Hyppää pääsisältöön

Suomen maajoukkuetähden tavoitteena MM-kulta ja torijuhlat – "Eihän sinne muuten ole järkeä lähteä pelaamaan"

Timo "Taimou" Kettunen
Etelä-Korean MM-karsinnat ovat Suomen maajoukkuepelaaja Timo "Taimou" Kettuselle jo uran toiset. Timo "Taimou" Kettunen Kuva: Ville Karasjoki / Yle Overwatch (videopeli),videopelit,e-urheilu

Overwatchin MM-karsinnat alkavat virallisesti tällä viikolla, kun perjantaina Etelä-Korean Incheonissa pyörähtää käyntiin ensimmäinen maailman neljästä karsintaturnauksesta. Mukana on kuusi maata ja kaksi parasta pääsee marraskuun MM-lopputurnaukseen.

Suomi on paitsi Incheonissa mukana kahinoissa myös karsintaisäntä Etelä-Korean ohella toinen ennakkosuosikeista – ainakin jos on uskominen maajoukkueen väkeä.

- Jatkopaikka on minimitavoite. Jos ei siihen ylletä, niin silloin tulos on pettymys, Suomen OW-maajoukkueen general managerina toimiva ENCE-pomo Petri ”Procyon” Hämälä kuvaili ennen Suomen MM-taipaleen alkua.

Sinivalkopaidassa DPS-pelurin saappaat täyttävä Timo ”Taimou” Kettunen on samoilla linjoilla. Kansainvälisessä OWL-liigassa leipänsä tienaavalla pelurilla on Ylen haastattelussa päättäväinen sävy äänessään.

- Meillä on rehellisesti mahdollisuudet voittaa koko juttu. Ja tositosi hyvät mahdollisuudet päästä top-kahteen. Kunhan ei vaan "choketeta"!, Kettunen nauraa.

Skip Twitter post

Yle näyttää Suomen MM-karsintapelit suorana – katso lähetysaikataulut täältä

Vuosi pettymyksestä

Kettunen tietää mistä puhuu. Vuosi sitten Suomi "choketti" karsinnoissa – ruuti oli märkää, miekat tylsiä ja pelivire hävisi ratkaisevalla hetkellä. Tuloksena Suomi ei edennyt Blizzconin suureen MM-lopputurnaukseen.

- Viime vuosi meni penkin alle. En itsekään pelannut hyvin. Toki vallitseva metakaan ei ollut meille suosiollinen. Jos oltaisiin niinä päivinä oltu tikissä, niin oltaisiin luultavasti voitu voittaa, Kettunen muistelee vuosi sitten heinäkuussa Australian Sydneyssä pelattua karsintaturnausta.

Mutta paljon on ehtinyt tapahtua yhdessä vuodessa. Suomen parhaat pelaajat siirtyivät kansainvälisille kentille upouuden Overwatch Leaguen joukkueiden rostereihin, ja nyt takana on ensimmäinen kokonainen kausi OWL:ää.

- Eka season oli mulle erittäin outo verrattuna normaaliin e-urheilijaelämään. Oltiin yhdessä paikassa ja pelattiin järjetön määrä pelejä. Se oli hyvin stressaavaa ja erittäin vaikeaa, männäkauden amerikkalaisseura Dallas Fuelissa tahkonnut Kettunen paljastaa.

- Kausi toi mukanaan pettymyksiä, iloa ja kaikenlaisia tunteita. Itselle se toi ainakin myös henkistä kasvua. Sitä alkoi alkoi ymmärtämään enemmän itseään ja myös joukkuehengen merkitystä.

- Alkoi tajuta, ettei ole väliä, että on maailman paras pelaaja itse. Vaan joukkueen pitää olla paras. Kaikki pitää antaa joukkueelle.

Dallas Fuelin pelaajat Jonathan "HarryHook" Tejedor Rua ja Timo "Taimou" Kettunen.
Dallas Fuelin joukkuetoverit Jonathan "HarryHook" Tejedor Rua ja Timo "Taimou" Kettunen. Dallas Fuelin pelaajat Jonathan "HarryHook" Tejedor Rua ja Timo "Taimou" Kettunen. Kuva: Blizzard Entertainment Overwatch (videopeli),Overwatch League,e-urheilu

Kasvun paikka oli myös ammattilaisen roolin omaksumisessa. Vallattomana ja jopa ilkikurisena pidetty Kettunen ei heti sopinut emoyhtiö Blizzardin kaavailemaan Overwatch-julkkiksen muottiin.

Suomalainen laukoi kesken kauden omassa pelistreamissaan homofobisia kommentteja. Liiga rankaisi sopimuspelaajaansa tuhannen dollarin sakoilla. Kettunen sanoo kuitenkin ottaneensa kohusta opikseen.

- Kadun erittäin paljon niitä asioita. Toisaalta siitä sitä sitten oppii. Yrittää jatkossa olla käyttäytymättä enää typerästi, Kettunen toteaa.

Onko 2018 Suomen vuosi?

MM-kisat pelataan tänä vuonna kolmatta kertaa. 2016 Suomi oli hienosti neljäs, vuodesta 2017 ei enää puhuta. Vuosi 2018 voi puolestaan olla Suomen osalta historiallinen.

Suomella on GM Hämälän sanoin kasassa "all-star-joukkue". Kettusen lisäksi Suomen OW-maajoukkueen tähtikatraan muodostavat Joona ”Fragi” Laine (Philadelphia Fusion), Jiri ”LiNkzr” Masalin (Houston Outlaws), Joonas ”Zappis” Alakurtti (Florida Mayhem), Jonas ”Shaz” Suovaara (LA Gladiators), Benjamin ”BigGoose” Isohanni (LA Gladiators) sekä suomalaisen Team Gigantti -joukkueen pelaaja Tuomo ”Davin” Leppänen. Valmentajana toimii Gigantin luotsi Joni ”Seita” Paavola.

Skip Twitter post

- Enemmän oltaisiin voitu tietysti harjoitella, mutta tänä vuonna meta on meille erittäin suosiollinen. Taktiikat ja strategiat ovat jääneet vähemmälle, eli ollaan hiottu peruspeliä. Sillä ja comboilla yritetään vaan voittaa vihollinen, Kettunen maalailee luottavaisena.

- Haasteita ei lohkovaiheessa ole oikeastaan muita kuin Korea. Kaksinkertainen maailmanmestari on vastassa, mutta tänä vuonna musta tuntuu, että meillä on reilusti paras mahdollisuus kaikista joukkueista pärjätä Korealle ja voittaa koko juttu.

Etelä-Korean ja Suomen lisäksi Incheonissa pelaavat lisäksi Venäjä, Hong Kong, Japani ja Taiwan. Kettusen mukaan Suomi tulee kuitenkin "ajelemaan niiden yli".

Päämäärä on yksiselitteinen. Tavoitteena on vain ja ainoastaan maailmanmestaruus – ja asiaankuuluvat torijuhlat!

- Eihän sinne mitään järkeä muuten ole lähteä jumalauta pelaamaan. Että suoraan vaan juomaan kaljaa tuonne torille. Kyllä me sinne voittamaan lähdetään.

Suomi aloittaa MM-karsinnat perjantaina 17.8. Hong Kongia vastaan. Ottelu näkyy suorana Yle Areenassa kello 9.15 alkaen.

Uusimmat sisällöt - E-urheilu