Hyppää pääsisältöön

Aki Kekäläinen: Vaikea kuvitella firmaa, joka voisi puhutella minua enemmän kuin Yle

Aki Kekäläinen ja Voitto-robotti
Aki Kekäläinen ja Voitto-robotti. Aki Kekäläinen ja Voitto-robotti Kuva: Derrick Frilund / Yle Yle Uutiset,Voitto-robotti
Aki Kekäläinen puhuu innostuneesti ja paljon. Hän on silminnähden ylpeä työstään ja työpaikastaan. Se on hersyvä seikka, sillä insinööriksi kouluttautunut ja käyttöliittymäsuunnittelua eri yrityksissä tehnyt mies tuli aikanaan Yleen hieman pitkin hampain.

“Mä en edes ajatellut Yleä vaihtoehtona, tämä vaikutti ihan kalkkistalolta. Yle ei ollut siinä vaiheessa tehnyt verkkoon mitään kiinnostavaa mun näkökulmasta.”

Yleen siirtynyt kollega kuitenkin houkutteli Akin käymään työhaastattelussa.

“Luotettavan ihmisen suosittelu ja se, että tajusin pääseväni mukaan johonkin uuteen ja isoon, ratkaisi asian.”

“En ole missään muualla ollut näin pitkään töissä. Vaikea kuvitella Suomessa firmaa, joka arvoiltaan, pyrkimyksiltään ja muutoksiltaan voisi puhutella mua enemmän.”

Tajusin pääseväni mukaan johonkin uuteen ja isoon.

Akin kotipesä Ylessä on uutis- ja ajankohtaistoiminnan Yle News Lab. Hän on verkkokehityksen päällikkö ja tuotteiden pääsuunnittelija. Yle News Labissa tehdään Uutisvahtia, yle.fi-uutisia, yle.fi:tä ja vaalikonetta sekä pienempiä, kokeilevia hankkeita, kuten Voitto-robottia.

“Olen ollut täällä alusta asti tekemisissä uutispalveluiden kanssa. Työ on tosi merkityksellistä, kun tajuaa että sillä on parhaassa tapauksessa väliä miljoonille ihmisille ja tälle yhteiskunnalle. Se on Ylen hieno puoli.”

Akille yksi Yle-vuosien hienoimpia muistoja on se, kun hän oli Bonnier-palkittavana työryhmässä, jonka verkkojuttu käsitteli julkisuuden henkilöiden kokemia uhkauksia ja heidän saamaansa raadollista palautetta.

“Me haluttiin tehdä tarinasta mahdollisimman vaikuttava. Kun se sitten tunnustettiin vuoden journalistisena tekona, niin olihan se insinööritaustaiselle tyypille aikamoista seistä siellä suorassa lähetyksessä palkittavana.”

Voitto-robotti
Voitto-robotti Yle Beta,robottijournalismi

Olihan se insinööritaustaiselle aikamoista seistä siellä palkittavana.

Yle Uutisvahdista Aki on erityisen ylpeä ja kertoo, että moni muukin on halunnut päästä kehittämään nimenomaan Uutisvahtia sekä Ylellä että Ylen alihankkijoilla.

“En ole vieläkään löytänyt koko maailmasta samanlaista uutistuotetta. Vaikka en tiedäkään mitä työura vielä tuo tullessaan, Uutisvahti ei ikinä unohdu yhtenä tärkeimmistä asioista, joita olen päässyt kehittämään ja tekemään.”

Seuraava unelma on tehdä robotista toimittajan paras työkaveri. Akin tiimin kehittämä Voitto-robotti tekee jo nyt juttuja ilman ihmisen valvontaa. Ensin se oppi tekemään juttuja urheilusta, sitten vaaleista.

“Nyt mietimme, miten yhdistäisimme ihmisen ja koneen parhaat puolet eli ihmisen kyvyn luovuuteen ja koneen kyvyn hoitaa rutiiniasioita. Jos pystyisimme järjestämään Voiton avulla toimittajille kiireen keskellä enemmän aikaa ajattelulle ja vähemmän rutiinille, se olisi hienoa.”

“Seuraavaksi tutkimme, voisiko Voitto palvella henkilökohtaisesti jokaista suomalaista. Vaikkapa kertomalla nappulaliigan tuloksia vanhemmille.”