Hyppää pääsisältöön

Koko maailman taiteen historia BBC:n uudessa suursarjassa

Simon Schama ja veistoksen pää Palmyrasta sarjassa Kulttuurien juurilla
Simon Schama ja veistos antiikin Palmyrasta Simon Schama ja veistoksen pää Palmyrasta sarjassa Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,Simon Schama,teeman historia

Kulttuurien juurilla on BBC:n uusi yhdeksänosainen suursarja koko maailman kuvataiteen historiasta varhaisimmista luolamaalauksista nykypäivään – ja tulevaisuuteenkin.
Teema tiistaisin 21.8. – 19.10. klo 21, uusinnat perjantaisin klo 14, jaksot Areenassa 30 päivää

Kolmen vuoden ajan työstetty sarja on seuraaja 50 vuotta sitten valmistuneelle dokumentille Civilisation, joka on Britanniassa varsinainen television legenda, yksi BBC:n historian kiitetyimmistä ja unohtumattomimmista tiiliskivistä.

Kulttuurien juurilla -sarjan asiantuntijat David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama
David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama Kulttuurien juurilla -sarjan asiantuntijat David Olusoga, Mary Beard ja Simon Schama Kuva: BBC Civilisations,teeman historia

Sarjan asiantuntijoina toimii kolme huippututkijaa: Teemalta tuttu taidehistorioitsija Simon Schama, Britannian suosituimpiin julkkisälyköihin kuuluva antiikin historian professori Mary Beard sekä historiantutkija David Olusoga, jonka erikoisalaa ovat löytöretket ja siirtomaa-ajan historia.

Sarja ei etene kronologisesti, vaan kukin sen yhdeksästä jaksosta keskittyy omaan teemaansa: luovuuden kipinä, edistysusko, kulttuurien kohtaamiset, uskonto ja taide, ihmisen kuva...

Taideteosten ja niitä luovien ja ihailevien ihmisten kautta sarja tarkastelee perimmäisiä kysymyksiä kulttuurin luonteesta. Jokainen sivilisaatio uskoo omaan jatkuvuuteensa, mutta historia ei anna syytä olettaa, että mikään kulttuuri voisi olla ikuinen. Luovuuden ketju sen sijaan on aina jatkunut katkeamattomana.

Jakso 1: Toinen luominen

Luovuus ja taiteellisuus ovat ihmisyyden peruspilareita. Luolamaalauksista se alkoi 80.000 vuotta sitten, ja monipuoliset kädentaidot ja kirjoitustaito jatkoivat kehitystä. Simon Schama pohtii, miksi yksi sivilisaatio sammuu ja jokin toinen säilyy hengissä.

Jakso 2: Ihmisen kuva

Miksi ihminen ryhtyi ikuistamaan itseään ja kuinka ihmiskehoa on esitetty korkeakulttuureissa? Mary Beard analysoi, mitä vuosituhansien takainen taide kertoo aikansa ihmiskäsityksestä, olmeekkien jättiläispäistä kreikkalaisiin patsaisiin.

Jakso 3: Paratiisin kuvia

Taide harvoin kuvaa luontoa vain kopioimalla sen mitä silmä näkee. Se peilaa aikansa ihanteita ja idylliä, on pakoa karusta todellisuudesta – matka kohti paratiisia. Simon Schama kuvaa maisemataiteen kehittymistä idässä ja lännessä, Song-dynastian ajoista alkaen.

Jakso 4: Jumalan kuvia

Jumaluuden kunnioittamisen ja jumalanpilkan välinen raja on veteen piirretty viiva. Siksi uskonnon ja taiteen välinen suhde on usein kiistanalainen. Mary Beard tutkii eri uskontokuntien tapaa hyödyntää taidetta pyhillä paikoilla.

Jakso 5: Taiteen riemuvoitto

Kun puhutaan renessanssista, ajatellaan ensimmäisenä Italiaa. Myös islamilaisessa maailmassa koettiin kulttuurinen kukoistus, ja vaikutteet liikkuivat rajojen yli. Simon Schama matkaa paavillisesta Roomasta ottomaanien Istanbuliin. Molemmista löytyy komeita kupoleita.

Jakso 6: Maailmankuva avartuu

1400-luvun kauppa- ja löytöretkistä alkanut kulttuurien kohtaaminen oli joskus pelottava mutta myös avartava kokemus. David Olusogan mukaan tuolloinkin etulinjassa oli juuri taide, ja siitä jäi aina jälki molempiin osapuoliin.

Norsunluinen naamio Beninistä 1500-luvulta. Kuva sarjasta Kultturien juurilla
Norsunluinen naamio Beninistä 1500-luvulta. Kuva sarjasta Kultturien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 7: Värien lumo

Simon Schama kuvaa laveasti värien ja sivilisaation kiinteää yhteyttä. Upeat katedraalimaalaukset osoittavat, että värikylläisyys sekä valon ja varjon leikki kestävät aikaa. Miksi värejä käytettiin – oliko kauneuden äärellä helpompi elää?

Japanilainen ukiyo-e-tyylisuuntaa edustava painokuva. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Japanilainen ukiyo-e-tyylisuuntaa edustava painokuva. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 8: Edistys – kultti itsessään

Miten Euroopan siirtomaa-aika näkyi taiteessa? Euroopan suurvallat pitivät itseään ylivertaisina, mutta tieteen ja tekniikan kehitys herättivät uteliaisuutta toisiin kulttuureihin ja epäilyksiä oman sivilisaation suhten. David Olusogan mukaan Ison-Britannian suhde alusmaihin muuttui matkan varrella, mikä vaikutti myös taiteeseen.

Historioitsija David Olusoga Egyptissä pyramidien luona. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Historioitsija David Olusoga Egyptissä pyramidien luona. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia

Jakso 9: Elämän kipinä

Simon Schaman mukaan luovuus ja mielikuvitus, taiteen kaksi keskeistä elementtiä, tekevät meistä ihmisiä. Taide auttaa irtautumaan arjen oravanpyörästä, mutta sen voi myös valjastaa vallan väärinkäyttöön ja aatteen kauppatavaraksi. Miltä näyttää taiteen tulevaisuus?

Taiteilija Kara Walker ja hänen teoksensa Rift of the Medusa. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla
Taiteilija Kara Walker ja hänen teoksensa Rift of the Medusa. Kuva sarjasta Kulttuurien juurilla Kuva: Nutopia Ltd Civilisations,teeman historia
  • Kulttuurien juurilla (Civilisations), Britannia 2018. Tuotanto Nutopia Ltd/BBC

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa