Hyppää pääsisältöön

Aika hyvä ihmiseksi – Mollbergin komedian tv-versio nyt restauroituna

Valokuvaaja Hurme (Toivo Mäkelä) naurattaa pihan naisia elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi (1977).
Valokuvaaja Hurme (Toivo Mäkelä) naurattaa pihan naisia elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi. Valokuvaaja Hurme (Toivo Mäkelä) naurattaa pihan naisia elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi (1977). Kuva: Yle Kuvapalvelu Rauni Mollberg,Aapeli (Simo Puupponen),Aika hyvä ihmiseksi,Toivo Mäkelä,aapeli

Mollbergin kavalkadi pikkukaupungin asukkaista esittelee miten pienistä iloista, murheista ja sattumuksista elämän koko rikkaus rakentuu. Elokuvasta nähdään alkuperäisen tv-version mukainen HD-masterointi.
Teema tiistaina 21.8. klo 21.55. Areenassa 30 päivää

Mollbergin eloisasta komediasta Aika hyvä ihmiseksi (1977) on viime vuosina nähty televisiossa vaihtelevantasoisia kopioita, sillä tv:lle tehdystä versiosta ei ole ollut saatavilla kuin huonotasoinen betakopio. Nyt elokuvan filminegatiiveista on skannattu uusi versio, joka on alkuperäisen kuvaaja-leikkaajan, Hannu Peltomaan, avustuksella rajattu Mollbergin toivomaan asuun. Peltomaa muistelee, että Mollberg oli kuvauksissa hyvin tarkka siitä, että kuvarajauksissa otettiin huomioon sekä elokuvateatteri- että televisioversion mittasuhteet. Mallina käytetyn Mollbergin valvoman televisioversion ensiesitys oli vuonna 1980 TV2:lla.

Elokuvan alkujuuret juontavat alunperinkin televisioon. Vuonna 1964 Rauni Mollberg ohjasi Yleisradion Televisioteatterille minisarjan Meidän herramme muurahaisia; se perustui Aapelina tunnetun Simo Puupposen novelleihin, joissa liikuttiin pikkukaupungin puutalokortteleissa 1920-luvulla. Elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi Mollberg palasi samoihin hahmoihin 13 vuotta myöhemmin, osittain vieläpä samojen Televisioteatterin näyttelijöiden kanssa.

Simo Puupponen (1915-1967) syntyi sata vuotta sitten Kuopiossa, ja toimi pakinoitsijana Savon Sanomissa ja Pohjois-Savo-lehdessä 1930-luvulta lähtien. 1950-luvulla hän keskittyi kirjailija työhön, ja julkaisi kokonaisen sarjan humoristisia menestysteoksia: Siunattu hulluus (1948), Meidän Herramme muurahaisia: Kavalkadi pienestä kaupungista (1954), Koko kaupungin Vinski (1954), Vinski ja Vinsentti (1956), Pikku Pietarin piha (1958), Alvari kananvahti (1961) ja Pekko, runoilijan poika (1965). Näiden lisäksi häneltä ilmestyi kymmenkunta pakinakokoelmaa.

Elokuva perustuu Aapelin salaviisaisiin ja humoristisiin 1950-luvun kirjoihin Meidän herramme muurahaisia ja Pikku Pietarin piha, sekä hänen viimeiseen teokseensa Pekko, runoilijan poika (1965). Elokuvan päähenkilönä on puutalokorttelin asujaimisto koko kirjavuudessaan. Monipuolisesta henkilögalleriasta keskeisiksi nousevat torikauppias Jormalainen (Risto Salmi), taloudenhoitaja Liina (Raili Veivo), valokuvaaja Hurme vaimoineen (Toivo Mäkelä ja Irma Seikkula), talonmies Harakka puolisoineen (Martti Kainulainen ja Eila Pehkonen) sekä pirtukauppias Jordan Kastikainen (Einari Ketola). Toivo Mäkelä ja Irma Seikkula esiintyivät samoissa rooleissa jo vuoden 1964 tv-näytelmässä.

Aapelin hahmot ovat Mollbergin ohjauksessa säilyttäneet rakastettavuutensa ja inhimillisyytensä. Huumori on monin paikoin alakuloisen perusvireen sävyttämää, mutta ei koskaan kyynistä.

Pihatanssit elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi (1977).
Aika hyvät ihmiset pistävät jalalla koreasti. Pihatanssit elokuvassa Aika hyvä ihmiseksi (1977). Kuva: Yle Kuvapalvelu aapeli

Elokuva huomioitiin neljällä Jussi-patsaalla, joista yksi meni ohjaaja Rauni Mollbergille, loput saivat näyttelijät Raili Veivo, Irma Seikkula ja Toivo Mäkelä.

  • Aika hyvä ihmiseksi (1977) Ohjaus Rauno Mollberg. Rooleissa mm. Raili Veivo, Risto Salmi, Toivo Mäkelä, Irma Seikkula. Olavi Ahonen, Martti Kainulainen, Einari Ketola, Eila Pehkonen, Marja Korhonen, Irma Junnilainen, Asko Sarkola, Mikko Nousiainen, Toivo Tuomainen, Helge Herala. Käsikirjoitus Rauni Mollberg, Seppo Heinonen ja Veikko Korkala Aapelin tekstien pohjalta. Tuotanto Arctic Filmi.

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa