Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Elävän arkiston blogi pääkuva

Muistamme Eduard Uspenskia toivotuilla kuunnelmilla

Kirjailija Eduard Uspenski. Taustalla krokotiili Gena ystävineen ja Fedja-setä.
Kirjailija Eduard Uspenski. Taustalla krokotiili Gena ystävineen ja Fedja-setä. Kirjailija Eduard Uspenski. Taustalla krokotiili Gena ystävineen ja Fedja-setä. Kuva: Yle Yle Elävä arkisto

Eduard Uspenski (1937–2018) oli venäläinen kirjailija, jonka luomista hahmoista rakastetuin lienee Fedja-setä, aikuismainen pikkupoika, kissoineen ja koirineen sekä krokotiili Gena ikimuistoisine syntymäpäivälauluineen. Kirjailijan muistoa kunnioittaen, julkaisimme kolme Uspenskin kirjoihin perustuvaa kuunnelmasarjaa Areenaan.

Venäjän tunnetuin lastenkirjailija Eduard Uspenski kuoli elokuussa 2018. Neuvostoaikana Uspenski ei saanut julkaista uusia kirjoja yli kymmeneen vuoteen, koska hänen teoksensa eivät edustaneet kotimaansa virallista ideologiaa. Muun muassa rakastettujen Fedja-sedän ja krokotiili Genan luoja oli kuollessaan 80-vuotias.

Uspenskin tarinat ja hahmot ovat ihastuttaneet paitsi lapsia ja nuoria myös aikuisia sukupolvi toisensa jälkeen. Monet tarinoista on sovitettu Ylellä pidetyiksi kuunnelmasarjoiksi. Kirjailijan muistolle julkaisimme Yle Areenaan kolme toivottua kuunnelmasarjaa.

Suosikkinäyttelijä Tarmo Manni lukee tässä kymmenosaisessa sarjassa Martti Anhavan suomentaman kirjan. Kuunnelma on julkaistu pysyvästi Areenaan nautittavaksi.

Fedja-setä ja Täti Tamara

Lasten ja varhaisnuorten ohella Eduard Uspenskin (1937-2018) teksti puhuttelee aikuisia, jotka tunnistavat teoksessa venäläisen kirjailijan hykerryttävää yhteiskuntasatiiria.

Fedja-sedän toisessa seikkailussa kuullaan vauhdikasta ja mukaansatempaavaa näyttelijäntyötä. Tarinaa siivittävät M.A. Nummisen tekemät laulut. Sarja on kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan.

Eduard Uspenskin krokotiili Gena ja hänen ystävänsä

lman ystävää ei voi olla onnellinen. Krokotiili Gena käy töissä eläintarhassa, mutta tuntee itsensä yksinäiseksi muutettuaan viidakosta kaupunkiin. Hänen ovelleen saapuvat salaperäinen Muksis ja tyttö nimeltä Ulla.

Kuunnelma krokotiili Genasta perustuu Matti Anhavan suomennokseen. Kuunnelman on sovittanut Ylelle Eero Koistinen ja ohjannut Juha Wuolijoki. Musiikista vastaa Kim Kuusi yhtyeineen. Sarja on kuunneltavissa Areenassa vuoden ajan.

Genasta on jäänyt kotimaiseen populaarikulttuuriin elämään etenkin krokotiilin syntymäpäivälaulu. Kappale tunnetaan nimellä Minä soitan harmonikkaa ja se on kuulunut jo pitkään M. A. Nummisen kappalerepertuaariin.