Hyppää pääsisältöön

Micke Björklund kiertelee Itä-Uudellamaalla - elää yksinomaan lähiruoalla

Michael Björklund och Matias Jungar från Närmat
Micke Björklund ja Matias Jungar tekevät Lähiruokaa Michael Björklund och Matias Jungar från Närmat Kuva: Yle/Jussi Pernaa lähiruoka

Ahvenanmaalainen kokki Micke Björklund tulee Itä-Uudellemaalle löytääkseen
parhaat ja mielenkiintoisimmat paikallisesti tuotetut raaka-aineet.
Lähiruoka-hankkeessa haasteena on elää yksinomaan
paikallisesti tuotetuilla raaka-aineilla viisi päivää.

Micken ruokamatka Itä-Uudellamaalla alkaa maanantaina 27.8. ja päättyy 31.8. Runeberginpuistoon Porvoossa, missä Micke kokkaa livenä yleisön edessä.

Micken Lähiruokahaasteen säännöt

  • Lähiruoka perustuu täysin teiltä tuleviin vinkkeihin. Te siis päätätte, mitä itäuusimaalaisia raaka-aineita Micken lautaselle päätyy.
  • Jokaista raaka-ainetta käytetään vain kerran.
  • Yksityishenkilö tai tuottaja voi osallistua raaka-aineillaan vain kerran.
  • Kaiken ruoan – aamiaisen, lounaan ja päivällisen – on oltava 30 kilometrin säteellä tuotettua.
Lähiruoka-hankkeen kartta
Kartta Itä-Uudenmaan Lähiruoka-alueesta. Micke liikkuu 30 kilometrin säteellä Sannaisista. Lähiruoka-hankkeen kartta Kuva: Yle lähiruoka,Itä-Uusimaa

Parivaljakon toisena puoliskona matkalla on Matias Jungar. Micke ja Matias keräävät joka päivä raaka-aineita, ja kun kori on täynnä, he pysähtyvät lähimpään keittiöön ja tarjoavat aterian.

Sekä Länsi-Uudellamaalla että Pohjanmaalla saimme yli 150 vinkkiä

Micke, kolmas kerta toden sanoo. Lähiruokaa on aikaisemmin tehty Länsi-Uudellamaalla ja Pohjanmaalla. Mitä odotat Itä-Uudeltamaalta?

- Olen liikkunut paljon Itä-Uudellamaalla ja tiedän, että siellä on monia osaavia tuottajia, jotka hallitsevat lisäksi markkinoinnin. Venäjän läheisyys on myös mielenkiintoinen. Saa nähdä, näkyykö se ruokakulttuurissa.

- Toivon, että sekä yksityishenkilöt että tuottajat antavat kuulua itsestään, olen utelias kaiken suhteen. Sekä Länsi-Uudellamaalla että Pohjanmaalla saimme yli 150 vinkkiä. Siinä on Itä-Uudellemaalle haastetta, Micke nauraa.

Micke Björklund och Matias Jungar får en grävling av
Pohjanmaalla Mickelle tarjottiin mäyrää. Lisää samanlaista, kiitos! Micke Björklund och Matias Jungar får en grävling av Kuva: Yle mäyrä,lähiruoka

Onko sinulla erityisiä toiveita raaka-aineiden suhteen?

- Kyllä, en unohda koskaan ihan ensimmäistä vinkkiä, jonka saimme Pohjanmaalla, kun joku tarjosi meille mäyrää. Valmistan mielelläni riistaa ja lintuja tai kasvimaailman erikoisuuksia. Mitä suuremmat haasteet, sitä mielenkiintoisempaa. Innostun yllätyksistä! Toivon vain, etteivät ihmiset siivoa ennen saapumistamme – silloin pelkään sotkevani paikat.

Micke kokkaa livenä Runeberginpuistossa itäuusimaalaisissa ruokajuhlissa

Perjantaina 31.8. Runeberginpuistossa alkavat ruokajuhlat klo 18. Voit myös ostaa lähituotettua ruokaa suoraan tuottajilta ylimääräisestä REKO-jakelusta klo 17.

Voitte tehdä tilauksen paikallisille REKO-ryhmille Öst-Nyland/Itä-Uusimaa, Loviisa, Liljendahl, Porvoo etukäteen ja katsoa keitä tuottajia on tulossa.

Micke aloittaa klo 18 kokkaamisen livenä seudun parhaista raaka-aineista ja jakaa parhaita ruoanlaittovinkkejään.

Micke Björklund och Matias Jungar i Stallörsparken
Luvassa on naurua ja ruokariemua, kun Micke kokkaa livenä. Micke Björklund och Matias Jungar i Stallörsparken Kuva: Yle lähiruoka,Michael Björklund

Miten omista ja muidenkin raaka-aineista vinkataan?

Kirjoita vinkkisi kommenttikenttään, soita tai tekstaa suoraan Mickelle (041 472 3441 maanantaista 27.8. alkaen) tai mene Yle Östnylandin Facebook-sivulle, jossa Närmat on aktiivinen koko viikon.

Saatamme ilmestyä sinun luoksesi!

Keskustele