Hyppää pääsisältöön

Tontti maksettiin kahteen kertaan ja kymmenen miljoonaa on kateissa – Nuorisosäätiö pyytää poliisia selvittämään Piritan puhalluksen

Kuvituskuva. Rahaa putoaa ylhäältä vaaleasta kämmenestä kohti pohjalla odottavia tummia käsiä. Taustalla näkyy Tallinan siluetti
Kuvituskuva. Rahaa putoaa ylhäältä vaaleasta kämmenestä kohti pohjalla odottavia tummia käsiä. Taustalla näkyy Tallinan siluetti Kuva: Camilla Arjasmaa MOT

Nuorisosäätiö on tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä entisten johtajiensa toiminnasta. Suurin taloudellinen epäselvyys liittyy Nuorisosäätiön Virossa tekemään tonttikauppaan.

Nuorisosäätiön entisten johtajien Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen toimintaa koskeva lahjus- ja talousrikostutkinta on laajentumassa. Nuorisosäätiö on jättänyt poliisille useita uusia tutkintapyyntöä.

Niissä pyydetään selvittämään muun muassa useiden miljoonien eurojen konsulttipalkkioita, joita Nuorisosäätiön nykyinen johto epäilee perusteettomiksi.

Suurin taloudellinen epäselvyys liittyy tonttikauppaan Virossa, joka on aiheuttanut Nuorisosäätiölle jopa kymmenen miljoonan euron tappiot.

Tutkintapyynnöissä Nuorisosäätiö pyytää selvittämään säätiön entisten johtajien lisäksi myös useiden suomalaisten ja virolaisten liikemiesten toimintaa.

Tutkintapyyntöjä ja menetettyjä miljoonia

 • Nuorisosäätiö on tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä. Niissä pyydetään selvittämään muun muassa epäiltyjä tekaistuja konsulttipalkkioita ja ylihintaisia tonttikauppoja.
 • Kaikki tutkintapyynnöt kohdistuvat Nuorisosäätiöstä lahjusepäilyjen takia potkut saaneisiin Aki Haaroon ja Perttu Nousiaiseen.
 • Tämän lisäksi Nuorisosäätiö pyytää selvittämään useiden suomalaisten ja virolaisten liikemiesten toimia.
 • Nuorisosäätiö arvioi entisten johtajiensa aiheuttaneen yleishyödylliselle säätiölle jopa kymmenien miljoonien eurojen taloudelliset menetykset.

Tekaistuja konsulttipalkkioita?

Miljoonia euroja Nuorisosäätiön rahaa on maksettu konsulttipalkkioina pöytälaatikkoyhtiöihin ja talousrikoksista tuomituille liikemiehille.

Lue tästä linkistä lisää Nuorisosäätiön konsulttimaksuista.

Muut tutkintapyynnöt liittyvät muun muassa kiinteistökauppoihin, joita Nuorisosäätiö teki Virossa aikaisempien johtajiensa eli toimitusjohtaja Aki Haaron ja Perttu Nousiaisen aikakaudella.

Myös niihin liittyy MOT:n tietojen mukaan suuria konsulttipalkkioita sekä tontti- ja osakekauppoja, joissa on Nuorisosäätiön uuden johdon arvion mukaan maksettu miljoonia euroja ylihintaa.

Perttu Nousiainen ja Aki Haaro, Nuorisosäätiö
Poliisi epäilee Nuorisosäätiön entisiä johtajia Perttu Nousiaista (vas.) ja Aki Haaroa lahjusten ottamisesta. Poliisitutkinta on laajentumassa laajaksi talousrikosvyyhdin selvittelyksi. Perttu Nousiainen ja Aki Haaro, Nuorisosäätiö Kuva: Yle MOT ja Markku Ulander / Lehtikuva MOT,Nuorisosäätiö,Perttu Nousiainen

Kymmenen miljoonaa katoaa tonttikaupasta

Suurin yksittäinen taloudellinen epäselvyys Nuorisosäätiön liiketoimissa Virossa liittyy Tallinnan Piritassa entisen Olympiapurjehduskeskuksen alueella sijaitsevaan tonttiin.

Nuorisosäätiö myi sen huhtikuussa 13,5 miljoonalla eurolla. Vaikka Nuorisosäätiö omisti tontin, sille tilitettiin tontin myyntihinnasta vain vähän yli kymmenen prosenttia.

Säätiölle rahoista päätyi 1,6 miljoonaa euroa.

Piritan tonttiin liittyvät kaupat ja rahoitusjärjestelyt aiheuttivat Nuorisosäätiölle yli kymmenen miljoonan euron tappiot. Nuorisosäätiö on pyytänyt poliisia tutkimaan tapauksen.

Tonttikaupoista saatuja rahoja jaettiin muun muassa seuraavasti:

 • 175 000 euroa virolaiselle yhtiölle, jonka suomalainen johtaja on epäiltynä avunantorikoksissa Nuorisosäätiön lahjusvyyhdissä.
 • 250 000 euroa suomalaiselle yhtiölle, jonka edustajana toimii talousrikoksista tuomittu suomalainen liikemies.
 • 500 000 euroa virolaiselle pöytälaatikkoyhtiölle, jota johtaa virolainen kiinteistökonsultti.
 • 4,8 miljoonaa venäläisen liikemiehen yhtiölle lainan takaisinmaksuna.
Nuorisosäätiön omistama talo Tallinnassa
Nuorisosäätiö omistaa Virossa edelleen kaksi kohdetta. Toinen niistä on Tallinnassa sijaitseva pienkerrostalo. Nuorisosäätiön omistama talo Tallinnassa Kuva: Jyri Hänninen / Yle Nuorisosäätiö,MOT,Tallinna

Aki Haaro myy tontin ilman lupaa

Piritan tontin ostaja on puolalainen kiinteistökehitysyhtiö Icon.

Nuorisosäätiö oli tehnyt Iconin suomalaisen tytäryhtiön kanssa kauppoja aikaisemmin Helsingissä. MOT kertoi kesäkuussa Nuorisosäätiön ostaneen Iconilta Helsingin Kampista kokonaisen kerrostalon.

Asiantuntijoiden mielestä kiinteistöstä maksettiin miljoonia euroja ylihintaa. Myös tähän kauppaan liittyi satojen tuhansien eurojen konsulttimaksuja talousrikoksista tuomitulle liikemiehelle.

Lue tästä linkistä artikkeli, jossa käsitellään tarkemmin Helsingin kiinteistökauppaa.

Kiellosta huolimatta Haaro myi huhtikuussa Nuorisosäätiön nimissä Tallinnan tontin puolalaisille.

Puolalaisesta Iconista on tehty ilmoitus epäillystä rahanpesusta Suomen keskusrikospoliisille. Ilmoitus on MOT:n tietojen mukaan toimitettu Helsingin poliisille, joka tutkii Nuorisosäätiö-vyyhtiä.

MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiön hallitus oli ilmoittanut maaliskuussa 2018 Aki Haarolle, ettei tällä ole enää oikeutta tehdä sopimuksia Nuorisosäätiön nimissä.

Päätöksen taustalla olivat MOT:n ja Suomen Kuvalehden maaliskuiset uutiset, joissa kerrottiin poliisin epäilevän Haaroa lahjusten ottamisesta.

Kiellosta huolimatta Haaro myi huhtikuussa Nuorisosäätiön nimissä Tallinnan tontin puolalaisille.

Vain muutama viikko tämän jälkeen Aki Haaro sai potkut. Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen oli saanut lähtöpassit jo maaliskuussa.

Nuorisosäätiön Viron-bisnekset

 • Nuorisosäätiö päätti vuonna 2015 toimintansa laajentamisesta Viroon.
 • Taloudellisesti merkittävin hanke oli 12 miljoonan euron sijoitus Tallinnan Piritaan suunnitella olevaan asuinalueeseen.
 • Hankkeen tarkoitus oli rakentaa satoja kovan rahan asuntoja alueelle.
 • Lisäksi Nuorisosäätiö omistaa Tallinnassa pienkerrostalon sekä tontin lähellä Tallinnan bussiasemaa.
 • Syksyllä 2017 säätiötä valvova Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus Ara kehotti Nuorisosäätiötä luopumaan Viron-sijoituksistaan.

Asuntoja Espooseen – tai sitten Puolaan

Vakavissa talousvaikeuksissa olevalle Nuorisosäätiölle yli kymmenen miljoonan euron arvoinen tonttikauppa ei tuonut helpotusta tilanteeseen.

Konsultit veivät oman osansa tonttikaupan rahoista – mutta suurin rahapotti palasi takaisin tontin ostajalle.

Nuorisosäätiö voi joutua rahoittamaan 35 miljoonalla eurolla rakennushanketta puolalaisessa satamakaupungissa

Puolalaisten maksamasta 13,5 miljoonasta eurosta kuusi miljoonaa euroa siirrettiin Icon-kiinteistökehitysyhtiön suomalaiselle tytäryhtiölle.

Rahoilla on tarkoitus rakentaa asuntoja Nuorisosäätiön käyttöön Espooseen. Hankkeen toteutuminen on epävarmaa. Nuorisosäätiön hallitus ei ole ikinä hyväksynyt kyseistä sopimusta.

Kauppoihin liittyy häkellyttävä ehto: mikäli Espoon tontista ei ole sovittu alustavaa kauppaa tammikuuhun 2019 mennessä, rahat käytetään asuntorakentamiseen Puolan Gdánskin kaupungissa.

Sopimuksen mukaan Nuorisosäätiö voi joutua rahoittamaan 35 miljoonalla eurolla rakennushanketta puolalaisessa satamakaupungissa tai menettää kuuden miljoonan euron ennakkomaksun.

Arto Autio
Poliisi epäilee Virossa asuvaa suomalaista liikemiestä Arto Autiota avunantorikoksista Nuorisosäätiön ex-johtajia koskevassa lahjustutkinnassa. Arto Autio Kuva: Rauno Volmaar / Lehtikuva Viro,MOT,Nuorisosäätiö

Tontti ostetaan Nuorisosäätiön rahoilla

Tallinnan tonttia varten Viroon perustettiin vuonna 2015 yhtiön nimeltä Pirita Holding Oü. Sen omistajaksi tuli suomalaisen liikemiehen Arto Aution ja hänen virolaisen yhtiökumppaninsa sijoitusyhtiö Brave Capital.

Vaikka Brave Capital omisti tontin, rahat hankkeeseen tulivat Nuorisosäätiöltä. Nuorisosäätiö on maksanut Pirita Holdingille yhteensä 12,6 miljoonaa euroa.

Brave Capital on käyttänyt tonttihankkeeseen MOT:n tietojen mukaan vain noin sata tuhatta euroa. Käytännössä kaikki rahat hankkeeseen tulivat siis Nuorisosäätiöltä.

Nuorisosäätiön rahoilla on maksettu myös satojen tuhansien eurojen palkkioita Piritan hankkeen vetämisestä Arto Aution osittain omistamille yhtiöille.

Nuorisosäätiö rahoittaa tonttikaupan kahdesti

Syksyllä 2017 Nuorisosäätiö alkoi hankkiutua eroon Viron sijoituksistaan. Taustalla oli säätiötä valvovan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran päätös, jonka mukaan Nuorisosäätiö oli rikkonut Ara-lainsäädäntöä merkittävällä tavalla.

Ara oli alkanut selvittää Nuorisosäätiön toimintaa Ylen tekemien uutisten jälkeen.

Nuorisosäätiö ei omistanut Piritan tonttia, mutta se oli Arto Aution yhtiön Nuorisosäätiöltä saaman 12 miljoonan lainan vakuutena.

Lainaa ei maksettu Nuorisosäätiölle takaisin. Sen sijaan Nuorisosäätiö osti helmikuussa 2018 yhtiön, jonka hallussa tontti oli. Kauppahinta oli viisi miljoonaa euroa.

Samalla lainasopimus Nuorisosäätiön ja Arto Aution yhtiön välillä raukesi.

Nuorisosäätiö siis rahoitti kahdellatoista miljoonaa tontin oston – ja maksoi vielä viisi miljoonaa euroa, jotta saisi haltuunsa tontin, jonka se oli jo kertaalleen maksanut.

Nuorisosäätiön toimisto Helsingissä
Nuorisosäätiöön nimitettiin kesällä uudet johtajat. He pyrkivät selvittämään taloudellisia epäselvyyksiä, joita edellinen johtajakaksikko jätti jälkeensä. Nuorisosäätiön toimisto Helsingissä Kuva: Riikka Kurki / Yle MOT,Nuorisosäätiö

Miljoonan tontista kaupat neljällä miljoonalla eurolla

Nuorisosäätiö omistaa edelleen Tallinnassa kaksi kohdetta. Toinen on Tartu maanteella sijaitseva pienkerrostalo. Säätiö yrittää myydä kohdetta.

Nuorisosäätiö osti vuonna 2016 Tallinnan bussiaseman tontin 4,4 miljoonalla eurolla suomalaisen liikemiehen Arto Aution yhtiöltä. Autio oli itse ostanut tontin 1,3 miljoonalla eurolla. Rahat tonttikauppaan Autio sai Nuorisosäätiön Viron-tytäryhtiöltä.

MOT:n tietojen mukaan Nuorisosäätiön silloinen puheenjohtaja Perttu Nousiainen oli tietänyt tontin todellisen arvon olevan vähän yli miljoonaa euroa. Tämä ei estänyt Nuorisosäätiötä maksamasta tontista kolme miljoonaa euroa suurempaa hintaa.

Nuorisosäätiön uuden johdon teettämien arvioiden mukaan tontin todellinen hinta on noin miljoonaa euroa.

Säätiö on pyytänyt poliisia selvittämään myös Tallinnan bussiaseman tontin kaupan.

MOT ei tavoittanut Aki Haaroa, Perttu Nousiaista tai Arto Autiota.

Nuorisosäätiö