Hyppää pääsisältöön

Big Shaq viraali-ilmiö esiintyi Weekend Festivalilla – hahmon luominen kesti Michael Dapaahilta 18 kuukautta

Big Shaq
Big Shaq Kuva: Nelli Kenttä / YleX BIG SHAQ - Man's not hot

Big Shaq, eli Michael Dapaah esiintyi lauantaina Weekend Festivalilla. Viime vuonna Man’s Not Hot –viraalihitillään kansainväliseksi netti-ilmiöksi noussutta koomikkoa saapui katsomaan pieni yleisömeri, joka täytti Valintalavan teltan äärimmilleen.

Big Shaq on fiktiivinen hahmo, joka pyrkii menestymään ja luomaan uraa rap-artistina Lontoon musiikkimaailmassa. Koominen hahmo on Dahaapin mukaan saanut vaikutteita mm. Kanye Westistä.

Ensimmäistä kertaa Suomessa nähty tähti on toisaalta artisti – toisaalta koomikko.

Kumpana näet itsesi, Michael Dapaah?

– Näen itseni viihdyttäjänä. Viihdyttäjä voi hyvinkin tehdä useita erilaisia asioita ja siksi pidän sitä parhaana vastauksena tähän.

– Samaa sanon minua ylöspäin katsoville nuorille: ei kannata turhaan lokeroida itseään. Voitte olla mitä ikinä tahdotte.

Kärsivällinen joka tapauksessa kannattaa olla. Dapaah nimittäin kertoo käyttäneensä yhteensä 18 kuukautta Big Shaqin –hahmon luomiseen.

Vuosi vierähti taustatyön tekemisessä, sekä hahmon jatkuvassa kasvatuksessa ja kehittämisessä. Big Shaq nähtiin ensimmäistä kertaa Youtubessa julkaistussa Somewhere in London mokumenttisarjassa, jonka kuvaaminen kesti vielä kuusi kuukautta.

– Suhtaudun työhöni aina erittäin vakavasti ja pidän huolen, että annan aina itsestäni 150 prosenttia. Se on työlästä, mutta jos haluat tehdä jotain kunnolla niin se vaatii aikaa, Dapaah naurahtaa.

Big Shaq
Big Shaq Kuva: Nelli Kenttä / YleX BIG SHAQ - Man's not hot

Hahmo syntyi halusta olla esimerkkinä nuorille

Dapaahin mukaan syvä usko Jumalaan ja oikeat ihmiset auttoivat häntä tekemään hyviä valintoja elämänsä aikana.

Nyt muusikko-koomikko-viihdyttäjä tahtoo itse olla esimerkkinä nuorille, joilla ei ole positiivista suuntaa elämässään.

– On todella helppoa hairahtua väärälle polulle, jos tekee vääriä asioita väärien ihmisten kanssa. Loin Big Shaqin, koska halusin maailmanlaajuisesti näyttää nuorille, että jos keskität energiasi positiivisiin asioihin, voit menestyä. Se oli inspiraationani hahmon luomiselle.

Dapaah kertoo vaihtaneensa ammatteja ja työpaikkoja tiuhaan tahtiin, kunnes löysi oman lahjansa jota hän nyt toteuttaa.

– Pitää etsiä oma juttu ja keskittää energia siihen, eikä mieti mitä mieltä muut ovat tai mitä he tekevät.

Big Shaq
Big Shaq Kuva: Nelli Kenttä / YleX BIG SHAQ - Man's not hot

Vaikeuksien kautta voittoon

Dapaah kertoo epäonnistuneensa monissa aiemmissa projekteissaan, mutta vastoinkäymisistä huolimatta tienneen aina sydämessään, että hänet on tarkoitettu viihdyttämään ihmisiä.

– Monen yrityksen jälkeen mokumenttisarja sai lopulta hyvin tuulta siipiensä alle. Yksi asia johti toiseen ja nyt olen päässyt tekemään uusia asioita, kuten esiintymään Suomeen ja antamaan haastatteluja täällä.

– Minä en mokaa, minä onnistun tai opin. Virheistä täytyy oppia, eikä saa lannistua vaikka menestystä ei tulisikaan ensimmäisillä yrityskerroilla, Micahel Dapaah muistuttaa.

Viimeisinä terveisinään YleX:n lukijoille Dapaah haluaa kiittää suuresta suosiosta, lämpimästä vastaanotosta, sekä rohkaista nuoria lukijoita:

– Täytyy olla oma itsensä, nauttia matkasta, oppia virheistä, eikä saa luovuttaa. Sillä tavoin kuka tahansa voi menestyä.

Big Shaq onkin viraali-ilmiönä kiistaton: 1,4 miljoonaa seuraajaa Instagramissa, kohta 200 miljoonaa kuuntelua Spotifyssä, sekä 286 miljoonaa katselukertaa Youtubessa Man’s not hotin musiikkivideolla.

Miten keikkailu ja viihdyttäminen fiktiivisellä komediahahmolla toimii oikeassa elämässä?

Big Shaq
Big Shaq Kuva: Nelli Kenttä / YleX BIG SHAQ - Man's not hot

Suurimpana haasteena Big Shaqin kaltaiselle artistille on materiaalin puute. Kun yhden hitin myötä tullut suosio kasvaa suureksi, on keikkoja helppo myydä, mutta omaa slottia vaikeaa täyttää.

Ensimmäiset 15 minuuttia keikan alusta kuluukin Big Shaqin DJ:n soittaessa pätkiä viime vuosien suurimmista radiohiteistä.

Big Shaqin saapuessa lavalle juhlat lähtevätkin kunnolla käyntiin, mutta loppuvat lyhyeen: tunnin slotista jää melkein puolet käyttämättä.

Kaiken kaikkiaan Michael Dapaah onkin onnistunut menestymään komiikallaan ja realisoimaan Big Shaqin menestyksen virtuaalisesta ympäristöstä todelliseen maailmaan.

Yleisöä toisten artistien kappaleiden soittaminen ei vaikuttanut ainakaan tämän kokoisena annoksena haittaavan, mutta pitkällä tähtäimellä ajan pelaaminen covereilla ei ole kestävä pohja muusikolle – eikä positiivisiin asioihin energiansa suuntaavalle viihdyttäjälle.