Hyppää pääsisältöön

Salla Simukan nuortenkirjat myyvät maailmalla kuin häkä – nyt hän innostaa nuoria lukemaan lyhyitä novelleja

Salla Simukka
Salla Simukan kääntökirjassa on kauneutta ja kauhua sisältäviä novelleja Salla Simukka Kuva: Yle Salla Simukka,nuortenkirjat,kirjallisuus,Radio Suomi

Menestyskirjailija Salla Simukka korostaa aikuisten ja erityisesti vanhempien vastuuta johdattaa lapset ja nuoret kirjojen maailmaan. Oman kortensa kekoon hän kantaa uusimmalla teoksellaan, joka sisältää parikymmentä novellia – harvinaista lapsille ja nuorille suunnatuissa kirjoissa.

Simukka ihmettelee, että jos lapsi ei koskaan näe kotona kirjaa aikuisen kädessä, niin miten hän uskaltaa aloittaa lukemisen. Vastuu lukemisinnon herättelystä ei hänen mielestään ole äidinkielen opettajilla vaan vanhemmilla.

Harvinaisen kääntökirjan novellit sisältävät kauhua ja kauneutta

Salla Simukan uusin teos, Sammuta valot / Sytytä valot, on kahdella tapa poikkeuksellinen: se sisältää novelleja ja se on kääntökirja. Kirjan voi aloittaa kummalta puolelta tahansa.

– Sammuta valot –kokoelma ovat pieniä kauheita tarinoita, Sytytä valot –kokoelma on pieniä kauniita tarinoita. Ne on painettu kirjaan niin, että kirjan pystyy kääntämään toisin päin ja se toinen puoli alkaa siitä.

– Molemmilla puolilla on kymmenen novellia ja jokainen niistä keskustelee sen samannumeroisen novellin kanssa. Jos lukee molempien puolien ykkösnovellit peräkkäin, niin löytää niistä jotain samankaltaisuutta tai yhdistävän teeman.

Pelkkä sanojen oppiminen ei riitä – lukemista on harjoiteltava

Äidinkielenopettajat ovat jo ehtineet iloita lyhyistä teksteistä, ja Simukka toivoo novelliensa madaltavan kynnystä ylipäänsä tarttua kirjoihin.

– Lukeminen on taito ei tule siitä, että on oppinut lukemaan sanat. Sitä pitää treenata. Annetaanko me aikuiset lapsille ja nuorille tarpeeksi työkaluja, osaammeko opastaa lukemisen alkuun?

Lukutaitofoorumissa mukana olevan Simukan mukaan ihminen voi jäädä osattomaksi monista yhteiskunnan asioista, jos ei osaa tekstien ja merkkien tulkintaa ja analysointia. Silloin ihminen ei Simukan mukaan voi itse valita, haluaako hän olla osa yhteiskuntaa. Kyse ei siksi hänen mielestään ole vain "kulttuuritätien- ja setien" huolesta.

Hänen mukaansa lukutaidon siemen kylvetään jo silloin, kun luetaan ääneen lapselle.

Yläasteikäiset nuoret ovat samanlaisia eri puolilla maailmaa

Kansainvälinen menestyksen myötä Salla Simukalle matkustaa paljon eri puolille maailmaa tapaamaan lukijoitaan. Joskus hän käy kouluissa puhumassa kohdeyleisölleen.

Kaikille kirjailijoille luokallinen yläasteikäisiä ei ehkä ole unelmayleisö, mutta Simukka vakuuttaa Olga Ketoselle Radio Suomen Illassa, että hän nauttii niistä.

– On ollut jännä huomata, kuinka samankaltaisia 15–17-vuotiaat nuoret ihmiset ovat eri puolilla maailmaa.

– Koululuokassa tunnistaa nuorten arkkityypit riippumatta siitä, missä päin maailmaa on. Ja samalla tavalla tunnistaa saman kiinnostuksen elämää kohtaa, kiinnostuksen tulevaisuutta kohtaa.

Kirjailija ilahtuu aina, kun yleisönä olevat koululaiset innostuvat.

– Osahan tulee paikalle hyvinkin kyynisenä asenteella kuuntelemaan. Huomaan jossain vaiheessa, että ’hah, nyt sua kiinostaa, sä et pysty peittäämään sitä, sä et tiedä, että olen huomannut sen’. Se on mahtavaa.

Salla Simukka ja Olga Ketonen
Kirjailija Salla Simukka ja toimittaja Olga Ketonen Salla Simukka ja Olga Ketonen Kuva: Yle Salla Simukka,Radio Suomi,Olga Ketonen,nuortenkirjat,kirjallisuus

Tamperelaisikirjailijan kotona yksi kirjahylly on omistettu omien kirjojen käännöskappaleille. Niitä on kertynyt jo paljon, sillä Simukan kirjoja on käännetty kymmenille kielille.

Joskus hän itsekin hämmästyy mennessään kirjahyllyn ohi kesken arkiaskareidensa.

– Mitä hemmettiä täällä tapahtuu, onko noi kaikki mun kirjoja. Ei siihen totu, hän hymyilee.

Salla Simukka Ylen Elävässä Arkistossa

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.