Hyppää pääsisältöön

Teeman syksyn 2018 elokuvat ja Teemalauantait

Kollaasi Teeman syksyn 2018 elokuvista: Seitsemän samuraita, Tallinnan pimeys, Kolme väriä: Sininen, Älkää koskeko, Kyykynen oksalla istui olevaista pohtien, Operaatio Avalanche
Kollaasi Teeman syksyn 2018 elokuvista: Seitsemän samuraita, Tallinnan pimeys, Kolme väriä: Sininen, Älkää koskeko, Kyykynen oksalla istui olevaista pohtien, Operaatio Avalanche Yle Teema,teeman elokuvat

Kino Klassikossa vietetään ranskalaisen elokuvan syksyä. Loppusyksystä nähdään Akira Kurosawan samuraielokuvia. Ensi-illoissa mm. salaisuuksia kuulennoista ja uutta elokuvaa Ranskasta. Teeman elokuvafestivaali valtaa kanavan 28.11.–2.12.

tiistai 4.9. klo 21.55 Hysteria Areenassa 30 päivää
(Suomi 1993) Rosa Liksomin ja Kari Pullisen aiheeseen perustuva komedia suomalaisesta Samista ja hänen absurdeista seikkailuistaan ympäri juuri itsenäistynyttä Baltiaa. N: Sam Huber, Carmen Mikiver. O: Pekka Karjalainen.

keskiviikko 5.9. klo 21.45 Ensimmäinen kuunkävijä (7) Areenassa 90 päivää
(Pervyje na lune, Venäjä 2005) Onnistuttiinko jo vuonna 1938 lähettämään raketilla miehitetty satelliitti kuuhun? Ryhmä toimittajia selvittävät huippusalaista asiakirjaa, jonka mukaan Neuvostoliitossa olisi onnistuttu lähettämään mies onnistuneesti avaruuteen. Aleksei Fedortšenkon mukadokumentti vuodelta 2005 kertoo vaietusta salaliitosta.

torstai 6.9. klo 21.00 Matka ranskalaiseen elokuvaan Areenassa 30 päivää
(Voyage à travers le cinéma français, Ranska 2016) Ranskalaisen elokuvantekijän Bertrand Tavernierin matka Ranskan elokuvan halki – ohjaajan henkilökohtainen esitys klassisesta ranskalaiselokuvasta 1930-luvulta 1970-luvulle, Jean Gabinista Eddie Constantineen, Renoirista Melvilleen.

perjantai 7.9. klo 21.00 '71 (16) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2014) Useilla festivaaleilla palkittu jännitysdraama räjähdysherkästä Belfastista vuonna 1971. Nuori brittisotilas joutuu eroon kumppaneistaan ja asemiesten jahtaamaksi. Yrittäessään yöllä päästä sisällissotaa käyvän kaupungin läpi turvaan hän kohtaa yllättäviä liittolaisia ja vihollisia konfliktin molemmilta puolilta. Ohjaus Yann Demange.

Juoksijoita öisellä kadulla. Kuva elokuvasta '71.
'71. Juoksijoita öisellä kadulla. Kuva elokuvasta '71. elokuvat,Belfast,Yann Demange,'71

sunnuntai 9.9. klo 12.00 Matka ranskalaiseen elokuvaan Areenassa 30 päivää
Uusinta torstailta 6.9.

tiistai 11.9. klo 12.00 Laulu tulipunaisesta kukasta (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1938) Ohjaajalegendan varhaisin säilynyt elokuva on sovitus Johannes Linnankosken romaanista, maaseudun hurmurin vaellusvuosista. O: Teuvo Tulio. N: Kaarlo Oksanen, Rakel Linnanheimo, Mirjami Kuosmanen. Mv.

tiistai 11.9. klo 21.55 Marraskuun harmaa valo (16) Areenassa 30 päivää
(Suomi 1993) Suomalainen liikemies pelaa kissa- ja hiirileikkiä Tallinnassa paikallisen rikostarkastajan ja mafian kanssa. N: Esko Salminen, Jelena Kostina, Madis Kalmet. Ohjaus: Anssi Mänttäri.

keskiviikko 12.9. klo 21.45 Operaatio Avalanche (12) Areenassa 14 päivää
(Operation Avalanche, USA 2016) Kylmän sodan huipentuessa CIA epäilee neuvostovakoojan sabotoivan Nasan Apollo-ohjelmaa. Kaksi salaista agenttia, jotka ovat tekevinään dokumenttia avaruuskilvasta etsivät myyrää. He havaitsevat kuitenkin vielä järkyttävämmän asian, joka pidetään salassa kaikin keinoin. Matt Johnsonin ohjaama konspiraatiotrilleri.

torstai 13.9. klo 21.00 Rakastajatar (12) Areenassa 7 päivää
(Casque d'or, Ranska 1952) Yksi elokuvahistorian suurista rakkaustarinoista on myös nostalginen, huolella koottu ajankuva 1890-luvun Pariisin alamaailmasta ja työläiskulttuurista tanssipaikkoineen, jokiretkineen ja laitakatuineen. Ohjaus: Jacques Becker. Pääosissa Simone Signoret, Serge Reggiani. Mv.

perjantai 14.9. klo 21.00 Suljettu piiri (12) Areenassa vain suorana
(Closed Circuit, Britannia 2013) Lontoossa oikeusjuttu terroristia vastaan tuo kaksi puolustusasianajajaa yhteen tunteiden, paranoian ja salaliittojen merkeissä. Ohjaus John Crowley. Pääosissa Eric Bana, Rebecca Hall, Ciaran Hinds.

lauantai 15.9. klo 21.00 Teemalauantai: Agnès Varda
Illan tähti, vastikään elämäntyöstään Oscarilla palkittu, samaan aikaan uudella Kasvot, kylät -elokuvallaan Oscar-ehdokkaana ollut Agnès Varda on eurooppalaisen elokuvan suuria mestareita, oman tiensä kulkija ja edelläkävijä, jonka visiota ei ikä ole hämärtänyt.
Klo 21.00 Kasvot, kylät Areenassa 90 päivää
(Visages, villages, Ranska 2017) Kolmekymppinen katutaiteilija ja yhdeksänkymppinen elokuvaohjaaja lähtevät kameroineen tien päälle. Yhteinen yhteisötaiteellinen valokuvaprojekti vie heidät ja tämän hurmaavan dokumenttielokuvan katsojat tapaamaan ja kuvaamaan oman elämänsä sankareita ympäri Ranskan maaseutua. Ohjaus Agnès Varda ja JR. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.30 Onnen hetket Areenassa 30 päivää
(Le bonheur, Ranska 1965) Ranskan uuden aallon turhan vähän tunnettu merkkiteos, kolmiodraamasta kasvava perhetragedia, jonka ohjaaja Agnès Varda kertoo omaan tyyliinsä, hehkuvan värikkäänä ja romanttisena idyllinä. Pääosissa Jean-Claude Drouot, Marie-France Boyer ja Claire Drouot.

Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur)
Onnen hetket. Claire Drouot ja Jean-Claude Drouot elokuvassa Onnen hetket (Le bonheur) Teemalauantai,Agnès Varda,Happiness,Ranskalaisen elokuvan uusi aalto,Onnen hetket

sunnuntai 16.9. klo 12.00 L'Atalante (S) Areenassa 14 päivää
(Ranska 1934) Nuorena kuolleen suuren ohjaajalupauksen Jean Vigon ainoa pitkä elokuva on hivelevän kaunis rakkaustarina jokilaivan nuoresta kipparista ja hänen tyttöystävästään. Pääosissa Jean Dasté, Dita Parlo ja Michel Simon. Mv.

tiistai 18.9. klo 12.00 Vihtori ja Klaara (7) Areenassa vain suorana
(Suomi 1939) Teuvo Tulion ainoa komedia, suositun sarjakuvan pohjalta tehty farssi löylytyksillä ja esineiden viskomisilla täytetystä avioliitosta. O: Teuvo Tulio. N: Eino Jurkka, Verna Piponius. Mv.

tiistai 18.9. klo 21.55 Tallinnan pimeys Areenassa 30 päivää
(Suomi/Viro 1993) Juuri itsenäistyneessä Virossa kansa tanssii kaduilla ja maan kultavaranto on tulossa kotiin. Mutta kaikki ei ole kohdallaan. Gangstereilla on suunnitelma. N: Ivo Uukkivi, Milena Gulbe. O: Ilkka Järvi-Laturi.

