Hyppää pääsisältöön

Siiri Kinnari kehitti äitinsä kanssa vatsaystävällisiä ruokia – uudet reseptit palauttivat syömisen ilon

Siiri Kinnari punnitsee kädessään banaania ja omenaa.
Siiri Kinnari valitsee hedelmät tarkkaan: banaania hän saa syödä, omenaa ei. Siiri Kinnari punnitsee kädessään banaania ja omenaa. Kuva: Yle FODMAP-hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio,ruoka,banaani,omena,keittokirjat,suolisto,Herkkävatsaisen keittokirja

Siiri Kinnari pystyy ilokseen osallistumaan syksyn ylioppilaskirjoituksiin erikoisjärjestelyjen turvin. Helsinkiläinen abi sai luvan kirjoittaa kokeet muista erillään huoneessa, josta on lyhyt matka vessaan.

– Oli tosi helpotus, sanoo Kinnari ylioppilaslautakunnan päätöksestä, sillä hän kärsii ärtyvän suolen oireyhtymästä.

– Sain myös lisäaikaa, jos joudun ramppaamaan vessassa monta kertaa. Ja jos maha on kirjoituksissa kipeä, voin saada lisäpistekorotuksia.

Ihan sikana on asioita, joita ei saa syödä

Siiri Kinnarin vatsa alkoi kipuilla syksyllä 2016, ja puolen vuoden tutkimusten jälkeen lääkäri antoi kolmikirjaimisen diagnoosin IBS.

Lukiolainen ei ole oireidensa kanssa yksin. On arvioitu, että jopa puoli miljoonaa suomalaista kärsii jossain muodossa ärtyvän suolen oireyhtymästä.

Helpotusta hän on saanut mm. ruokavaliosta, jossa rajoitetaan tiettyjen ruoka-aineiden käyttöä tai poistetaan ne kokonaan. FODMAP-hiilihydraattien välttely toi apua parissa kuukaudessa.

Perheen äiti, Minna Kinnari, teki ensin ruokaa poistamalla kotiruuasta kaiken kielletyn.

– Ihan sikana on asioita, joita ei saa syödä, kuvaa tytär.

Ja se maku.

– Esimerkiksi mun pikkuveli oli ihan ‘hyi, noi on pahoja’.

Facebookin vertaistukiryhmässä yleisin kysymys koskee reseptejä

Kunnollisia reseptejä ei juuri löytynyt, ei kirjoista eikä netistä. Kinnarit ovat mukana Facebookin vertaistukiryhmässä, jossa on noin 15 000 jäsentä. Sielläkin yleisin kysymys on, mistä löytyy FODMAP-soveliaita reseptejä.

Minna Kinnari keksi ratkaisun - ja tuloksena on Herkkävatsaisen keittokirja, jossa on 60 arkiruuan reseptiä. Elina Ovaskainen ja Siiri Kinnari ovat kaksi muuta kirjoittajaa.

– Jokainen on testattu mulla! Ne on oikeasti törkyhyviä, ja palauttivat uskon syömiseen, kehuu kirjoittajakolmikon nuorin.

Perheen arki on helpottunut, pikkuvelikin hyväksyy tuloksen, ja ystävät ovat hämmästelleet ruokien normaaliutta.

Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen.
Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen kehittivät reseptit yhdessä. Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen. Kuva: Tommi Tikka / Herkkävatsaisen keittokirja Keittokirja,Yle Radio Suomi,Radio Suomen Ilta,ärtyvän suolen oireyhtymä,Herkkävatsaisen keittokirja
Omat ruuat pitää pakata mukaan ja katsoa vessat valmiiksi

Jos Siiri Kinnari lipeää ruodusta, seuraukset tuntuvat heti: mahan turpoaminen, kovat kivut ja ripuli haittaavat normaalia lukiolaisen elämää.

– Päivä on menetetty, hän tiivistää.

Kaikkia oireita ruokavalio ei ole vienyt, eikä lääkärin mukaan niistä pääse ehkä koskaan eroon. Aamuisin mahakivut ovat pahimmat, ja Kinnari onkin sopinut koulunsa kanssa, että hän voi olla aamutunnit poissa tarpeen mukaan.

Koulu on tullut vastaan muullakin tavalla.

- Koulu suhtautuu ihmeen hyvin. Koululla on oma keittiö, ja keittäjä suostuu tekemään mulle oman ruuan, kehuu abiturientti Helsingin Kalliossa sijaitsevaa kouluaan.

Kaverien kanssa hän ei voi käydä ravintoloissa syömässä, ja kaikki välipalatkin pitää olla itse tehtyjä.

Onko elämä rankkaa?

– On! Omat ruuat pitää pakata mukaan ja katsoa vessat valmiiksi.

Kaikki hyvä ruoka ei ole kiellettyä

Toisaalta Siiri Kinnari sanoo, että on aika helppoa kieltäytyä tietyistä ruuista, koska hän haluaa välttää sitä, ettei tule paha olo.

Herkkävatsaisen ruokavaliosta ei tarvitse poistaa kaikkea: kiellettyjen lista on lyhyempi kuin sallittujen. Esimerkiksi hedelmistä FODMAP-ruokavaliota noudattava saa syödä sitruksia, banaania ja marjoja, mutta ei omenoita.

– Vaiva perustuu sellaisiin hiilihydraatteihin. jotka sulavat vasta paksusuolessa aiheuttaen venytystä. Se, jolla on ärtyvän suolen oireyhtymä, kokee suolen venytyksen kipuna.

Kuuntele alta Radio Suomen Illan keskustelu, jossa Siiri Kinnari, Minna Kinnari ja Elina Ovaskainen kertovat keittokirjansa synnystä.

Lue lisää aiheesta: Ilmavaivoja, turvonnut vatsa ja mahakipuja – auttaako ruokavalion FODMAP-siivous?

Uusimmat sisällöt - Yle Radio Suomi

 • Karoliina Luodon lapsi kuoli heti synnyttyään – nyt äiti auttaa muita ymmärtämään miltä lapsen menettäminen tuntuu

  Lapsen kuolema on monelle vieras ja tuntematon asia.

  Myöhäisen keskenmenon kokeneille vanhemmille kokemus hahmottuu odotetun ja rakastetun lapsen menettämisenä, eikä termi usein tunnu sopivalta kuvaamaan menetyksen vakavuutta ja vaikutusta. Karoliina Luoto perusti internetisivuston, johon on koottu tietoa myöhäisestä keskenmenosta vertaistueksi lapsensa menettäneille ja avuksi surevan läheisille kuoleman kohtaamiseen.

 • J. Karjalainen ei ymmärrä, miksi aina pitäisi uudistua

  Rakkaus ja musiikki eivät asu sydämessä vaan aivoissa!

  61-vuotias J. Karjalainen on kertonut tarinoita musiikillaan 1980-luvun alusta lähtien. Hittinikkari kertoo, että tuoreen levyn synnyttämisessa apuna olivat perinteiset keinot kuten muistivihko. Albumin nimibiisi, Sä kuljetat mua, sai alkunsa oikeastaan jo 1960-luvulla, kun radiossa soi pelottava iskelmä.

 • Syksy on suuren hapatuksen aikaa

  Hapattaminen on edullinen säilöntätapa.

  Hapansäilöntä on uudelleen elpynyt säilöntätapa. Eniten hapattamalla säilötään edelleenkin kaalia, mutta myös muiden kasvisten ja muun muassa sienten hapattaminen on nostanut viime vuosina suosiotaan.

 • Ilmastonmuutosrokkia pelottomasti runttaa Toivo Susi - Euroopan syvimmässä kaivoskuilussa äänitetty kappale ponnahti pinnalle Levylautakunnassa

  Alman ja Sannin uutuudet Levylautakunnan kuuntelussa.

