Hyppää pääsisältöön

Mystinen Zhu tarjoili annoksen musiikin fine diningia Weekend Festivalilla

Zhu
Zhu Kuva: Oskari Joutsen / YleX Zhu

Vuoden 2014 puoleen väliin asti anonyyminä pysytellyt, ja edelleen identiteettiään tarkkaan suojeleva Zhu esiintyi Weekend Festivalin Valintalavalla tapahtuman ensimmäisenä päivänä.

Artisti on kertonut haluavansa rikkoa musiikkikentällä vallitsevia ennakkoluuloja, jotka kuulija usein jopa tiedostamattaan luo muusikon ihonvärin tai ulkonäön perusteella.

Piilottamalla henkilöllisyytensä Zhu haluaa varmistaa, että hänen musiikkiaan kuunnellaan puhtaasti musiikin eikä ulkoisten tekijöiden vuoksi. Toisaalta kasvottomuus nähdään myös keinona tuoda takaisin mystiikkaa,joka artistin mukaan on kadonnut musiikista internetin ja muusikoiden jatkuvan esilläolon myötä.

Yksi hitti muutti kaiken

Zhu julkaistua muutamia verrattain pientä huomiota saaneita singlejä, syntyi suuri suosio yhden kappaleen myötä vuonna 2014.

The Night Day EP:n ensimmäinen single Faded nousi musiikkilistojen kärkeen Australiassa, Britanniassa, sekä Amerikassa, oli Grammy ehdokkaana ja on sittemmin kerännyt yli 140 miljoonaa toistoa Spotifyssa.

Vuonna 2015 julkaistulla Genesis Series EP:llä kuultiin monien muiden artistien lisäksi mm. Skrillexin käden jälkeä. Sittemmin edelleen nousujohteiseen uraan on kuulunut yhteensä neljä EP:tä ja Generationwhy–albumi.

Albumin julkaisun jälkeen Zhuta on nimitetty seuraavaksi Daft Punkiksi ja artisti on esiintynyt legendaarisella Coachella festivaalilla. Miten Zhun järjestämät bileet toimivat Weekend Festivaalin yleisölle?

Zhu
Zhu Kuva: Oskari Joutsen / YleX Zhu

Välinpitämättömyyden ja cooliuden raja on veteen piirretty viiva

Hattuun ja aurinkolaseihin tunnusomaisesti sonnustautunut Zhu nousee lavalle, jonka edustalle on jo ennen keikkaa kerääntynyt pari tuhatta ihmistä odottamaan esitystä.

Artisti ei varsinaisesti ota kontaktia tai edes katso yleisöön päin ensimmäisten minuuttien aikana, mutta onnistuu siitä huolimatta kaappaamaan katsojat hypnoottiseen syleilyynsä lavavisuaalien ja musiikin koherentilla kombolla.

Zhu näyttää yleisölle haluavansa nähdä käsiä ilmassa taputtamassa musiikin tahtiin ja jokaikinen paikallaolija tottelee.

Artistin vähäeleisyys ei missään vaiheessa lipsahda välinpitämättömyyden puolelle, vaan sen myötä pienetkin yleisöön otetut kontaktit huomataan tarkemmin ja ne tuntuvat merkityksellisemmiltä.

Keikka on kuin gourmet-ruokaa: mitään ei ole liikaa ja kaikella sisällöstä löytyvällä on tarkkaan mietitty, muihin elementteihin tasapainotettu yhteys.

Zhu
Zhu Kuva: Oskari Joutsen / YleX Zhu

Kuljetusta kädestä pitäen

Keikan aikana kuullaan Zhun suurimpia hittejä, kuten Working for it, Hometown girl, sekä keikan päättänyt Faded, joiden lisäksi katsojia hellitään remixeillä Michael Jacksonin Thrilleristä sekä Linkin Parkin Faintista.

Vaikka artisti julkaisikin ensimmäisen albuminsa vuonna 2016, on keikan flow kokeneen ja paljon keikkailevan artistin tavoin suunniteltu.

Zhu pitää yleisön hyppysissään keikan alkumetreistä aivan loppuun saakka, aivan kuin kuljettaen kuuntelijoitaan yhteiselle matkalle hellällä, mutta määrätietoisella otteella.

Vaikka anonymiteetti ja musiikin etusijalle asettaminen ovatkin artistin perusperiaatteita, on yleisö selvästi tullut nimenomaan katsomaan Zhuta – ei pelkästään kuuntelemaan.

Zhu on ihan kuin se yläasteen luokkakaveri, joka ei ikinä välittänyt siitä pidetäänkö hänestä vai ei, ja oli silti yksi luokan cooleimmista ja suosituimmista tyypeistä.