keskiviikko 19.9. klo 13.20 L'Atalante (S) Areenassa 14 päivää
Uusinta sunnuntailta 16.9.

keskiviikko 19.9. klo 21.45 Kyyhkynen oksalla istui, olevaista pohtien (12) Areenassa 14 päivää
(Ruotsi, 2014) Kaksi kehäraakkia pilailutarvikekauppiasta kohtaa ihmiskohtaloiden kavalkadin. Venetsian elokuvajuhlilla palkittu Roy Anderssonin elokuva on muistutus elämän suurenmoisuudesta ja ihmisen haavoittuvuudesta.

keskiviikko 19.9. klo 23.20 Luokkajuhla (7) Areenassa 14 päivää
(Återträffen, Ruotsi 2013) Taiteilija Anna Odell jätetään ainoana kutsumatta koulun luokkajuhliin. Hän tekee juhlista fiktiivisen lyhytelokuvan ja pyytää luokkakavereitaan katsomaan sen. O: Anna Odell.

torstai 20.9. klo 21.00 Varjojen yö Areenassa 7 päivää
(Le jour se lève. Ranska 1939) Klassinen aikansa suurten tähtien ranskalainen melodraama vuosikymmenten takaa; rikoksen tehnyt mies odottaa aamunkoittoa yksinään, vain muistot seuranaan... Pääosissa Jean Gabin, Arletty. Ohjaus: Marcel Carné. Mv.

perjantai 21.9. klo 21.05 Night Moves (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2013) Nuoret ympäristöaktivistit päättävät siirtyä suoraan toimintaan räjäyttämällä padon mutta teolla on seurauksia myös heidän keskinäiselle luottamukselleen. Pääosissa Jesse Eisenberg, Dakota Fanning. Ohjaus Kelly Reichardt.

Nainen ja mies istuvat autossa ja katsovat omista ikkunoistaan ulos.
Night Moves. Nainen ja mies istuvat autossa ja katsovat omista ikkunoistaan ulos. Kuva: The Match Factory GmbH / Yle Kuvapalvelu elokuvat,Night Moves

lauantai 22.9. klo 20.00 Teemalauantai: Back to Black: Amy Winehouse
Uusi dokumentti 2000-luvun parhaisiin albumeihin kuuluvasta Back to Black -levystä avaa Amy Winehouse -teemaillan. Illan muut ohjelmat ovat Oscar-palkittu dokumenttielokuva Amy sekä konserttitaltio Lontoosta vuodelta 2007.
Klo 20.00 Rockin klassikkolevyt: Amy Winehouse Areenassa 30 päivää
(Classic Albums: Amy Winehouse: Back to Black, Britannia 2018) Uusin jakso suositussa Classic Albums -sarjassa käsittelee Amy Winehousen vuonna 2006 ilmestynyttä studioalbumia Back to Black. Ensi-ilta.
Klo 21.00 Amy Areenassa 7 päivää
(Britannia 2015) Arkistomateriaaleista taitavasti koottu, pysähdyttävä dokumenttielokuva alkoholimyrkytykseen 27-vuotiaana kuolleesta lahjakkaasta laulajasta Amy Winehousesta. Oscar-voittaja 2016. Ohjaus Asif Kapadia. (U)
Klo 23.00 Amy Winehouse: Live at Porchester Hall Areenassa 30 päivää
Alkuvuonna 2007 Amy Winehouse (1983–2011) valittiin Britannian parhaaksi naisartistiksi. Toukokuussa 2007 hän esiintyi nyt nähtävässä konsertissa Lontoon Porchester Hallissa. Mukana mm. Rehab, You Know I'm No Good, Valerie ja Back to Black. (U)

sunnuntai 23.9. klo 12.00 Yöperhonen Areenassa 30 päivää
(La chienne, Ranska 1931) Jean Renoirin varhainen klassikko naisesta, joka ryhtyy hissukkamaisen miehen rakastajattareksi vain hankkiakseen rahaa parittajalleen. Pääosissa Michel Simon, Janie Marèse, Georges Flamand. Mv.

tiistai 25.9. klo 12.00 Unelma karjamajalla (7) Areenassa vain suorana
(Suomi 1940) Hehkuva maalaisdraama viattomasta piikatytöstä, joka joutuu puijarien ja tragedioiden, juorujen ja vainojen uhriksi. O: Teuvo Tulio. N: Sirkka Salonen, Olga Tainio, Kille Oksanen. Mv.

tiistai 25.9. klo 21.55 Yöjuna (12) Areenassa 7 päivää
(Suomi 1996) Junaonnettomuutta selvittävän lautakunnan sihteerin oma-aloitteiset tutkimukset johtavat vaarallisille sivuraiteille. N: Santeri Kinnunen, Vera Kiiskinen, Åke Lindman. O: Arto Lehkamo.

keskiviikko 26.9. klo 13.25 Amy Areenassa 7 päivää
Uusinta lauantailta 22.9.

keskiviikko 26.9. klo 22.00 Menneisyys (7) Areenassa 14 päivää
(Le passé, Ranska 2013) Monisyinen ihmissuhdedraama eroprosessista. Kun Ahmad palaa vuosien jälkeen Iranista Pariisiin, ex-vaimolla on uusi mies. Kaikilla on salattavaa ja epäilyksiä toistensa suhteen. Ohjaus Asghar Farhadi.

Bérénice Bejo ja Tahar Rahim elokuvassa Menneisyys.
Menneisyys. Bérénice Bejo ja Tahar Rahim elokuvassa Menneisyys. Asghar Farhadi,elokuvat,Bérénice Bejo,Menneisyys,Tahar Rahim

torstai 27.9. klo 21.00 Älkää koskeko (12) Areenassa 7 päivää
(Touchez pas au grisbi, Ranska/Italia 1954) Jacques Beckerin ohjaama rikosklassikko ikääntyneenä gangsterina, jonka on palattava eläkkeeltä kun vanhan kultasaaliin tavoittelijat sieppaavat hänen entisen rikoskumppaninsa ja parhaan ystävän. Pääosissa Jean Gabin, Lino Ventura ja Jeanne Moreau. Mv.

perjantai 28.9. klo 21.00 Bélierin perhe (S) Areenassa 14 päivää
(La famille Bélier, Ranska 2014) Draamakomediassa teini-ikäinen Paula auttelee kuuroja vanhempiaan maatilalla ja torilla mutta liityttyään koulunsa kuoroon Paula huomaa olevansa lahjakas laulaja ja kuunnella pariisilaisen musiikkikoulun kutsua. Ohjaus Eric Lartigau.

lauantai 29.9. klo 21.05 Teemalauantai: Taiteen rakastajia
Tahtonaisten, taiteen ja erinomaisten dokumenttielokuvien illassa kerrotaan kahden mesenaatin ja museon perustajan, Peggy Guggenheimin ja Sara Hildénin tarinat.
Klo 21.05 Peggy Guggenheim, taiteen rakastaja Areenassa 90 päivää
(Peggy Guggenheim: Art Addict, USA 2015) Miljonäärisuvun outo lintu, boheemi oman tiensä kulkija Peggy Guggenheim (1898–1979) rakasti taidetta ja taiteilijoita. Uusi dokumenttielokuva kertoo, miten hänestä tuli yksi 1900-luvun merkittävimmistä modernin taiteen kerääjistä ja mesenaateista. Värikästä elämää täynnä taidetta, surrealismia ja suhteita kommentoi myös Peggy itse ennen kuulumattomalla ääninauhalla. Ohjaus Lisa Immordino Vreeland. Tv-ensi-ilta.
Klo 22.40 Mesenaatti Areenassa 30 päivää
(Suomi 2013) Kuka oli Sara Hildén (1905–1993)? Pia Andellin dokumenttielokuva kertoo tamperelaisesta taiteenkeräilijästä ja piinkovasta liikenaisesta muodin ja modernin taiteen maailmassa, eräästä avioliitosta, sen onnellisista hetkistä, mutta myös alkoholismista, erosta ja eron seurauksista. "Hieno pala suomalaista kulttuurihistoriaa." (HS) (U)

sunnuntai 30.9. klo 12.00 Murhaaja asuu numerossa 21 (7) Areenassa 14 päivää
(L'assassin habite au 21, Ranska 1942) Tunnelmallinen noir-jännäri, jossa komisario asettuu salanimellä pariisilaiseen täysihoitolaan löytääkseen sarjamurhaajan sen asukkaiden joukosta. O: Henri-Georges Clouzot.

tiistai 2.10. klo 12.00 Sellaisena kuin sinä minut halusit (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1944) Melodramaattinen kertomus saariston tytöstä, joka lähtee kaupunkiin, joutuu vietellyksi ja turmion tielle. O: Teuvo Tulio. N: Marie-Louise Fock, Ture Ara, Kunto Karapää, Lauri Korpela. Mv.

tiistai 2.10. klo 21.55 Insiders (16) Areenassa 14 päivää
(Suomi 1989) Elokuva 1980-luvun juppikulttuurista, eli nuorista, jotka itkevät mieluummin Alfa Romeossa kuin Ladassa. Pääosissa Mikko Reitala, Ilkka Heiskanen, Niina Nurminen ja Markku Mustonen. Ohjaus Lauri Törhönen.

keskiviikko 3.10. klo 22.00 Elämän tanssi (16) Areenassa 14 päivää
(La danza de la realidad, Chile 2013) Ohjaaja Alejandro Jodorowskyn omaelämäkerrallinen kasvutarina, joka alkaa 1930-luvun Chilessä. Vahvasti surrealistinen teos avaa Jodorowskyn elokuvien maailmaa.

Jeremías Herskovits on nuori Alejandro elokuvassa Elämän tanssi
Elämän tanssi. Jeremías Herskovits on nuori Alejandro elokuvassa Elämän tanssi teeman elokuvat

torstai 4.10. klo 21.05 Kiusaus (S) Areenassa 7 päivää
(Léon Morin, prêtre, Ranska/Italia 1961) Jean-Paul Belmondo ja Emmanuelle Riva näyttelevät Jean-Pierre Melvillen klassikossa nuorta pappia ja häneen vetoa tuntevaa ateistista naista, joka päättää kastaa puolijuutalaisen tyttärensä katoliseksi pelastaakseen hänet karkotukselta miehitetyssä Ranskassa. Mv.

perjantai 5.10. klo 21.05 Vanha rouva Pariisissa (S) Areenassa 14 päivää
(My Old Lady, Englanti 2014) Sympaattisessa komediassa amerikkalainen tyhjätasku perii Pariisista asunnon, jonka mukana tulee kuitenkin sen iäkäs asukas. Pääosissa: Kevin Kline, Maggie Smith, Kristin Scott Thomas.

lauantai 6.10. klo 21.20 Teemalauantai: Kissoja ja koiria
Kissojen, koirien, ihmisten, elämän, Istanbulin ja Laurie Andersonin ystävien toiveilta: DocPoint-festivaalilla ihastuttanut dokumenttielokuva Istanbulin kissoista sekä haikea ja viisas essee-elokuva kuolemasta, surusta ja koirasta nimeltä Lolabelle.
Klo 21.20 Istanbulin kissat Areenassa 30 päivää
(Kedi, USA/Saksa/Turkki 2016) Istanbulin kaduilla kulkee täysin vapaasti satojatuhansia kissoja. Tämä on heidän tarinansa. Ohjaus Ceyda Torun. "Dokumenttielokuva täynnä hiljaista taikaa – syvästi vaikuttava, yhtä aikaa unenomainen ja tarkka pohdinta luonnonvoimien selviämisestä ja menestymisestä teollistuneessa maailmassa." (Variety) Tv-ensi-ilta.
Klo 22.40 Koiran sydän Areenassa 24 päivää
(Heart of a Dog, USA 2015) Muusikko-taiteilija Laurie Andersonin kaunis, hauska, haikea ja lohduttava elokuva kuolemasta ja surusta. Essee-elokuva on omistettu Lou Reedille, pääosassa on pariskunnan koira Lolabelle. (U)

sunnuntai 7.10. klo 12.00 Riemuloma Rivieralla (S) Areenassa 14 päivää
(Les vacances de M. Hulot, Ranska 1953) Jacques Tatin parhaimpiin kuuluva komedia ihmisten ja ympäristönsä kanssa alati törmäilevän herra Hulot'n kommelluksista rannikon lomakeskuksessa.

tiistai 9.10. klo 12.00 Rakkauden risti (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1946) Aleksandr Pushkinin novelliin perustuva traaginen rakkaustarina majakanvartijan tyttärestä ja kaupunkilaismiehestä. O: Teuvo Tulio. N: Regina Linnanheimo, Oscar Tengström, Ville Salminen.

tiistai 9.10. klo 21.55 Il Capitano (16) Areenassa 30 päivää
(Ruotsi 1991) Jan Troellin elokuva suomalaisnuorten päämäärättömästä ryöstömatkasta, joka päättyy järkyttyttävään kolmoissurmaan Pohjois-Ruotsissa. Perustuu tositapahtumiin. Päärooleissa Antti Reini ja Maria Heiskanen.

Antti Reini ja Maria Heiskanen nuorisorikollisina elokuvassa Il Capitano (1991).
Il Capitano. Antti Reini ja Maria Heiskanen nuorisorikollisina elokuvassa Il Capitano (1991). Antti Reini,Il Capitano (Elokuva),Maria Heiskanen,Jan Troell

keskiviikko 10.10. klo 22.00 Pasolini Areenassa 14 päivää
(Italia 2014) Abel Ferraran kollaasi kirjailija ja ohjaaja Pier Paolo Pasolinin elämän viimeisistä päivistä ja keskeneräisistä töistä. Pasolinia yhteiskuntakriitikkona ja elokuvataiteen rajojen rikkojana esittää Willem Dafoe. Muissa rooleissa Maria de Medeiros, Riccardo Scamarcio.

torstai 11.10. klo 21.00 Saint-Paulin kelloseppä (S) Areenassa 7 päivää
(L'horloger de Saint-Paul, Ranska 1974) Georges Simenonin aiheeseen perustuva elokuva hiljaista elämää viettävästä lyonilaisesta kellosepästä, jonka aikuistuva poika joutuu poliisin etsimäksi tehtaanomistajan murhasta epäiltynä. Bertrand Tavernierin läpimurto-ohjaus palkittiin Berliinin elokuvafestivaalilla.

perjantai 12.10. klo 21.00 A Most Wanted Man (12) Areenassa 14 päivää
(USA 2014) John LeCarrén romaaniin perustuva trilleri, jossa Hampuriin saapuva tshetsheenimuslimi herättää tiedustelupalvelujen mielenkiinnon. Pääosissa Philip Seymour Hoffman, Rachel McAdams, Willem Dafoe. Ohjaus Anton Corbijn.

lauantai 13.10. klo 21.00 Teemalauantai: Ryhmiksen puoli vuosisataa
Teatteri-ilta vietetään legendaarisen Ryhmäteatterin seurassa.
Klo 21.00 Ryhmäteatteri Areenassa 6 kk
(Suomi 2018) Mika Kaurismäen dokumenttielokuva 50 vuotta vastikään täyttäneestä helsinkiläisteatterista. Teatterin vaiheita ja sattumuksia esiripun molemmin puolin ovat muistelemassa mm. Kari Heiskanen, Pirkka-Pekka Petelius, Martti Suosalo, Ulla Tapaninen, Vesa Vierikko, Mika Myllyaho ja Susanna Kuparinen.
Klo 22.30 Älä itke Iines Areenassa 30 päivää
(Suomi 1987) Ryhmäteatterin ja ohjaaja Janne Kuusen yhteistyönä syntynyt anarkistinen elokuvailottelu kertoo kerrostalon vintillä kommuunissa asuvasta sopeutumattomasta nelikosta. Mukana Eija Vilpas, Sari Mällinen, Pirkka-Pekka Petelius, Kari Väänänen, Kari Heiskanen, Vesa Vierikko, Maija Leino ja Pertti Sveholm.

Eija Vilpas ja luuranko elokuvassa Älä itke Iines
Älä itke Iines. Eija Vilpas ja luuranko elokuvassa Älä itke Iines Ryhmäteatteri,Teemalauantai,Älä itke Iines,Eija Vilpas,teeman elokuvat

sunnuntai 14.10. klo 12.00 Puhdasta jälkeä Areenassa 30 päivää
(Lucky Jo, Ranska 1964) Eddie Constantinen tähdittämä rikoskomedia murtovarkaista, jotka alkavat syyttää epämiellyttävän säännöllisestä huono-onnisuudestaan yhtä joukkion jäsenistä. Ohjaus Michel Deville. Mv.

tiistai 16.10. klo 12.00 Levoton veri (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1946) Kolmiodraama kahdesta sisaruksesta, jotka kamppailevat samasta miehestä hulluuteen asti. Pääosissa Jussi-palkittu Regina Linnaheimo sekä Eino Katajavuori ja Toini Vartiainen. O: Teuvo Tulio. Mv.

tiistai 16.10. klo 22.00 Paperitähti (16) Areenassa 14 päivää
(Suomi 1989) Tositapahtumiin pohjautuva elokuva alkoholisoituneesta missistä, kolmesta miehestä ja säälimättömästä hyväksikäytöstä. N: Pirkko Hämäläinen, Kari Väänänen ja Hannu Lauri. O: Mika Kaurismäki.

keskiviikko 17.10. klo 22.00 Valmistujaiset (12) Areenassa 30 päivää
(Bacalaureat, Romania 2016) Romanialaisen lääkäriperheen tyttärellä on mahdollisuus saada hyvä opiskelupaikka ulkomailla. Juuri ennen ylioppilaskirjoutuksia hän joutuu päällekarkauksen uhriksi. Muuten niin tiukkamoraalinen isä alkaa tässä tilanteessa tinkimään periaatteistaan. Ohjaus Cristian Mungiu.

torstai 18.10. klo 21.10 Rashomon – paholaisen temppeli (12) Areenassa 14 päivää
(Rashomon, Japani 1950) Akira Kurosawan samuraielokuvien sarjan käynnistää japanilaisen elokuvan kansainvälinen läpimurtoteos, joka kertoo metsässä tapahtuneesta murhasta - eri todistajien näkemänä aina erilaisin tuloksin. Pääosissa Toshiro Mifune, Machiko Kyo. Mv.

perjantai 19.10. klo 21.00 Valheiden labyrintti (12) Areenassa 14 päivää
(Im Labyrinth des Schweigens, Saksa 2014) Vuodesta 1958 käynnistyvä tosipohjainen elokuva nuoresta saksalaisesta syyttäjästä, joka yrittää saattaa entiset natsirikolliset oikeuteen mutta törmää kaikkialla vaikenemisen ja valheiden salaiittoon. O: Giulio Ricciarelli.

lauantai 20.10. klo 21.30 Teemalauantai: Samuel Fuller – shokkeja ja suudelmia
Teemalauantaissa kaksi Samuel Fullerin kuuluisinta ja hurjinta elokuvaa.
Klo 21.30 Alaston suudelma (16) Areenassa 30 päivää
(The Naked Kiss, USA 1964) Samuel Fullerin ohjaama hurja melodraama entisestä prostituoidusta, joka pakenee menneisyyttään perisuloiseen amerikkalaiseen pikkukaupunkiin ja yrittää aloittaa uuden elämän. Pääosissa Constance Towers, Anthony Eisley ja Michael Dante.
Klo 23.00 Shokkikäytävä (16) Areenassa 30 päivää
(Shock Corridor, USA 1963) Samuel Fullerin rankassa klassikkoelokuvassa Pulitzer-palkintoa jahtaava lehtimies etsii murhaajaa soluttautumalla mielisairaalaan mutta löytääkin koko kansakunnan hulluuden tilassa. Pääosissa Peter Breck, Constance Towers, Gene Evans, James Best, Hari Rhodes.

Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963).
Shokkikäytävä. Kuva Samuel Fullerin elokuvasta Shokkikäytävä (1963). Shokkikäytävä,Samuel Fuller,elokuvat,Teemalauantai

tiistai 23.10. klo 12.00 Intohimon vallassa (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1947) Hurja melodraama tukkilaisesta ja rikkaan talon tyttärestä, joiden rakkautta säätyrajat ja vanha kirous varjostavat. O: Teuvo Tulio. N: Regina Linnanheimo, Kullervo Kalske. Mv.

keskiviikko 24.10. klo 22.05 Kaksi päivää, yksi yö (12) Areenassa 7 päivää
(Deux jours, une nuit, Belgia 2014) Sandralla on viikonloppu aikaa taivuttaa työkaverinsa uhraamaan bonuksensa, jotta hän saisi pitää työpaikkansa. N: Marion Cotillard. O: J-P & Luc Dardenne.

torstai 25.10. klo 21.10 Seitsemän samuraita (12) Areenassa 14 päivää
(Shichinin no samurai, Japani 1954) Maailmankuulu seikkailuelokuva ja Akira Kurosawan pääteos kylästä, joka palkkaa muutaman samurain turvakseen kiertelevää rosvojoukkiota vastaan. Pääosissa Toshiro Mifune, Takashi Shimura.

perjantai 26.10. klo 21.00 Kolme väriä: Sininen (12) Areenassa 30 päivää
(Trois couleurs: Bleu, Ranska 1993) Krzysztof Kieslowskin ohjaaman Kolme väriä -trilogian avauselokuva on kertomus naisesta, joka menetettyään perheensä yrittää aloittaa elämäänsä uudelleen. N: Juliette Binoche.

lauantai 27.10. klo 20.00 Janis: Little Girl Blue Areenassa 30 päivää
(USA 2015) Dokumenttielokuva kertoo ainutlaatuisen rock- ja blueslaulajan Janis Joplinin (1943–1970) tarinan. Kertomuksen punaisena lankana toimivat Joplinin läheisilleen kirjoittamat kirjeet, joille äänen antaa muusikko Cat Power. Ohjaus Amy J. Berg. (U)

lauantai 27.10. klo 21.40 Teemalauantai: Ghiblin paluu
Toiveuusintana ilta unten, hulluuden ja lentävän sian seurassa.
Klo 21.40 Porco Rosso (7) Areenassa vain suorana
(Kurenai no buta, Japani 1992) Hayao Miyazakin palkittu animaatioelokuva on sankarillinen kertomus lentäjäveteraanista, joka siaksi muuttuneena taistelee ilmojen rosvoja vastaan. Alkuperäinen japaninkielinen versio. (U)
Klo 23.10 Unten ja hulluuden valtakunta Areenassa 4 päivää
(Yume to kyôki no ohkoku, Japani 2013) Dokumenttielokuva legendaarisesta japanilaisesta Ghibli-animaatiostudiosta ja sen kokoavasta voimasta, animaatiotaiteilija Hayao Miyazakista. Mukana myös Isao Takahata. Ohjaus Mami Sunada. (U)

tiistai 30.10. klo 12.00 Hornankoski (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1949) Koski pauhaa ja tunteet räiskyvät Teuvo Tulion melodraamassa, jossa veljekset rakastuvat samaan naiseen. O: Teuvo Tulio. N: Regina Linnanheimo, William Markus, Åke Lindman. Mv.

keskiviikko 31.10. klo 22.05 Rouva Hyde Areenassa 30 päivää
(Madame Hyde, Ranska 2017) Serge Bozonin ohjaama, farssimaisia piirteitä sisältävä elokuva kaikkien halveksimasta ujosta ammattikoulun fysiikan opettajasta, joka sattuman kautta kokee hetkillisiä voimaannuttavia muodonmuutoksia. N: Isabelle Huppert, Romain Duris, José Garcia.

Isabelle Huppert opettajana elokuvassa Rouva Hyde.
Rouva Hyde. Isabelle Huppert opettajana elokuvassa Rouva Hyde. Isabelle Huppert,Ranskalainen elokuva,Madame Hyde,Serge Bozon

torstai 1.11. klo 21.00 Seittien linna (12) Areenassa 14 päivää
(Kumonosu-jou, Japani 1957) Akira Kurosawan ohjaama samuraiversio Shakespearen Macbethistä, kunnianhimoisen ylimyksen yrityksestä kaapata valta itselleen. Pääosissa Toshiro Mifune, Isuzu Yamada, Takashi Shimura. Mv.

perjantai 2.11. klo 21.10 Kolme väriä: Valkoinen (12) Areenassa 30 päivää
(Trois couleurs: blanc, Ranska/Puola 1994) Väritrilogian toinen osa on musta komedia puolalaismiehestä, joka avioeron jälkeen palaa kotimaahansa ja yrittää voittaa takaisin vaimonsa rakkauden. O: Krzysztof Kieslowski.

lauantai 3.11. klo 20.00 Teemalauantai: Sting!
Pyhäinpäivän ilta vietetään Stingin seurassa. Pitkässä Teemalauantaissa uusi dokumentti, Pariisin-konsertti ja David Lynchin scifi-spektaakkeli, jossa nuori Sting näyttelee julmuria nimeltä Feyd-Rautha Harkonnen.
Klo 20.00 Sting, vapaa mies Areenassa 90 päivää
(Sting: A Free Man, Ranska 2017) Lähikuva Gordon Matthew Sumnerista eli laulaja-lauluntekijä Stingistä – vapaasta miehestä, joka on saavuttanut lähes kaiken mutta jolla on yhä levoton sydän. Takana on yli 40 vuotta musiikillista uraa Policesta The Last Ship -projektiin ja uusimpaan 57th & 9th -albumiin. Ohjaus Julie Veille. Ensiesitys.
Klo 21.00 Sting Pariisissa
(Sting: Live At The Olympia Paris, Ranska 2017) Taltiointi Stingin Suomeenkin ulottuneelta maailmankiertueelta 57th & 9th, mukana uusia biisejä ja Police-klassikkoja. Ensiesitys.
Klo 22.40 Dyyni (16) Areenassa 7 päivää
(Dune, USA 1984) David Lynchin kiistelty tulkinta Frank Herbertin klassisesta scifi-romaanista. Pääosissa Kyle MacLachlan, Francesca Annis, Richard Jordan, Brad Dourif, Sting ja Sean Young. (U)

Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni
Dyyni. Feyd-Rautha Harkonnen (Sting) elokuvassa Dyyni Teeman elokuvafestivaali,Dyyni,David Lynch,Sting,teeman elokuvafestivaali 2018

tiistai 6.11. klo 12.00 Rikollinen nainen (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1952) Regina Linnanheimon kirjoittama ja Teuvo Tulion ohjaama melodraama naisesta, miehestä ja mustasukkaisuudesta. N: Regina Linnanheimo, Eija Karipää, Tauno Majuri, Kurt Ingvall. Mv.

keskiviikko 7.11. klo 22.15 Mitä tuleman pitää Areenassa 30 päivää
(L'avenir, Ranska 2016) Nathalien, perheenäidin ja lukion filosofianopettajan elämä murenee, kun kaikki mikä on hänelle tärkeää katoaa. Mia Hansen-Löven ohjaama elokuva kertoo sinnikkäästä elämän tarkoituksen uudelleen etsimisestä. Pääosassa Isabelle Huppert.

torstai 8.11. klo 21.00 Kätketty linnake (12) Areenassa 14 päivää
(Kakushi toride no san akunin, Japani 1958) Seikkailuelokuvan klassikossa kaksi talonpoikaa todistaa sodassa tappiolle joutuneen prinsessan ja kenraalin pakomatkaa. Ohjaus Akira Kurosawa. Pääosissa Toshiro Mifune, Misa Uehara.

perjantai 9.11. klo 21.00 Kolme väriä: Punainen (12) Areenassa 30 päivää
(Trois couleurs: Rouge, Ranska/Sveitsi/Puola 1994) Krzysztof Kieslowskin väritrilogian päätöselokuva kertoo nuoresta mallista, joka huomaa uteliaisuuden kalvavan iäkästä naapuria. N: Irène Jacob, Jean-Louis Trintignant.

lauantai 10.11. klo 21.00 Teemalauantai: Iso D
Teemaillan tähti on Suomi-viihteen jättiläinen, Mr. Tähtitehdas Danny eli Ilkka Lipsanen. Uuden dokumenttielokuvan lisäksi kaivellaan Ylen arkistoja.
Klo 21.00 Ikimuistoinen: Danny Areenassa 30 päivää
Nuori laulajatähti Danny esiintyy televisiossa vuosina 1966–1971. Mukana kappaleet Work Song, For Your Love, The House of the Rising Sun, Kesäkatu, Hiljainen kitara, Sing Sing Sing, Ei ole kaikki miltä näyttää, Voit luottaa ystävään ja Vähän ennen kyyneleitä.
Klo 21.30 Danny Areenassa toistaiseksi
(Suomi 2016) Uusi dokumenttielokuva kertoo Ilkka Lipsasen tarinan lapsuudesta tähteyteen ja kypsään ikään, tanssilavojen takahuoneista kesähuvilalle. Mukana mm. Pepe Willberg, Fredi, Erika Vikman ja Diandra. Ohjaus Sakari Saksa. Tv-ensi-ilta.
23.10 Superdanny Areenassa 30 päivää
Hurja Danny 70 Systeemi -show on taltioitu Kalajoella elokuussa 1970. Keikan lomassa Iso-D kertoo ajatuksiaan musiikkibisneksestä ja showmaailmasta. Lavalla myös nouseva tähti Kisu.

tiistai 13.11. klo 12.00 Mustasukkaisuus (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1953) Teuvo Tulion kiihkeä draama sisaruksista, jotka kilpailevat samasta miehestä. Yhdistelmä tukkilaisromantiikkaa, kiihkeitä tunteita ja hulluutta. N: Regina Linnanheimo, Eero Paganus, Assi Raine. Mv.

keskiviikko 14.11. klo 22.00 Gomorra (16) Areenassa 30 päivää
(Italia 2008) Roberto Savianon romaaniin perustuva, Cannesissa palkittu elokuva kuvaa viittä napolilaisen mafian ytimessä tai sen välittömässä läheisyydessä vaikuttavaa ihmiskohtaloa. O: Matteo Garrone.

Kaksi nuorta rikollista uimahousuissa aseiden kanssa elokuvassa Gomorra.
Gomorra. Kaksi nuorta rikollista uimahousuissa aseiden kanssa elokuvassa Gomorra. Italialainen elokuva,Gomorra,Matteo Garrone

torstai 15.11. klo 21.00 Yojimbo – onnensoturi (12) Areenassa 14 päivää
(Yojimbo, Japani 1961) Akira Kurosawan tyylikäs samurai-klassikko toimi esikuvana Kouralliselle dollareita. Isännätön samurai alkaa juonikkaasti usuttaa kylän kilpailevia sotaherroja toisiaan vastaan. Pääosissa Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Isuzu Yamada.

lauantai 16.11. klo 20.00 Teatteri-ilta: KOM-teatterin Veriruusut

tiistai 20.11. klo 12.00 Olet mennyt minun vereeni (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1956) Teuvo Tulion elokuva tehtaantytöstä, jonka syöksykierrettä vauhdittavat onneton rakkaus ja alkoholi. Pääosissa Regina Linnanheimo, Ami Runnas, Rauha Rentola, Åke Lindman.

keskiviikko 21.11. klo 22.00 4 kuukautta, 3 viikkoa, 2 päivää (16) Areenassa 30 päivää
(4 luni, 3 saptamâni si 2 zile, Romania 2007) Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon voittanut elokuva kertoo Ceausescun ajasta. Opiskelijatyttö auttaa ystäväänsä hankkimaan laittoman abortin. O: Cristian Mungiu. N: Anamaria Marinca.

torstai 22.11. klo 21.00 Samuraimiekka (12) Areenassa 14 päivää
(Tsubaki sanjuro, Japani 1962) Yojimbon itsenäisessä jatko-osassa kyyninen ja resuinen soturi pysähtyy auttamaan nuoria idealisteja kamppailussa klaanin korruptiota vastaan. Ohjaus Akira Kurosawa. Pääosissa Toshiro Mifune, Tatsuya Nakadai, Takashi Shimura. Mv.

perjantai 23.11. klo 21.00 The Double – kaksoisolento (12) Areenassa 14 päivää
(The Double, Britannia 2013) Ujo Simon kohtaa karismaattisen kaksoisolentonsa, joka on luonteeltaan täysi vastakohta, ja elämä alkaa käydä tosi oudoksi. Dannykö se siellä laulaa? N: Jesse Eisenberg, Mia Wasikowska, Wallace Shawn, Yasmin Paige ja James Fox. O: Richard Ayoade.

Aiemmin perjantaille sijoitettu elokuva Sils Marian pilvet on jäänyt pois syksyn ohjelmistosta ja esitetään myöhemmin!

