Akseli Rouvari, 21, jatkoi kirjoituksia valmistumisensa jälkeen peräti kolmena kertana. Tuoreimman tilaston mukaan jopa hieman yli puolet onnistuu korottamaan lukion jälkeen arvosanojaan.
2015 keväällä ylioppilaaksi valmistuneella Rouvarilla oli edessään tammikuussa alkava varusmiespalvelus, jonka jälkeen hänen suunnitelmissaan olivat yliopisto-opinnot joko valtio-opin tai psykologian parissa. Hän oli kuullut mainittavan tutkinnon jälkeisestä uusimismahdollisuudesta aiemmin, mutta vasta opon vinkki sai hänet ilmoittautumaan kokeisiin.
– Kirjoitukset ylipäätään olivat tosi motivoiva asia, sillä omatoiminen opiskelu on aina sopinut minulle. Mahdollisuus uusia myös helpotti paineita. Kirjoituksissa tiesin, että vaikka nyt täytyy suoriutua parhaalla mahdollisella tavalla, voin vaikuttaa tuloksiin vielä tulevaisuudessa. Oli todella lohdullinen ajatus, ettei kaikki ollut sillä hetkellä lopullista.
Vaikka Rouvari oli motivoinut, ei lukemisen aloittaminen sujunut täysin kitkattomasti varusmiespalveluksen ensimmäisinä viikkoina. Rasituksen jälkeen vapaa-ajalla olisi maistunut lepo.
– Aluksi valmistautuminen kirjoituksiin oli todella vaikeaa. Mietin, miten voin palata takaisin näihin asioihin, kun olen ollut jossain ihan muualla. Lopulta aloittaminen vaati vain tahdonvoimaa siinä hetkessä.
Armeija ei tuonut opiskeluihin taukoa
Vuosittain kirjoitetaan noin 5 500 ylioppilaskoetta, joilla tutkinnon jo saavuttaneet pyrkivät parantamaan aikaisempaa arvosanaa. Jatkossa kiinnostus uusimista kohtaan saattaa nousta, sillä korkeakoulujen valintauudistuksen myötä kirjoitusten painoarvo yliopistohauissa nousee.
Halu uusia oli Rouvarille monen tekijän summa. Lukion lopussa hän ei ollut vielä täysin varma, mitä hän lähtisi opiskelemaan. Lisäksi painoivat kovat tavoitteet, sillä Rouvari kertoo tavoitelleensa joka aineessa parasta mahdollista arvosanaa.
– Isoin syy oli se, että olin pitänyt koulua ja opiskelua todella mielekkäänä, enkä halunnut intin aikana taantua. Tavoitteet olivat jatko-opinnoissa ja yliopistossa, joten en halunnut putkeen jäävän aukkoja. Toisaalta tiedostin myös sen, että tulevaisuudessa yliopistojen sisäänotot tulevat muuttumaan entistä ylioppilaskirjoituspainotteisimmiksi.
Rouvari kirjoitti lukion aikana ja sen jälkeen yhteensä kymmenen ainetta. Lukion jälkeen uusimistaan kolmesta aineesta hän onnistui korottamaan psykologian, uskonnon ja äidinkielen arvosanoja. Sen sijaan terveystieto jäi ennalleen, mikä jäi hieman kaivertamaan.
Isoin hyöty on kasvanut itseluottamus.
Viimeisen kerran Rouvari osallistui ylioppilaskirjoituksiin vuoden 2017 keväällä. Tuolloin hän kirjoitti uutena aineena lyhyen matematiikan, jonka myötä ylioppilaskirjoitukset olivat hänen osaltaan siinä. Katse oli tiukasti pääsykokeissa ja edessä siintävissä opinnoissa Helsingin yliopistossa.
Tällä hetkellä Rouvari opiskelee toista vuotta Helsingin yliopiston valtiotieteellisessä tiedekunnassa politiikkaa ja viestintää. Jälkikäteen katsottuna ovi nykyiseen opiskelupaikkaan olisi auennut ilman uusimisia ja valmistumisen jälkeen kirjoitettuja aineita.