  Enemmän kuin ajankohtainen on Toivo Suden uusi kappale. Vaikka teksti on täysin tätä päivää, kappale ei musiikillisesti ole ajan orja. Monta muutakin ajatonta ja historian tunnustavaa biisiä käytiin läpi Levylautakunnassa, jossa viikon uutuuksia kuuntelivat Yona, Pasi Ruohonen ja Susanna Vainiola.

 • Parhaimmillaan vauvaharrastus voi piristää aikuisenkin arkea – juttuseura lieventää äitien ja isien yksinäisyyttä

  Yhdessä tekeminen ja lepo tärkeitä harrastamisessa.

  Pitääkö vauvan tai taaperon harrastaa? Parhaimmillaan vauvan harrastukset piristävät aikuisenkin arkea, mutta pahimmillaan ne kuormittavat jo valmiiksi haasteellista vauva-aikaa. Riittääkö vauvalle täysi vatsa, lämmin syli ja vanhemman seura? Vastaajina ovat Väestöliiton vanhemmuustiimin esimies, psykologi Suvi Laru ja MLL:n suunnittelija Tuulikki Matero.

 • Pelle Miljoona Oy on edelleen yhtä kuuma kuin moottoritie muinoin

  Jukka Takalo ja Timo Koivusalo Levylautakunnan vieraina

  Keskusteluun nousevat nuoruuden sankarit, kierrätyksen tärkeys ja Haukiputaan kotibileiden tytöt, kun ruoditaan uutta musiikkia. Jotenkin raikaalta kuulostaa se, kun vanha bändi on säilyttänyt soundinsa. Ja se, kun muusikko kertoo tarinansa eleettömän rauhallisesti. Levyuutuuksia kuuntelemassa muusikko Jukka Takalo ja elokuvaohjaaja Timo Koivusalo sekä toimittaja Marko Gustafsson.

 • Mitä sinä tiedät Egotripistä?

  Tietovisa - aiheena Egotrippi.

  Mitä sinä tiedät Egotripistä? Seuraavassa on liuta kysymyksiä Egotrip yhtyeestä, jonka kaksi jäsentä eli Knipi ja Mikki Kauste olivat Olga Ketosen vieraana Radio Suomen iltaohjelmassa. Kaikki vastaukset kysymysiin löytyvät Olgan tekemästä haastattelusta. Oletko sinä Egotrippi tietouden: hevari, keskari vai höyhen?

 • Pyörämatkailua ja matkapyöriä

  Pyöräily kasvattaa suosiota - tarjolla mahtavia reittejä.

  On tieteellisesti todistettu, että pyöräily on ympäristöystävällistä, se edistää ihmisten terveyttä ja antaa mahdollisuuden liikkua itsenäisesti pidempiä matkoja kuin jalan. Nämä tosiasiat ovat nostaneet pyöräilyn suosiota viime vuosina ja vaikuttaneet myös siihen, että pyörät ovat kehittyneet huimasti. Peruspyörä on edelleen hyvin pitkälle samanlainen kuluväline kuin 1800 luvun lopulla, mutta polkemisen keveys ja sitä myötä kasvanut nopeus luo polkupyörälle vielä lisää monikäyttöisyyttä, niin harrastus- kuin arkikäytössäkin.

 • Uusi musiikki on vanhoista aineista leivottu - Sam Huberin Prince-pastissi toimii

  Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi

  Joku ammentaa estetiikkansa Motownista ja discosta, toisilla johtolankana 1960-luvun viihdemusiikki tai princemäinen funk. Monta vanhoista laareista ammentavaa uutuuskappaletta on esillä Levylautakunnassa. Viikon levyuutuuksia kuuntelemassa Club for Five -yhtyeestä Eeppi Ursin ja Tuukka Haapaniemi sekä musiikkitoimittaja Josper Knutas.