The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger.
Gimme Danger: The Stooges. The Stooges vuonna 1970: Dave Alexander (vas.), Iggy Pop (edessä), Scott Asheton. Ron Asheton. Arkistokuva dokumenttielokuvasta Gimme Danger. Kuva: Ed Caraeff The Stooges,Iggy Pop,dokumenttielokuvat,rock,Jim Jarmusch,rockyhtyeet,Gimme Danger,Ron Asheton,Scott Asheton,Dave Alexander,teeman rockdokumentit

lauantai 24.11. klo 20.00 Teemalauantai: Iggy Pop
Superpitkä ilta punkin kummisedän Iggy Popin eli James Osterbergin, 71, seurassa. Mukana kolme komeaa ja keskenään tyystin erilaista dokumenttiensi-iltaa sekä palkittu konserttitaltio.
Klo 20.00 American Valhalla Areenassa 60 päivää
(Britannia 2017) Punkin kummisetä Iggy Pop ja Queens of the Stone Age -yhtyeen johtaja Josh Homme, amerikkalaisen rockin kaksi jättiläistä, ryhtyivät yhteistyöhön. Dokumenttielokuvassa American Valhalla seurataan tätä projektia läheltä, alusta asti. Ohjaus Andreas Neumann ja Joshua Homme. Tv-ensi-ilta.
21.20 Iggy Pop Albert Hallissa
(Iggy Pop Live at the Royal Albert Hall, 2016) Toukokuussa 2016 kuvattu Post Pop Depression -kiertueen päätöskeikka Royal Albert Hallissa. Iggy Popin bändissä soittavat Queens of the Stone Agen Josh Homme, Dean Fertita ja Troy Van Leeuwen sekä Arctic Monkeysin Matt Helders. (U)
22.35 Gimme Danger Areenassa 90 päivää
(USA 2016) Jim Jarmuschin ohjaama dokumenttielokuva kertoo Iggy Popin The Stooges -yhtyeen tarinan, suurella rakkaudella. "He keksivät musiikin uudelleen." Tv-ensi-ilta.
Klo 0.25 In Praise of Nothing Areenassa 30 päivää
(Serbia/Kroatia/Ranska 2017) Iggy Pop antaa äänen Ei-millekään eli toimii kertojana Boris Miticin esseistis-runollisessa ja aivan omanlaisessaan dokumenttielokuvassa, joka käsittelee kaikkea eikä mitään. Uuden Kinon tv-ensi-ilta.

Mosaiikkikuva Teeman elokuvafestivaalin syksyn 2018 ohjelmistosta.
Mosaiikkikuva Teeman elokuvafestivaalin syksyn 2018 ohjelmistosta. Teeman elokuvafestivaali,Teeman elokuvafestivaali syksy 2018

Teeman elokuvafestivaali 28.11.–2.12.

keskiviikko 28.11. klo 20.00 Elämäni Kubrickin palveluksessa (12) Areenassa 90 päivää
Onni potkaisi näyttelijä Leon Vitalia, kun hän sai roolin elokuvassa Barry Lyndon. Se oli vasta alkua: Vitalista tuli ohjaaja Stanley Kubrickin aivoitusten tulkki, oikea käsi, elokuvatyöläinen, jopa orja. Tony Zierran dokumenttielokuva kertoo tositarinan ainutlaatuisen pyyteettömästä omistautumisesta mestariohjaajalle ja elokuvalle. (Filmworker, USA 2017)

keskiviikko 28.11. klo 21.35 Chevalier (12) Areenassa 30 päivää
Kuusi miestä luksusjahdilla. Kreikan uuden aallon kärkiohjaajiin kuuluvan Athina Rachel Tsangarin musta komedia miehisestä kilpailuvietistä alkaa harmittomana pelinä keskellä Egeanmerta. Kuka on paras mies kaikessa? Mittaa otetaan muun muassa erektiokulmasta, nukkuma-asennoista ja Ikean huonekalujen kokoamisnopeudesta. (Kreikka 2015)

keskiviikko 28.11. klo 23.20 Kulmahammas (16) Areenassa 30 päivää
Kreikkalaisen elokuvan ”oudon aallon” läpimurtoteos täynnä mustaa huumoria, omalaatuista tyyliä ja sekopäistä tragediaa. Kertomus rikkaan miehen maailmalta eristetystä perheestä kummallisine kasvatusmenetelmineen ylsi myös Oscar-ehdokkaaksi. Elokuvan ohjasi Yorgos Lanthimos, joka on sittemmin siirtynyt tekemään englanninkielisiä outouksia muun muassa Colin Farrellin kanssa. (Kynodontas, Kreikka 2009)

torstai 29.11. klo 20.00 Mustang (12) Areenassa 14 päivää
Viiden sisaruksen viaton kisailu kylän poikien kanssa aiheuttaa skandaalin, ja koti muuttuu vankilaksi jossa tyttöjä aletaan valmistella avioliittoja varten. He etsivät kuitenkin aina uusia tapoja ylittää rajojaan. Pariisin la Fémis'ssä ohjaajaksi valmistuneen Denis Gamze Ergûvenin palkintoja kerännyt ja Oscar-ehdokkaaksi yltänyt esikoiselokuva on hieno kertomus sorrosta, unelmista ja vapaudesta. (Turkki 2015)

torstai 29.11. klo 21.40 Victoria (16) Areenassa 30 päivää
Nuori nainen joutuu väärään seuraan Berliinin yöelämässä. Rikostrilleriksi kiihtyvä draama on kuvattu huikeasti reaaliajassa, yhdellä jatkuvalla otolla. Ohjaus Sebastian Schipper. Pääosissa Laia Costa, Frederick Lau ja Franz Rogowski. (Saksa 2015)

perjantai 30.11. klo 13.00 Pääsykokeet – unelmana elokuva Areenassa 30 päivää
Ohjaaja Claire Simon on päässyt seuraamaan poikkeuksellisen läheltä Ranskan kuuluisimman elokuvakoulun, pariisilaisen la Fémis'n pääsykokeita ja opiskelijoiden yrityksiä edetä kohti unelma-ammattia. Dokumenttielokuvan Suomen-ensi-ilta. (Le concours, Ranska 2016)

perjantai 30.11. klo 20.05 The Square (12) Areenassa 30 päivää
Pistävä komedia nykytaiteesta, poliittisesta korrektiudesta, eliitin asenteista, mediasta, neliöistä ja eläimellisyydestä meissä kaikissa. Kantaaottavaa The Square -taideteosta suunnitteleva museokuraattori ajautuu henkilökohtaiseen ja ammatilliseen kriisiin. Ruben Östlundin ohjaama elokuva on voittanut muun muassa Cannesin elokuvafestivaalin pääpalkinnon, Euroopan parhaan elokuvan palkinnon ja Oscar-ehdokkuuden. Pääosissa Claes Bang, Elisabeth Moss ja Dominic West. (Ruotsi 2017)

perjantai 30.11. klo 22.35 Grace Jones: Bloodlight and Bami Areenassa 90 päivää
Ainutlaatuinen nainen, ääni, karisma, energia ja tarina: Grace Jones loistaa dokumenttielokuvassa, jossa musiikki ja elämä kietoutuvat ylväästi ja rosoisesti yhteen. Sen on ohjannut Slavoj Žižekin kanssa huikeita elokuvadokumentteja tehnyt Sophie Fiennes. (Britannia 2018)

lauantai 1.12. klo 13.00 Oppivuodet pariisilaisittain (12) Areenassa 30 päivää
Nuori mies saapuu Lyonista Pariisiin opiskelemaan elokuvaa, sekä rakkauden ja ystävyyden sääntöjä. Jean-Paul Civeyracin lämmöllä ja ironialla ohjaama haikeankaunis elokuva kertoo oman tien ja äänen etsimisestä älyllisesti itsevarmojen ikätovereiden keskuudessa. Pääosissa Andranic Manet, Corentin Fila, Gonzague van Bervesseles, Sophie Verbeeck. Upouusi elokuva nähtiin myös Rakkautta & Anarkiaa -festivaalilla syyskuussa. (Mes provinciales, Ranska 2018)

lauantai 1.12. klo 20.00 Score – elokuvamusiikin mestarit Areenassa 90 päivää
"Jokaisen suurenmoisen elokuvan takana on suurenmoinen elokuvasäveltäjä." Dokumenttielokuva maailman parhaista ja tunnetuimmista elokuvamusiikin tekijöistä Ennio Morriconesta Trent Reznoriin. Mukana muun muassa Hans Zimmer, Danny Elfman, John Williams, Quincy Jones ja Rachel Portman. Ohjaus Matt Schrader. (Score: A Film Music Documentary, USA 2016)

lauantai 1.12. klo 21.35 Cinema Paradiso (S) Areenassa 30 päivää
Oscarilla palkittu sykähdyttävä kertomus sisilialaiskylästä, jossa vuosikymmenien vieriessä ja pikkupojan varttuessa aikuiseksi elämän keskipisteenä säilyy paikallinen elokuvateatteri. Ohjaus Giuseppe Tornatore. Pääosissa Philippe Noiret, Jacques Perrin ja Salvatore Cascio. Musiikki Ennio Morricone. (Nuovo Cinema Paradiso, Italia 1988)

