Hyppää pääsisältöön

Siiri Kinnari kehitti äitinsä kanssa vatsaystävällisiä ruokia – uudet reseptit palauttivat syömisen ilon

Siiri Kinnari punnitsee kädessään banaania ja omenaa.
Siiri Kinnari valitsee hedelmät tarkkaan: banaania hän saa syödä, omenaa ei. Siiri Kinnari punnitsee kädessään banaania ja omenaa. Kuva: Yle FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio,ruoka,banaani,omena,keittokirjat,suolisto,Herkkävatsaisen keittokirja

Siiri Kinnari pystyy ilokseen osallistumaan syksyn ylioppilaskirjoituksiin erikoisjärjestelyjen turvin. Helsinkiläinen abi sai luvan kirjoittaa kokeet muista erillään huoneessa, josta on lyhyt matka vessaan.

– Oli tosi helpotus, sanoo Kinnari ylioppilaslautakunnan päätöksestä, sillä hän kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä.

– Sain myös lisäaikaa, jos joudun ramppaamaan vessassa monta kertaa. Ja jos maha on kirjoituksissa kipeä, voin saada lisäpistekorotuksia.

Ihan sikana on asioita, joita ei saa syödä

Siiri Kinnarin vatsa alkoi kipuilla syksyllä 2016, ja puolen vuoden tutkimusten jälkeen lääkäri antoi kolmikirjaimisen diagnoosin IBS.

Lukiolainen ei ole oireidensa kanssa yksin. On arvioitu, että jopa puoli miljoonaa suomalaista kärsii jossain muodossa ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Helpotusta hän on saanut mm. ruokavaliosta, jossa rajoitetaan tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä tai poistetaan ne kokonaan. FODMAP-hiilihydraattien välttely toi apua parissa kuukaudessa.

Perheen äiti, Minna Kinnari, teki ensin ruokaa poistamalla kotiruuasta kaiken kielletyn.

– Ihan sikana on asioita, joita ei saa syödä, kuvaa tytär.

Ja se maku.

– Esimerkiksi mun pikkuveli oli ihan ‘hyi, noi on pahoja’.

Facebookin vertaistukiryhmässä yleisin kysymys koskee reseptejä

Kunnollisia reseptejä ei juuri löytynyt, ei kirjoista eikä netistä. Kinnarit ovat mukana Facebookin vertaistukiryhmässä, jossa on noin 15 000 jäsentä. Sielläkin yleisin kysymys on, mistä löytyy FODMAP-soveliaita reseptejä.

Minna Kinnari keksi ratkaisun - ja tuloksena on Herkkävatsaisen keittokirja, jossa on 60 arkiruuan reseptiä. Elina Ovaskainen ja Siiri Kinnari ovat kaksi muuta kirjoittajaa.

– Jokainen on testattu mulla! Ne on oikeasti törkyhyviä, ja palauttivat uskon syömiseen, kehuu kirjoittajakolmikon nuorin.

Perheen arki on helpottunut, pikkuvelikin hyväksyy tuloksen, ja ystävät ovat hämmästelleet ruokien normaaliutta.

Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen.
Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen kehittivät reseptit yhdessä. Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen. Kuva: Tommi Tikka / Herkkävatsaisen keittokirja keittokirjat,Yle Radio Suomi,Radio Suomen Ilta,ärtyvän suolen oireyhtymä,Herkkävatsaisen keittokirja
Omat ruuat pitää pakata mukaan ja katsoa vessat valmiiksi

Jos Siiri Kinnari lipeää ruodusta, seuraukset tuntuvat heti: mahan turpoaminen, kovat kivut ja ripuli haittaavat normaalia lukiolaisen elämää.

– Päivä on menetetty, hän tiivistää.

Kaikkia oireita ruokavalio ei ole vienyt, eikä lääkärin mukaan niistä pääse ehkä koskaan eroon. Aamuisin mahakivut ovat pahimmat, ja Kinnari onkin sopinut koulunsa kanssa, että hän voi olla aamutunnit poissa tarpeen mukaan.

Koulu on tullut vastaan muullakin tavalla.

- Koulu suhtautuu ihmeen hyvin. Koululla on oma keittiö, ja keittäjä suostuu tekemään mulle oman ruuan, kehuu abiturientti Helsingin Kalliossa sijaitsevaa kouluaan.

Kaverien kanssa hän ei voi käydä ravintoloissa syömässä, ja kaikki välipalatkin pitää olla itse tehtyjä.

Onko elämä rankkaa?

– On! Omat ruuat pitää pakata mukaan ja katsoa vessat valmiiksi.

Kaikki hyvä ruoka ei ole kiellettyä

Toisaalta Siiri Kinnari sanoo, että on aika helppoa kieltäytyä tietyistä ruuista, koska hän haluaa välttää sitä, ettei tule paha olo.

Herkkävatsaisen ruokavaliosta ei tarvitse poistaa kaikkea: kiellettyjen lista on lyhyempi kuin sallittujen. Esimerkiksi hedelmistä FODMAP-ruokavaliota noudattava saa syödä sitruksia, banaania ja marjoja, mutta ei omenoita.

– Vaiva perustuu sellaisiin hiilihydraatteihin. jotka sulavat vasta paksusuolessa aiheuttaen venytystä. Se, jolla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kokee suolen venytyksen kipuna.

Kuuntele alta Radio Suomen Illan keskustelu, jossa Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen kertovat keittokirjansa synnystä.

Lue lisää aiheesta: Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja – auttaako ruokavalion FODMAP-siivous?

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi