Hyppää pääsisältöön

Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

Simon Schama ja veistoksen pää Palmyrasta sarjassa Kulttuurien juurilla
Simon Schama ja veistos antiikin Palmyrasta Simon Schama ja veistoksen pää Palmyrasta sarjassa Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,Simon Schama,teeman historia

Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin.
Teema tiistaisin 21.8. – 19.10. klo 21, uusinnat perjantaisin klo 14, jaksot Areenassa 30 päivää

Kolmen vuoden ajan työstetty sarja on seuraaja 50 vuotta sitten valmistuneelle dokumentille Civilisation, joka on Britanniassa varsinainen television legenda, yksi BBC:n historian kiitetyimmistä ja unohtumattomimmista tiiliskivistä.

Kulttuurien juurilla -sarjan asiantuntijat David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama
David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama Kulttuurien juurilla -sarjan asiantuntijat David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama Kuva: BBC Civilisations,teeman historia

Sarjan asiantuntijoina toimii kolme huippututkijaa: Teemalta tuttu taidehistorioitsija Simon Schama, Britannian suosituimpiin julkkisälyköihin kuuluva antiikin historian professori Mary Beard sekä historiantutkija David Olusoga, jonka erikoisalaa ovat löytöretket ja siirtomaa-ajan historia.

Sarja ei etene kronologisesti, vaan kukin sen yhdeksästä jaksosta keskittyy omaan teemaansa: luovuuden kipinä, edistysusko, kulttuurien kohtaamiset, uskonto ja taide, ihmisen kuva...

Taideteosten ja niitä luovien ja ihailevien ihmisten kautta sarja tarkastelee perimmäisiä kysymyksiä kulttuurin luonteesta. Jokainen sivilisaatio uskoo omaan jatkuvuuteensa, mutta historia ei anna syytä olettaa, että mikään kulttuuri voisi olla ikuinen. Luovuuden ketju sen sijaan on aina jatkunut katkeamattomana.

Jakso 1: Toinen luominen

Luovuus ja taiteellisuus ovat ihmisyyden peruspilareita. Luolamaalauksista se alkoi 80.000 vuotta sitten, ja monipuoliset kädentaidot ja kirjoitustaito jatkoivat kehitystä. Simon Schama pohtii, miksi yksi sivilisaatio sammuu ja jokin toinen säilyy hengissä.

Jakso 2: Ihmisen kuva

Miksi ihminen ryhtyi ikuistamaan itseään ja kuinka ihmiskehoa on esitetty korkeakulttuureissa? Mary Beard analysoi, mitä vuosituhansien takainen taide kertoo aikansa ihmiskäsityksestä, olmeekkien jättiläispäistä kreikkalaisiin patsaisiin.

Jakso 3: Paratiisin kuvia

Taide harvoin kuvaa luontoa vain kopioimalla sen mitä silmä näkee. Se peilaa aikansa ihanteita ja idylliä, on pakoa karusta todellisuudesta – matka kohti paratiisia. Simon Schama kuvaa maisemataiteen kehittymistä idässä ja lännessä, Song-dynastian ajoista alkaen.

Jakso 4: Jumalan kuvia

Jumaluuden kunnioittamisen ja jumalanpilkan välinen raja on veteen piirretty viiva. Siksi uskonnon ja taiteen välinen suhde on usein kiistanalainen. Mary Beard tutkii eri uskontokuntien tapaa hyödyntää taidetta pyhillä paikoilla.

Jakso 5: Taiteen riemuvoitto

Kun puhutaan renessanssista, ajatellaan ensimmäisenä Italiaa. Myös islamilaisessa maailmassa koettiin kulttuurinen kukoistus, ja vaikutteet liikkuivat rajojen yli. Simon Schama matkaa paavillisesta Roomasta ottomaanien Istanbuliin. Molemmista löytyy komeita kupoleita.

Jakso 6: Maailmankuva avartuu

1400-luvun kauppa- ja löytöretkistä alkanut kulttuurien kohtaaminen oli joskus pelottava mutta myös avartava kokemus. David Olusogan mukaan tuolloinkin etulinjassa oli juuri taide, ja siitä jäi aina jälki molempiin osapuoliin.

Norsunluinen naamio Beninistä 1500-luvulta. Kuva sarjasta Kultturien juurilla
Norsunluinen naamio Beninistä 1500-luvulta. Kuva sarjasta Kultturien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 7: Värien lumo

Simon Schama kuvaa laveasti värien ja sivilisaation kiinteää yhteyttä. Upeat katedraalimaalaukset osoittavat, että värikylläisyys sekä valon ja varjon leikki kestävät aikaa. Miksi värejä käytettiin – oliko kauneuden äärellä helpompi elää?

Japanilainen ukiyo-e-tyylisuuntaa edustava painokuva. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Japanilainen ukiyo-e-tyylisuuntaa edustava painokuva. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 8: Edistys – kultti itsessään

Miten Euroopan siirtomaa-aika näkyi taiteessa? Euroopan suurvallat pitivät itseään ylivertaisina, mutta tieteen ja tekniikan kehitys herättivät uteliaisuutta toisiin kulttuureihin ja epäilyksiä oman sivilisaation suhten. David Olusogan mukaan Ison-Britannian suhde alusmaihin muuttui matkan varrella, mikä vaikutti myös taiteeseen.

Historioitsija David Olusoga Egyptissä pyramidien luona. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Historioitsija David Olusoga Egyptissä pyramidien luona. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 9: Elämän kipinä

Simon Schaman mukaan luovuus ja mielikuvitus, taiteen kaksi keskeistä elementtiä, tekevät meistä ihmisiä. Taide auttaa irtautumaan arjen oravanpyörästä, mutta sen voi myös valjastaa vallan väärinkäyttöön ja aatteen kauppatavaraksi. Miltä näyttää taiteen tulevaisuus?

Taiteilija Kara Walker ja hänen teoksensa Rift of the Medusa. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Taiteilija Kara Walker ja hänen teoksensa Rift of the Medusa. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia
 • Kulttuurien juurilla (Civilisations), Britannia 2018. Tuotanto Nutopia Ltd/BBC
 • Neljän kirjailijan herkät hetket kirjastossa – Millainen on sinun kirjastotarinasi?

  Jos rakastat kirjastoa, jaa #kirjastotarina!

  Kirjastoilla on suuri merkitys suomalaisten elämässä! Leena Lehtolainen, Koko Hubara, Juha Itkonen ja Aleksi Delikouras käynnistävät kirjastotarinoiden keräyksen. Jaa sinäkin oma tarinasi hastagillä #kirjastotarina tai artikkelin lopussa olevalla lomakkeella. Nyt on kultainen hetki pitää kirjastoista meteliä ja kerätä tarinoita.

 • Iso D toi show'n Suomeen

  Teemalauantaissa dokumenttielokuva ja arkistojen aarteita.

  Teemalauantain tähti on Iso D, Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen – mies joka toi show’n Suomeen. Danny-dokumenttielokuvan ensiesityksen lisäksi kaivellaan arkistojen aarteita.

 • Musiikkilegenda Brian Pern kertoo rockin noususta ja tuhosta

  BBC:n parodiasarjassa tosi ja fiktio sekoittuvat.

  Musiikkilegenda Brian Pern on nähnyt progen nousun ja rockin tuhon. Nyt hän kertoo, miten kaikki tapahtui. Teema esittää kaikki kolme tuotantokautta BBC:n komediasarjasta, jossa tosi ja fiktio sekoittuvat, yhteensä yhdeksän osaa. Teema tiistaisin 20.11.2018–22.1.2019 klo 20.30. Uusinnat perjantai-iltaisin.

Yle Teema

 • Sting! Pitkä ilta Gordon Sumnerin seurassa

  Uusi dokumentti ja konsertti sekä kulttielokuva Dyyni.

  Pyhäinpäivän ilta vietetään Teemalla Stingin eli Gordon Sumnerin, 67, seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa nähdään uusi henkilökuva, viimeisimmältä kiertueelta taltioitu Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli Dyyni, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.

 • Janis: Little Girl Blue

  Dokumenttielokuva ainutlaatuisesta Janis Joplinista

  Janis Joplin eli lyhyen, uhmakkaan ja säkenöivän elämän. Hän mursi rajoja niin esiintyjänä kuin naisena: rakasti täysillä, eli täysillä ja lauloi täysillä. Amy J. Bergin dokumenttielokuva kertoo hänen tarinansa.

 • Peggy Guggenheimilla oli paha addiktio – taiteeseen

  Dokumenttielokuva tahtonaisesta ja museon perustajasta.

