Suomiräpin uranuurtajat Elastinen, Iso H, Uniikki, Tasis ja Andu tarjoilivat Blockfestille nostalgiaa yleisölle, joka ei nostalgisointia erityisemmin kaivannut.
Suomessa on viime vuosina eletty comebackien valtakautta, kun monet 2000-luvun alun artistit ja bändit ovat tarjonneet niin vanhoille kuin uusille faneilleen nostalgiatrippejä musiikkiuransa kultakaudelle.
Tampereella järjestettävä Blockfest toimi viime vuonna areenana Avaimen odotetulle paluulle, kun lavalla kuultiin lähes kokonaisuudessaan nykyään Asana tunnetun artistin debyyttialbumi Punainen tiili.
Vuonna 2003 vain 15-vuotias Pikku G teki kokonaisesta sukupolvesta – ainakin hetkeksi – räppifaneja, ja näiden jo aikuistuneiden fanien iloksi itsekin jo 30-vuotias räppäri palasi alkuvuodesta 2017 keikkalavoille.
Toisin kuin Avaimen kohdalla, Pikku G:n paluu ei rajoittunut vain yhteen kiertueeseen, vaan häntä on nähty suomalaisilla festarilavoilla myös tänä kesänä. Lisäksi artisti on useamman vuoden tauon jälkeen julkaissut myös uutta musiikkia.
Myös tänä vuonna Blockeilla nähdään keikka, joka tuo pitkän linjan suomiräp-nimet takaisin lavalle ensimmäistä kertaa vuosiin.
Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö kuuluvat Avaimen ohella suomiräpin pioneereihin, joiden merkitystä suomalaisen hip hopin kasvuun ja kehitykseen ei voi vähätellä.
Kaverusten yhteisestä unelmasta vuonna 1998 syntynyt Rähinä Records täyttää tänä vuonna 20 vuotta, minkä kunniaksi Fintelligens ja Kapasiteettiyksikkö ovat kesän aikana nousseet yhdessä lavalle Lahden Summerupissa, paluun tehneillä Pipefesteillä ja kesän päätteeksi Blockfesteillä.

Kun bändit tiedottivat keväällä tulevista yhteiskeikoistaan, uutinen otettiin mediassa ja fanien keskuudessa vastaan innolla.
Sen jälkeen hype on rauhoittunut, eikä esimerkiksi Summerupin tai Pipefestin keikoista ole juuri medioista saanut lukea.
Liekö räp-jättiläisten paluu jäänyt Suomen kahden kovimman pop-bändin paluun saaman huomion varjoon?
Jos 2017 oli rap-comebackien vuosi, on tänä vuonna kesäfestareilla iloittu erityisesti Tiktakin ja Nylon Beatin paluusta keikkalavoille.
Illan räp-show esitetään kuitenkin Fintelligensille ja Kapasiteettiyksikölle varsin suotuisissa olosuhteissa: loppuunmyyty Blockfest on Pohjoismaiden suurin hip hop -festari, joten täällä, jos missä, räppipioneerien paluun uskoisi uppoavan festariyleisöön.
Onko Rähinä kasvanut ohi tuotannostaan?
Blockfestin Tent Stage on vain puolilleen täynnä, kun Rähinä Recordsin 20-vuotisjuhlashow käynnistyy äänekkäällä räjähdyksellä.
Keikka alkaa Fintelligensin uran startanneella, jo suomiräpin legendoihin lukeutuvalla Voittamattomalla.
Tutun kertosäkeen kajahdellessa ilmoille telttalavaa kohti virtaa koko ajan lisää räppikansaa – viimeistään JVG:n lopetettua päälavalla yleisö löytää tiensä Iso H:n, Elastisen, Uniikin, Tasiksen ja Andun juhlashow’hun.

Vaikka Kellareiden kasvattien tyyppiset ikisuosikit saavat yleisön nostamaan kädet riemulla ilmaan, osa räp-legendojen biiseistä ei ole kestänyt aikaa yhtä hyvin.
Esimerkiksi Kapasiteettiyksikön Heineidit tai Fintelligensin Heruuks? kuulostavat sanoituksillaan tänä päivänä kiusaannuttavan seksistisiltä.
Biisit kuuluvat bändien suurimpiin hitteihin, ja siksi niiden esittäminen on comeback-keikalla ymmärrettävää – silti niitä ei niiden esittämisen jälkeen jää juurikaan kaipaamaan.
Tässä on kenties Rähinän 20-vuotisjuhlakeikan ongelma: sekä Fintelligensin että Kapasiteettiyksikön jäsenet tuntuvat – luonnollisesti – kasvaneen ohi niistä artisteista, jotka he olivat 20 vuotta sitten uraansa aloittaessaan.
Siinä missä useat viime vuonna Blockfesteilla teltan täyteen vetäneen Avaimen Punainen tiili -albumin kappaleista tuntuvat edelleen ajankohtaisilta, leimaa Fintelligensin ja Kapasiteettiyksikön kappaleita nuoruuden uho ja naivismi, jotka nyt nelikymppisten räppärien esittäminä saavat tahtomattaan humoristisen sävyn.
Toisaalta etenkin bändien isoimmat hitit tarjoavat pitkän linjan räppifiilistelijöille ja Rähinä-faneille nostalgiatripin, joka varmasti merkitsee myös Kapasiteettiyksikölle ja Fintelligensille paljon.

Stockholm-Helsinki, Mitä tänään ja 4 Elementtii yhdessä lavalle nousevan Asan kanssa, Tää on mun stadi ja Tän tahtiin saavat etenkin Blockfestien vanhemman yleisön hyppimään ja räppäämään mukana.
Valitettavasti keikan hyvin kasvanut energia päästetään karkuun show’n puolivälissä, kun artistit vetävät lavan tyhjäksi ja DJ jää yksin stagelle soittamaan väliaikamusiikkia.
Kun Fintelligens palaa lavalle vetämään Kaikki peliin -lätkäklassikon, yleisö innostuu uudestaan, mutta suuret massat ovat ehtineet siirtyä jo odottelemaan päälavalla pian aloittavaa Post Malonea.
Nostalgiannälkä ei kanna koko keikkaa
Vaikka Rähinän merkitystä suomalaisen hip hop -kulttuurin pioneereina ei voi vähätellä, vuoden 2018 Blockfesteillä viisikko ei tunnu herättävän valtaosassa yleisöä kovinkaan vahvoja tunteita.

Tänä kesänä Ratinan täyttänyt festarikansa on kenties nuorempaa kuin aiempina vuosina, eikä Rähinän nostalgisointi osu heidän kohdallaan oikeaan hermoon – tälle ikäluokalle merkittävämpiä artisteja yleisövirran perusteella ovat esimerkiksi JVG, perjantai-illan tyylikkäästi päättänyt Post Malone tai lauantaina teltan täyttänyt Cledos.
On myös mahdollista, että käynnissä oleva comeback-kausi alkaa lähestyä päätöstään, eikä yleisö enää jaksa innostua lavoille nousevista entisistä suosikeistaan. Blockfest-yleisön nostalgiannälkä on täytetty, ja tänä vuonna Tampere haluaa kuulla musiikkia, joka on kiinni tässä päivässä.
Joulukuussa Rähinä-viisikolla on vielä edessään yksi juhlakeikka Helsingin Jäähallissa.
Vain Fintelligensiä ja Kapasiteettiyksikköä nähdäkseen liput ostanut yleisö kenties saa Rähinän nostalgiatripistä enemmän irti kuin Blockfestin modernia hip hopia fiilistelevä festarikansa.
YleX toimii Blockfestien päämediakumppanina.