Hyppää pääsisältöön

BLOCKFEST 2018: Gettomasa osoitti olevansa suomiräpin valittu

Gettomasa Blockfesteillä.
Gettomasa Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest

24-vuotias jyväskyläläinen tarjoili Ratinan rap-yleisölle tiiviin ja tasapainoisen katsauksen tämän hetken raikkaimpaan suomihiphopiin.

Blockfestien lauantai-iltapäivässä esiintyvä Gettomasa nauttii suomalaisella hip hop -kentällä arvostusta, jollaisesta moni nuori artisti voi vain unelmoida.

Rapin suomenmestaruus vuonna 2012 ja niin kriitikoiden, fanien kuin aitopäiden ylistämä Chosen one -debyyttisooloalbumi ovat nostaneet jyväskyläläisräppärin suomihiphopin seuratuimpien nimien joukkoon.

Tämä näkyy myös päälavan edustalle kiiruhtavassa yleisövirrassa: vaikka Gettomasa esiintyy jo ennen kolmea iltapäivällä, aurinkoiselle Ratinalle valuu tasaiseen tahtiin yleisöä todistamaan suomiräpin valitun Blockfest-vetoa.

Gettomasan show seuraa hyvin perinteistä räppikeikan kaavaa. Ensimmäisenä estradille saapuu DJ, joka pyöräyttää keikan käyntiin.

Hänen perässään lavalle nousevat Joosu J ja Will-Jam, jotka lämmittävät yleisön valmiiksi keikan tähteä varten.

– Kun mä huudan "koti", te huudatte "kulmilla", Joosu J huudattaa, ja Gettomasan kesäkuinen Kotikulmilla-sinkku lähtee soimaan.

Kappaleella vierailevat Joosu J ja Will-Jam hoitavat biisin ensimmäisen säkeistön, mutta kertosäkeessä lavalle saapuu äänekkäiden aplodien saattelemana vihdoin myös itse Gettomasa.

Gettomasa Blockfesteillä.
Gettomasa, Joosu J ja Will-Jam starttasivat yhdessä Gettomasan Blockfest-keikan. Gettomasa Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest

Rentoa, perinnetietoista räppiä

– Mä omistan tän seuraavan biisin itselleni, mitenhän tää menikään, Gettomasa heittää ennen kuin Kuulokkeet lähtee soimaan.

Suurelle yleisölle tutuksi vasta vuoden 2016-soolodebyyttinsä myötä tullut Gettomasa tarjoilee biisejä myös neljä vuotta sitten julkaistulta Vellamo LP:ltä.

Yhdessä koko keikan tuplaajana toimivan Joosu J:n kanssa tehty Vellamo tyylillä saa Blockfest-yleisön heiluttamaan käsiä ja huutamaan kaksikon toiveiden mukaisesti mukana.

Gettomasa Blockfesteillä.
Gettomasa otti lavan haltuun rennoin elkein. Gettomasa Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest

Gettomasan letkeää esiintymistä on miellyttävää seurata. Räppäri ei näytä esiintymistä juuri jännittävän, vaan hän pyörii lavalla rennosti käsi taskussa ja jutustelee yleisölle.

Siinä missä monet modernit räppärit maustavat musiikkiaan esimerkiksi trapilla tai tuovat siihen pop-elementtejä lauletuilla kertosäkeillä, Gettomasan soundi on hyvin perinnetietoista, paikoin eteläisen jenkkiräpin lailla eteenpäin soljuvaa pudottelua.

Myös lähinnä jyväskyläläistuottaja Ruubenin käsittelyssä Gettomasalle ominaisen muotonsa löytäneet tuotannot tuovat mieleen ennemmin 90-luvun jenkkiräpin kuin modernin suomalaisen hiphopin.

Soundi ei kuitenkaan kuulosta vanhanaikaiselta, päinvastoin, se toimii kuin raikkaana tuulahduksena tällä hetkellä soittolistojen kärjessä viihtyvien autotune-mausteisten hittien rinnalla.

Ajoittain Gettomasan flow ja olemus tuovat jopa mieleen niin ikään rapin SM-voittajana tunnetun Ruudolfin nuoruuden tuotannon, joskin Gettomasan kappaleissa Herttoniemen sijaan kuuluu Jyväskylä – se on läsnä niin sanoituksissa, räppärin murteessa kuin hänen rennossa olemuksessaankin.

Sopivasti uhoa ja iltapäivän kovin huudatus

Parin vanhoja muistelevan valinnan lisäksi Gettomasan Blockfest-setti tarjoaa kattavan läpileikkauksen hänen tämän hetken kovimmista biiseistään.

Johtotähti, Ota kiinni jos saat, Entä sä ja Ei mitään järkee pitävät festariyleisön otteessaan, vaikkei artisti täysin vakuuttunut heidän osallistumisestaan olekaan.

– Ootte olleet vähän kilttejä. Onks teillä mitään jalkoja, joita voisitte vähän liikuttaa, Gettomasa kysyy Blockfest-kansalta.

Ykkösen bägei -biisin kohdalla yleisö osoittaa, että kyllä siltä jalatkin löytyvät, kun lavan eturivissä hypitään mukana ja viritellään moshpitia.

Yleisöä Blockfesteillä Gettomasan keikalla.
Gettomasan flow upposi Blockfest-yleisöön. Yleisöä Blockfesteillä Gettomasan keikalla. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest,yleisö

Toisaalta telttalavalla startteileva Cledos houkuttelee osan yleisöstä käyttämään jalkojaan lavalta toiseen siirtymiseen – Gettomasan lailla Suomen tämän hetken kiinnostavimpiin nuoriin hip hop -artisteihin lukeutuvan itähelsinkiläisen show on tämän kesän perusteella yksi festarien varmimpia yleisömagneetteja.

Molempia räppäreitä fanittavien onneksi Gettomasan keikka lähestyy loppuaan, ja artisti kiittelee yleisöä poistuakseen sen myötä lavalta.

Yleisö ei tähän kuitenkaan suostu, sillä artistin kesän suurin hitti on vielä esittämättä.

Gettomasa Blockfesteillä.
Gettomasa Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest

Koko päälava raikaa, kun yleisö huutaa rytmikkäästi Lössiä.

– En mä tiedä riittääkö teillä, Gettomasa virnuilee, ja yleisö huutaa entistä kovempaa.

Lössin ensisävelet kajahtavat ilmoille, ja yleisö räppää heti alusta saakka mukana – ei kuitenkaan riittävän kovaa, koska Gettomasa aloittaa biisin alusta ja kehottaa Blockfestiä vetämään kovempaa.

Muutos on huomattava: Lössi raikaa kovempaa kuin mikään muu biisi koko keikan aikana, kentällä käynnistyy vaikuttavan kokoinen moshpit ja pomppiva yleisö heiluu puolelta toiselle kuin aaltoileva ihmismeri.

Kappaleen päätteeksi Gettomasa on viimein tyytyväinen ja poistuu lavalta suosionosoitusten saattelemana.

Gettomasa Blockfesteillä.
Viimeisenä kuultu Lössi on kohonnut nopeasti Gettomasan suosituimpien biisien joukkoon. Gettomasa Blockfesteillä. Kuva: Juuli Aschan, YleX Gettomasa,Blockfest

Tiiviin ja tyylikkään, perinteisen räppikeikkansa perusteella jyväskyläläinen ansaitsee kaiken hänelle osoitetun arvostuksen.

Vallitsevista trendeistä välittämättä Gettomasa tekee juuri sellaista musiikkia kuin itse tahtoo. Kenties juuri siksi hän onnistuu tekemään raikkainta ja tinkimättömintä räppiä, mitä suomalaisella hip hop -kentällä on tällä hetkellä tarjota.

YleX toimii Blockfestien päämediakumppanina.