Mennään metsään ja suojellaan jokamiehenoikeuksia! Metsää on syytä juhlia, sillä metsä on suomalaisten rakkain luontokohde, suosituin liikuntapaikka, terveyden ja rauhan lähde. Ikiaikaisen metsäsuhteemme perustana ovat maailman laajimmat jokamiehenoikeudet, oikeus mennä metsään.
Yle juhlii metsää ja jokamiehenoikeuksia Mennään metsään -kampanjalla Suomen luonnon päivästä 25.8.2018 alkaen ja päättää kampanjan Mennään metsään -viikkoon 1.–7.10.2018.
Suojaa jokamiehenoikeuksille!
Mennään metsään -kampanjan yhtenä päämääränä on jokamiehenoikeuksien vieminen Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Unescon listalle pääsevät vain sellaiset tavat, joita kansalaiset arvostavat ja aktiivisesti käyttävät. Siksi Mennään metsään -kampanja pyytää jokaista kertomaan, montako kertaa käy metsässä kahden syksyisen viikon aikana 24.9.–7.10.2018.
Jos osoitamme yhdessä, että jokamiehenoikeudet ovat jatkuvassa käytössä ja meille tärkeitä, voi haku Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle alkaa. Unescon listalle pääseminen olisi vahva lisäsuoja usein itsestäänselvyytenä pidetyille jokamiehenoikeuksille. Hakuprosessia vetää Suomen Latu, ja hankkeen taakse kerätään laaja suomalaisten ja pohjoismaisten luontojärjestöjen joukko.
Käy merkitsemässä metsäkäyntisi Mennään metsään -laskuriin!
Monta tapaa mennä metsään
Metsään menemisestä ja jokamiehenoikeuksista tulee helposti mieleen marjastus ja sienestys. Metsän sato onkin jokamiehenoikeuksien lahja, mutta vain pieni osa oikeudestamme mennä metsään!
Jokamiehenoikeudet takaavat meille monta arkista asiaa: jokainen koiralenkki metsässä, oikopolku työmatkalla, uiminen luonnonvesissä, hiihtäminen ja soutelu, kaikki luonnossa oleminen alueella, jota emme omista – tämä kaikki on mahdollista jokamiehenoikeuksien ansiosta.
Mennään metsään -kampanja tarjoaa monta eri tapaa mennä metsään, ja ne kaikki perustuvat jokamiehenoikeuksiin.
Koko Yle menee metsään
Metsään lähdetään Suomen Luonnon päivänä 25.8.2018, kun Minä ja mun puu -kampanja alkaa kerätä rakkaimpien puiden kuvia ja tarinoita. Radion luonto-ohjelmat kääntyvät metsäpolulle ja suomalaisten puiden erikoisesta elämästä kertova tv-sarja Elävät puut alkaa 9.9.2018.
Koko Yle on metsässä Mennään metsään -viikon ajan. Esimerkiksi Aamu-tv:ssä otetaan suora yhteys metsään joka aamu, Puoli seitsemän tutkii sammalet, käävät ja pikkuötökät ja Strömsö lumoutuu metsästä. Radiossa, televisiossa ja netissä ohjelmat kulttuurista urheiluun menevät metsään.
Monet Mennään metsään -viikon ohjelmista lähetetään suorina Evolta, eteläisen Suomen suurimmista metsistä. Radio Suomen rakastettu Luonto-Suomi ja Metsäradio paitsi kuullaan radiosta myös nähdään yle.fi/mennaanmetsaan-sivustolla ja Yle Areenassa. Mennään metsään -viikko huipentuu kahden tunnin suoraan lähetykseen TV1:ssä sunnuntaina 7.10.
Metsässä et ole yksin
Metsässä kulkeva ei ole yksin, vaan elävien puiden ympäröimä. Puiden elämä on ihmiselle hidasta ja niin erilaista, että sen käsittäminen on vaikeaa. Puut ovat olleet olemassa satoja miljoonia vuosia, ihminen vain muutama satatuhatta vuotta. Pitkä, hidas ja paikallaan pysyvä elämä on kehittänyt puille merkillisiä ominaisuuksia. Puut tietävät ilman silmiä ja korvia mitä niiden ympärillä tapahtuu ja muistavat ilman aivoja.
Elävät puut -tv-sarja vertaa puiden erikoislaatuista elämää ihmisen evoluutioon, ekologiaan ja käyttäytymiseen ja löytää saman perustan. Meitä yhdistävät tarve pysyä hengissä mahdollisimman pitkään, tarve lisääntyä, tarve taistella kilpailijoita vastaan ja tehdä tämä kaikki mahdollisimman älykkäästi. Seuraavan kerran metsään mennessä voi tervehtiä kanssaelollisia, puita, entistäkin suuremmalla kunnioituksella!
Hämmästyttävän monella meistä on oma erityinen puu.
Hämmästyttävän monella meistä on oma erityinen puu. Puu lapsuudesta, puu joka on tärkeän tapahtuman muistomerkki, metsäretkien kohde tai lähimetsän elävin mänty, puu jota on pakko koskea. Nämä puisevat ystävät ovat mahdollisia, koska meillä on oikeus mennä metsään, tuntea omaksi puu, jota ei omista. Minä ja mun puu -teemalla kerätään näiden puiden tarinoita – osallistua voit 25.8. alkaen. Kuvia ja tarinoita nähdään ja kuullaan verkossa. radiossa ja televisiossa; kuvista kootaan myös näyttely Metsämuseo Lustoon.
Polulla neljässäkymmenessä kansallispuistossa
Jokamiehenoikeutta mennä metsään ei tarvitse käyttää yksin. Mennään metsään -kampanjan polkujuoksukiertue luo uusia reittejä 40 kansallispuistoon ja tarjoaa yhteislenkkejä. Osallistu 7.10. asti – tarkista ilmoittautumisohjeet ja reitit.
Mennään metsään!
Metsä on aina läsnä meidän elämässämme. Liki joka ikkunasta näkyy puu ja metsän reuna häämöttää vähän kauempana. On hienoa, että oikeus mennä metsään on meille niin arkista, ettei jokamiehenoikeuksia tule edes ajatelleeksi. Jokamiehenoikeuksien pitäminen itsestäänselvyytenä on myös uhka. Jos oikeuttaan ei muista, siitä ei osaa pitää kiinni. Unescon aineettoman maailmanperinnön listalle pääseminen velvoittaisi Suomen valtion suojelemaan jokamiehenoikeuksia.
Mennään siis metsään, rakastetaan puita, merkitään metsäkäynnit Mennään metsään -laskuriin ja suojataan jokamiehenoikeuksien säilyminen tulevaisuuteen.