Hyppää pääsisältöön
Aihesivun Nosteessa radio pääkuva

YleX Nosteessa: Esittelyssä nostalgianystyröitä kutkutteleva, mutta silti tuore ja kiinnostava Vuoret

Vuoret-yhtyeen promokuva, miehiä mustissa, peittävät kasvonsa käsillään.
Vuoret-yhtyeen promokuva, miehiä mustissa, peittävät kasvonsa käsillään. Kuva: Pasi Tiitola Nosteessa (YleX),VUORET - Mennään rannalle

Uuden musiikin X -ohjelman Anne Lainto ja Ida Karimaa valitsevat viikoittain soittoon yhden bändin tai artistin, jolla ei ole vielä levytyssopimusta – tai jonka on sopimus pienen levy-yhtiön tai julkaisijan kanssa. Tällä viikolla vuorossa on Vuoret.

Vuoret tekee kaikuisaa indierockia.

Uuden musiikin ohjelmien toimittajat Ida Karimaa & Anne Lainto kommentoivat:
– Vuoret-yhtyeen samaan aikaan utuinen ja rosoinen rock kiehtoo, sillä se kutkuttelee suomenkielisen kitaramusiikin ystävän nostalgiafiilisnystyröitä onnistuen samaan aikaan kuulostamaan tuoreelta ja kiinnostavalta. Kitaravallit ja kaiutettu laulu vyöryvät päälle vieden mielen välittömästi savun täyttämään, maltillisesti valaistuun klubitilaan, jossa Vuorten musiikin tahtiin on hyvä huojua silmät puoliksi ummessa.

Mikä sai teidät aloittamaan musiikin tekemisen?
– Vuoret on alusta asti halunnut tehdä musiikkia, jonka kaltaista ei vielä ole olemassa. Me olemme suomeksi laulava rockyhtye, joka sanoutuu irti suomirockin tympeästä perinnöstä, nyky-indien väsyttävistä kliseistä ja kaikesta nostalgiasta. Pyrimme kaikkine voiminemme tekemään energistä, jännittävää ja tässä ajassa kiinni olevaa rockmusiikkia. Sellaista musiikkia, jota itse haluaisimme kuulla ja jonka soittaminen nostaa meidät arjen yläpuolelle.

Minkälainen musiikillinen menneisyys teillä on?
– Olemme soittaneet yhdessä ja erikseen americanaa, punkrockia, indietä, dubia, kitarapoppia – emme voi edes muistaa kaikkea. Olemme tehneet dj-keikkoja ja kirjoittaneet lehtiin musiikista, työskennelleet musiikkialalla ja täyttäneet levyhyllyjämme kaikella mahdollisella. Vuoret on se, mihin kaikki tuo on onneksi johtanut.

Miten kuvailette musiikkianne?
– Monet bändit keksivät jonkin näppärän genren itselleen. Oli se sitten luola-indietä, romanttista grungea, halinalle-elektroa tai mitä vaan, ei nimellä ole lopulta mitään väliä. Musiikki on sitä, miltä se kuuntelijasta tuntuu ja mihin se hänen mielessään yhdistyy. Vuoret on kovaääninen kitararockyhtye. Soitamme myös syntetisaattoreita.

Mitkä ovat tähänastisen uranne suurimmat saavutukset?
– Olemme innoissamme kaikesta huomiosta, jota olemme saaneet osaksemme. Soitimme elokuun alussa Mitäs Mitäs Mitäs -festivaalilla ja joku totesi Instagramissa meidän olleen “sharpest dressed band of the evening”. Olimme pakahtua onnesta. Vuoret on siinä mielessä helppo.

Mitä keikkaa jännititte eniten?
– Ensimmäistä keikkaamme Tampereen Telakalla. Emme ollenkaan tienneet, olemmeko valmiita esiintymään julkisesti. Olimme.

Mitä ilman ette keikkaile?
– Kampoja, hiusten täytyy olla lavalla hyvin. Jos saamme punaviiniä ennen keikkaa, olemme onnellisia. Emme myöskään keikkaile ilman toisiamme, koska tarvitsemme toisiamme.

Mitä bändiä tai artistia haluaisitte päästä lämppäämään?
– Ihan mahtavinta on ollut päästä soittamaan samoille keikoille ystävien, kuten The Rollstonsin ja Hiljaisten Kallojen kanssa. Jos nyt saisi tilata ihan minkä vaan lämppärikeikan, niin The Horrors, Fucked Up, Savages, The Afghan Whigs, Shame, The Church, Killing Joke, Rolling Blackouts Coastal Fever, William Basinski ja My Bloody Valentine olisivat listan kärkipäässä. Aina voi unelmoida.

Mistä sanoituksesta olet erityisen ylpeitä ja miksi?
Ei ole alkuperäistä -kappaleessa lauletaan näin:

Ei ole mitään alkuperäistä
Ei ole turvapaikkaa menneisyydessä
Ei ole lähdettä, jonka luokse palata
Jäljet ovat sekoittuneet toisiinsa

– Sanoitus kertoo siitä, kuinka meidän on pakko ihmisinä ja ihmisyhteisöinä mennä eteenpäin. Palaaminen myyttiseen menneisyyteen ja siihen, mitä jotkut luonnontilaksi kutsuvat, ei ole vastaus, eikä edes mahdollista. Tulevaisuus, jossa on tasa-arvoa, kaikille yhtäläisiä oikeuksia ja toivoa, on mahdollinen.

Jos Mennään rannalle soisi elokuvassa, mitä kohtauksessa tapahtuisi?
– Kappaleen päähenkilöt ratsastaisivat auringonlaskuun – niin kuin Indiana Jones ja hänen isänsä Viimeisen ristiretken lopussa.

Miten kappale syntyi?
Mennään rannalle on syntynyt samanlaisena äärimmäisen hitaan ja äärimmäisen nopean työskentelyn lopputuloksena kuin suurin osa kappaleistamme. Ville pohdiskeli kitarariffiä kuukausia, ja kun oikea hetki koitti, kaikki muu syntyi sen ympärille minuuteissa. Sami vaihtoi kaksi sointua. Tamburiineja, kelloja, syntetisaattoreita ja feedback-kitaroita soitettiin hartaudella.

Minkälaisia tulevaisuuden haaveita ja suunnitelmia teillä on?
– Me julkaisemme lokakuussa levyn, jonka nimi on Portti. Me soitamme muutamia keikkoja, joita odotamme niitä suurella innolla. Toivottavasti ensi keväänä julkaisemme EP:n, jolla on kappaleita, jotka eivät ole omiamme. Vuoret tietää, että tulevaisuus on epävarma, mutta suhtaudumme siihen uteliaasti.

Onko sinusta Nosteessa-artistiksi? Lähetä demo musatoimittajille täältä!