Hyppää pääsisältöön

Kuivan kesän sienivinkit

Herkkusieni, mustatorvisieni, kantarelli, kehnäsieni ja suppilovahvero laudalla
Sienet muodostavat itiöemiä vasta suotuisten olosuhteiden vallitessa Herkkusieni, mustatorvisieni, kantarelli, kehnäsieni ja suppilovahvero laudalla Kuva: Yle/Kukka Ström herkkusienet,Mustatorvisieni,Kantarellit,Kehnäsieni,suppilovahvero

Sieniä kannattaa etsiä vähäsateisena kesänä vesistöjen reunoilta ja lähdekosteikoista - siellä missä vettä on tarjolla. Myös lahottajasieniä kannattaa opetella tunnistamaan, sillä ne ovat säiden suhteen joustavampia kuin puiden kumppaneina elävät sienet.

Kun kysyy sienitutkijoiden vinkkejä kuivaan kauteen, saa samantapaisia vastauksia. Oulun yliopiston Kasvimuseon intendentti Annu Ruotsalainen vinkkaa koluamaan soiden reunoja, notkopaikkoja ja rinteiden varjoisempia pohjoisreunoja. Lahottajasienitutkija Panu Halme Jyväskylän yliopistosta neuvoo suuntaamaan sieniretket järvien rannoille. Kantarelleja ja vaikkapa nokitatteja voi löytää kymmenen metrin etäisyydellä rantaviivasta, koska puut saavat siellä hyvin vettä juurilleen.

Lahottajasienet voivat pelastaa muuten huonon sienisyksyn

Panu Halme kehottaa opettelemaan myös lahottajasieniä. Vaikka nekin tarvitsevat kosteutta, ei pitkä kuiva kausi koettele niitä samalla tavalla kuin puiden kumppanisieniä.

Suurin osa sienestä elää rihmastona maaperässä, poimittavan osan eli itiömän se pystyy muodostamaan vasta kun rihmasto saa riittävästi hiilihydraatteja. Puun kumppanisienet saavat ne puulta, mutta jos puu kärsii kuivuudesta itsekin, ei se pysty luovuttamaan ravintoa sienelle eikä itiöemääkään muodostu. Itiöemähän on tavallaan sienen hedelmä, joka tuottaa siemenen sijaan itiöitä, joilla se pystyy leviämään maan pinnalla.

Lahottajasienet puolestaan saavat ravintonsa lahottamalla kariketta ja puiden lehtiä sekä vaikkapa havupuiden neulasia. Jos edes jossain vaiheessa tulee vettä tarpeeksi, lahottajasienet muodostavat itiöemiä. Pitkä hellejakso verottaa niitäkin, mutta koko kasvukauden ei tarvitse olla tietynlainen. Ne voivat tehdä itiöemiä satunnaisesti jopa alkukesästä, lyhyt sateinen jakso riittää niille.

Korvasieni, koivunkantosieni ja kuusilahokka ovat hyviä lahottajasieniä

Korvasieni on lahottajasieni, se on tyypillisesti kevään sieni, jonka löytää hakkuuaukealta. Syksyllä kasvava kuusilahokka hajottaa kuolleen kuusen hautautuneita juuria, ja itiöemät kasvavatkin kannoilla tai jonoina siellä, missä kuusen juuri maanpinnan alla kulkee. Koivunkantosieni valtaa rykelminä koivun kantoja ja maapuita.
"Moni varoo turhaan näitä sieniä, koska huolimaton sienestäjä voi sekoittaa ne myrkyllisiin tai kitkeriin kumppaneihin. Mutta jos niiden tuntomerkkeihin keskittyy, ne on helppo opetella tunnistamaan ja niistä saa hyvää syötävää", Panu Halme rohkaisee.

Monia ruokasieniä voi tulla runsaasti vielä syyskuussa

Kun lehtipuista putoaa lehdet syksyllä ja puut hiljenevät talven viettoon, eivät puiden kumppanisienet tee itiöemiä enää ainakaan runsaita määriä. Sen sijaan lahottajasienet voivat tuottaa syötävää pitkään senkin jälkeen. Jos syyskuusta tulee sateinen, karikkeenlahottajasieniä ja lahopuilla kasvavia sieniä voi tulla pitkästä kuivasta kesästä huolimatta paljonkin. Siksi voi hyvällä syyllä odottaa vielä hyvää sienisatoa.

Anna-Leena Ruotsalainen lohduttaa myös, että sienisaaliiit paranevat kokemuksen myötä: saapastuntuma paranee syksy syksyltä, samoin sienilajien ja - sienipaikkojen määrä kasvaa. Ja kun lajeja ja paikkoja on tarpeeksi, löytää aina jotain sieniä

Näin voit löytää sieniä hellekesän jälkeen

  • Kolua vesistöjen rantoja. Kymmenen metrin sisällä vesirajasta voi löytyä mm. kantarelleja ja nokitatteja.
  • Hakeudu soiden reunoille.
  • Etsi notkopaikat ja pohjoisrinteet, jotka ovat kosteampia.
  • Opettele lahottajasieniä.
  • Pitkänkin kuivan kauden jälkeen sieniä voi nousta jo parin viikon jälkeen vesisateesta.

Kaipaatko lisää tietoa sienistä? Näistä linkeistä hyötyvät niin aloittelevat kuin ammattilaisetkin:

Herkkutatti, kantarelli, suppilovahvero - aloittelijan sieniopas mukaan metsään

Tiesitkö tämän suppilovahverosta?

Tässä vastauksia kuumimpiin sienikysymyksiin:

Kuuntele Tiedeykkönen sienten merkityksestä metsälle:

Artikkelia korjattu mustatorvisienen osalta. Mustatorvisieni ei ole lahottajasieni, vaikka artikkelissa kerrottiin alunperin niin.

Artikkelia muokattu 21.8.2019. Lisätty linkkipaketti "Kaipaatko lisää tietoa sienistä?"

Lue myös - yle.fi:stä poimittua

Luonto