Hyppää pääsisältöön

Mauno-sarjassa iloitaan yksilöllisyydestä ja erilaisista tavoista ajatella

Mauno ja eläinystävät
Mauno ja eläinystävät Kuva: Yle / Pikku Kakkonen Pikku Kakkonen,autismi

Mauno on 5-vuotias, älykäs ja taiteellinen, autistinen poika, joka kohtaa rohkeasti arkimaailmansa haasteet.

Kun haasteet saavat Maunon epävarmaksi, alkaa hän piirtää ja muuttaa haasteensa piirrosmaailman mielikuvituksellisiksi seikkailuiksi. Kuvittamalla tunteensa väriliiduilla luo Mauno piirrosmaailmaansa monta värikästä puhuvaa eläinystävää. Näistä jokaisella on erilaisia autismikirjon piirteitä, samoja ominaisuuksia kuin Maunollakin.

Piirtämiensä hahmojen Laaman, Noasauruksen, Hiiren, Kallen, Rangin ja Hempon kanssa seikkaillessaan Mauno oppii ymmärtämään paremmin oman arkimaailmansa tapahtumia. Ystävien apu ja neuvot saavat Maunon löytämään ratkaisuja ongelmiin ja Mauno saa itsevarmuutta todellisen maailman kohtaamisen.

Mauno-sarjassa iloitaan yksilöllisyydestä ja erilaisista tavoista ajatella. Tämä on ensimmäinen lastensarja, jossa päähenkilö on autistinen. Jokainen sarjan jakso kuvastaa autismikirjolla olevien lasten arkielämän kokemuksia.

Jaksojen suunnittelussa ja käsikirjoittamisessa on ollut mukana autismikirjolla oleva nuori.

Maunon piirrosmaailmassa elävät ystävät:

Hiiri

Järjestelmällinen ja tarkka Hiiri haluaa saada kaiken järjestykseen. Se on herkkä äänille ja oudoille hajuille. Hiiri voi herkällä hajuaistillaan myös auttaa löytämään ratkaisuja ongelmiin.

Noasaurus

Pieni lempeä dinosaurus, joka on joskus hieman kömpelö. Sillä on vaikeuksia ilmeiden ja sosiaalisten tilanteiden tulkinnassa. Noasaurus on ystävällinen ja haluaa että kaikki ovat tyytyväisiä.

Rangi

Ystävällinen ja rakastettava oranki, joka ei pidä muutoksista, vaan ne saattavat ahdistaa sitä. Sen sosiaaliset taidot eivät ole kehittyneet eikä se aina ymmärrä toisen tunteita, jolloin joskus saattaa tapahtua tahtomattakin sekaannuksia. Rangi ei aina hallitse omia raajojaan, mutta rakastaa silti tanssimista.

Hemppo

Helposti innostuva Hemppo on pieni lintu. Innostuessaan Hemppo räpyttelee siipiään, joko näyttääkseen ilonsa tai rauhoittaakseen itseään jännittävissä tilanteissa. Sillä on rajallinen keskittymiskyky. Nokkela ja muista välittävä Hemppo on oiva laulaja, joka pieneksi linnuksi osaa laulaa todella hienosti.

Laama

Herkkä ja ajatteleva Laama haluaa suojella omaa tilaansa. Laama toistaa asioita, joita sille sanotaan, ymmärtääkseen ne paremmin. Se toimii parhaiten ryhmässä, kun voi seurata tarkkoja sääntöjä. Laama rakastaa yksityiskohtia ja voi pitkiäkin aikoja keskittyä vain niihin.

Kalle

Kalle-kirahville faktat, aikataulut ja säännöt ovat tärkeitä. Vaikka se ulospäin saattaakin näyttää reippaalta, on Kalle epävarma ja herkkä. Kalle haluaisi tietää aina vastauksen kaikkeen, korjaa usein muita ja käyttää mielellään sanoja "itse asiassa".

Mauno on 52-osainen sarja, jonka jaksot ovat 11 minuutin mittaisia. Sarjassa on yhdistetty 2D-animaatiota ja elävää kuvaa Maunon arkimaailmasta.

Asiasana: erilaisuus
Asiasana: erilaisuus Pikku Kakkonen,asiasanat
Asiasana: ajatuksia herättävä
Asiasana: ajatuksia herättävä asiasanat,Pikku Kakkonen
Asiasana: mielikuvitus
Asiasana: mielikuvitus asiasanat,Pikku Kakkonen

Lisää ohjelmasta