Hyppää pääsisältöön

Ruovesi oli Suomen kaunein kirkonkylä

Ruoveden puukirkko (1778).
Vuonna 1778 valmistunut Ruoveden kirkko eli Sofia Magdalenan kirkko on Ruoveden hienoimpia nähtävyyksiä. Ruoveden puukirkko (1778). Kuva: Yle/Seppo Nykänen Ruovesi,kirkkorakennukset,puukirkko

Vuonna 1957 oli jo korkea aika selvittää, mikä olikaan Suomen kaunein kirkonkylä. Asia ei ollut niin vain ratkaistavissa. Kauneutta kun ei tunnetusti voida mitata tavanomaisin keinoin. Silkka luonnonkauneus tai kylän rakennukset eivät yksinään riittäneet voittoon. Kilpailussa muodostettiin linjaa menneisyyteen etenkin paikallisten kulttuuriarvojen vaalinnassa. Esittelyssä kisailun voittaja: Ruovesi. Niilo Ihamäki raportoi.

Kilvassa olivat voimassa tietyt arviointiperusteet. Luonnon kauneuden ja rakennusten lisäksi kokonaisarvioinnissa vertailtiin näiden kahden kategorian onnistunutta ja kaunista yhdistämistä.

Kilpailuun suoritettiin tarkka alkukarsinta eri maakuntaliittojen toimesta. Alkuarvioinnin jälkeen osuvimmiksi valitut kirkonkylät asetettiin ehdolle loppukilpailuun. Muita finalisteja Ruoveden lisäksi olivat: Haapavesi, Halikko, Ilmajoki, Puumala, Ruokolahti, Saltvik, Sotkamo, Sääksmäki, Viitasaari ja Veteli.

Ilmajoki sai kilpailussa maininnan ihmiskäsien luomasta tuloksesta ja kansanomaisesta, mittavasta ryhdikkyydestään. Veteliä taas kehuttiin perimmäisen tyylipuhtaaksi ja kirkonkylän yleinen siisteys sekä kotoisten arvojen huolto saavuttivat kiitosta. Luonnonkauneudellaan ylivertaiseksi julistettiin Viitasaari.

Kirkonkyläkauneuden toimikunta löysi kuitenkin useimmat edut Ruoveden kirkonkylästä, jota ehdottivat Hämeen heimoliitto ja Pirkanmaan maakuntaliitto. Toimittaja Niilo Ihamäen runoilevassa raportissa esitellään Ruovettä, haastatellaan ylpeitä paikallisia sekä kerrataan kirkonkylän historiaa.

Tasaisesti puksuttelee laiva pitkin pirkkojen ikivanhaa vesitietä, entisajan kirkkoveneiden laulavia selkiä. Samoja, joiden aallot ovat aikanaan keinutelleet myös runon ruhtinaita.― Niilo Ihamäen lyyrinen kuvailu Ruovedestä

Ruovesi kartalla

Keskustele