Hyppää pääsisältöön

Jere Nurminen: Kielikylpy työelämästä

Mies (Jere Nurminen) seisoo tummassa puvuntakissa kädet ristissä ja hymyilee kameraan.
Mies (Jere Nurminen) seisoo tummassa puvuntakissa kädet ristissä ja hymyilee kameraan. Jere Nurminen

Kuuntelin kesälomalla Yle Vegan mainiota kesäsarjaa Sommarpratare. Ohjelmassa tunnetut ihmiset kertovat omasta elämästään hyvin henkilökohtaisia asioita. Rehellisiä, rohkeita ja koskettavia tarinoita ihmisten arjesta. Sarjan jaksot saivat minut miettimään oman työni merkitystä.

Riippumatta siitä oliko jakson päähenkilönä kokki, jääkiekkoilija, näyttelijä vai virkamies, lähes kaikissa ohjelman jaksoissa puhe kääntyi työelämään.Työ sekoittuu meillä kaikilla yhä enemmän muuhun elämään, joten lienee luonnollista, että kun puhumme itsestämme, puhumme samalla työstämme.

Mitt namn är Jere Nurminen och jag är din sommarpratare i dag.

Aloin pohtia mitä minä kertoisin työelämästäni omassa Sommarpratare-jaksossani. Kertoisin ainakin, että olen aina halunnut tehdä työtä, johon tunnen suurta intohimoa. Uskon intohimon voimaan työelämässä ja ilokseni olen saanut tehdä jo pari hyvin erilaista työuraa, mutta molemmat suurella intohimolla.

Kertoisin varmasti myös, että intohimosta huolimatta töissä ei ole aina kivaa ja työuraani on mahtunut myös turhautumista ja pettymyksiä. Kertoisin halustani rakentaa positiivista työilmapiiriä, kertoisin unohtumattomista kokemuksista ja kohtaamisista, joihin työ on minua vuosien varrella kuljettanut.

Mutta ennen kaikkea kertoisin, että tunnen tekeväni työtä, jolla on merkitystä.

Erityisesti nuoret arvostavat työn merkitystä aiempaa enemmän.

Havahduin tähän itse keväällä, kun rekrytoin kesätyöntekijää Ylen viestintään. Lähes kaikki hakijat halusivat tehdä nimenomaan työtä, jolla on merkitystä. Siksi he olivat kiinnostuneet Ylestä työpaikkana.

Ylessä teemme työtä, jonka tarkoituksena on muun muassa tukea demokratiaa ja edistää sananvapautta. Teemme joka päivä töitä, jotta jokaisella suomalaisella olisi pääsy luotettavan tiedon äärelle. Tehtävänämme on edistää kaikkien mahdollisuutta olla mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa.

Parhaillaan kannamme vastuun esimerkiksi ihmisistä, jotka ovat vaarassa pudota digikelkasta. Vaalimme ja kehitämme suomalaista kulttuuria sen eri muodoissa. Näiden faktojen edessä ei ole ihme, että Yle on useana vuonna ollut monen nuoren ihannetyönantaja. Yle tarjoaa merkityksellistä työtä eri alojen ammattilaisille.

Kesäloman jälkeen meillä kaikilla saattaa olla käynnistymisvaikeuksia päästä kiinni hektiseen työrytmiin. Aamun excel-sulkeisissa tai loputtomilta tuntuvissa palavereissa oman työn laajempaa tarkoitusta voi olla vaikea nähdä. Silloin on hyvä pysähtyä miettimään oman työn merkitystä ja niitä arvoja, joille työelämänsä perustaa. Millainen olisi sinun Sommarpratare-jaksosi?

Jere Nurminen
Viestinnän päällikkö

Kommentit

Lue myös - yle.fi:stä poimittua