lauantai 1.12. klo 23.35 Taistelu Algeriasta (16) Areenassa 30 päivää
Ennio Morriconen musiikki soi mieleenpainuvasti elokuvassa, joka kertoo Algerian julmasta itsenäistymissodasta ranskalaista siirtomaaisäntää vastaan. Elokuva herätti huomiota dokumentaarisella tyylillään ja vaikean aiheen puolueettomalla käsittelyllä. Se oli Oscar-ehdokkaana ja sai Venetsian elokuvajuhlien pääpalkinnon. Ohjaus Gillo Pontecorvo. (La Battaglia di Algeri, Italia/Algeria 1965)

sunnuntai 2.12. klo 13.00 Ryuichi Sakamoto: Coda Areenassa 30 päivää
Intiimi dokumenttielokuva elämästä, kuolemasta, elokuvasta, musiikista, pianoista, tietokoneista ja äänistä, päähenkilönä vaikean sairauden läpikäynyt elokuvasäveltäjä, muusikko, entinen näyttelijä ja poptähti Ryuichi Sakamoto. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Japani/USA 2017)

sunnuntai 2.12. klo 14.40 Ryuichi Sakamoto: async-konsertti Areenassa 30 päivää
Elokuvataltiointi Ryuichi Sakamoton konsertista New Yorkin Park Avenue Armoryssa, jossa hän esitti ensi kertaa uuden async-albuminsa musiikkia. Ohjaus Stephen Nomura Schible. (Ryuichi Sakamoto: async at the Park Avenue Armory, USA 2018)

sunnuntai 2.12. klo 15.45 Keskustelu (12) Areenassa 14 päivää
Amerikkalainen paranoia tiivistyi Francis Ford Coppolan mietteliääseen trilleriin ammatikseen ihmisiä tarkkailevasta ja salakuuntelevasta teknikosta, jonka tallentama keskustelu näyttäisi vievän hänet murhajuonen jäljille. Pääosissa Gene Hackman, John Cazale, Frederic Forrest, Cindy Williams ja Harrison Ford. (The Conversation, USA 1974)

Gene Hackman salakuuntelemassa ahtaassa paikassa elokuvassa Keskustelu (The Conversation)
Keskustelu: Gene Hackman. Gene Hackman salakuuntelemassa ahtaassa paikassa elokuvassa Keskustelu (The Conversation) Keskustelu (elokuva),Teeman elokuvafestivaali,teeman elokuvat

keskiviikko 5.12. klo 22.00 Marguerite (12) Areenassa 14 päivää
(Ranska 2015) Seurapiirijulkkis Marguerite Dumont'ia ei vaivaa sävelkorvan puute kun hän järjestää linnassaan lauluesiintymisiään. Hännystelijät virnuilevat kun Marguerite tulee yhä kuuluisammaksi. N: Catherine Frot.

torstai 6.12. klo 12.00 Tuntematon sotilas (12) Areenassa vain suorana
(Suomi 1955) Väinö Linnan romaani konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa Edvin Laineen ohjaamana klassikkoelokuvana. Restauroitu esityskopio.

torstai 6.12. klo 21.00 Tanssit Areenassa 30 päivää
(Le bal, Ranska/Italia 1983) Ettore Scolan sanaton tanssielokuva kuvaa Ranskan historiaa viiden vuosikymmenen ajalta yhden tanssisalin tapahtumien kautta. Tanssijat pysyvät samoina vaikka tanssit, vaatteet, aatteet, musiikki ja tavat muuttuvat.

perjantai 7.12. klo 21.00 Sommersby (12) Areenassa 7 päivää
(USA 1993) Mies palaa Yhdysvaltojen sisällissodasta maatilalleen niin muuttuneena miehenä että aviovaimoa myöten herää epäilys, onko hän aivan eri mies. Pääosissa Richard Gere, Jodie Foster ja Bill Pullman. Ohjaus Jon Amiel.

lauantai 8.12. klo 21.00 Teemalauantai: Sirpa Kähkönen
Ammatti: kirjailija. Sirpa Kähkönen Areenassa pysyvästi
Sirpa Kähkönen on kirjailija, joka ei suostu istumaan hiljaa huoneessaan. Kuopioon sijoittuvista historiallisista romaaneistaan tunnetuksi tullut Kähkönen on myös tietokirjailija ja järjestöaktiivi. Sirpa Kähkönen on valinnut illan elokuvaksi Berliinin taivaan alla.
Berliinin taivaan alla (S) Areenassa 30 päivää
(Der Himmel über Berlin, Länsi-Saksa/Ranska, 1987) Wim Wendersin mestariteoksessa enkelit kiertävät Berliiniä yrittäen auttaa yksinäisiä ja masentuneita sieluja. Pääosissa Bruno Ganz, Solveig Dommartin, Otto Sander, Peter Falk.

tiistai 11.12. klo 23.40 Taistelu Algeriasta (16) Areenassa 31.12. asti
Uusinta lauantailta 1.12.

keskiviikko 12.12. Julieta (12) Areenassa 30 päivää
(Espanja 2016) Pedro Almodóvarin draama naisista, rakkaudesta ja särkyneistä sydämistä. Julieta etsii kaikkialta vieraantunutta tytärtään ja kamppailee epätietoisuutta vastaan. N: Adriana Ugarte, Emma Suarez.

torstai 13.12. klo 21.00 Rumat, likaiset ja ilkeät (16) Areenassa 30 päivää
(Brutti, sporchi e cattivi, Italia 1976) Ettore Scolan ohjaama tragikoominen ja irvokaskin elokuva perheestä, joka elää neljän sukupolven voimin sanoinkuvaamattomassa kurjuudessa Rooman slummissa, suunnitellen toistensa murhaamista.

perjantai 14.12. klo Mr. Turner (12) Areenassa 14 päivää
(Britannia 2014) Mike Leighin ohjaama, häikäisevästi kuvattu elokuva maisemamaalari William Turnerin vaiheikkaasta elämästä ja urasta. Timothy Spall palkittiin pääosasta Cannesissa ja Euroopan elokuvapalkinnolla.

lauantai 15.12. klo 21.00 Teemalauantai: Kjell Westö
Ammatti: kirjailija. Kjell Westö Areenassa pysyvästi
Runoilija, kirjailija Kjell Westö teki läpimurtonsa innostuttuaan kotikaupunkinsa Helsingin historiasta. Leijat Helsingin yllä ilmestyi 1996, ja siitä alkoi valtavan menestyksekäs ura Suomen ja suomenruotsalaisten historian kuvaajana. Kjell Westön elokuvavalinta on Mehän rakastimme toisiamme niin paljon.
Mehän rakastimme toisiamme niin paljon (S) Areenassa 30 päivää
(C'eravamo tanto amati, Italia 1974) Ettore Scolan mestariteos kertoo kolmesta italialaismiehestä, jotka ystävystyvät vuonna 1944 taistellessaan vastarintaliikkeessä. Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä nämä idealistit ajautuvat eri poliittisiin suuntiin ja elämänkohtaloihin, kuten Italia itse. N: Nino Manfredi, Vittorio Gassman, Stefania Sandrelli.

sunnuntai 16.12. klo 12.00 Enoni on toista maata (S) Areenassa 14 päivää
(Mon oncle, Ranska 1958) Jacques Tatin vähäeleinen ja riemastuttava mestariteos herra Hulot'n yrityksistä tulla toimeen hänen sisarensa huippumodernin ja koneistetun unelmakodin, ehkä perheenkin, kanssa.

keskiviikko 19.12. klo 22.05 Bekas (16) Areenassa 7 päivää
(Ruotsi/Suomi 2012) Kaksi kurdilaista orpopoikaa Saddam Husseinin Irakissa haaveilee matkustavansa Yhdysvaltoihin, Teräsmiestä tapaamaan. Ja he päättävät tehdä unelmastaan totta. O: Karzan Kader.

torstai 20.12. klo 21.00 Terassi (12) Areenassa 30 päivää
(La terrazza, Italia 1980) Roomalaisella terassilla joukko taiteilijoita ja kulttuuriälykköjä nauttii viinistä ja ruoasta, mutta herkuttelun keskellä elämän, ajatusten ja aatteiden tyhjyys alkaa paljastua. Pääosissa Vittorio Gassman, Marcello Mastroianni, Ugo Tognazzi, Jean-Louis Trintignant ja Stefania Sandrelli. Ohjaus Ettore Scola.

perjantai 21.12. klo 21.00 Yö pitkä, elokuva lyhyt
Vuoden lyhimmän päivän kunniaksi Teemalla vietetään kansainvälistä lyhytelokuvapäivää!

lauantai 22.12. klo 21.25 Teemalauantai: Ingmar Bergman ja Persona
Vuosi 1966 oli käännekohta ohjaaja Ingmar Bergmanin uralla ja elämässä. Syvä kriisi tuotti yhden Bergmanin mestariteoksista, ohjaajan laajassa tuotannossa ainutlaatuisen elokuvan Persona. Uuden dokumentin jälkeen esitetään tuo yhä moderni ja hätkähdyttävä elokuva.
Elokuva joka pelasti Ingmar Bergmanin Areena 90 päivää
(Persona, le film qui a sauvé Ingmar Bergman, Ranska 2017) Ingmar Bergmanin kriisivuodesta 1966, uuden ilmaisun etsinnästä ja mestariteoksesta nimeltä Persona kertova uusi ranskalais-ruotsalainen dokumentti. Käsikirjoitus Maria Sjöberg, ohjaus Manuelle Blanc.
Persona – naisen naamio Areena 30 päivää
(Persona, Ruotsi 1966) Ingmar Bergmanin omalaatuisin, kokeellisin ja salaperäisin mestariteos kertoo kahdesta naisesta, naamioista, hiljaisuudesta, läheisyyden kaipuusta ja kauhusta sekä maailmantuskasta. Pääosissa Bibi Andersson, Liv Ullman, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand.

Bibi Andersson och Liv Ullman i närbild i filmen Persona.
Persona: Bibi Andersson ja Liv Ullman. Bibi Andersson och Liv Ullman i närbild i filmen Persona. Kuva: ullstein bild - United Archives/ All Over Press Naisen naamio – Persona,Bibi Andersson,Liv Ullmann

tiistai 25.12. klo 12.00 Ihmeellinen on elämä (S) Areenassa 30 päivää
(It's a Wonderful Life, USA 1946) Jokajouluinen elokuvaklassikko kertoo amerikkalaisesta pikkukaupungista ja itsemurhan partaalle ajautuneesta miehestä, joka saa tilaisuuden nähdä elämänsä uudessa valossa. Ohjaus Frank Capra. Pääosissa James Stewart, Donna Reed.

tiistai 25.12. klo 14.10 Cherbourgin sateenvarjot (S) Areenassa 30 päivää
(Les Parapluies de Cherbourg, Ranska 1964) Cannesissa palkittu haikea musikaaliklassikko, jossa kaupanmyyjä rakastaa köyhää mekaanikkoa vaikka äiti patistaa rikkaisiin naimisiin. N: Catherine Deneuve. O: Jacques Demy.

tiistai 25.12. klo 15.40 Rochefortin tytöt (S) Areenassa 30 päivää
(Les demoiselles de Rochefort, Ranska 1967) Musikaali satamakaupungin kaksossisaruksista, jotka etsivät rakkautta innolla mutta turhankin kaukaa. N: Catherine Deneuve, Francoise Dorléac, Gene Kelly. O: Jacques Demy.

tiistai 25.12. Haute cuisine (S) Areenassa 30 päivää
(Les saveurs du palais, Ranska 2012) Naispuolinen kokki Hortense saapuu Ranskan presidentin palatsin keittiöön, joka on miesten maailma. Mutta Hortense luo pian ainutlaatuisen suhteen itse presidenttiin, jonka makuhermoja hän osaa miellyttää perinteisillä, periranskalaisilla herkuilla. Elokuva perustuu vapaasti tositapahtumiin. O: Christian Vincent. N: Catherine Frot, Jean d'Ormesson.

keskiviikko 26.12. klo 12.00 Fanny ja Alexander (12) Areenassa 30 päivää
(Fanny och Alexander, Ruotsi 1982) Ingmar Bergmanin elokuvauran päättänyt suurteos kuvaa Ekdahlin suurperheen elämää 1900-luvun alun Ruotsissa. Elokuvan keskushahmo on ohjaajan alter ego Alexander, nuori poika, joka saa isäpuolekseen ankaran ja sadistisen piispan. Elokuva esitetään neliosaisena tv-sarjaversiona, jonka kesto on yhteensä noin viisi ja puoli tuntia. O: Ingmar Bergman. N: Ewa Fröling, Bertil Guve, Pernilla Allwin, Gunn Wållgren, Jarl Kulle, Jan Malmsjö.

keskiviikko 26.12. klo 22.00 Alma de Sant Pere (7) Areenassa 30 päivää
(Suomi 2016) Viisi nuorta barcelonalaista tavoittelee suurta unelmaa, ensimmäistä omaa miljoonaa, aivan sama miten. Kun kiinteistökupla puhkeaa, kaikki romahtaa eikä vastuitaan enää voi unohtaa. Käsikirjoitus ja ohjaus Jarmo Lampela.

torstai 27.12. klo 21.00 Hyvää yötä, majesteetti (12) Areenassa 14 päivää
(La nuit de Varennes, Ranska/Italia 1982) Ranskan vallankumouksen aikaan sijoittuva elokuva, jossa ryhmä matkustavaisia huomaa postivaunujensa kulkevan samaan suuntaan kuin pakomatkalle lähtenyt kuningasperhe. Pääosissa Jean-Louis Barrault, Marcello Mastroianni, Hanna Schygulla ja Harvey Keitel. Ohjaus Ettore Scola.

perjantai 28.12. klo 12.00 No Direction Home: Bob Dylan Areenassa 31.12. asti
(USA 2005) Martin Scorsesen pitkä dokumenttielokuva on tarinoiden, muistojen, musiikillisten vaikutteiden ja kertojanäänten runsaudensarvi. Silti siihen on mahtunut vain kolmasosa Bob Dylanin elämästä, tarkemmin viisi ratkaisevaa vuotta 1961–1966. Suurta kertomusta taiteilijan synnystä ja aikakauden muutoksesta kuljettaa Bob Dylan itse.

perjantai 28.12. klo 21.00 The Imitation Game (12) Areenassa 14 päivää
(Britannia/USA 2014) Tosipohjainen elokuva sosiaalisesti äärimmäisen kömpelöstä matemaattisesta nerosta Alan Turingista, jonka johdolla nerojen nörttiarmeija mursi toisen maailmansodan aikana saksalaisten Enigma-koodin. Pääosissa Benedict Cumberbatch, Keira Knightley, Charles Dance. Ohjaus Morten Tyldum.

lauantai 29.12. klo 21.10.
American Epic – kolmen minuutin sessiot Areenassa 90 päivää
(The American Epic Sessions, USA 2017) Juurimusiikin juhlaa! Upean musiikkisarjan päätteeksi esitetään siihen liittyvä pitkä studiokonserttielokuva, jossa muun muassa Nas, Alabama Shakes, Elton John, Willie Nelson, Merle Haggard, Los Lobos, Taj Mahal, Ana Gabriel, Pokey LaFarge, Beck, Ashley Monroe ja Steve Martin soittavat idoliensa musiikkia suoraan levylle 1920-luvun malliin. Studioisäntinä toimivat Jack White ja T Bone Burnett. Ohjaus Bernard MacMahon. Suomen-ensi-ilta.

sunnuntai 30.12. klo 12.00 Viulunsoittaja katolla (7) Areenassa 7 päivää
(Fiddler on the Roof, USA 1971) Kolmen Oscarin musikaali pienen venäläiskylän sydämellisestä maitomiehestä, jonka arkeen luovat ongelmia kolmen tyttären naittaminen ja juutalaisperinteen ylläpito. Pääosassa Topol. Ohjaus Norman Jewison.

sunnuntai 30.12. klo 14.55 Hoffmannin seikkailut (S) Areenassa 7 päivää
(The Tales of Hoffmann, Englanti 1951) Runoilijasta ja hänen kolmesta suuresta rakkaudestaan kertova, Cannesissa ja Berliinissä palkittu mutta vasta nyt ensi kertaa televisiossa esitettävä maaginen elokuva, joka perustuu Jacques Offenbachin oopperaan "Hoffmannin kertomukset". O: Michael Powell, Emeric Pressburger.

Muutokset ja lisäykset ovat mahdollisia!

Yle Teema

Teema Twitterissä ja Facebookissa