Hyppää pääsisältöön

WEEKEND FESTIVAL 2018: Stefflon Donin keikka oli näyttävän viikonlopun piilotettu helmi

Stefflon don
Stefflon don Kuva: Nelli Kenttä / YleX Stefflon Don

Weekend Festivalin kolmas päivä läheni loppuaan, kun Stefflon Don, eli Stephanie Victoria Allen, pyöräytti käyntiin YleX:n hostaamaan Vice–lavan viimeisen keikan.

26-vuotiasta artistia oli saapunut katsomaan muutama sata kävijää, vaikka päällekkäisellä slotilla kuulijoista kilpaili päälavalla juhlakansaa liekittävä Martin Garrix.

Stefflon Don onkin vielä verrattain uusi artisti, mutta voisi hyvinkin esiintyä Garrixin tilalla muutaman vuoden päästä – ainakin jos tämänhetkinen nousukiito jatkuu vastedes nykyisellä tahdilla.

Pidä varasi Nicki Minaj

Stefflon Don julkaisi ensimmäisen mixtapensa vuoden 2016 joulukuussa, mutta on jo ehtinyt tehdä yhteistyötä mm. DJ Khaledin, Sean Paulin, French Montanan, Demi Lovaton ja Futuren kanssa.

Moni on verrannut Stefflon Donia hänen lyhyen musiikkihistorian aikana useasti Nicki Minajiin, eikä yhtäläisyyksiä kahden räppäävän naisartistin välillä kieltämättä ole vaikea huomata ulkonäön ja samanhenkisen rap-tyylin myötä.

Donin yksilöllisyys kuuluukin ehkä ennen kaikkea hänen juuriensa kautta.

Artisti muuntautuu keikan aikana vaivattomasti ystävällisestä jamaikalaisia kevyitä reggaehenkisiä kappaleita esittävästä muusikosta jopa uhkaavan tuntuiseen, Lontoon pienillä kujilla viihtyvään gansteriin – ja takaisin.

Etenkin kappale 16 Shots edustaa nimenomaan tätä agressiivisempaa ja uhkaavampaa versiota Stefflon Donista.

Stefflon don
Stefflon don Kuva: Nelli Kenttä / YleX Stefflon Don

Tarkkaa ja itsevarmaa ulosantia

Keikan alkumetreistä asti on selvää, että Stefflon Don on DJ:n ja taustatanssijoiden kera tullut vetämään Weekendin pienelle Vice–lavalle maailmanluokan show’n.

Tämän tasoinen artisti voisi hyvinkin ottaa haltuun Tavastian tai The Circuksen kokoisia keikkapaikkoja, mutta esiintyy silti vaikealla slotilla ja verrattain vaatimattomalla lavalla, kuin kyseessä olisi maailman tärkein esitys.

Aurinko on laskenut jo aikaa sitten, mutta valovoimainen esiintyjä säteilee energiallaan, kuin tuoden palan Jamaikan aurinkoa keskelle Hietalahden pimenevää iltaa.

Viimeistään kolmantena kappaleena soiva Instruction käynnistää myös yleisön seassa klubimaiset juhlat.

Positiivista ja kantaaottavaa sanomaa

– Seuraavan kappaleen musiikkivideo kuvattiin Jamaikalla. Aluksi ensimmäistä kertaa oman kroppani näyttäminen jännitti, mutta se näytti silti lopulta hyvältä! Stefflon Don kertoo ennen Sensless–kappalettaan.

Illan mittaa kuultavat välispiikit antavatkin artistista jalat maassa olevan, voimaannuttavan ja tasa-arvoa kannattavan kuvan.

Stefflon Don kritisoi juonnoissaan pelimiehiä ja muistuttaa naisia varomaan heitä – välillä ryöpytys osuu dickpicejä lähettäviin miehiin – ja välillä juttutuokio yleisön kanssa käytetään muistuttamaan äitien tärkeydestä.

Popdiivamainen, itsensä yleisön yläpuolelle asettava asenne on todella kaukainen käsite tällä keikalla.

Stefflon Don juttelee yleisölle tuttavallisesti, kertoo laulujensa taustoista ja mm. järjestää lavalla tanssikilpailun kolmen katsojan välille kesken keikan.

Tunnelma on tervetullut ja hyväksyvä. Aivan kuin Stephanie Victoria Allen olisi järjestänyt kotibileet, joissa kaikki saa olla omana itsenään ja Allen välillä näyttää kappaleita, joita esittää Stefflon Donina.

Stefflon don
Stefflon don Kuva: Nelli Kenttä / YleX Stefflon Don

Mieleenpainuvaa taitoa

Vahvat vokaalit, paljolti nähdyt tanssiosuudet, hyvä yleisön haltuunotto – ja ennen kaikkea loistava musiikki, sekä voimaannuttavat viestit tekevät tästä show’sta yhden Weekend Festivalin piilotetuista helmistä.

Sunnuntaista keikkaa katsomassa olleet voivatkin laskea kuuluvansa pieneen, mutta erittäin onnekkaaseen joukkoon. Nämä ovat ne ihmiset, jotka voivat muutaman vuoden päästä sanoa nähneensä Stefflon Donin läheltä pienellä lavalla, ennen sitä suurta läpimurtoa.