Vain kahdessa vuodessa suursuosioon noussut Post Malone tarjoili Blockfest-yleisölle bileet, jonka ajan jokainen sai tuntea olevansa rock-tähti.
Post Malone on hyvin epätyypillinen hip hop -tähti: 23-vuotias teksasilainen muistuttaa ennemmin country-muusikkoa kuin räppäriä – ellei huomioi lukuisia artistin naamaa koristavia tatuointeja.
Hänen musiikkinsa yhdistelee hip hopiin saumattomasti rockia, countrya ja popahtavia kitaraballadeja, ja useimmiten artisti ennemmin laulaa kuin räppää.
Silti hänet lokeroidaan ensisijaisesti räppäriksi, ja hänen osansa Blockfestien perjantai-illan pääesiintyjän roolissa tuntuu varsin luontevalta.
Vaikka Post Malonen suosio on kasvanut räjähdysmäisesti hänen julkaistua debyyttialbuminsa Stoney vuonna 2016, räp-diivan elkeitä artisti ei selvästikään ole vielä omaksunut.
Kello lyö 23, ja tasan samalla hetkellä Ratinan stadionin valot sammuvat ja musiikki alkaa soida. Tunnelma päälavan edessä on käsinkosketeltavan tiivis, kun koko Blockfest tuntuu pakkautuneen seuraamaan amerikkalaistähden show’ta.
Lavalle astelee parrakas, hiuksensa tunnusomaisesti nutturalle vetänyt artisti. Artistin paitaa koristaa Suomileijona, ja farkkujen polviin on ommeltu pienet suomenliput.

Too Young lähtee soimaan.
Kun Post Malone laulaa monituhatpäiselle yleisölle, ettei halua kuolla liian nuorena, on helppo uskoa, että artisti tarkoittaa laulamaansa.
Rock- ja rap-tähteyteen läheisesti liitettävä vaarallisen elämän tuntu on vahvasti läsnä myös Post Malonen olemuksessa – paljon on saatu lyhyessä ajassa, mutta ei missään nimessä riittävästi. Vielä on paljon rahaa tienattavana, naisia kaadettavana ja hotellihuoneita tuhottavana.
Vuonna 2015 julkaistu kappale saa koko Ratinan pomppimaan ja kädet heilumaan.
Ihan tavallinen miljonääri
Kappaleen päätyttyä Post Malone esittelee itsensä koko nimellään Austin Richard Postiksi ja kiittelee suomalaisyleisöä siitä, että se on tänään tullut hänen keikalleen.
Tämä vuoden suurimpiin hitteihin kuuluva Better Now otetaan innolla vastaan myös Tampereella. Yhteislaulu raikaa ja tanner tärisee.

Räppärin laulullisempaa repertuaaria edustava Better Now on hitikkäintä Post Malonea ja samalla osoitus artistin live-esiintymisen ongelmallisemmasta puolesta.
Teksasilaisen ääni kuulostaa säkeistöjä laulaessa levyä rosoisemmalta ja raaemmalta, ja ehkä juuri siksi kertosäkeissä joudutaan turvautumaan niin vahvasti taustanauhaan.
Kontrasti livenä lauletun ja albumiversio-kertsien välillä on huomattava.
Toisaalta play- ja singbackin käyttö etenkin räppikeikoilla tuntuu tänä päivänä olevan niin yleistä, ettei sen käyttöä välttämättä edes kyseenalaista – ainakaan Blockfesteillä se ei suuren yleisön tunnelmaa tunnu haittaavan.
Paljon olennaisempana tekijänä keikkaan vaikuttaa Post Malonen nöyrä olemus: valmistelemattoman autenttisilta vaikuttavissa välispiikeissään artisti muistaa kiitellä Blockfest-kansaa ja juttelee yleisölle somen tuomista paineista, ystävien kanssa bailaamisesta ja sydämen särkeneestä eksästä.
Harkitsemattomuudella ja autenttisuudella on kääntöpuolensa: ennen entisestä tyttöystävästä kertovaa I Fall Apartia Post Malone pyytää täpötäyttä Ratinaa huutamaan mukanaan “fuck that bitch”, mikä näin vuonna 2018 särähtää korvaan melko pahasti.
Huudatus laskee Post Malonen hetkeksi koko Blockfestia kämmenellään pitävästä supertähdestä katkeroituneen ex-poikaystävän tasolle, mikä toisaalta on omiaan muistuttamaan, kuinka tavallinen tyyppi Post Malone lopulta on.
Epäilemättä kellä tahansa on ikävästi päättyneen parisuhteen jälkeen kurja fiilis eksästä, mutta julkisesti entiselle haistattelu on lähinnä kiusaanuttavaa.
Itse biisi on hyvin tyypillinen sydänsuruballadi, jonka herkkä tunnelma väkisinkin vesittyy lapsellisella alkuhuudatuksella.

Post Malonen post-hip hop uppoaa Ratinaan
Kuin korvaukseksi tunnelman hetkellisestä latistamisesta Post Malone kysyy, saako ottaa kitaran esiin.
Kun hän soittaa keväällä julkaistun Beerbongs & Bentleysin slovariosastoa edustavan Stayn, kaikki on taas anteeksi annettu.
Puhdasta Justin Bieber -poppia oleva Stay ja heti sen perään kuultava muminaräppiä ja R’n’B:tä yhdistelevä Rockstar ovat hyviä osoituksia siitä, kuinka sulavasti Post Malonen musiikki liikkuu genrestä toiseen – harva keikalla kuulluista biiseistä on luokiteltavissa puhtaasti tiettyyn musiikkityyliin.
Se onkin hyvin olennainen osa Post Malonen viehätystä.
Hip hop elää tällä hetkellä nousukauttaan, mutta kasvaessaan genre myöskin muuttuu ja monipuolistuu.
Post Malonen kaltaiset countrya, emoa ja rockia räppiinsä yhdistävät artistit uppoavat myös sellaisille yleisöille, jotka eivät perinteisesti hip hopista välitä.
Post Malonen musiikki on kaukana hip hop -kulttuurin poliittisesta tai kantaa ottavasta laidasta, ja ehkä siksi se toimiikin niin laajalle yleisölle.

Lähinnä juhlimisesta, rahasta ja menestyksestä (ja sen varjopuolista) kertovat kappaleet eivät vaadi kuulijaansa pohdiskelemaan, vaan tarjoavat puhtaasti pakoreitin arjen velvollisuuksista ja kutsuvat kuulijan hetkeksi näkemään elämän Post Malonen näkökulmasta.
Vauhdilla tullut menestys ja loputtomat rahavirrat eivät välttämättä kuulosta kaikkein samaistuttavimmalta aiheilta tavalliselle suomalaiskuulijalle, mutta Post Malonella on kyky tuoda maailmansa lähelle yleisöä.
Ennen settinsä päättävää Congratulationsia artisti kertoo kappaleen olevan omistettu kaikille niille, jotka väheksyivät ja epäilivät räppäriä ennen hänen läpimurtoaan.
– Tämä on minun tapani sanoa, että eläkää elämäänne! Olette mahtavia, Post Malone muistuttaa Blockfest-yleisöä.
Jättimenestyksestä kertova kappale muuntautuukin Ratinalla tarinaksi itsensä löytämisestä ja oman polkunsa seuraamisesta – tarinaksi, johon miljoonia musiikillaan tienaavan supertähden ohella myös tavallinen festarikävijä voi samaistua.
Uutta hip hop -aaltoa edustavana artistina Post Malone on epäilemättä yksi Blockfestien tämän vuoden raikkaimmista ulkomaalaiskiinnityksistä – yleisö tuntui osanneen hänen kappaleensa ulkoa alusta loppuun, eikä se jäänyt myöskään artistilta huomaamatta.
Post Malone vaikutti olevan aidosti kiitollinen faniensa reaktioista ja keikastaan Tampereen illassa. Liian usein suurten maailmantähtien festarikeikat vaikuttavat rutiininomaisilta vedoilta, joissa keikan tapahtumapaikalla tai yleisön energialla ei kummemmin ole väliä.
Post Malone oli aitoudessaan positiivinen poikkeus.
YleX toimii Blockfestien päämediakumppanina.