– Isoin asia mitä sain, oli luottamus itseäni kohtaan. Se, että ekalla kerralla oli jäänyt jotain hampaankoloon ja toisella kerralla onnistunut, on antanut itseluottamusta ja tunteen, että hei mä pystyn ja minusta on tähän.
Uusimismahdollisuutta pohtivia Rouvari neuvoo kysymään itseltään, mitä menetettävää yrittämisessä on.
– Nuorille asetetaan todella paljon paineita menestymisestä. Mielestäni valmistumisen jälkeisen uusimismahdollisuuden pitäisi olla yleisemmin tiedossa.
56 prosenttia onnistuu korottamisessa

Tutkinnon jälkeen korottaminen myös kannattaa Ylioppilastutkintolautakunnan viimeisimpien tilastojen valossa, sillä viime keväänä 56 prosenttia onnistui korottamaan arvosanaansa. Uusiminen vaatii kuitenkin aikaa valmistautumiseen. Se taas voi olla lukion jälkeen kortilla.
22-vuotias Kristiina Makkonen tiesi varhain, mitä hän haluaa tehdä isona. Hänen tavoitteenaan siinsivät opinnot lääketieteellisessä. Kirjoitusten tulokset eivät täysin vastanneet sitä mielikuvaa, mikä lääketieteellisen opiskelijoiden opintomenestyksestä yleensä on. Laudatur-rivin sijaan todistuksessa oli arvosanoja B:stä alkaen.
– Halusin varmistaa, että suoritukset ovat riittäviä lääkiksen pisterajoja ajatellen.
Makkonen valmistui ylioppilaaksi vuoden 2015 syksyllä. Sen jälkeisenä keväänä hän uusi kolme ainetta.
Sen lisäksi, että Makkonen kävi töissä, hän valmistautui jo täysiä pääsykokeisiin. Oman haasteensa valmistautumiseen toi lukihäiriö. Voimavaroina olivat kuitenkin selkeästi asetetut tavoitteet ja tarkka laskelmointi.
Arvosanoista yksi nousi
Makkonen valitsi uusittaviksi aineiksi biologian, englannin ja äidinkielen. Niistä hän onnistui nostamaan biologian arvosanaa magnasta eximiaan. Suoritus jäi parin pisteen päähän laudaturista. Kahta muuta ainetta Makkonen ei saanut korotettua.
– Erityisesti äidinkielestä saamani B jäi harmittamaan, sillä olin kuitenkin aina saanut siitä ysejä. Toisaalta en kamalasti käyttänyt energiaa äidinkieleen ja englantiin, sillä pääsykokeet ja työt veivät niin paljon aikaa.
Nyt Makkonen opiskelee kolmatta vuotta Turun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.
Ylioppilastutkinnon jälkeen uusivia Makkonen neuvoo miettimään tarkasti, mitä kokeita kannattaa uusia ja millä tavoin uusiminen hyödyttää omia tavoitteitaan.
Rajaton uusiminen mahdollista syksystä 2019 alkaen
Sekä Akseli Rouvari että Kristiina Makkonen olisivat molemmat kaivanneet mahdollisuutta uusia toistamiseen jo hyväksyttyjä koetuloksia. Siihen tarjoaa mahdollisuuden uusi lukiolaki.
Ylioppilastutkintolautakunnasta kerrotaan, että rajaton uusiminen on mahdollista syksyllä 2019 ja ilmoittautuminen tehdään omaan lukioon toukokuussa 2019.
Jos oma lukio on lakkautettu, uusintaan voi ilmoittautua saman kaupungin, kunnan tai kuntakoulutusyhtymän lukioon. Jos koko kunta tai kaupunki on liitoksen myötä lopettanut toimintansa, ilmoittautuminen tehdään asuinpaikkaa lähinnä olevaan lukioon.
Lähde: Ylioppilastutkintolautakunta
Juttuun päivitettiin YTL:n virheellisten tietojen pohjalta väärät luvut 4.7.2019, jotka korjattu 12.8.2019. Linkki oikaisuun YTL:n sivuilla.
Joko olet luonut Yle Tunnuksen? Kirjautuneena jo tekemäsi tehtävät tallentuvat ja voit jatkaa harjoittelua siitä, mihin edellisellä kerralla jäit.