Hyppää pääsisältöön

Alice in Chains -yhtyeen lehdistötilaisuudessa 1993 paloi tupakka ja uumoiltiin krapulaa

Seattlesta lähtöisin olevien grunge-yhtyeiden kärkikastiin kuuluva ja raskaampaa osastoa edustava Alice in Chains konsertoi Helsingin Tavastialla helmikuussa 1993. Enemmän tätä -ohjelman työryhmä taltioi lehdistötilaisuuden konserttipäivänä 10. helmikuuta Helsingin Radisson SAS -hotellissa. Artikkeliin on lehdistötilaisuuden lisäksi koottu yhtyeen musiikkivideoita, joita on esitetty Ylen ohjelmissa.

Lehdistötilaisuuden tallenne on kokonaisuudessaan ennen julkaisematonta raakamateriaalia Heli Nevakareen juontamaan Enemmän tätä -ohjelmaan. Tilaisuudesta on aiemmin esitetty tv:ssä vain pieni ote maaliskuussa 1993. Videossa ei ole tekstitystä.

Onko kellään tupakkaa?― kitaristi Jerry Cantrell

Vuonna 1987 perustetun Alice in Chainsin tymäkkä, tummanpuhuva ja raskas soundi nosti sen maailman tietoisuuteen viimeistään toisella Dirt-levyllä. Euroopassa klubikiertueella Screaming Trees -yhtyeen kanssa keväällä 1993 ollut Alice in Chains oli tilaisuudessa leppoisalla, mutta paikoitellen väsyneellä tuulella. Median eteen olivat saapuneet kitaristi Jerry Cantrell, laulaja Layne Staley ja basisti Mike Inez. Vanhan koulukunnan tyyliin tilaisuudessa paloi tupakkaa ja yhtyeen mukaan kiertueelta oli odotettavissa myös paljon krapulaa.

Yhtyeeltä udellaan muun muassa, miksi he kiertävät Euroopassa pienillä klubeilla sekä miksi yhtyeen alkuperäinen basisti Mike Starr siirtyi sivuun kokoonpanosta. Kitaristi Cantrellin mukaan Starr siirtyi syrjään uupumuksen vuoksi, mutta taustalla on myöhemmin kerrottu olleen hänen huumeongelmansa.

Mike Starrin siirryttyä sivuun uusi basisti Mike Inez oli ollut lehdistötilaisuuden aikana yhtyeessä kolme viikkoa. Yhtyeen mukaan Inezin sisäänajo oli sujunut hyvin. Yhteinen sävel oli syntynyt Alice in Chainsin lämmitellessä Ozzy Osbournen bändiä, jossa Inez soitti aikaisemmin.

Dirt-albumin menestys tuli yhtyeelle yllätyksenä. "Odotimme levyn sijoittuvan jonnekin sijalle 199, mutta emme sijalle 6. Olimme siitä erittäin mielissämme. Se oli mukava yllätys", toteaa Staley. Rokkarit arvelevat, että esiintyminen Singles-elokuvassa edesauttoi myös albumin menestystä.

Tunsin itseni enemmän rocktähdeksi, kun olin 16-vuotias ja soitin ensimmäisen keikkani koulun kahvilassa.― laulaja Layne Staley

Staleyn mukaan musiikkibisneksessä isoin yllätys on ollut se, että joutuu tekemään paljon töitä. Suomalaiselle medialle selvitettiin myös, kuinka hän mursi jalkansa siihen kuntoon, että joutui esiintymään pyörätuolissa. "Ozzy oli nähnyt koko tilanteen pukuhuoneensa ikkunasta ja kertoi sen olleen hauskinta, mitä hän on elämässään nähnyt", naureskelee Inez.

Tilaisuudessa puhetta piisaa myös muun muassa Seattlen musiikkipiireistä ja siitä, käyttävätkö levy-yhtiöt hyväksi tuolloin kuumaksi todettua Seattle-leimaa.

Vuoden 1993 keikka jäi yhtyeen ainoaksi Suomen konsertiksi vokalisti Layne Staleyn kanssa. Laulaja menehtyi huhtikuussa 2002 heroiinin ja kokaiinin yliannostukseen Seattlen asunnollaan. Hänen ruumiinsa löydettiin vasta noin kaksi viikkoa kuoleman jälkeen.

Alice in Chains -basisti Mike Inez lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993.
Basisti Mike Inez oli yhtyeen tuorein kasvo. Alice in Chains -basisti Mike Inez lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993. Kuva: Yle kuvanauha 1993,Alice in Chains,Mike Inez
Alice in Chains kitaristi Jerry Cantrell lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993.
Kitaristi Jerry Cantrell luotti aurinkolasien voimaan. Alice in Chains kitaristi Jerry Cantrell lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993. Kuva: Yle kuvanauha Alice in Chains,1993,Jerry Cantrell
Alice in Chains -laulaja Layne Staley lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993.
Laulaja Layne Staley (1967–2002) oli lehdistötilaisuudessa leppoisalla tuulella. Alice in Chains -laulaja Layne Staley lehdistötilaisuudessa Helsingissä 1993. Kuva: Yle kuvanauha Alice in Chains,1993,Layne Staley

Alice in Chainsin musiikkivideoita

Kommentit
 • Unelmien maa rakennettiin Norjaan öljyrahalla, ihmishengillä ja ympäristötuhoilla

  Norjan vaiheikas öljyhistoria synnytti menestyssarjan.

  Pohjanmerellä 1969 tehty ennätyssuuri öljylöytö käynnisti muutoksen, joka teki pienestä kalastajavaltiosta johtavan öljymaan. Uusi teollisuus ajoi Norjan yhteiskunnalliseen murrokseen, jota menestyssarja Unelmien maa (Lykkeland) kuvaa. Katastrofaalinen öljyvuoto ja yli sata ihmishenkeä vaatinut porauslautan kaatuminen muistuttivat norjalaisia, että öljyseikkailu ei ole pelkkää rahantuloa.

 • Hiihtokoulussa vedettiin sukset jalkaan ysäritunnelmissa

  Pikku Kakkosen hiihtokoulu opetti hiihdon saloihin.

  "Suk-suk-suk-sukset ja sau-sau-sau-sauvat" mukaan ja ladulle! Ysärimuotia ja -fiilistä tarjoileva Hiihtokoulu opetti lama-ajan lapsille hiihtämisen perusteita. Hiihtokoulu esitettiin Pikku Kakkosessa ensimmäistä kertaa vuonna 1996 ja sen oppeja voi katsoa nyt pysyvästi Areenasta.

 • ”Nyt sattu muuten Juhaa leukaan” – Kummelin Koistisen kootut kikkailut

  Legendaarinen ja hyväleukainen hätähousu vauhdissa.

  Juha Koistinen jos kuka on syntynyt muurahaisia housuissaan. Mies käyttää käytännössä kaiken vapaa-aikansakin holtittomaan kikkailuun ja heilumiseen. Maskuliinisella leukaluustolla varustettu veikkonen pitää kuitenkin koheltamisellaan työpaikkansa ilmapiirin keveänä. Timo Kahilaisen esittämän Koistisen kikkoja nähtiin Kummelissa vuosina 1993 sekä 1994.

 • Formulaliukua ja rokkia – Luisteluleikit Laura Lepistön, Valtter Virtasen ja muiden taitoluistelutähtien opastuksella

  Taitoluistelijat opettavat lapsille luistelua ja leikkejä.

  Miten sopii yhteen pingviinikävely ja luistelu? Taitoluistelijatähdet opettavat lapsille luistelua ja hauskoja leikkejä Pikku Kakkosen ja Suomen Taitoluisteluliiton ohjelmasarjassa vuodelta 2008. Luistimilla voi kokeilla vaikka formulaliukua, kisarokkia, merikotkahyppyjä tai rallijarrutusta. Luisteluoppaina ovat mm. Kiira Korpi, Laura Lepistö, Susanna Pöykiö ja Valtter Virtanen. Katsomisen jälkeen näitä temppuja voi lähteä jäälle testaamaan!

Uusimmat sisällöt - Elävä arkisto