Hyppää pääsisältöön

Makupaloissa tehtiin ruokaa hauskasti ja helposti

Timo Nykyri ja Janne Pekkala ohjelmassa Juhlamakupalat (2003)
Timo Nykyri ja Janne Pekkala ohjelmassa Juhlamakupalat (2003) Timo Nykyri ja Janne Pekkala ohjelmassa Juhlamakupalat (2003) Kuva: Juha Korhonen Timo Nykyri,Janne Pekkala

Makupalat-ohjelmassa ammattikokki Janne Pekkala ja toimittaja Timo Nykyri valmistivat konstailematonta kotiruokaa. Kansansuosioon nousseessa tv-ohjelmassa kokattiin myös juhlahetkiin Juhlamakupaloissa sekä tutustuttiin suomalaisiin perinneruokiin.

Makupalat-sarjan jaksoja on julkaistu Areenaan ja Elävään arkistoon, uusimpana lisäyksenä ovat yleisöäänestyksen voittaneet Juhlamakupalat-jaksot.

Kansansuosioon noussutta Makupalat-ohjelmaa tehtiin yli 300 jaksoa vuosina 1997–2005. Menestyksen reseptiin kuului Janne Pekkalan ja Timo Nykyrin konstailematon ote sekä keskinäinen kemia. Katsojalle jutusteltiin leppoisasti ja mokia ei pelätty.

Pekkala ja Nykyri olivat tehneet jo aiemminkin ohjelmia yhdessä. Kaksikon sanailu ja oululaishuumori olivat tuttuja jo lastenohjelma Pikku-Posteljoonista.

Makupalat keräsi jo pian aloitettuaan puolen miljoonan katsojamääriä ja parhaimmillaan yli 800 000. Iltasanomien haastattelussa 2016 kokki Janne Pekkala muisteli, kuinka katsojat soittivat toisinaan jopa aamuyöllä tai jouluaattona kysellen resepteistä.

Tänään tehhäänki tämmöne illallinen kahdelle.

Makupalojen erikoisjaksoissa Juhlamakupaloissa laitettiin pöytä koreaksi ja valmistettiin ruokaa vuoden lopun juhlapäiviä silmällä pitäen. Tutusta studiosta siirryttiin tunnelmallisempiin maisemiin Ouluun sekä Pudasjärvelle.

Vuoden 2003 Juhlamakupalat-jaksoissa valmistuu muun muassa pikkujoulumenu, joulukinkkua savusaunassa, lohta viidellä tavalla, joulun perinneherkkuja sekä gulassikeittoa uudenvuodenjuhliin. Kuvauspaikkana toimii Oulun ulkomuseoalueella Turkansaaressa oleva Ylikärpän talon pirtti.

"Tänään tehhäänki tämmöne illallinen kahdelle", jutustelee Pekkala ensimmäisessä jaksossa. Tuhti pääruoka syntyy voitaikinaan kääritystä lampaanfileestä, alkuruoka kylmäsavulohesta sekä lisukketta porkkanasta, punajuuresta ja perunasta. Juomaksi syntyy drinkki "Lumikenttien kutsu" likööristä, kermasta ja ananasmehusta.

Paprikajauhetta, sitä tullee täältä aika reilusti.

Ammattikokeillakaan ei aina maut mene kohdilleen – uudenvuoden jaksossa valmistettiin unkarilaista gulassikeittoa ja Pekkala lorautti aimoannoksen paprikajauhetta suoraan pataan. Iltasanomien haastattelussa 2017 Pekkala muisteli keitosta tulleen erittäin tulista ja Suomi-Unkari -seuran toiveesta kokit muistuttelivat katsojia jälkikäteen paprikajauheen maltillisesta käytöstä.

Vuoden 2004 Juhlamakupalat kuvattiin Pudasjärven Iso-Syötteellä tunnelmallisessa kelomökissä. Ruokien teon lomassa muistellaan myös menneitä ja nähdään väläyksiä Makupalojen aiemmista jaksoista sekä arkistopätkiä menneiden vuosien koko kansan ruokaohjelmasta Patakakkosesta.

Ensimmäisessä jaksossa valmistetaan metsäsonnin filettä ja käydään tapaamassa metsäsonnien kasvattajaa Mikko Tyniä. Arkistopätkässä Patakakkosesta vuodelta 1979 kokit Veijo Vanamo ja Jaakko Kolmonen muistuttelevat aamupuuron terveellisyydestä.

Jouluaattona lähetetyssä jaksossa valmistetaan piparkakkutalo ja katsotaan, miltä näytti Makupalojen ensimmäinen jakso sekä muistellaan mönkään mennyttä pullapitkon letitystä.

Viimeinen Juhlamakupalojen jakso esitettiin tammikuussa 2005 ja se jäikin Makupalojen viimeiseksi ohjelmaksi. Jaksossa valmistetaan porosta keittoa ja paistia. Jälkiruuaksi maistellaan pudasjärveläistä erikoisuutta mustikkasoppaa perunamuusin kanssa.

Juhlamakupaloja tehtiin yhteensä 12 jaksoa ja ne ovat katsottavissa pysyvästi Areenassa. Kaikki Makupalojen reseptit ovat nähtävillä ohjelman vanhoilla nettisivuilla.

Lisää ohjelmasta

Kommentit
 • Luontoilta jakoi luontotietoutta leppoisasti ammattitaidolla

  Alkuperäistä Luontoiltaa esitettiin 32 vuotta.

  Suomalaisten kontaktiohjelmien pioneeri Luontoilta aloitti lähetyksensä radiossa 26.huhtikuuta 1975. Vuodesta 1982 lähtien ohjelmaa esitettiin myös television puolella. Yleisön rakastamaa luonto-ohjelmaa tehtiin 32 vuoden aikana 519 jaksoa.

 • Ehyesti säröinen tv-elokuva Hiljaiset laulut kuvasi paikkaansa etsiviä nuoria

  Tuomas Sallisen elokuva valmistui vuonna 1994

  Vuonna 1994 esitetty Tuomas Sallisen tv-elokuva Hiljaiset laulut on vahvasti ajassaan oleva voimakas kuvaus nuorista, jotka ystävyydestä huolimatta kärsivät erilaisista vieraantuneisuuden tunteista. Vaikka tarina on rikkonainen eikä helppoja vastauksia ole, pysyy kertomus erinomaisesti koossa. Keskeisellä sijalla elokuvassa on sen äänimaisema.

 • Hiljainen poika tahtoo auttaa

  Nuori Jarmo Mäkinen teki roolin vähäpuheisena hyväntekijänä

  Jarmo Mäkinen tunnetaan miehekkään ja vähäpuheisen suomalaismiehen rooleista. Jo vuonna 1992 ilmestyneessä Hiljainen poika -lyhytdraamassa Mäkinen esittää vakavaa ja hiljaista, joskin myös herkkää ja empaattista sivustakatsojaa. Empatiasta Kari Paukkusen lyhytelokuva pitkälti kertookin. Mäkisen hahmo seuraa keskellä yötä, kun joukko nuoria remuaa yökerhon edustalla.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto