Hyppää pääsisältöön

Nämä viisi live-esitystä tiivistivät Suomen suosikit vuonna 1994

Kapellimestari Olli Ahvenlahden luotsaaman Suomen suosikit -musiikkisarjan toisella puoliskolla toivottiin suosikkikappaleita niin iskelmän, popin, dancen kuin rockinkin saralta. Mukaan mahtui erikoisuuksia ja harvemmin tallennettuja helmiä. Kyllä, nämäkin kappaleet koettiin musiikkisarjan keväässä 1994.

Koko Suomen suosikit -sarja pysyvästi Yle Areenassa

Euroviisuedustajanakin tiedetty Timo Kojo levytti vuonna 1993 albumin nimeltä Kojo and the Great Boogie Band. Levylle kääntyi muiden muassa kappale Five Months Two Weeks Two Days käännettynä suomalaisittain muotoon Voi ei. Kojon esitys nähtiin Suomen suosikkien kevään 1994 toisessa jaksossa.

Kultakurkku Riki Sorsa oli ollut vuonna 1993 mukana Elämä lapselle -hyväntekeväisyysalbumilla. Pääasiassa lastenlauluja uusilla sovituksilla sisältäneellä levyllä Sorsan esitettäväksi valikoitui todellinen klassikkolastenlaulu Teddykarhujen huviretki. Alkuperäinen versio kappaleesta on jo vuodelta 1907 nimellä Teddy Bears' Picnic. Sorsan sovituksessa kappaleeseen lisättiin aimo kierros groovea ja reggae-vaikuttimia.

Äärimmäisen harvinainen live-instrumentaali koettiin kevään kuudennessa jaksossa. Finnairin musisoivat lentokapteenit, nelihenkinen The Captains, nousi studion lauteille kitaroimaan Geronimon.

Sinatrakin äsken soitti, penikseni änkee koitti, olin kooli, sanoit 'sä olet out'!― Rockrockjyrä kappaleella Rockrock

Mitä Euro-Sepi syksyllä 1993, sitä Rockrockjyrä keväällä 1994. Varsin eriskummallisenkin projektin takaa löytyi koomikko Juha Laitila, jonka esitykseen valikoitui yhdysvaltalaisen Bobby Freemanin klassikko Do You Wanna Dance. Suomennettuna kappale kantaa nimeä Rockrock ja sen suomennoksesta vastasivat Ile Vainio ja Alpo I. Piippo.

Suosikkilaulaja Kikka palasi vuoden 1994 jaksoissa Suomen suosikkien lavalle. Kevään esitykseksi laulajatar oli valikoinut hittikappaleensa Zoomaile mua, joka julkaistiin ensi kerran osana Kikan ensimmäistä kokoelmalevyä Parhaat puoleni vuonna 1992.

Keskustele
  • ”Tervetuloa rahinan pariin!” – Kansanmusan legendat ja kadonneet taitajat tallentuivat Ylen muinaisille pikalevyille

    1930-luvun ääniaarteita sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa.

    Suorakaiverruslevyt olivat aikanaan mullistava äänitystekninen uutuus. Niille tallentuivat 1930–1950-lukujen suomalaisen juurimusiikin tärkeimmät osaajat, osa heistä myöhempiä folklegendoja, jotkut unohdettuja, monet jo tuolloin katoamassa olleen maailman viimeisiä edustajia. Ylen varastoihin unohtuneet ääniaarteet nostettiin vuonna 1991 päivänvaloon sarjassa Ylen kansanmusiikkipatinaa, joka on nyt kokonaan kuunneltavana Elävässä arkistossa ja Yle Areenassa.

  • Suomalaiset taistelivat puukot tanassa vapaan Viron puolesta 1919

    Liki 4 000 suomalaista soti Viron vapaussodassa.

    Loppuvuodesta 1918 puhjennut Viron vapaussota sai lähes neljätuhatta suomalaista ylittämään Suomenlahden taistellakseen siellä vapaaehtoisjoukoissa bolševismia vastaan. Osa lähteneistä oli vasta kouluikäisiä nuorukaisia. Vuonna 1993 valmistunut Untamo Eerolan ytimekäs dokumentti antaa puheenvuoron sekä heille itselleen sekä virolaisille: millaisen hengen vallassa sotaa käytiin entä millaisista teoista suomalaiset Virossa muistetaan? Dokumentti sisältää runsaasti arvokasta arkistomateriaalia.

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto