Hyppää pääsisältöön

Pesis vaihtui Dotaan ja vuokrarästit miljoonavoittoihin: Nyt MATUMBAMAN puolustaa The Internationalin mestaruutta

Dota 2 -pelaaja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen.
Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen Dota 2 -pelaaja Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen. Kuva: Team Liquid Dota 2,e-urheilu,Team Liquid

Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen on tällä viikolla kovan tehtävän edessä: suomalaisen edustama Team Liquid puolustaa The Internationalin voittoa, kun maailman parhaat Dota 2 -joukkueet taistelevat himoitusta mestaruuskilvestä ja lähes 25 miljoonan dollarin voittopotista.

Urpalaisen lisäksi Kanadan Vancouverissa pelaa kaksi muutakin suomalaista dota-ammattilaista. Jesse "JerAx" Vainikka ja Topias "Topson" Taavitsainen edustavat eurooppalaisjoukkue OG:ta.

The Internationalin pelit näkyvät Yle Areenassa maanantain playoff-vaiheesta aina lauantain loppuotteluun asti. Lähetykset alkavat kello 19.30, illan ensimmäinen peli kello 20 ja ottelut jatkuvat aikaerosta johtuen pitkälle aamuyöhön asti. Lauantain ja sunnuntain välisen yön finaali esitetään lisäksi suorana TV2:ssa.

Maanantai 20.8.
20.00 Team Liquid - OpTic Gaming
23.00 Virtus.pro - PSG.LGD

Tiistai 21.8.
02.00 Fnatic - Team Serenity
03.00 TNC Predator - Mineski
04.00 Newbee - Winstrike
05.00 VGJ.Thunder - Vici Gaming
---
20.00 VGJ.Storm - OG
23.00 Evil Geniuses - Secret Gaming

Ke 22.– la 25.8.
jatkopelit alkavat kello 20 ja jatkuvat läpi yön seuraavan vuorokauden puolelle

Lauantai 25.8.
20.00 häviäjien kaavion loppuottelu
23.55 Loppuottelu

Otteluparit ja mahdolliset aikataulumuutokset päivittyvät turnauksen kuluessa.

Ylen kisastudiossa nähdään ja kuullaan rautaista dota-osaamista. Asiantuntijoina toimivat Kalle "Trixi" Saarinen sekä Jesse "Rampe" Lehosmaa. Ottelut selostaa puolestaan kaksikko Benjamin "NotAHax" Läärä ja Arttu Hämäläinen.

Kaikki Yle E-urheilun ottelulähetykset löytyvät Yle Areenasta.

Suomalaiset selvisivät jatkoon

The International alkoi jo 15. elokuuta alkuvaiheen otteluilla. Kahdeksantoista joukkuetta pelasi kahdessa lohkossa paikoista ylempään ja alempaan jatkosarjaan. Molempien lohkojen viimeiset – Invictus Gaming ja paiN Gaming – putosivat kokonaan jatkosta.

Urpalaisen Team Liquid pärjäsi upeasti ja osoitti olevansa syystä yksi ennakkosuosikeista. Joukkue otti viisi voittoa ja kolme tasapeliä yhteiskartoin 13-3, mikä oikeutti A-lohkon ykkössijaan. Team Liquid saa turnauksen ensimmäisessä ottelussa vastaansa B-lohkosta OpTic Gamingin.

JerAxin ja Topsonin OG selvisi myös A-lohkosta jatkoon ja vielpä ylempään kaavioon. Se hävisi kahdesti, pelasi kolmesti tasan ja voitti kolme ottelua yhteistuloksella 9-7. Suomalaiset saavat vastaansa tiistaina VGJ.Thunderin.

MATUMBAMAN: "Videopelaaminen veti minut pois kuilun partaalta"

Viime vuoden TI-mestarijoukkueen Team Liquidin riveissä pelaava Lasse "MATUMBAMAN" Urpalainen on jo 23-vuotiaana elektronisen urheilun historian menestyksekkäin suomalainen. Espoolainen on miljonääri ja maailmanmestari lajissa, jota harrastaa 10 miljoonaa ihmistä.

Vielä neljä vuotta sitten olisi ollut kuitenkin paljon todennäköisempää, että Urpalaisesta tulee pätkätyöläinen, jolle alkoholi on turhan tuttu kaveri. Silloin eivät koulu tai perustyöt maistuneet.

- Videopelaaminen veti minut pois kuilun partaalta, siitä tuli ammatti ja näytin oikeasti ihmisille, että voin tulla tässä parhaaksi. Tunnen olevani tosi onnekas, Urpalainen kertoi Yle Urheilulle antamassaan haastattelussa.

- Se oli vähän vaikeaa aikaa. Elämällä ei ollut mitään tarkoitusta ja mikään ei kiinnostanut. Tuli tehtyä tyhmyyksiä ja oli pieni oikosulku jossain kohtaa, Urpalainen muistelee.

Avaa Instagram postaus

Toisaalta samaan aikaan Urpalainen teki tulevaisuuden kannalta tärkeän uravalinnan. Nuoruusvuosien harrastus pesäpallo vaihtui Dota 2:een – vanhempien vastustuksesta huolimatta. Assemblyilla vuonna 2014 otettu turnausvoitto Veni,Vidi,Vici-joukkueen kanssa loi uskoa siihen, että taitoja ja osaamista voisi löytyä huipputasolle asti.

Samaa mieltä oli ilmeisesti myös saksalainen Kuro ”KuroKy” Salehi Takhasomi. Team Liquidin kippari tarjosi suomalaiselle vuonna 2015 kuukausipalkkaista ammattilaissopimusta ja mahdollisuutta otella korkeimmalla tasolla.

Veto oli onnistunut. Urpalaisesta tuli Team Liquidin riveissä kahta vuotta myöhemmin maailmanmestari ja miljoonavoittaja. 25-vuotias kapteeni Takhasomi on puolestaan tänä päivänä eniten elektronisella urheilulla tienannut pelaaja koko maailmassa.

Tänä vuonna The Internationalissa Urpalainen puolustaa maailmanmestaruutta. Tulevaisuudelta nuori e-urheilija toivoo lisää menestystä – sekä kutsua itsenäisyyspäivän vastaanotolle!

- Minua koskettaisi Linnan juhlien kutsu. Olisihan se pirun siisti juttu päästä kättelemään tasavallan presidenttiä Sauli Niinistöä, Urpalainen haaveili.

Lue Lasse Urpalaisen haastattelu kokonaisuudessaan Yle Urheilun sivuilta:
23-vuotias Lasse Urpalainen vihaa kutsua itseään miljonääriksi – eksyneestä pesäpalloilijasta tuli elektronisen urheilun maailmanmestari