Hyppää pääsisältöön

Talousrikoksista tuomitut Nuorisosäätiön konsultteina – maksettiinko jättipalkkioita tyhjästä?

Kuvituskuva, jossa näkyy kolme hahmoa kävelemässä salkku kädessä.
Kuvituskuva, jossa näkyy kolme hahmoa kävelemässä salkku kädessä. Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle MOT,Nuorisosäätiö

Nuorisosäätiö on maksanut suuria konsulttipalkkioita virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille sekä rikoksista tuomituille liikemiehille. Nuorisosäätiön nykyinen johto epäilee laskujen olevan perusteettomia.

Puoli miljoonaa euroa virolaiselle pöytälaatikkoyhtiölle. Lähes kaksi miljoonaa euroa talousrikoksista tuomitun suomalaisen liikemiehen yhtiölle.

Satoja tuhansia euroja liiketoimintakiellossa olevalle virolaisella miehelle, jolla on talousrikostuomioita Suomessa.

Nuorisosäätiön uusi johto epäilee, että merkittävä osa maksuista on tekaistuja

Nuorisosäätiö on käyttänyt viime vuosina miljoonia euroja konsultti- ja välityspalkkioihin sekä lainoihin, joita on myönnetty virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Merkittävä osa palkkioista on maksettu Nuorisosäätiön tytäryhtiöistä.

Nuorisosäätiö on myös tehnyt Virossa lainasopimuksia, joiden perusteella on siirretty satoja tuhansia euroja virolaisille pöytälaatikkoyhtiöille. Lainasopimuksen perusteet ovat epäselviä.

Nuorisosäätiön uusi johto epäilee, että merkittävä osa maksuista on tekaistuja. Tämän takia yleishyödyllinen säätiö on jättänyt maksuista tutkintapyynnön Helsingin poliisille.

MOT:n selvityksen mukaan konsultti- ja välityspalkkioiden takaa paljastuu värikäs liikemiesten verkosto, joista ainakin kahdella on rikostaustaa.

Nuorisosäätiön ex-johto lahjustutkinnan keskiössä

  • Helsingin poliisi tutkii talousrikoskokonaisuutta, jossa Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtaja Aki Haaroa ja entistä hallituksen puheenjohtajaa Perttu Nousiaista epäillään lahjusten ottamisesta.
  • Lahjusrahojen epäillään olevan peräisin lahtelaiselta rakennusliikkeeltä Salpausselän Rakentajilta.
  • Rakennusliikkeen entisiä johtajia epäillään muun muassa törkeistä veropetoksista, törkeistä kirjanpitorikoksista ja lahjonnasta elinkeinotoiminnasta.
  • Aki Haaro ja Perttu Nousiainen ovat jättäneet Nuorisosäätiön lahjusepäilyjen tultua julkisiksi.
  • Nuorisosäätiö on tehnyt useita tutkintapyyntöjä poliisille, jotka liittyvät säätiön entisten johtajien tekemiin liiketoimiin.

“Palkkiot on maksettu sopimusten mukaisesti”

Suurimmat konsulttipalkkiot Nuorisosäätiö on maksanut Pasilver-yhtiölle, jossa vaikuttaa talousrikoksista tuomittu liikemies Jukka Tuokkola.

Pasilver-yhtiö on saanut maksuja yhteensä yli 1,4 miljoonaa euroa. Maksujen perusteena ovat pääosin kiinteistöjen myyntiin liittyvät välityspalkkiot.

Jukka Tuokkolan mukaan palkkioihin ei liity mitään kyseenalaista.

– Konsulttipalkkiot perustuvat sopimuksiin, joita Pasilver on tehnyt Nuorisosäätiön kanssa. Palkkiot perustuvat todelliseen työhön, Tuokkola sanoo.

MOT:n lähteiden mukaan Pasilverillä ei todellisuudessa ole ollut merkittävää roolia kiinteistöjen myynnin välittämisessä tai muissa konsulttitöissä.

– Se on täyttä puppua. Täysin virheellinen väite, Tuokkola sanoo.

Kuva venäjänkielisestä sivustosta, jossa jutun henkilöt istuvat neuvottelupöydän ääressä
Nuorisosäätiön hallituksen entinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen sekä rikoksista tuomittu kiinteistöskonsultti Jukka Tuokkola tapasivat Valko-Venäjän suurlähettilään Helsingissä loppukesällä 2017. Suurlähetystön tiedotteen mukaan tapaamisessa keskusteltiin "Nuorisosäätiö Oy:n" suunnitelmista sijoittaa Valko-Venäjän puunjalostusteollisuuteen. Kuva venäjänkielisestä sivustosta, jossa jutun henkilöt istuvat neuvottelupöydän ääressä MOT,Nuorisosäätiö

Ulosottovirasto: Bulvaanijärjestely yhtiössä

Kaupparekisterin mukaan Pasilverin omistaa nuorehko virolainen mies. Suomen viranomaiset uskovat kuitenkin, että yhtiön todellinen omistaja on Jukka Tuokkola.

Helsingin ulosottovirasto on hakenut Pasilverin osakkeita ja omaisuutta ulosottoon. Perusteluissa pyydetään “sivuuttamaan teennäinen” omistusjärjestely yhtiössä.

Ulosottoviraston mukaan Tuokkola on yhtiön oikea omistaja ja todellinen vallankäyttäjä.

MOT:lle Tuokkola kertoo, että Pasilverin omistaa virolainen mies.

Sinä et siis omista yhtiötä?

– En, minä olen yhtiössä töissä.

Ulosottoviraston mukaan sinä olet yhtiön todellinen omistaja. Onko ulosottoviraston tulkinta väärä?

– Asian käsittely on kesken. Ulosottovirasto on kuitenkin täysin väärässä, Tuokkola sanoo.

Baltic Real Estaten tilat Tallinnassa
Tallinnalaisessa tornitalossa sijaitsevassa toimistossa on tehty kymmenien päivien ajan töitä Nuorisosäätiön Viron-sijoitusten myymiseksi. Kauppoihin liittyy suuria taloudellisia epäselvyyksiä, jonka takia Nuorisäätiö on tehnyt asiasta tutkintapyynnön poliisille. Baltic Real Estaten tilat Tallinnassa Kuva: Jyri Hänninen / Yle Nuorisosäätiö,MOT,Tallinna

Liiketoimintakielto Suomessa – Nuorisosäätiöltä konsulttitöitä Virossa

Nuorisosäätiön Viron-sijoituksia on hoitanut viime vuodesta asti virolainen liikemies Benno-Mihkel Vald.

Hänen nimitettiin helmikuussa 2018 hallituksen jäseneksi Nuorisosäätiön Viron-tytäryhtiöön.

Helsingin käräjäoikeus asetti Valdin liiketoimintakieltoon vuonna 2015. Sen taustalla olivat törkeät veropetokset, törkeät kirjanpitorikokset sekä törkeä velallisen epärehellisyys.

Valdin yhden vuoden ja kuuden kuukauden vankeusrangaistus määrättiin ehdollisena.

– Se oli verojuttu. Sellaista niissä nyt tapahtuu aina, Vald sanoo.

“Emme ole hyötyneet kaupoista taloudellisesti”

Vald on johtotehtävissä virolaisessa kiinteistökehitysyhtiö Baltic Real Estatessa. Yhtiön omistaa kahden pöytälaatikkoyhtiön välityksellä virolainen juristi. Aikaisemmin yhtiön ainoa osakas oli Valdin poika.

Baltic Real Estate on laskuttanut Nuorisosäätiön tytäryhtiöiltä työstään lähes 230 000 euroa. Benno-Mihkel Valdin mukaan kaikki laskutus perustuu sopimuksiin.

Suurin Nuorisosäätiön maksama yksittäinen palkkio Baltic Real Estatelle oli lähes 180 000 euroa. Maksu liittyi Nuorisosäätiön tekemään tonttikauppaan Virossa.

Rahoilla kuitattiin Benno-Mihkel Valdin mukaan pois saatavia, jotka olivat syntyneet kun Baltic Real Estate oli maksanut laskuja Nuorisosäätiön puolesta.

– Olemme saaneet 4400 euron kuukausipalkkion Nuorisosäätiön asioiden hoitamisesta. Muuten emme ole hyötyneet mitään taloudellisesti, Vald sanoo MOT:lle.

Kuva Nuorisosäätiön ja Real Baltic Estaten sivustoista
Tallinnalainen kiinteistökonsulttiyhtiö on hoitanut Nuorisosäätiön asioita vuodesta 2017 lähtien. Verkkosivuillaan yhtiö on väittänyt hallinnoivansa rahastoa, joka omistaa sadoilla miljoonilla euroilla asuntoja Suomessa. Väite ei pidä paikkaansa. Kuva Nuorisosäätiön ja Real Baltic Estaten sivustoista MOT

Miksi virolaismies saa puolen miljoonan palkkion?

Nuorisosäätiön Viron-tytäryhtiöt ovat maksaneet myös suuria konsulttipalkkioita ja myöntäneet lainoja Baltic Real Estaten työntekijälle.

Yhtiössä kiinteistökonsulttina työskentelevä virolaismies sai esimerkiksi puolen miljoonan palkkion liittyen Nuorisosäätiön myymään tonttiin Tallinnan Piritassa.

Yhteensä virolaismies on saanut palkkioina tai lainoina Nuorisosäätiöltä rahaa yli 600 000 euroa. Nuorisäätiön nykyinen johto kertoi MOT:lle, ettei heillä ole tietoa miksi palkkioita on maksettu.

Rahat on maksettu virolaisiin pöytälaatikkoyhtiöihin. Virolaismies ei antanut MOT:lle haastattelua. Sähköpostissaan hän kertoi, ettei halua kommentoida asiaa, koska Suomen viranomaisilla on käynnissä asiaan liittyvä tutkinta.

MOT:lla ei ole tiedossa, että poliisi olisi aloittanut asiassa toistaiseksi esitutkintaa.

MOT kysyi suuresta palkkiosta myös Benno-Mihkel Valdilta.

–Se liittyy välityspalkkioon, kun Nuorisosäätiö myi tontin, Vald sanoo.

Lue tästä linkistä, kuinka kymmenen miljoonaa euroa katosi Nuorisosäätiön tonttikaupassa.

Benno-Mihkel Valdin hoitaessa Nuorisosäätiön Viron-yhtiön asioita, myönnettiin yhtiöstä esimerkiksi useiden kymmenien tuhansien eurojen lainoja pöytälaatikkoyhtiölle.

Infografiikka
Helsingin poliisi tutkii Nuorisosäätiön entisiä johtajia lahjusepäilyn vuoksi. Tapaukseen liittyvät rahavirrat kulkivat muun muassa Viron ja veroparatiisien kautta. Infografiikka Kuva: Camilla Arjasmaa / Yle Nuorisosäätiö,MOT

Palkkio olemattomasta työstä?

Nuorisosäätiö on pyytänyt poliisia tutkimaan myös palkkiota, joka on maksettu Mäntsälässä käynnissä olevassa rakennushankkeessa.

Mäntsälään vanhan kenkätehtaan alueelle on rakenteilla Nuorisosäätiölle asuntoja. Nuorisosäätiö on maksanut hankkeen projektijohtamisesta 340 000 euroa yhtiölle nimeltä LMC Rakennus.

Projektia ovat olleet hoitamassa muun muassa Jukka Tuokkola ja kiinteistöalalla pitkään toiminut lakimies Terry Lagus. LMC Rakennus Oy:n omistavat Laguksen lähipiiriin kuuluvat henkilöt.

Mäntsälän hankkeen hyvin tuntevat henkilöt kertoivat MOT:lle, etteivät Lagus tai Tuokkola ole todellisuudessa johtaneet projektia.

MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiöstä potkut saanut toimitusjohtaja Aki Haaro työskentelee Terry Laguksen enemmistöomistuksessa olevalle kiinteistöalan yhtiölle.

Terry Lagus ei kommentoinut asiaa MOT:lle ennen jutun julkaisua. Jutun julkaisun jälkeen Lagus otti yhteyttä toimitukseen. Laguksen mukaan hänen kiinteistöalan yhtiöllään ei ole työntekijöitä eikä toimintaa Suomessa eikä myöskään Aki Haaro ole yhtiön työntekijä. Lagus kuitenkin kertoo antaneensa yhtiönsä sähköpostiosoitteen Haaron käyttöön liittyen mahdolliseen rakennusalan projektiin, jonka hän toivoi hyödyttävän omia liiketoimiaan. Lagus ei avannut asiaa tarkemmin MOT:lle tai kommentoinut Mäntsälän vanhan kenkätehtaan alueen projektia.

MOT ei tavoittanut Aki Haaroa tai Perttu Nousiaista kommenttia varten.

Juttua muokattu 20.8. kello 16.21 Lisätty Terry Laguksen kommentit liittyen Aki Haaron ja hänen yrityksensä välisiin yhteyksiin.