  Dokumenttielokuva miljonäärisuvun oudosta linnusta, boheemista oman tiensä kulkijasta ja 1900-luvun tärkeimpiin modernin taiteen kerääjiin kuuluneesta Peggy Guggenheimista on täynnä taidetta ja rakkautta.

 • Eurooppalaisen elokuvan mestari Agnès Varda kulkee yhä omia teitään

  Teemalauantaissa kaksi Vardaa: Kasvot, kylät ja Onnen hetket

  Elokuvaohjaaja Agnès Varda on oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt. Uusi Kasvot, kylät -elokuva seuraa Vardan ja nuoren katutaiteilijan JR:n kiehtovaa yhteisötaiteellista valokuvaprojektia ympäri Ranskaa. Lisäksi Teemalauantaissa esitetään Ranskan uuden aallon merkkiteos Onnen hetket, jonka Varda ohjasi hehkuvissa väreissä vuonna 1965.

 • Marianne Faithfullilla on ääni, jollaista kukaan ei saa ilmaiseksi

  Uusi dokumenttielokuva kertoo laulajan elämästä ja urasta.

  Marianne Faithfull on kokenut paljon, ja se kuuluu hänen äänessään. Dokumenttielokuvan upean laulajan tapahtumarikkaasta elämästä ja hienosta musiikillisesta urasta on ohjannut näyttelijä Sandrine Bonnaire. Suomen-ensi-ilta Teemalla 29.9.

 • You're So Vain – Rockin klassikkolevyt: Carly Simon

  Laulaja-lauluntekijä kertoo levynteosta ja elämästään.

  No Secrets -albumin tarina, pääkertojana avomielinen Carly Simon itse. Albumi ja siltä lohkaistu single You're So Vain tekivät laulaja-lauluntekijä Carly Simonista maailmanlaajuisen tähden.

 • Musiikkia, elokuvaa, dokumentteja, kissoja: Teeman lauantai-illat syksyllä 2018

  Musiikkidokumenteissa on naisten vuoro.

  Teeman lauantai-illoissa tarjotaan syksyllä tuhti annos musiikkia. Musiikkidokumenteissa alkaa syyskuussa naisten vuoro: juhlimme omaperäisiä ääniä Marianne Faithfullista funkin kuningattareen Betty Davisiin ja grungepunkbändiin L7. Syksyn teemailtojen tähtiä ovat muun muassa Iggy Pop, Sting, Danny, Agnès Varda, Ryhmäteatterin väki, Peggy Guggenheim, Samuel Fuller ja Istanbulin kissat.

 • Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

  Ranskalaista elokuvaa, rikosta, kuulentoja, Kurosawaa...

  Teemalla vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä, erityisesti Kino Klassikossa. Loppusyksystä nähdään Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa muun muassa salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.12.–2.12.

 • Ryhmäteatterin puoli vuosisataa ja kolme kautta

  Mika Kaurismäen dokumentin ensiesitys Teemalla 13.10.

  ”Se oli perhe, se oli bändi, se oli yhteisö. Koskaan ei keskusteltu rahasta.” Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertoo legendaarisen Ryhmiksen tarinan. Ensiesitys Teemalauantaissa 13.10.

 • Klassinen musiikki Teemalla ja Areenassa lokakuussa 2018

  Kohokohtina Pikaparantola, Tosca ja Paulon sellokilpailu.

  Lokakuun klassisen musiikin kohokohtia Teeman ja Areenan ohjelmissa ovat mm. Kansallisoopperan Pikaparantola ja Tosca suorina sekä kansainvälinen Paulon sellokilpailu. Ohjelmassa myös mm. RSO:n ja HKO:n konsertteja, Brahmsia ja Bernsteiniä... Suorat Areena-lähetykset katsottavina Teeman Areena-kanavalla tiistai 2.10.

 • Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

  Luovuuden katkeamaton ketju ulottuu vuosituhansien taakse

  Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin. Teema tiistaisin 21.8. – 19.10.

 • Tilaa itsellesi Teeman Areena-poiminnat

  Näin tilaat itsellesi Teeman kirjeen ja muuta Areena-infoa

  Teeman kirje tuo sähköpostiisi säännöllisesti parhaita poimintoja Teeman tarjonnasta Areenassa, myös vain Areenassa katsottavia ohjelmia. Sen voit tilata helposti Yle Tunnuksen avulla. Tässä ohjeet!