Hyppää pääsisältöön

Salla Simukan nuortenkirjat myyvät maailmalla kuin häkä – nyt hän innostaa nuoria lukemaan lyhyitä novelleja

Salla Simukka
Salla Simukan kääntökirjassa on kauneutta ja kauhua sisältäviä novelleja Salla Simukka Kuva: Yle Salla Simukka,nuortenkirjat,kirjallisuus,Radio Suomi

Menestyskirjailija Salla Simukka korostaa aikuisten ja erityisesti vanhempien vastuuta johdattaa lapset ja nuoret kirjojen maailmaan. Oman kortensa kekoon hän kantaa uusimmalla teoksellaan, joka sisältää parikymmentä novellia – harvinaista lapsille ja nuorille suunnatuissa kirjoissa.

Simukka ihmettelee, että jos lapsi ei koskaan näe kotona kirjaa aikuisen kädessä, niin miten hän uskaltaa aloittaa lukemisen. Vastuu lukemisinnon herättelystä ei hänen mielestään ole äidinkielen opettajilla vaan vanhemmilla.

Harvinaisen kääntökirjan novellit sisältävät kauhua ja kauneutta

Salla Simukan uusin teos, Sammuta valot / Sytytä valot, on kahdella tapa poikkeuksellinen: se sisältää novelleja ja se on kääntökirja. Kirjan voi aloittaa kummalta puolelta tahansa.

– Sammuta valot –kokoelma ovat pieniä kauheita tarinoita, Sytytä valot –kokoelma on pieniä kauniita tarinoita. Ne on painettu kirjaan niin, että kirjan pystyy kääntämään toisin päin ja se toinen puoli alkaa siitä.

– Molemmilla puolilla on kymmenen novellia ja jokainen niistä keskustelee sen samannumeroisen novellin kanssa. Jos lukee molempien puolien ykkösnovellit peräkkäin, niin löytää niistä jotain samankaltaisuutta tai yhdistävän teeman.

Pelkkä sanojen oppiminen ei riitä – lukemista on harjoiteltava

Äidinkielenopettajat ovat jo ehtineet iloita lyhyistä teksteistä, ja Simukka toivoo novelliensa madaltavan kynnystä ylipäänsä tarttua kirjoihin.

– Lukeminen on taito ei tule siitä, että on oppinut lukemaan sanat. Sitä pitää treenata. Annetaanko me aikuiset lapsille ja nuorille tarpeeksi työkaluja, osaammeko opastaa lukemisen alkuun?

Lukutaitofoorumissa mukana olevan Simukan mukaan ihminen voi jäädä osattomaksi monista yhteiskunnan asioista, jos ei osaa tekstien ja merkkien tulkintaa ja analysointia. Silloin ihminen ei Simukan mukaan voi itse valita, haluaako hän olla osa yhteiskuntaa. Kyse ei siksi hänen mielestään ole vain "kulttuuritätien- ja setien" huolesta.

Hänen mukaansa lukutaidon siemen kylvetään jo silloin, kun luetaan ääneen lapselle.

Yläasteikäiset nuoret ovat samanlaisia eri puolilla maailmaa

Kansainvälinen menestyksen myötä Salla Simukalle matkustaa paljon eri puolille maailmaa tapaamaan lukijoitaan. Joskus hän käy kouluissa puhumassa kohdeyleisölleen.

Kaikille kirjailijoille luokallinen yläasteikäisiä ei ehkä ole unelmayleisö, mutta Simukka vakuuttaa Olga Ketoselle Radio Suomen Illassa, että hän nauttii niistä.

– On ollut jännä huomata, kuinka samankaltaisia 15–17-vuotiaat nuoret ihmiset ovat eri puolilla maailmaa.

– Koululuokassa tunnistaa nuorten arkkityypit riippumatta siitä, missä päin maailmaa on. Ja samalla tavalla tunnistaa saman kiinnostuksen elämää kohtaa, kiinnostuksen tulevaisuutta kohtaa.

Kirjailija ilahtuu aina, kun yleisönä olevat koululaiset innostuvat.

– Osahan tulee paikalle hyvinkin kyynisenä asenteella kuuntelemaan. Huomaan jossain vaiheessa, että ’hah, nyt sua kiinostaa, sä et pysty peittäämään sitä, sä et tiedä, että olen huomannut sen’. Se on mahtavaa.

Salla Simukka ja Olga Ketonen
Kirjailija Salla Simukka ja toimittaja Olga Ketonen Salla Simukka ja Olga Ketonen Kuva: Yle Salla Simukka,Radio Suomi,Olga Ketonen,nuortenkirjat,kirjallisuus

Tamperelaisikirjailijan kotona yksi kirjahylly on omistettu omien kirjojen käännöskappaleille. Niitä on kertynyt jo paljon, sillä Simukan kirjoja on käännetty kymmenille kielille.

Joskus hän itsekin hämmästyy mennessään kirjahyllyn ohi kesken arkiaskareidensa.

– Mitä hemmettiä täällä tapahtuu, onko noi kaikki mun kirjoja. Ei siihen totu, hän hymyilee.

Salla Simukka Ylen Elävässä Arkistossa

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi