Hyppää pääsisältöön

Daniel Ortega - vallankumousjohtajasta tyranniksi, joka tappaa omaa nuorisoaan

nainen itkee hautajaisissa, joissa audataan nuorta opiskelijaa
Äidit itkevät poliisin ja presidentti Ortegan tappokaartien surmaamia lapsiaan. nainen itkee hautajaisissa, joissa audataan nuorta opiskelijaa Kuva: EPA Nicaragua,Daniel Ortega

Nicaraguan poliisi ja presidentti Daniel Ortegan komennossa olevat huligaanijoukot ovat viime huhtikuun jälkeen surmanneet jo yli 400 ihmistä. Valtaosa heistä on nuoria opiskelijoita. Mitä Nicaraguassa tapahtuu?

Kaikki alkoi huhtikuussa, kun eläkkeisiin liittyvien sosiaaliturvamaksujen korotuksia ja eläkkeiden leikkauksia vastaan järjestettiin mielenosoituksia. Eläkeläisten puolustajiksi nousivat nuoret opiskelijat.

Opiskelijoiden mielenilmaukset yllättivät Ortegan, joka ei ole tottunut sietämään vastalauseita. Poliisit ja hallituksen määräysvallassa olevat huligaanit, ”turbat”, vastasivat brutaaalilla väkivallalla. Lyhyessä ajassa surmattiin kymmeniä nuoria, hädin tuskin kaksikymppisiä opiskelijoita.

Mielenosoittajien vaatimukset muuttuivat - he ryhtyivät vaatimaan Ortegan eroa. Vaatimus koski myös hänen vaimoaan Rosario Murilloa. Perhe on Nicaraguassa vahva: Ortegan vaimo on varapresidentti, pojat johtavat televisiokanavia ja koko joukkoa muita bisneksiä. Ortegan perheellä on hallinnassaan eri arvioiden mukaan noin 35-40 prosenttia Nicaraguan nettovarallisuudesta.

Opiskelijoiden yksi iskulause on ”Ortega y Somoza, son la misma cosa” Eli Ortega ja ja sandinistivallankumouksellisten syrjäyttämä diktaattori Anastasio Somoza ovat sama asia.

Vielä vajaat neljäkymmentä vuotta sitten Nicaragua näytti aivan toiselta.

Nuorisokapina, joka onnistui

daniel ortegan juliste
Heinäkuussa 2018 Nicaraguassa juhlittiin vallankumouksen vuosijuhlaa. daniel ortegan juliste Kuva: EPA Nicaragua,Daniel Ortega

On vuosi 1979. Sandinistikapinalliset lähestyvät Managuaa, Diktaattori Anastasio Somozan joukot pakenevat. Somoza itse lähtee maanpakoon. Heinäkuussa valta vaihtuu, punamustat sandinistiliput heiluvat Managuassa. Vanhat patsaat kaatuvat, uusia pystytetään.

Managuan keskustaan nousee vallankumoustaistelijan patsas. Patsaan toinen käsi pitää uhmakkaasti asetta kohollaan. Nicaraguan jälleenrakennuksesta vastaavan juntan johtajaksi nousee muuan Daniel Ortega. Hänen veljestään Humberto Ortegasta tulee puolustusministeri. Toinen veli, Camilo Ortega kuoli sodassa Somozan joukkoja vastaan.

Tuon ajan sandinistit olivat nuoria idealisteja, jotka nousivat korruptoitunutta Somozan tyranniaa vastaan. Nyt sandinistijohdosta on tullut Somozaakin pahempia ja ahneempia tyranneja.

Ortega pahempi Somozaa

daniel ortega
Daniel Ortegasta on tullut säälimätön tyranni, joka tekee kaikkensa pysyäkseen vallassa. daniel ortega Kuva: EPA Nicaragua,Daniel Ortega

Terrorin kylvössä Ortega on jo Somozaakin pahempi. 30. toukokuuta, nicaragualaisten äitienpäivänä, poliisi ampui konetuliaseilla kuolleiden muistoksi pidettyä marssia. Talojen katoilta tähdänneet tarkka-ampujat viimeistelivät murhatyön. 16 ihmistä kuoli. 88 haavoittui. Ihmisoikeusjärjestöt ryhtyivät puhumaan terrorivaltiosta.

