Hyppää pääsisältöön

Rajoittunut ja yksipuolinen mainoskuvasto ei miellytä valokuvaaja Shukri Carabeyta: ”Milloin on meidän vuoro?” – katso Ruskeiden Tyttöjen minidokumenttisarja nuorista tyylivaikuttajista

Valokuvaaja kokee tärkeäksi tuoda itsensä näköisiä ihmisiä esille taiteessaan.

– Onks teillä puhelimia? Kaikki tähän pussiin.

Näin valokuvaaja Shukri Carabey ohjeistaa naurua kumpuavaa kaveriporukkaansa. Lempeä lujuus tepsii ja kännykät lompsahtavat kangaspussukan pohjalle siltä seisomalta – täydellinen keskittymiskyky kuvauksiin on taattu.

Carabey asettelee joukkion yksitellen nurmikolle makoilemaan, kaikkien päät lomittain vieretysten ja katse taivasta hamuten. Hymysuut muuttuvat totisemmiksi viiruiksi, asennot lukkiutuvat muotimaailmasta tunnetuiksi poseerauksiksi. On selvää, että kokoonpanosta kukaan ei ole ensimmäistä kertaa kameran linssin läpivalaisussa. Naapuruston palloa pelaavat pikkulapset jäävät kiinnostuneina seuraamaan porukan esteettistä ilakointia. Kuvaussessio voi alkaa.

Kaikki lähti alun perin harrastuspohjalta, kun Carabey kuvaili kavereitaan ja perheenjäseniään kännykkäkameralla Instagramiin. Kuvaamisesta tuli kuitenkin nopeasti ammattimaisempaa, kun väline vaihtui järjestelmäkameraan ja postauksiin alkoi sataa kommentteja, kehuja ja kyselyitä mahdollisista yhteistyöprojekteista tuntemattomilta ihmisiltä.

Yhteydenotot voimauttivat Carabeytä tekemään omaa juttuaan yhä suuremmalla varmuudella.

– Parasta oli, että ne tuntemattomat ihmiset oli kaikki mun ihmisiä. Ne oli kaikki somalialaisia, jotka push-uppas mua tekemään tätä paljon kovemmin.

Carabeyn taiteen yksi suurimmista motivaation lähteistä on ihmisten monimuotoisuuden esiintuominen. Hän kokee erityistä mielihyvää mahdollisuudesta nostaa itsensä näköisiä ihmisiä estradille omien valokuviensa avulla. Ahdistusta aiheuttaa etenkin yksipuolinen ja rajoittunut kuvasto, jota esimerkiksi suuret katumainokset ovat täynnä.

– Milloin on meidän vuoro? Pitääkö ottaa joku vuoronumero? Me ollaan asuttu täällä niin kauan, meitä näkee joka ikinen päivä ja meitä on niin erinäköisiä ihmisiä. Tän on pakko muuttua, Carabey sanoo.

Ruskeat Tytöt Media on tehnyt Yle Kioskille viisiosainen lyhytdokumenttisarjan Se tyyli, joka kertoo nuorista tyylivaikuttajista Suomessa. Sarjan kaikki jaksot ovat katsottavissa Yle Areenassa.

Keskustele

Lue myös - yle.fi:stä poimittua