keskiviikkoisin klo 15 Yle Puhe, yle.fi/docventures vaikka heti. Liity joukkoon somessa: Twitter, Facebook, Instagram

Uusimmat sisällöt - Docventures