Itse asiassa Ortega on haalinut omistukseensa enemmän maan kansallisvarallisuutta kuin Somoza, jota pidettiin aikakautensa ahneimpana tyrannina. Esimerkki Somozan ahneudesta oli vuonna 1972 Managuan maanjäristyksen jälkeiseen jälleenrakennukseen saadun kansainvälisen avun kohtalo. Somoza varasti siitä suurimman osan.

Venezuelan miljardit Ortegan taskuun

Ortegan valta-aikaan ei osunut maanjäristyksiä - mutta hänellä on ollut toinen rahasampo: Venezuelan antama raha-apu. Sitä on tullut noin 500 miljoonaa euroa vuodessa. Se on kanavoitu Albanisa-nimisen yhtiön kautta, eikä sen käytöstä ole minkäänlaista julkista kontrollia.

Rahaa on käytetty sosiaaliohjelmiin, joilla on ostettu tukea Ortegalle. Lisäksi sillä on ostettu mm. tv-kanavia Ortegan perheelle. Kokonaisuutena rahan käytöstä on mahdotonta saada tietoa.

Mutta Venezuelan apu on ehtynyt koko maan suistuttua syvään kriisiin. Öljytoimitukset Nicaraguaan ovat pienentyneet viidesosaan aiemmasta. Ortega on joutunut ostamaan öljyä maailmanmarkkinoilta.

Räikeitä vaalipetoksia

Ortegalla on kokemusta vaalitappiosta vuodelta 1990. Silloinkin Ortega toimi omalla tavallaan. Ennen vallanvaihtoa Ortega ja hänen ministerinsä ryöstivät niin paljon kuin ehtivät Nicaraguan kansallisomaisuutta itselleen.

Ortega palasi valtaan vuonna 2006. Hänet valittiin noin 35 prosentin äänisaaliilla. Sitä ennen Ortega oli tehnyt oikeistolaisen, 140 miljoonaa valtion rahoja varastaneen Arnoldo Alemanin kanssa sopimuksen, että tuo määrä riittää valintaan.

Sen jälkeen hän ei ole ottanut turhia riskejä. Hän on säännöllisesti väärentänyt vaalien tuloksia haluamaansa muottiin.

mielenosoittajia
Nuoria opiskelijoita katusululla Nicaraguassa. mielenosoittajia Kuva: EPA Nicaragua,Daniel Ortega

Ortega valittiin presidentiksi taas kerran vuonna 2016. Ensin hänen johtamansa oikeusistuin kielsi suurimman oppositiopuolueen. Edes demokratian kulisseja ei enää viitsitty pitää pystyssä.

Edellisen kerran hänet valittiin vuonna 2011. Vaalipetos oli siloinkin räikeää. Olin kuvaamassa Ulkolinjaa petosta vastaan mieltä osoittaneiden opiskelijoiden mukana. Ortega vastasi usuttamalla sandinistien nuorisohuligaanit marssijoiden kimppuun. Vielä silloin aseena olivat kepit ja kivet, nyt väkivalta on raaempaa. Ortegan paramilitaarit ajelevat lava-autoilla ympäriinsä ja ampuvat ihmisiä. Mielenosoittajien tiesulkuja vastaan on hyökätty ja ihmisiä on ammuttu summittaisesti.

Silti Nicaraguassa on tapahtunut jotain tavatonta: ihmiset ovat menettäneet pelon. Vaikka Ortegan tappojoukot ovat surmanneet jo yli 400 ihmistä, niin vastarinta jatkuu.

nainen itkee Nicaraguan poliisin surmaamaa nuorta opiskelijaa
Nuori tyttö suree Ortegan tappokaartien surmaamaa ystäväänsä. nainen itkee Nicaraguan poliisin surmaamaa nuorta opiskelijaa Kuva: EPA Nicaragua,Daniel Ortega

Vuonna 2007 Ulkolinja esitti ohjaamani dokumentin ”Petetty Vallankumous”. Tuo ohjelma kertoo, miten vallankumousjohtaja menetti moraalinsa, miten vallasta ja rahasta tuli hänelle kaikki kaikessa.

Keskustele